Στο σημερινό «Α μπα»: αυτογνωσία, τώρα!

Στο σημερινό «Α μπα»: αυτογνωσία, τώρα! Facebook Twitter
53

 

__________________
1.


Α μπα μου σε ανακάλυψα πρόσφατα και όταν έχω χρόνο διαβάζω τις παλιότερες δημοσιεύσεις. Σε παρακαλώ μπορείς να μου λύσεις μια απορία ή να μου πεις πότε δημοσιεύτηκε κατι τέτοιο για να το βρω ... Τι ειναι το first world problem που αναφέρετε καμία φορά εσύ και οι σχολιαστές; Υπάρχει και second;- Ναταλία

Ναταλία, όταν έχεις απορίες για λέξεις ή εκφράσεις, ειδικά αν είναι στα αγγλικά, προτείνω το google.

__________________
2.


Γειά σου αγαπητή αμπα!! Θέλω να σου πω ότι μου αρέσει πολύ η στήλη σου και πως οι απαντήσεις που έχεις δώσει σε κάποια θέματα με έχουν βοηθήσει! Λοιπόν τα πράγματα έχουν ως εξής: είμαι 17 και τα είχα με ένα αγόρι της ηλικίας μου για αρκετό καιρό και έτσι με απόφαση και των δύο προχωρήσαμε. Η πρώτη φορά δεν ήταν καλή (δεν είχα και προσδοκίες βέβαια) κυρίως γιατί πονούσα και όταν του είπα να σταματήσει δε το έκανε. Μετά από λίγο καιρό χωρίσαμε κι όλας και ένας λόγος ήταν και αυτός. Όλα αυτά τα είχα εκμυστηρευτεί στην κολλητή μου και 2 ακόμα φίλες μου. Το θέμα που υπάρχει εδώ είναι ότι μια από αυτές μου είπε πως είναι δυνατόν να το χειρίζομαι τόσο ψύχραιμα αφού ήταν και ο πρώτος μου κτλ. Της απάντησα πώς δε θα κάτσω να σκάσω στην ηλικία που είμαι για ένα αγόρι και πως γενικά είμαι άνθρωπος που κάτι κακό το διαγραφεί εύκολα. Ίσως είναι άμυνα, δεν ξέρω αλλά όντως είναι έτσι, διαγράφω σχετικά εύκολα τα αγόρια. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι αν θεωρείται κακό αυτό; Μήπως δεν είμαι τόσο συναισθηματική και είμαι πιο ψυχρή; Ή κρύβεται κάτι άλλο; Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!- Προβληματισμενη

Είσαι μια χαρά και μπράβο σου.


Αυτό που δεν είναι μια χαρά είναι ότι νέα κορίτσια εξακολουθούν να πιστεύουν ότι όταν κάποιος παραβιάζει τα όρια τους με τέτοιο τρόπο όπως περιγράφεις, πρέπει να νιώθουν κι ένοχες από πάνω. Ούτε ο πρώτος, ούτε ο δεύτερος, ούτε ο εκατοστός έχει το δικαίωμα να ασκεί τη θέληση του πάνω σου με τη βία, και αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να μάθεις να τους αναγνωρίζεις, να τους κάνεις πέρα ή να τους διαγράφεις όσο δυναμικά και οριστικά διέγραψες τον συγκεκριμένο.


Η μυθολογία «του πρώτου» υπάρχει για να κρατάει υπάκουες τις γυναίκες. Για να μην απορρίπτουν τα στραβάδια και τους άχρηστους, όπως έκανες εσύ, και πολύ καλά έκανες. Δεν είσαι διαμέρισμα για να έχει σημασία ποιος μπήκε πρώτος.


Δεν είναι κακό να διαγράφεις εύκολα τα κακά, αρκεί να είσαι σίγουρη πρώτα ότι τα έχεις επεξεργαστεί και έχεις μάθει από αυτά. Αν τα διαγράφεις χωρίς να τα ερμηνεύσεις, τα σπρώχνεις κάτω από το χαλί κι έτσι μπορεί να τα βρεις στο μέλλον μπροστά σου, μαζεμένα.

