Βικτόρια Χίσλοπ: «Στην Ελλάδα κερνάνε, στο Λονδίνο δίνουν μάχη για να μην πληρώσουν»

Βικτόρια Χίσλοπ: «Στην Ελλάδα κερνάνε, στο Λονδίνο δίνουν μάχη για να μην πληρώσουν» Facebook Twitter
11

Η Βικτόρια Χίσλοπ μιλά στο Έθνος της Κυριακής,  για την κρίση, την τεμπελιά, τη γενναιοδωρία των Ελλήνων και σημειώνει ότι και μέσα στην κρίση οι αξίες δεν έχουν αλλάξει.  Για τις κατηγορίες, περί τεμπελιάς λέει χαρακτηριστικά: «Πιστέψτε με, τη μία μέρα του χρόνου που βγάζει ήλιο στην Αγγλία κανένας δεν πάει στη δουλειά αλλά για ηλιοθεραπεία. Οπότε νομίζω ότι η ταμπέλα «τεμπέλης» προέρχεται από τη ζήλια για τον καιρό σας. Και εμείς θα ήμασταν εξίσου τεμπέληδες αν είχαμε πανέμορφα θερμά καλοκαίρια και καταγάλανες παραλίες.»

Η συνέντευξη στο Έθνος της Κυριακής:

Είστε ερωτευμένη με την Ελλάδα, αλλά παραμένετε αντικειμενική. Ποια είναι η γνώμη σας για τους Ελληνες;

Νομίζω ότι οι γενικεύσεις είναι πάντα επικίνδυνες όταν αφορούν εκατομμύρια ανθρώπους. Θα έλεγα ότι οι περισσότεροι Ελληνες φίλοι μου δουλεύουν πολύ πιο σκληρά από τους Βρετανούς φίλους μου και με πολύ μικρότερες αμοιβές.

Είμαστε τεμπέληδες και διεφθαρμένοι;

Υπάρχουν δύο βερσιόν του Ελληνα: η καλοκαιρινή και η χειμερινή. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οι Ελληνες αναγκαστικά είναι πιο χαλαροί. Πιστέψτε με, τη μία μέρα του χρόνου που βγάζει ήλιο στην Αγγλία κανένας δεν πάει στη δουλειά αλλά για ηλιοθεραπεία. Οπότε νομίζω ότι η ταμπέλα «τεμπέλης» προέρχεται από τη ζήλια για τον καιρό σας. Και εμείς θα ήμασταν εξίσου τεμπέληδες αν είχαμε πανέμορφα θερμά καλοκαίρια και καταγάλανες παραλίες. Οσο για τη διαφθορά, υπήρξαν κάποιες θεαματικές περιπτώσεις κρατικής διαφθοράς (η περίφημη «λίστα Λαγκάρντ», το σκάνδαλο Siemens κ.λπ.) που έδωσαν κακή φήμη στην Ελλάδα. Φαίνεται πως δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη, οπότε πώς μπορεί να επέλθει η αλλαγή;

Είναι η Ελλάδα ο αποδιοπομπαίος τράγος της Ευρώπης για τις λανθασμένες κεντρικές αποφάσεις;

Δεν νομίζω ότι η Ελλάδα παίρνει την ευθύνη ακριβώς, αλλά σίγουρα βιώνει το βάρος αυτών των επιλογών μαζί με την Ισπανία.

Στην Αγγλία ποια είναι η κυρίαρχη άποψη για τους Ελληνες; Υπάρχει κατανόηση ή οργή;

Τους τελευταίους μήνες οι άνθρωποι εδώ έχουν γίνει πολύ περισσότερο συμπονετικοί προς τους απλούς Ελληνες που υποφέρουν. Οι απόψεις των Αγγλων επηρεάζονται από τα μίντια και το BBC που έχουν καλύψει εκτενώς και σε μεγάλη κλίμακα και βάθος το πρόβλημα που έχουν δημιουργήσει στην Ελλάδα τα μέτρα λιτότητας.

Οταν επισκέπτεστε τη χώρα μας, διαπιστώνετε ότι είμαστε οι ίδιοι άνθρωποι όπως όταν μας πρωτογνωρίσατε πριν από την κρίση;

Ναι. Βλέπω τις ίδιες αξίες, όπως καλοσύνη και γενναιοδωρία, όπως και παλιά. Για να είμαι ειλικρινής, πολλές φορές έχουν έρθει σε αμηχανία. Οταν είμαι στην Ελλάδα, δίνω κάθε φορά σκληρή μάχη για να πληρώσω το ποτό ή το γεύμα μου. Στο Λονδίνο οι περισσότεροι προσπαθούν να αποφύγουν να πληρώσουν τον λογαριασμό (αλλιώς θα μοιραστεί μέχρι το τελευταίο σεντ σε ίσα μερίδια), ενώ στην Ελλάδα οι άνθρωποι σκοτώνονται για το ποιος θα κεράσει. Η διαφορά αυτή τα λέει όλα.

