Η γερμανική Βουλή αναμένεται να καταδικάσει τη γενοκτονία των Αρμενίων

Η γερμανική Βουλή αναμένεται να καταδικάσει τη γενοκτονία των Αρμενίων Facebook Twitter
4

Στις 2 Ιουνίου η γερμανική Βουλή αναμένεται να εγκρίνει ψήφισμα με το οποίο «καταδικάζεται» η γενοκτονία των Αρμενίων, αναφέρει το γερμανικό Der Spiegel. Το ψήφισμα προωθείται παρά τις σχετικές διαμαρτυρίες της Άγκυρας ενώ η Deutsche Welle που μεταδίδει σημειώνει πως ο πρεσβευτής της Τουρκίας εκφράζει την απορία του για την κίνηση αυτή.

 

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό οι πολιτικές ομάδες έχουν ήδη συμφωνήσει σε μία διατύπωση, η οποία καταδικάζει τη γενοκτονία και επιγράφεται «Μνήμη και ανάμνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων και άλλων χριστιανικών μειονοτήτων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία». Το ακριβές περιεχόμενο δεν έχει γίνει γνωστό.

 

Την πρόταση ψηφίσματος είχαν υποβάλει προ μηνών οι Γερμανοί Πράσινοι, αλλά την ανακάλεσαν προσωρινά τον περασμένο Φεβρουάριο. Ήδη τον Απρίλιο του 2015 η γερμανική Βουλή, σε ψήφισμά της, έκανε λόγο, για πρώτη φορά, για «γενοκτονία» των Αρμενίων. Η Τουρκία αρνείται τον χαρακτηρισμό και κάνει λόγο για «γεγονότα» ή και για «διωγμό».

 

Απαντώντας σε ερώτημα της εφημερίδας Bild για πιθανές αντιδράσεις, ο πρόεδρος του κόμματος των Πρασίνων και εμπνευστής του ψηφίσματος Τσεμ Έτσντεμιρ δηλώνει: «Δεν αποκλείεται να υπάρξει οργισμένη αντίδραση από την Άγκυρα, αλλά το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο δεν μπορεί να υφίσταται εκβιασμούς από δεσποτείες, όπως του κυρίου Ερντογάν». Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Πρασίνων, ο οποίος κατάγεται από την Τουρκία, τα στοιχεία που διαθέτει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών για τη σφαγή των Αρμενίων είναι «ξεκάθαρα» και μετά την έγκριση του ψηφίσματος από τη γερμανική Βουλή θα είναι «πολύ πιο δύσκολο για την Τουρκία να εξακολουθεί να αρνείται τη γενοκτονία».

Από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαιερ δηλώνει στην Bild ότι η Γερμανία φέρει ιδιαίτερη ιστορική ευθύνη ως άλλοτε σύμμαχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. «Και αυτό ισχύει ανεξάρτητα από την επίκαιρη συζήτηση για την προσφυγική κρίση. Είμαι αντίθετος σε μία δουλική στάση προς τον Ερντογάν» αναφέρει ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Παράλληλα, ο Φόλκερ Κάουντερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών στο Βερολίνο, υποστηρίζει ότι το επικείμενο ψήφισμα της γερμανικής Βουλής μπορεί να συμβάλει στη «συμφιλίωση», ώστε «Τούρκοι και Αρμένιοι να ξεπεράσουν αυτά που τους χωρίζουν».


Διαφορετική άποψη εκφράζει ο πρεσβευτής της Τουρκίας στη Γερμανία Χουσείν Καρσίλογλου. «Είναι άξιο απορίας, πώς ένα ψήφισμα που χαρακτηρίζει ʻγενοκτονίαʼ τα γεγονότα αυτά, μπορεί να συμβάλει στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και των Αρμενίων» δηλώνει ο τούρκος διπλωμάτης στην εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου.


Deutsche Welle 

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: Θύελλα αντιδράσεων από Νάγκελσμαν και Κίμιχ για το ρατσιστικό γκάλοπ του κρατικού ARD

Αθλητισμός / Γερμανία: Θύελλα αντιδράσεων από Νάγκελσμαν και Κίμιχ για το ρατσιστικό γκάλοπ του κρατικού ARD

Το γκάλοπ σε 1.304 τυχαία επιλεγμένους συμμετέχοντες ρωτούσε αν θα προτιμούσαν να δουν περισσότερους ποδοσφαιριστές με λευκό δέρμα να παίζουν για τη Γερμανία
NEWSROOM
Γάζα: Η πρόταση Μπάιντεν «δεν είναι καλή» αλλά το Ισραήλ την αποδέχεται ως πλαίσιο διαπραγμάτευσης

Διεθνή / Γάζα: Η πρόταση Μπάιντεν «δεν είναι καλή» αλλά το Ισραήλ την αποδέχεται ως πλαίσιο διαπραγμάτευσης

Ο Οφίρ Φαλκ, ο κορυφαίος σύμβουλος του Νετανιάχου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε ότι η πρόταση του Αμερικανού προέδρου είναι «μία συμφωνία την οποία εγκρίναμε
NEWSROOM
Αμερικανός φίμωσε λύκο, τον πήγε σε μπαρ και μετά τον σκότωσε - Αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο

Διεθνή / Αμερικανός φίμωσε λύκο, τον πήγε σε μπαρ και μετά τον σκότωσε - Αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο

Το περιστατικό με τον λύκο έφερε απειλές θανάτου προς συνονόματους, στοχοποίηση της δημοσιογράφου που κάλυψε την υπόθεση, διαπόμπευση της κοινότητας και προσπάθειες για αλλαγή των νόμων
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Μακάρι να το υιοθετήσουν. Η Τουρκία αν αναγνώριζε τη γενοκτονία δε θα τις κόστιζε τίποτα, θα φαινόταν πιο συμπαθείς στη Δύση και θα μπορούσε να κεφαλαιοποιηθεί μια τέτοια κίνηση. Η άρνηση ενός καλά τεκμηριωμένου γεγονότος μόνο ύποπτη μπορεί να είναι (όπως και στην περίπτωση του κ. Φίλη, για άλλους βέβαια, πολύ πιο φαιδρούς λόγους). Και επειδή λαοί που δε γνωρίζουν την ιστορία τους είναι καταδικασμένοι να την επαναλαμβάνουν (όπως άλλωστε και εμείς) καλό είναι να φυλάμε τα ρούχα μας με τη Τουρκία.Όπως και να έχει, ετοιμαστείτε για νέα κύματα προσφύγων.