__________________
3.


Αμπα μου, νομιζω οτι εχω ενα θεμα με την κολλητη μου (εννοω μια παιδική φιλη που εκτιμώ, εμπιστεύομαι και νιωθω πιο κοντα μου εδω και πολλα χρονια). Το ζητημα ξεκινησε οταν περασαμε στην ιδια σχολη -πολυτεχνείο αν εχει σημασια- αλλα σε αλλη πολη. Ηταν παντα καλύτερη μαθητρια απο μενα και ο μπαμπας της καθηγητης μας και το γεγονος φανηκε αρχικα να της στοιχίζει χωρις ομως να ειπωθεί κατι ή να απομακρυνθει απλα παντα προσπαθουσε να δειξει πως στη σχολη τους δινεται περισσότερο βαρυτητα σε διαφορα θεματα επειδη ειναι επαρχεία, οτι εχει περισσοτερες επαφες και γνωριμίες και τα λοιπα. Το θεμα ειναι οτι τα χρονια περασαν και επαγγελματικα οι δρομοι μας εχουν συναντηθει. Νιώθω λοιπον πλεον οτι η ενταση μεταξυ μας εχει μεγαλωσει. Απ τη μια τη βλεπω στην παρεα να προσπαθεί να δειξει οτι εχει καταφερει πραγματα πανω στο αντικείμενο μας και οτι ειναι πιο μαχητικη πιο ενθουσιασμενη και τα λοιπα..και απο την αλλη πιανω τον εαυτο μου να κομπλεξαριζεται αλλα και να ζηλεύει (κυριως επειδη εχει τα οικονομικα μεσα για διαφορα μεταπτυχιακα που δεν μπορωωνα αγγιξω...) το θεμα ειναι: πως μπορω να ξεκολλησω τις ασχημες σκεψεις απο το μυαλο μου, να μην με νοιαζει και μια σποντα παραπανω απο τον πατερα της, να μην τα παιρνω ολα κακοβουλα αλλα να ηρεμησω και να κανω και αυτη να ηρεμήσει επι του θεματος ? Την εκτιμω πολυ και δεν θελω να ψυχρανθω μαζι της.. σ ευχαριστουμε για τις συμβουλες, τα ταρακουνηματα και την παρεα ! Να περνας καλα !!- μαρινα

Ούτε εκτιμάς, ούτε εμπιστεύεσαι, ούτε νιώθεις κοντά σου εδώ και πολλά χρόνια αυτή την κοπέλα. Αντιθέτως πιστεύεις ότι είναι ανταγωνιστική, ότι καυχιέται, και προσπαθεί με κάθε τρόπο να δείξει ότι είναι ανώτερη από σένα. Δεν υπάρχει βραβείο αυταπάτης και εθελοτυφλίας. Είναι πολύ βασικό για σένα να παραδέχεσαι αυτά που νιώθεις για τους άλλους, είναι μέρος της αυτογνωσίας σου. Καλώς παραδέχεσαι ότι ζηλεύεις. Τι σε εμποδίζει να παραδεχτείς αυτά που σκέφτεσαι για αυτή την κοπέλα; Το παρελθόν; Τα χρόνια που έχετε περάσει μαζί; Τα χρόνια αυτά είναι που έδειξαν τι είναι ο καθένας, τα χρόνια δείχνουν από τι είναι φτιαγμένος, οι δυσκολίες της ζωής αναδεικνύουν τις φιλίες. Εγώ είμαι απέξω κι έχω εκνευριστεί πάρα πολύ με τις σπόντες του πατέρα της. Εσύ θα έπρεπε να είσαι έξαλλη.


Να μην ηρεμήσεις. Να δεις τα γεγονότα κατάματα και να βάλεις τα όρια σου. Τους άλλους ούτε να τους ηρεμήσεις μπορείς, ούτε να τους κάνεις πάλι αθώους, όπως ήταν στο δημοτικό.

