Αθήνα, 13 Δεκέμβρη 2000: Ρατσιστικός ξυλοδαρμός ηθοποιού

Facebook Twitter
8

Credit: Κατερίνα Καραλη

Ο Σταμάτης μου έστειλε κάτι πολύ ενδιαφέρον, από έναν Ριζοσπάστη του Δεκεμβρίου του 2000. Μια είδηση που είχε περάσει στα ψιλά, αλλά διαβάζοντά την σήμερα, ένα ακόμη κομματάκι μπαίνει στο παζλ της παράνοιας που ζούμε σήμερα.

Κυρίως αν δούμε για ποιον ηθοποιό μιλάμε...

 

Ήταν το 2000. Που είχαμε πλουτίσει απ' το χρηματιστήριο. Που η κυβέρνηση Σημίτη είχε ξανακερδίσει τις εκλογές. Που ετοιμαζόμασταν για τους Ολυμπιακούς. Που η ζωή (σε σχέση με τώρα) ήταν αξιοζήλευτη.

Κι όμως, αθόρυβα, στα ψιλά γράμματα, χωρίς να το παίρνουμε είδηση, πίσω απ' τη βιτρίνα του εκσυγχρονισμού, της λάμψης, της αισιοδοξίας, της κεντροαριστεράς, της ευμάρειας, κρυβόταν το αβγό του φιδιού.

Και δεν του έλειπε η υπομονή και η αντοχή.

Και περίμενε...

