Άλλο ένα ΟΧΙ δημοψηφίσματος που ο ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε να το κάνει ΝΑΙ

Άλλο ένα ΟΧΙ δημοψηφίσματος που ο ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε να το κάνει ΝΑΙ Facebook Twitter
Ήταν ένα δημοψήφισμα-παρωδία (για καλό σκοπό) φτιαγμένο απ' τους ίδιους. Δεν σεβάστηκαν ούτε καν αυτό.
15

Δεν υπάρχει σχεδόν καμία απ' τις ιδιωτικοποιήσεις που να με ενοχλεί, γιατί ξέρω ότι συνήθως όλα είναι καλύτερα με ιδιώτες, ειδικά όταν η εναλλακτική είναι το ελληνικό κράτος. 

Μόνο για το νερό διατηρώ τις επιφυλάξεις μου και γι' αυτό είχα ψηφίσει ΟΧΙ και στο σχετικό δημοψήφισμα του 2014.

Όμως τώρα... 

Γράφει η δημοσιογράφος Κική Τσιλιγγερίδου:

Είχαν ξεσηκώσει τον κόσμο κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ. Υπήρξαν πρωτεργάτες του δημοψηφίσματος με τις διαφανείς κάλπες. SOSτε το Νερό, σας έλεγαν.
Επίσημα πλέον στην ιστοσελίδα του Πρωθυπουργού, στον Οδικό Χάρτη για τη Στρατηγική Σχέση Ελλάδας-Γαλλίας αναφέρεται ξεκάθαρα ότι αποφάσισαν «Την ενθάρρυνση των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις προσκλήσεις ενδιαφέροντος των ελληνικών αρχών στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων που έχουν δρομολογηθεί (...) της διαχείρισης των υδάτων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα».
Περαστικά σας και με τις υγείες σας. 

Πριν δυο χρόνια, όταν οι Θεσσαλονικείς μπορούσαν να ψηφίσουν μαζί με Δήμαρχο και το τι θέλουν να γίνει με το νερό τους έγραφα τα εξής: 

«Ένας βασικός λόγος που ήθελα να πάω να ψηφίσω σήμερα ήταν για να ψηφίσω στο δημοψήφισμα, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της εταιρίας ύδρευσης της Θεσσαλονίκης. Χτες βράδυ διάβασα ότι η δικαιοσύνη τόνισε πως απαγορεύεται να χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία μας απ' τους εκλογικούς καταλόγους για οτιδήποτε άλλο πέρα απ' τις κανονικές εκλογές.
Παρ' όλα αυτά σήμερα έξω απ' τα σχολεία υπήρχαν τραπεζάκια με τους εθελοντές, και τις λίστες των εκλογικών καταλόγων και το δημοψήφισμα έγινε κανονικά.

Δεν είναι νομίζω κάποιο τρομερά επίσημο δημοψήφισμα. Εννοώ ότι δεν αναγνωρίζεται απ' το κράτος και το αποτέλεσμά του δεν θα αναγκάσει την πολιτεία να το λάβει υπόψη του. Με δυο λόγια: δεν είναι δεσμευτικό, είναι συμβολικό.

Έχω γράψει πολλές φορές για το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του νερού, και είμαι εναντίον για λόγους που έχω αναλύσει.

Ψήφισα λοιπόν ΟΧΙ και το χάρηκα.

ΟΜΩΣ υπάρχουν καναδυό πράγματα που μου έκαναν εντύπωση:

Καταρχάς οι κάλπες είναι διάφανες, σε κοινή θέα, στο δρόμο, και τα ψηφοδέλτια όχι μόνο δεν έχουν φάκελο, αλλά γράφουν το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ, με τεράστια κεφαλαία γράμματα που διαβάζονται κι απ' το διάστημα.

Κι έπειτα, ο εθελοντής που κρατούσε το ΝΑΙ και το ΟΧΙ, αντί να σου τα δώσει, σε ρωτούσε ποιο ήθελες, και σου έδινε το αντίστοιχο. (100 στις 100 περιπτώσεις ζητούσαν το όχι).»

Στη δική μου την περίπτωση δεν κατάλαβα τι μου είπε η κοπέλα, και μουρμούρισα ότι δεν την άκουσα καλά. Αυτή μου έδωσε ένα ψηφοδέλτιο του ΟΧΙ, κατευθείαν, και έληξε η ίδια το θέμα. Βρέθηκα με μονάχα ένα ΟΧΙ στα χέρια μου, μπροστά από μια κάλπη γεμάτη με ΟΧΙ - κι έμεινα μετέωρος...