__________________
4.


Είμαι 21. Στα 15 έκανα την πρώτη και μοναδική μου σχέση η οποία κράτησε δύο μήνες και μόνο φιλάκια δίναμε. Εκτός από αυτό έχω φιληθεί με τρεις διαφορετικούς ανθρώπους (οι δύο στα 19 μου και ο τρίτος φέτος) και αυτές είναι οι μέχρι τώρα εμπειρίες μου με το άλλο φύλο. Ούτε καν προκαταρκτικα δεν έχω κάνει ούτε έχω αυτοικανοποιηθεί πότε (φοβάμαι κάπως νομίζω και για τα δύο).και ντρέπομαι.και αυτή η λέξη παρθένα μου ηχεί τόσο άσχημα και ενώ πριν δεν με απασχολούσε σχεδόν καθόλου, τώρα ερωτώ, εγώ πότε θα κάνω σεξ;; Ιδανικά, σε μια όμορφη, λέμε τώρα, σχέση, δε θέλω αρπαχτές. Και όμορφη είμαι και ώριμη και ανοιχτή σε νέες γνωριμίες και χωρίς συντηριτικισμούς..μέχρι και κοινωνική μόρφωση έχω και τόσα ωραία αγόρια κυκλοφορούν εκεί έξω, γιατί δε μπορώ να σταυρώσω κανέναν και τραβάω όλους αυτούς που δεν μου κάνουν κλικ; (όχι ότι με φλερταρουν και πολ(λ)ύ(οι) αλλά όποτε συμβαίνει πέφτω στους πιο άκυρους) Αγχώνομαι, πιάνω τον εαυτό μου όταν το σκέφτομαι να αγχώνομαι. Έμαθα και για μια κοπέλα που δεν είχε κάνει ποτέ τίποτε και φέτος ολοκλήρωσε μέσα σε σχέση. Όλοι είναι σε σχέση και περνάνε καλά. Εγώ γιατί όχι; Θέλω σχέση και σεξ. Σεξ και σχέση. Πότε και πώς θα τα καταφέρω; Μήπως δε θα τα καταφέρω; Και άμα με δεις λες αυτή αποκλείεται να μην το έχει κάνει. Και ξανά ντροπή και ξανά άγχος. Πανικός. Άντρα θέλω τώρα τον εθέλω.- νομικαργια

Οι λέξεις πανικός, ντροπή, άγχος και φόβος διαπερνούν όλο το κείμενο που έγραψες. Θέλεις σεξ και σχέση, σχέση και σεξ, όπως όλος ο πλανήτης. Πού είδες ότι όλοι είναι σε σχέση και περνάνε καλά; Από τον πανικό σου δεν μπορείς να δεις τι γίνεται γύρω σου. Μόνο το 'α μπα' αν διαβάσεις, είναι γεμάτο με απόρριψη, καρδιοχτύπι, προδοσία, μονόπλευρους έρωτες, τρίγωνα, χωρισμούς... ο έρωτας και το σεξ και οι σχέσεις είναι κανονικός πόλεμος, με νάρκες και λαγούμια και απ' όλα. Με πληγωμένους, με τραυματίες, με σημάδια και παράσημα. Τόσα τραγούδια, ποιήματα, βιβλία, λες να υπάρχουν επειδή όλοι έχουν σεξ και σχέση και σχέση και σεξ και είναι μια χαρά;


Κοιτάς τον στόχο που θα έπρεπε να έχεις ως στόχο ζωής ως κάτι χειροπιαστό που βρίσκεται στην άκρη της παλάμης σου και χρειάζεται ένα τσακ μόνο για να το πιάσεις. Θα φιλήσεις πολλούς βατράχους κι εσύ, κανείς δεν γλιτώνει. Η όμορφη σχέση δεν θα έρθει χωρίς να κάνεις μερικούς γύρους στην αρένα. Ετοιμάσου. Σταμάτα να ονειρεύεσαι την τέλεια ήρεμη σχέση και ξεκίνα να επεξεργάζεσαι τον εαυτό σου, το ποιος είναι, πώς αντιδρά, τι του αρέσει, με ποιους τα πάει καλά και με ποιους όχι. Για παράδειγμα είσαι συντηρητική και μάλλον δεν το ξέρεις, γιατί ακριβώς δεν ξέρεις ποια είσαι. Η ντροπή που έχεις γύρω από το σεξ είναι ένας από τους παράγοντες που σε κάνουν να πανικοβάλλεσαι με το θέμα. Περιέργεια χρειάζεται, προσοχή χρειάζεται, και ανάληψη ρίσκου την ίδια στιγμή. Γιατί τραβάς αυτούς που δεν σου κάνουν κλικ; Αν δεν καταφέρεις να απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση, δύσκολα θα πέσεις πάνω στην τέλεια σχέση, όπως πέφτει κανείς κατά λάθος πάνω στα έπιπλα.


Αυτογνωσία, τώρα!