8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

5 σχόλια
Το ολο πραγμα δε, παιρνει κωμικοτραγικες διαστασεις αν σκεφτει κανεις οτι τουλαχιστον οι μισοι ελληνες που καταγονται απο τη νοτια ελλαδα ειναι απογονοι αλβανων...
Νότιος Ελλάδα είναι η Πελλοπόνησος. Η Πελλοπόνησος έχει κατά βάση σλαβικές, όχι αλβανικές, επιρροές κάτι που προκύπτει και από τα τοπωνύμια των χωριών αλλά και από άλλα γλωσσικά στοιχεία. Σίγουρα είναι μια αλήθεια πως στα βαλκάνια υπάρχει πρόσμιξη των πληθυσμών, αλλού μεγαλύτερη και αλλού μικρότερη σε έκταση. Για όποιον θέλει να μάθει περισσότερα, ενδιαφέρουσα δουλειά στο θέμα έχει κάνει ο Πετρόπουλος που αν και έχει τύχει αρκετής αμφισβήτισης τα στοιχεία του είναι τουλάχιστον υπαρκτά. Χονδρικά, αλβανικοί εποικισμοί έχουν γίνει σε τρεις δόσεις με πιο σημαντική αυτή του Καποδίστρια που έφερε περίπου 300,000 (πολύ μεγάλο νούμερο, ειδικά για την εποχή) Τσάμηδες, δηλαδή Νότιο-Αλβανούς, επί προεδρίας του για να ενσωματωθούν στην Ελληνική επικράτεια και οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στα Μεσόγεια (μπορείτε να δείτε πολλές ομοιότητες των Ελλήνων πχ της Παιανίας ή της Κορωπίου με τους Αλβανούς τόσο σωματοδομικές όσο και στα πρόσωπα κλπ), στην Αργολίδα, τον Αργοσαρωνικό και ένα μέρος στη Νότια Εύβοια. Τελευταίος μαζικός εποικισμός είναι αυτός του 1991-2000 τον οποίο βιώσαμε live, οι μεγαλύτεροι τουλάχιστον.Δυστυχώς ή ευτυχώς οι λαοί έχουν χαρακτηριστικά, κάποιες φορές "θετικά" και κάποιες "αρνητικά". Οι Αλβανοί ως λαός, χαρακτηρίζονταν από την αρχαιότητα ακόμα, ως φυλή με αντοχή στις κακουχίες αλλά και από έντονη έλλειψη καλαισθησίας. Ένα σημαντικό στοιχείο τέλος, είναι πως οι δύο προηγούμενοι εποικισμοί απορροφήθηκαν πλήρως από την τότε κοινωνία ενώ ασπάστηκαν πλήρως τα ελληνικά ήθη και έθιμα και έγιναν Έλληνες, κομμάτι του πληθυσμού και της ιστορίας του. Ο τελευταίος εποικισμός όμως, ήταν ο πρώτος που ΔΕΝ ενσωματώθηκε στην ελληνική κοινωνία και έγινε απλά μια ξεχωριστή μειονότητα εντός αυτής. Η δεύτερη γενιά Αλβανών, που γεννήθηκε και μεγαλώνει στην Ελλάδα και η οποία πλέον είναι στην ηλικία των 16-23 είναι σίγουρα διαφορετική και σιγά σιγά ενσωματώνεται στην ελληνική κοινωνία αλλά ακόμα πληρώνει την στάση των πατεράδων της, οι οποίοι με τη σειρά τους, ερχόμενοι από την πλήρη καταπίεση στο ομολογουμένως "χύμα" ελληνικό κράτος εκμεταλλεύτηκαν αντί να εκτιμήσουν την μεγάλη ελευθερία που υπήρχε στην Ελλάδα του 85-95, δημιουργώντας πολύ άσχημη εικόνα.Καθότι, η ανομία γεννάει τον φασισμό (από όποια πλευρά κι αν το δει κανείς, όπου υπάρχει κράτος και πέφτει φάπα δεν κινείται φύλλο) αυτό οδήγησε μια μεγάλη ομάδα του πληθυσμού να είναι εχθρική απέναντί τους και συχνά δυσανάλογα εχθρική. Φυσιολογικά αυτό οδήγησε στο "με ποιούς είσαι,με μας ή με τους άλλους" και εν μέρει είναι η αιτία που ζούμε τα σημερινά φαινόμενα. Το παράδοξο της εποχής είναι πως αρκετοί Αλβανοί δεύτερης γενιάς είναι ενταγμένοι στην...Χρυσή Αυγή!
απο πού το ξερεις τωρα αυτο?''τουλαχιστον οι μισοι ελληνες απο τη νοτια Ελλαδα ειναι απογονοι Αλβανων''?εκανες τεστ dna?αρα και στη Β.Ελλαδα ζει ενα βουλγαροσκοπιανο μιξ γκριλ με ολιγο τουρκικο απο πανω?ειπαμε,σκατα στους φασιστες αλλα μην φτασουμε και στο αλλο ακρο.
Kι έτσι το φίδι μεγάλωσε, κι έκανε κι άλλα φιδάκια, όπου ανέβηκαν στον "φτωχό" πλέον σβέρκο μας......και ζούνε τώρα αυτοί καλά, αλλά μια μέρα, εμείς θα ζήσουμε καλύτερα!
Τοτε ήρθαν για τους Αλβανούς,σήμερα για σκουρόχρωμους,τους Μουσουλμάνους,τους Αφρικανούς.Αύριο θα έρθουν για όλους εμάς,που είμαστε αντίθετοι ο καθένας από τη σκοπιά του.Τότε ήταν νωρίς να πατάξουμε το αυγό του φιδιού με συνοπτικές διαδικασίες.Τώρα δεν ξέρω αν έχουμε ακόμη χρόνο,που είναι και περισσότεροι (οι φασίστες),ακόμη πιο άγριοι και δολοφονούν και κυρίως υπάρχει ξεκάθαρα ανοχή από την κυβέρνηση.
Μιλάς για τότε που ο λεγάμενος γιαουρτώθηκε για τα πάσης φύσεως ρατσιστικά ανέκδοτά του. Ο ρατσισμός του Θέμου όμως φτάνει πολύ παραπέρα από τις χοντράδες που έγραφε στην Μαύρη Τρύπα. Έγραψε π.χ. κάποτε σε χρονογράφημα ''οι καρέκλες στο κατάστρωμα ήταν άθλιες. Ούτε για Αλβανούς λαθρομετανάστης δεν έκαναν''. Ο φασισμός πολλές φορές είναι ντυμένος με κουστούμι άλφα-άλφα, παρφουμαρισμένος και τίγκα στην γκλαμουριά. Αυτό το αυγό του φιδιού υπήρχε πράγματι από τότε. Και πιο πριν...