Το ξέρω ότι και κρυφή να ήταν η ψηφοφορία, πάλι θα κερδίζαμε με το ίδιο συντριπτικό ποσοστό. Και ελπίζω ότι το κράτος θα ακούσει τη φωνή των πολιτών, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού.

Το να ψηφίζεις όμως έτσι, (και πόσω μάλλον σε τραπεζάκια που είχαν κολλημένη την αφίσα "Ψηφίζουμε ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση του νερού") θυμίζει άλλες εποχές - και άλλες χώρες.

Πιστεύω ότι είναι καλό να γίνονται περισσότερα δημοψηφίσματα στο μέλλον, αρκεί όμως να μη θυμίζουν παρωδία εκλογών.»

Άλλο ένα ΟΧΙ δημοψηφίσματος που ο ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε να το κάνει ΝΑΙ Facebook Twitter

Τα παραπάνω είχα γράψει εκείνη την ημέρα, και τα αποτελέσματα ήταν συντριπτικά. Είχα σιχαθεί όμως και τη διαδικασία και όσους την είχαν στήσει. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ που πρωτοστάτησε στο SOSτε το Νερό, ήρθε στα πράγματα, και διόρισε Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΥΑΘ, ποιον λέτε; 

Τον Ιωάννη Κρεστενίτη που ήταν ο συνιδρυτής και ουσιαστικά επικεφαλής του ΣΩΣΤΕ ΤΟ ΝΕΡΟ. (Στο διοικητικό συμβούλιο βλέπουμε και μια αποτυχημένη πολιτευτή των ΑΝΕΛ ως αντιπρόεδρο, αλλά ας μείνουμε στο θέμα...)

Άλλο ένα ΟΧΙ δημοψηφίσματος που ο ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε να το κάνει ΝΑΙ Facebook Twitter
Ο καθηγητής Ιωάννης Κρεστενίτης, που διορίστηκε πρόσφατα απ' την κυβέρνηση και Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρίας Ύδρευσης & Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης

Έβαλαν ως Πρόεδρο και Δ. Σύμβουλο ταυτόχρονα, τον άνθρωπο που πρωτοστάτησε στον αγώνα εναντίον της ιδιωτικοποίησης του νερού, και τώρα... προσπαθούν να το ιδιωτικοποιήσουν! Επικεφαλής της ιδιωτικοποίησης θα είναι ο επικεφαλής της καμπάνιας για τη μη ιδιωτικοποίηση. 

Δηλαδή πόσο πιο ΣΥΡΙΖΑ; 

«Είναι η πιο γελοία υπαναχώρηση. Πρόεδρος της ΕΥΑΘ τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της οργάνωσης "SOS νερό". Αποτελεί μνημείο της διπλής στρατηγικής και της στρεψοδικίας της ψευδοαριστεράς» σχολίασε ο Θεσσαλονικιός Σταύρος Κωνσταντινίδης. 

Άλλο ένα ΟΧΙ σε δημοψήφισμα που όχι απλά γίνεται ΝΑΙ, αλλά αναλαμβάνουν να το υλοποιήσουν οι πρωτεργάτες του ΟΧΙ. 

Απορώ πώς ο κύριος Κρεστενίτης δεν έχει παραιτηθεί, δηλώνοντας την αντίθεσή του στα σχέδια της κυβέρνησης για την είσοδο ιδιωτών στην επιχείρηση. Και αναρωτιέμαι αν ο διορισμός του σε διπλό μάλιστα ρόλο στην ΕΥΑΘ είναι ο λόγος για τη σιωπή του τώρα τελευταία σχετικά με το θέμα. Ζητήσαμε την άποψή του αλλά μέχρι στιγμής δεν μας έχει απαντήσει. 