__________________
5.


Αγαπημένη α, μπα
Συγχαρητήρια για τη στήλη σου! Είναι πολύ όμορφο που έχεις καταφέρει να κάνεις μια στήλη προσωπικών ερωτήσεων (που συνήθως είναι απλά ένα μέρος για να χαζέψει κανείς και για διαδυκτιακό κουτσομπολιό) τόσο εποικοδομητική διαδικασία.
Η ερώτησή μου είμαι σίγουρη πώς έχει απαντηθεί με διάφορους τρόπους ανάλογα πάντα με την εκάστοτε ερώτηση-προσωπική ιστορία του καθένα, αλλά θα ήθελα να ακούσω μια πιο γενική άποψη. Πιστεύεις ότι όταν κάποιος είναι σε μια σχέση και σκεφτεί ερωτικά κάποιον άλλον κάτι δεν πάει καλά στη σχέση; Δηλαδή αν κάποιος είναι ερωτευμένος, ευτυχισμένος με τη σχέση του και μονογαμικός (στ'αλήθεια μονογαμικός και όχι επειδή καταπιέζεται πως έτσι πρέπει) δεν θα δει ποτέ κανέναν άλλον ερωτικά; Και αν αυτό συμβεί είναι οπωσδήποτε κάτι μεμπτό, που σημαίνει πως δεν είσαι εντάξει απέναντι στον σύντροφό σου ή πώς κάτι λείπει από τη σχέση σου ή πώς βαριέσαι; Μιλάω μόνο για σκέψη όχι για συμπεριφορά, φλερτ, απιστία κλπ, και όχι για την περίπτωση που ξεκινάς και αναπτύσσεις γνήσια συναισθήματα για κάποιον άλλο.

Ο λόγος που η θρησκεία έχει πείσει τον κόσμο ότι ακόμα και οι σκέψεις μας είναι κολάσιμες είναι ένα πανούργο τέχνασμα για να κρατάει δέσμια την πελατεία της, γιατί με αυτόν τον ορισμό της κακής πράξης δεν γλιτώνει κανείς εκτός από τα νεογέννητα.


Θα σκεφτείς πολλές φορές πράγματα που είναι αδύνατον να πεις σε άλλους, και καλώς θα κάνεις, και έτσι πρέπει να είναι. Το μυαλό είναι το καταφύγιο μας. Αν αρχίσουμε να ποινικοποιούμε τις σκέψεις μας φλερτάρουμε επικίνδυνα με την τρέλα.

__________________
6.

Αγαπητή Αμπα μου.
Πολύ καιρό σε διαβάζω και να ξέρεις πολύ το γουσταρω που τα λες εξω απο τα δόντια .
Ρε αμπα μου έχω ενα πρόβλημα.
Ειμαι 26 χρονων,εργάζομαι σαν δικηγόρος μαζι με τον αδερφό μου σε μια μικρή επαρχιακη πόλη και έχω σχέση με ενα παιδι εδώ και πεντε χρόνια.
Περνάμε πολύ καλά και συχνα λέμε οτι θα θέλαμε να συγκατοικησουμε.
Όμως ρε Αμπα μου,τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα.
Δεν ξέρω αν το ξέρεις αλλά ο κλαδος των δικηγόρων έχει φθίνει και δεν βγάζουμε πλεον όσα εβγαζαν οι παλιοι.Ειδικά απο τα καπιταλ κοντρολ και μετα,τα πράγματα πάνε απο το κακό στο χειροτερο.Ο,τι βγάζω πλέον είναι μόνο για τα έξοδα του γραφείου.
Ο φίλος μου απο την αλλη,παλεύει με τα προγράμματα,θέλει να κανει και κάτι δικο του και ψάχνεται αλλά συνεχώς απογοητευεται.
Εγώ το σκέφτομαι πολύ έντονα τώρα τελευταία, να φύγουμε και να πάμε εξωτερικό (είμαι διατεθειμενη να αφήσω το γραφείο μου),αλλά ο φίλος μου δισταζει .Εγώ πιστεύω οτι ειδικά εξω θα βρει δουλειά στον τομέα του (είναι web developer,προγραμματιστης κλπ),αλλά μια το σκέφτεται μια δεν το συζητάει καν.
Εσύ τι λες Αμπα μου;Υπάρχει κάποιος τρόπος να τον πεισω; Ή πιστεύεις οτι είμαι λάθος που θέλω να φύγουμε;