Πιστεύετε ότι η Ελλάδα σήμερα, μεταφορικά μιλώντας, είναι η Σπιναλόγκα της Ευρώπης;

Ναι, νομίζω ότι οι Ελληνες αισθάνονται απομονωμένοι. Η εικόνα της Σπιναλόγκας είναι πολύ ισχυρή και σχετική - αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι ασθενείς που εξορίστηκαν εκεί είχαν θεραπευτεί και στο τέλος είχαν χάπι εντ. Θα ήθελα πολύ να γράψω κάτι για τη σύγχρονη Ελλάδα - αλλά όχι πριν δω την κατάληξη που θα έχει αυτή η ιστορία, γιατί έχω την αίσθηση ότι είμαστε μόνο στα μισά του δρόμου.

Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους Ελληνες;

Είστε ένας περήφανος λαός και θα πρέπει να θυμάστε ότι έχετε περάσει πολύ δύσκολους καιρούς στο παρελθόν, αλλά επιβιώσατε και τα καταφέρατε και έτσι θα κάνετε και τώρα. Με άλλα λόγια, μείνετε δυνατοί.

11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.

σχόλια

9 σχόλια
Καλά, η γυναίκα έφερε ως παράδειγμα το κέρασμα των Ελλήνων για να δείξει τη διαφορά νοοτροπίας σε σχέση με τους Βρετανούς..Δεν συμπεριέλαβε όλη την αξία των Ελλήνων σε αυτό..Αλλά εντύπωση μου κάνει που βρέθηκε ένας ανθρωπος να πει μια καλή κουβέντα και πέσατε να τον φάτε...
Είπε η συγγραφέας, που έρχεται εδώ φιλοξενούμενη, για ενα μικρό χρονικό διάστημα, της φέρονται όλοι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σαν τοπικό σελέμπριτι και μετά χορτασμένη απο ήλιο και φαι γυρίζει στο σπιτάκι της στην Αγγλία για να μεταφέρει το κλίμα της πτωχευμένης χώρας και του ηρωϊκού μα περήφανου λαού.
ρε παιδιά, σταματήστε να ρωτάτε τον κόσμο αν είμαστε τεμπέληδες και διεφθαρμένοι!!!Είναι σα να είμαστε μωρά που μας είπαν κάτι που μας έθιξε και τώρα λέμε στους ξένους "Όχι πες: είμαστε τεμπέληδες, ε; Ε;" Τί μιζέρια...Ο καθένας μας ξέρει τί είναι, σταματήστε πια, κοντεύει να γίνει greek souvlaki η ερώτηση.
Η μετριότατη συγγραφέας μετριότητες γράφει και λέει...Δεν είμαστε ως λαός αμνός άμωμος, όυτε και η αξία του εν λόγω λαού έγκειται στο αν σκοτώνεται να κεράσει η όχι. Έχει να κάνει με το αν ξεχνάει ή θυμάται, κάτι που στη προκείμενη περίπτωση έχει επιλέξει να ξεχάσει. Ως συνήθως...
Εχει και καποια δικια ομως. Εξαλλου οι κλιματολογικες συνθηκες εχει αποδειχτει οτι παιζουν σημαντικο ρολο στη διαμορφωση του χαρακτηρα των ανθρωπων. Εσας παντως αν σας χαλανε τα χαρακτηριστικα των ανθρωπων εδω, να πατε στο Λονδινο, μην ξεχασετε ομως να παρετε και μια ομπρελα!
Διαφωνώ κάθετα και με εσάς και με την Κα Χίσλοπ. Θεωρώ άκρως κλισέ την αντίληψη περί κλιματολογικών επιρροών και όσο αφορά τις αποδείξεις, μένει να ανατραπούν. Και ναι, με "χαλάνε" πλέον τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων εδώ τα οποία έχουν εκφυλιστεί μαζί με την ψυχοσύνθεση του Νεοέλληνα. Εφόσον θέλετε να εκδιώξετε όσους διαφωνούν μαζί σας, μπορώ να σας πληροφορήσω πως μπορείτε να κοιμάστε ήσυχη καθώς βρίσκομαι στα μέσα της διαδικασίας μετανάστευσης, και όχι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σχετικά με την ομπρέλα, τι να πω, τη στιγμή που ο καιρός με απασχολήσει τόσο ώστε να με αποτρέψει να επισκεφτώ μια πόλη/χώρα τότε θα παραδεχτώ ότι έχασα τη διάθεση να ζω. Να είστε καλά και ευχαριστώ για το σχόλιο σας.
Οι απαντησεις τις ειναι λιγο κρασι,λιγο θαλασσα και το αγορι μου....αλλα οκ.Παντως μην τρελαθουμε που δε φταινε οι Ελληνες για το σαπιο κρατος και τη διαφθορα ψηλα και χαμηλα....δεν ειμαστε αθωα θυματα...καθολου αθωα!!! Και δε φταιει για ολα ο ηλιος..αν δε σταματησουμε να ριχνουμε το φταιξιμο εκτος..δε θα διορθωθουμε ποτέ!
''Στο Λονδίνο οι περισσότεροι προσπαθούν να αποφύγουν να πληρώσουν τον λογαριασμό (αλλιώς θα μοιραστεί μέχρι το τελευταίο σεντ σε ίσα μερίδια), ενώ στην Ελλάδα οι άνθρωποι σκοτώνονται για το ποιος θα κεράσει. Η διαφορά αυτή τα λέει όλα.'' φιλιά στην πατρίδα απο το βροχερό λόνδινο. αντε καλή μας βδομάδα!