15

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

8 σχόλια
Μιλαω για το ποσιμο νερο που στο μελλον θα ειναι και αιτια πολεμου. Η αλόγιστη εκμετάλλευση και μολυνση των υδάτινων πόρων οδηγει ακριβως εκει.Η Ελλαδα με την Τουρκια και λιγοτερο τη Γαλλια ειναι οι μονες χωρες στην Ευρωπη που εχουν ακομα καθαρα νερα προς εκμεταλευση.Υ.Γ. Βαζω και την Τουρκια λεγοντας Ευρωπη αν και δεν θα'πρεπε
Άρη κατάλαβε το μια και καλή και σε παρακαλώ μην ξανακάνεις νήξη για αυτό το ζήτημα: Το νερό επί ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. είναι ένα απολύτιμό αγαθό που επ'ουδενί πρέπει να πέσει σε νεο-φιλελεύθερα χέρα, αλλά επί Συριζανέλ είναι μια απαραίτητη μεταρύθμιση που γίνεται για το κοινό καλό.
συγχύζομαι όταν βλέπω παλιούς μου καθηγητές να έχουν διοριστεί από την κυβέρνηση, ο μεν Μυλόπουλος Διευθύνων Σύμβουλος της Αττικό Μετρό (καθηγητής Υδραυλικής όπως και ο κ. Κρεστενίτης και, κακά τα ψέμματα, καθηγητής δε σημαίνει κατάλληλος για CEO). Ο κ. Κρεστενίτης τουλάχιστον ήταν αριστερός και στις βαθμολογίες: κάποιοι κάναμε καλές παρουσιάσεις, απαντήσαμε σε όλες τις ερωτήσεις και πήραμε 9∙ άλλοι με το ζόρι λύσαν το ένα ερώτημα και πήραν 7.
Η μεγαλύτερη ζημιά ίσως να μην είναι να ιδιωτικοποιήσουν τελικά το νερό, η μεγαλύτερη ζημιά είναι η διάψευση προσδοκιών ανθρώπων με αγνά ιδεολογικά κίνητρα.Να ρωτήσω απλά : Την επόμενη φορά που κάποιος πολιτικός φορέας θα προβεί σε μια ανάλογη δράση, ακόμα και αν σου φαίνεται εντελώς ειλικρινής, θα συμμετέχεις;Από την άλλη πλευρά, βλέποντας το κυνικά, ίσως να είναι και καλύτερα. Κάπως έπρεπε να λάβει τέλος η εποχή της αφέλειας (έστω και καλοπροαίρετης, έστω και δικαιολογημένης σε έναν βαθμό).
πφφφφφ δε θα καταλάβω ποτέ κάποια πράγματα.Δεν υπάρχει σχεδόν καμία απ' τις ιδιωτικοποιήσεις που να με ενοχλεί, γιατί ξέρω ότι συνήθως όλα είναι καλύτερα με ιδιώτες, ειδικά όταν η εναλλακτική είναι το ελληνικό κράτος Πηγή: www.lifo.grΣυνήθως όλα είναι καλύτερα με ιδιώτες;Ποιο παράδειγμα, παγκοσμίως δηλαδή όχι μόνο στην Ελλάδα, αποδεικνύει κάτι τέτοιο;Ειλικρινά αναρωτιέμαι ποια ιδιωτικοποίηση έχετε στο μυαλό σας.Συμφωνείτε ας πούμε με την "μικρή ΔΕΗ";ΟΣΕ; Των αεροδρομίων; (το λες και μεταφορά από ελληνικό δημόσιο σε γερμανικό, αλλά ας μην το κάνουμε θέμα τώρα)Τον ΟΠΑΠ;Μήπως πιο μικρές και μη στρατηγικής σημασίας από παλιά, όπως της Δωδώνη ή ΑΓΝΟ δεν ήταν τελικά καταστροφικές;Ειλικρινά ρωτάω, χωρίς διάθεση να κοροϊδέψω, απλώς δεν βλέπω καθόλου με ποιο τρόπο θα μπορούσατε να υποστηρίξετε αυτήν την άποψη και απορώ.Μέχρι τώρα έχω συνηθίσει να το ακούω αυτό (εδώ) από σχολιαστές που ποτέ δεν μπαίνουν στον κόπο να εξηγήσουν τα επιχειρήματα τους, άντε το πολύ να σε πουν ψεκασμένο άμα διαφωνείς, οπότε ευκαιρία είναι.