Δεν ξέρω πολλά από δικηγορία, αλλά ως τώρα είχα την εντύπωση ότι για τους δικηγόρους δεν είναι καθόλου απλό να αλλάξουν χώρα, ακριβώς επειδή είναι ...άλλη χώρα. Άλλη χώρα, άλλη νομοθεσία. Δεν είναι σαν την ιατρική που δεν αλλάζει αν μετακομίσεις. Ο πονοκέφαλος είναι πονοκέφαλος. Μπορεί να είσαι διατεθειμένη να αφήσεις το γραφείο σου, αλλά είσαι σίγουρη ότι ξέρεις τι συμβαίνει; Το εξωτερικό δεν είναι ένα ενιαίο πράγμα. Για τους δικηγόρους φαντάζομαι θα υπάρχουν ακόμη μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ διαφορετικών χωρών. Για τον φίλο σου ίσως να είναι πιο εύκολα με τα προγράμματα, συμφωνώ, αλλά πόσες γλώσσες ξέρει; Αν είναι μόνο αγγλικά, το «εξωτερικό» είναι αρκετά περιορισμένο (το ίδιο ισχύει και για σένα).


Μπορεί να έχεις κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο στο μυαλό σου, και να μην το λες εδώ. Αλλά με αυτά που γράφεις, το «εξωτερικό» είναι πολύ φλου και ασαφές. Να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει με τι; Αν εσύ το σκέφτεσαι σοβαρά, κι αν θέλεις να τον πείσεις, πρέπει να το ψάξεις λίγο περισσότερο για να δεις τι μπορείτε να κάνετε στ' αλήθεια. Το ψάξιμο ίσως να ξεκαθαρίσει και για σένα κάποια πράγματα.


(Δεν είναι ούτε σωστή, ούτε λάθος απόφαση να θέλεις να φύγεις, όπως δεν είναι ούτε σωστό, ούτε λάθος αν δεν θέλεις. Τα σωστά και τα λάθη αυτά είναι σε επίπεδο πολιτικής ολόκληρης της χώρας.)


__________________
7.


Ειπε σε φίλους οτι χωρισαμε (μετα απο 4 χρόνια, εγω 24 αυτός 26) γιατι ήθελε να ζήσει κ αλλα πράγματα και του ειχε λείψει να ειναι ελεύθερος και να "πηγαίνει με οποια θελει". Οτι θελει να ζήσει εμπειρίες και αργοτερα να ειμαςτε ξανα μαζι. Ποσο ηλίθια ειμαι που τον θέλω και ποσο πολυ υποτιμώ τον εαυτο μου με το να περιμένω;

Εσύ είσαι αφελής που νομίζεις ότι πραγματικά θα καθίσεις να περιμένεις, όπως αφελής είναι αυτός που νομίζει ότι αν χωρίσει με σένα, θα πηγαίνει «με όποια θέλει».

53

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
#4 Νομίζω ότι μπορώ να ταυτιστώ απόλυτα με το άγχος-επιθυμία σου! Ολοκλήρωσα φέτος (21 ετών) κι εγώ χωρίς προηγούμενη εμπειρία και μάλιστα μέσα σε μια πολύ όμορφη σχέση που δεν την περίμενα στη ζωή μου! Βλέπεις, τόσο οι φίλες μου, όσο κι εγώ μήμασταν μέχρι λίγους μήνες πριν στην ίδια ακριβώς κατάσταση (αδέσμευτες άπειρες και πολυ απογοητευμένες με όσους γνωρίζαμε). Κάποιες καταφέραμε να βρούμε κάτι καλό, ενώ κάποιες άλλες απλώς περιμένουν. Αυτό που κατάλαβα, όμως, είναι ότι πρέπει η αλλαγή να γίνει μέσα σου... Αν είσαι ανοιχτή με τον κόσμο, γνωρίζεις πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους απροκατάλυπτα, προσεγγίζοντάς τους κυρίως φιλικά και αν σταματάς να ψάχνεις την τέλεια σχέση -γιατί αυτή δυστυχώς δεν υπάρχει-, τότε θα αντιμετωπίζεις πιο θετικά ό τι σου συμβαίνει. Και μη νομίζεις... Δεν είσαι η μοναδική! Υπάρχουν πολλές κοπέλες που δεν έχουν ακόμα ολοκληρώσει κι αυτό δεν είναι ντροπή, ούτε λόγος άγχους, όσο δύσκολο ακούγεται αυτό! Νιώσε τέλεια με τον εαυτό σου και κάνε πράγματα που σε ευχαριστούν!!!
#4.Ένας δισταγμός για την πρώτη φορά υπάρχει.Είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση για το σώμα και την ψυχή και χρειαζόμαστε να νιώσουμε ασφαλείς,για να αφεθούμε.Δε χρειάζεται όμως να φοβάσαι καθόλου τον πειραματισμό με τον εαυτό σου.Αλίμονο αν φοβόμαστε το σώμα μας!Εσύ πρέπει να ακούσεις πρώτα τις ανάγκες του κορμιού σου,για να μπορέσεις αργότερα να καθοδηγήσεις και το σύντροφό σου,να του δείξεις τι σου αρέσει.Θα είσαι πολύ πιο σίγουρη για κάθε ναι και όχι που θα πεις.Χτίσε σιγά σιγά την αυτοπεποίθηση σου και θα έρθουν και καλύτερες προτάσεις.Τώρα φοβάμαι (διαισθητικά το λέω) ότι σε βλέπουν σαν ένα τρομαγμένο κοριτσάκι κι όχι σαν μια όμορφη,ενδιαφέρουσα γυναίκα.Και σίγουρα δε θέλεις να σε επιθυμεί κανένας που του αρέσουν τα τρομαγμένα κοριτσάκια,έτσι δεν είναι;
3.Απ' αυτά που γράφεις, φαίνεσαι να είσαι το ίδιο ανταγωνιστική με εκείνη. Γιατί αλλιώς δεν θα έμπαινες στη διαδικασία να τα πάρεις όλα αυτά τόσο σοβαρά, και δεν θα ζήλευες με τις επαγγελματικές της προοπτικές. Σίγουρα δεν φτάνει να ομολογείς ότι ζηλεύεις, αναρωτήσου το γιατί. Μήπως πρέπει να αφουγκραστείς περισσότερο τον εαυτό σου, και λιγότερο τα κοκορέματα της φίλης σου; Όσο για τις σπόντες του πατέρα.... πόσο μεγάλη πίεση θα είχε άραγε η φίλη σου να ικανοποιήσει αυτόν τον πατέρα που θέλει το παιδί του να είναι καλύτερο απ' όλους; Λες να είναι τυχαίο που η ίδια προσπαθεί τόσο να δείξει ότι αξίζει; Εγώ ομολογώ ότι την λυπάμαι λίγο...
#7.Θέλει να είσαστε μαζί;Καλώς.Δε θέλει;Πάλι καλώς.Να σε έχει όμως καβάντζα,μην το επιτρέψεις.Για όσο περνάει καλά θα σε έχει γραμμένη κι όταν είναι "χαρούμενος"(μην πω τη λέξη που πρέπει),αλλά δεν έχει λουλούδι να μυρίσει,θα είσαι εσύ stand by να καλύπτεις τις ανάγκες του.Ε,όχι!Ξουτ!Ευκαιρία να ζήσεις κι εσύ άλλα πράγματα και να βρεις έναν άνθρωπο,που θα γουστάρει εσένα και μόνο.Τον άσωτο υιό μόνο ο πατέρας του τον περίμενε.