Γεια σου μόνο για σήμερα μπαμπά,Επειδή ρωτάς με κάποια ευγένεια και με πολύ αφέλεια, λέω να σου απαντήσω εγώ:Επειδή αναφέρεσαι σε πολλά και μπορώ να σου απαντήσω σε όλα σχεδόν, αλλά δεν γίνεται γιατί θα πρέπει να γράψω 5 άρθρα διαφορετικά, ας πιάσουμε τη ΔΕΗ που είναι και πολυσυζητημένη υπόθεση.Βάσει των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2015 – όπως αυτά δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ – ο οργανισμός καταγράφει ζημίες. Ο κύκλος εργασιών της ΔΕΗ είναι 5,7 δις ενώ οι υποχρεώσεις της ΔΕΗ ανέρχονται σε… περίπου 11,5 δις (lol). Αυτά είναι τα κατορθώματα της μονοπωλιακής ΔΕΗ. Της ΔΕΗ που όλοι μέσα τρώνε και πίνουν με χρυσά κουτάλια στη υγειά των κορόιδων. Η τρομερή ΔΕΗ που θέλει και μισό δις από τον κρατικό προϋπολογισμό για τους συνταξιούχους της. Από πού να πιάσεις και που να αφήσεις το μπάχαλο στη ΔΕΗ. Καλά εδώ κατόρθωσαν να έχουν ζημιογόνα στην πράξη δεκαετίες τώρα την ΕΒΖ που όλοι οι ιδιώτες θησαυρίζουν από τέτοιο commodity. Τέλος πάντων.Πάμε στο τι έγινε στην Ευρώπη, μια που αναρωτιέσαι για κάποιο παράδειγμα και δεν βρίσκεις πως μπορεί να υποστηριχθεί μία τέτοια άποψη (αλήθεια ρε παιδιά, πως λέτε τέτοιες κουβέντες, τέλος πάντων). Πάμε να δούμε:Στην Ελλάδα, το κόστος KwH για την περίοδο 2000-2012 αυξήθηκε 89%. Σε αντίστοιχες μονοπωλιακές αγορές οι αυξήσεις του κόστους kwh ήταν:-Λιθουανία 95%-Κύπρος 177%-Μάλτα 165%Αντίστοιχα, στις χώρες με τη μεγαλύτερη απελευθέρωση (ποσοστιαία) της αγοράς ρεύματος, οι αυξήσεις ήταν:-Γερμανία 21%-Βέλγιο 36%-Αυστρία 51%-Ολλανδία 40%-Γαλλία 6%-Ιταλία -1%-Πορτογαλία -7%Αν δεις αυτά τα στοιχεία σε σχέση μάλιστα με την αύξηση του ΑΕΠ, που επηρεάζει το μέσο διαθέσιμο εισόδημα, καταλαβαίνεις ποιος καταναλωτής ζημιώθηκε και ποιος ωφελήθηκε περισσότερο.Με βάση το διαθέσιμο εισόδημα, στη Γερμανία το ρεύμα είναι πάνω από 30% φθηνότερο για τον καταναλωτή από ότι στην Ελλάδα. Επειδή κάποτε είχα διαβάσει μία παπαριά ότι η kwh είναι πιο ακριβή σε απόλυτες τιμές, θα πρέπει η σύγκριση να γίνεται με βάση το εισόδημα, για να μην αναφέρω και τις αυξήσεις σε βάθος χρόνου ανά χώρα. Στην Ελλάδα, αν πάψει το κράτος να συνεχίσει να μπορεί να ταΐζει τη ΔΕΗ, θα πάψεις να έχεις ρεύμα μέσα σε μία νύχτα. Αν η χώρα γυρίσει σε δραχμή η ΔΕΗ είναι από τα πρώτα πράγματα που θα καταρρεύσουν με πάταγο.
Νίτσα, αν γινόταν ουσιαστικός διάλογος, αν δεν υπήρχε ασχετοσύνη, θα έγραφα κι άλλα. Και για τη ΔΕΗ και για άλλες εταιρίες ή οργανισμούς. Αλλά αυτό το πράγμα δεν έχει νόημα. Δεν υπάρχει επίπεδο για βάση συζήτησης.
"Απορώ πώς ο κύριος Κρεστενίτης δεν έχει παραιτηθεί..."Άρη, μπορεί η "καριερα να είναι χολέρα" αλλά κάπως πρέπει να βγάλουν το ψωμάκι (ή και το παντεσπάνι) τους όλοι όσοι έδωσαν αγώνα να βγει το ΣΑΝΕΛ. Μπροστά στο μπαγιόκο λοιπόν οι ευαισθησίες και οι αρχές μπαίνουν στην άκρη. Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι τα λιβανιστήρια - έντυπα και ηλεκτρονικά - της κυβέρνησης θα συνεχίσουν να κάνουν το μαύρο, άσπρο.