3# Έχω βιώσει μια ακριβώς ίδια περίπτωση, αν και εγώ είμαι γομάρι οπότε δεν ασχολήθηκα με την περίπτωση και πολύ.Θα σου πω το εξής. Αυτή η κοπέλα δεν έχει φίλους. Μπολιάστηκε από την οικογένειά της να είναι ανταγωνιστική και να νομίζει ότι όλοι τη ζηλεύουν θανάσιμα, ΣΕ ΚΑΘΕ τομέα. Μα στα μάτια, μα στα φρύδια, μα στη μόρφωση, μα στην τσέπη. Εξ ου και οι σπόντες του πατέρα. Τι απέραντη θλίψη!!Κοίτα να φτιάξεις μια ζωή για την οποία είσαι υπερήφανη. Ούτε θυμός ούτε θλίψη για τέτοια άτομα. Είμαι σίγουρη ότι αν ανακαλέσεις στη μνήμη σου θα θυμηθείς πολλές περιπτώσεις που εκμεταλλεύτηκε ανθρώπους και καταστάσεις για να πετύχει τους σκοπούς της. ΒΓΕΣ από το τρυπάκι της σύγκρισης. Είναι άτομο με βαθιά συμπλέγματα κατωτερότητας. Ασ' την κάτω από το τεχνητό φως της επιτυχίας της και προχώρα σε αυτά που κάνουν εσένα ευτυχισμένη.Υ.Γ. Δε χωρούν δικαιολογίες, δεν είναι φίλη σου
Κυρία Φουτσιτζή, για τις απαντήσεις #2 και #7. Δεν έχω αρκετά λόγια για να σας εκφράσω την ευγνωμοσύνη, την υπερηφάνεια και τη συγκίνηση που ένιωσα, διαβάζοντάς τες.Θυμήθηκα την εφηβεία μου, στα τέλη της δεκαετίας του 80, όταν λόγια σαν και τα δικά σας, ενθάρρυναν και φώτιζαν εκατομμύρια κορίτσια σε όλο τον κόσμο, μέσα από ξεχωριστές περιπτώσεις περιοδικών όπως το just seventeen (αγγλική και αμερικανική έκδοση). Ήταν τότε, που εδώ στην επαρχία της Ελλάδος, τα κορίτσια γαλουχούνταν με τα πρότυπα της καθυστερημένης Ανατολής. Όμως, γυναίκες μορφωμένες, υπερήφανες και δυνατές, φώτιζαν με την πένα τους, έδιναν ελπίδα και αυτοπεποίθηση σε όλα εκείνα τα κορίτσια που αρνούνταν να υποκύψουν στα προκάτ πρότυπα που είχε ετοιμάσει γι αυτά η πατριαρχία και ο σεξισμός.Σε αυτές τις γυναίκες χρωστάω πάρα πολλά, είμαι χαρούμενη που συνεχίζετε το έργο τους, με τόσο γούστο και υψηλό πνεύμα. Να είστε καλά.
Δοθείσης της ευκαιρίας θα ήθελα να πω ότι πολλές φορές η Λένα και οι απόψεις της μου φέρνουν στο νου το Κοσμοπόλιταν που διάβαζα από πέμπτη έκτη δημοτικού μέχρι και γύρω στα 20 κάτι φανατικά. Το λέω για καλό, γιατί τώρα καταλαβαίνω πόσο φεμινιστικές ήταν οι απόψεις που προέβαλλε. Για παράδειγμα, το όχι στο σεξ είναι όχι, έχεις δικαίωμα να πεις όχι ακόμα και μέσα σε μια σχέση, αν σου αρέσει το σεξ ή έχεις πάει με πολλούς δεν είσαι τσ....α, να το κάνεις όποτε θες εσύ και επειδή το θες και όχι για να εκβιάσεις μια σχέση επειδή θα σου γυρίσει μπούμερανγκ, δεν είναι μέσο συναλλαγής το σεξ να το δίνω και να παίρνω αγάπη και σχέση, δεν χρειάζεται να κάνεις σχέση με κάποιον που δε σου αρέσει επειδή έκαναν σχέση oλες οι φίλες σου, μπορείς να περνάς και μόνη σου καλά, πώς να αναγνωρίσεις μια κακοποιητική σχέση και πώς να χωρίσεις. Θυμάμαι χαρακτηριστικά να λένε να χωρίσεις κάποιον που θεωρείς επικίνδυνο μέσα σε κόσμο και να μη δεχθείς να συναντηθείτε μόνοι σας, κάτι που έχει πει και η Λένα. Μπορεί σήμερα το συγκεκριμένο περιοδικό να θεωρείται ελαφρύ και ότι ασχολείται με μόδα μαλλιά και στάσεις στο σεξ, αλλά πριν περίπου 20 χρoνια που ξεκίνησα εγώ να το διαβάζω, και ειδικά στην Κύπρο, ήταν το μοναδικό μέσο για να διαβάσεις τέτοια πράγματα και να έρθεις σε επαφή με τέτοιες ιδέες. Ακόμα και για να μάθεις πρακτικά θέματα για το σώμα σου και τη σεξουαλικότητα και το προφυλακτικό. Κανένας δεν μιλούσε σε έφηβα κορίτσια για το σεξ. Περίμεναν να τα μάθουμε όλα ουρανοκατέβατα μόλις βρίσκαμε τον ένα και μοναδικό ουρανοκατέβατα και τον παντρευόμασταν. Και αν κάποια έμενε έγκυος στα 15 της η έκτρωση ήταν οκ, αλλά να μιλήσουμε για προφυλάξεις και ότι έχει δικαίωμα να τις ζητήσει και να επιμείνει δεν ήταν εντάξει. Γιατί έτσι θα της βάζαμε την ιδέα ότι είναι φυσιολογικo να κάνει σεξ στην ηλικία της, ενώ δεν είναι και γι αυτό τώρα θα υποστεί τις συνέπειες. Κάπως έτσι ήταν τα πράγματα και τότε το συγκεκριμένο περιοδικό έβαλε το λιθαράκι του να αλλάξουν τα μυαλά τουλάχιστον των νέων κοριτσιών που το διάβαζαν και να διεκδικούν καλύτερα τα δικαιώματά τους ως γυναίκες. Η Λένα κάπως παίρνει το θέμα σε άλλο επίπεδο, αφού πλέον υπάρχει και το ίντερνετ και κάποια πράγματα θεωρούνται πλέον δεδομένα από μεγάλη μερίδα ανθρώπων. Οπότε η συζήτηση διεξάγεται για πιο λεπτά θέματα καμιά φορά και η Λένα έχει πλούσιο οπλοστάσιο, δεν την πιάνεις με τίποτα. Μέσα από τις απαντήσεις της σε βάζει να σκεφτείς το κατιτίς παραπάνω και παραθέτει και ωραίες πηγές όπου χρειάζεται. Λένα πέρα από τις διαφωνίες μας ως αναγνώστες σε συγκεκριμένες ερωτήσεις, νομίζω οι περισσότεροι εδώ αναγνωρίζουμε αυτή τη διάσταση της στήλης και πόσο σημαντική δουλειά έχεις κάνει. Σε ευχαριστώ από καρδιάς.
#4 Φίλη νομικάρια.Οι νομικοί είναι άνθρωποι εύστροφοι και ανοιχτόμυαλοι.Το απαιτεί η φύση της δουλειάς τους.Αυτό δεν αποκλείει την πιθανότητα να είναι και λίγο (;)συντηρητικοί,όπως εσύ.Για κάποιο λόγο,οριοθετείς αυστηρά τον εαυτό σου και τους άλλους και δεν ξέρω κατά πόσο το αντιλαμβάνεσαι.Γιατί γράφω αυστηρά;Επειδή βρίσκεσαι σ ενα χρονικό σημείο,όπου το αποτέλεσμα είναι ασύμβατο με τις επιθυμίες σου.Δεν αμφισβητώ τίποτα από αυτά που γράφεις.Εκεί που εστιάζω είναι ότι θα πρέπει κάποιος να σου προεξοφλήσει τον βίο ανθόσπαρτο για να παραδοθείς και ότι επείγεσαι!Κάτι εξίσου σημαντικό είναι ότι δεν έχεις εξοικειωθεί ερωτικά με τον εαυτό σου.Όταν πελαγώνουμε,ζητάμε βοήθεια ,δεν είναι ντροπή,ούτε επιλήψιμο.Όπως δεν είναι και το σεξ. Δεν μπορείς να τα χειρίζεσαι όλα με άνεση.Αν συναντάς δυσκολίες , συζητάς με ειδικό ,για να βρεις τι σε αναχαιτίζει και πως θα το προσπεράσεις.
#5Δηλαδή αν σκεφτείς ότι θες να σκοτώσεις την προϊσταμένη που σου κάνει τη ζωή δύσκολη, είσαι εν δυνάμει δολοφόνος;Αντίστοιχα, αν ένας άνθρωπος σου εμπνεύσει ερωτικές φαντασιώσεις, είσαι εν δυνάμει άπιστος;Πάλι καλά, δεν έχει βγει ακόμα εφαρμογή που να καταγράφει τις σκέψεις μας ανά πάσα ώρα και στιγμή, για να κρινόμαστε και από αυτές από τους άπειρους κακοπροαίρετους του κόσμου μας. Τις σκέψεις δεν μπορούμε να τις ελέγξουμε, κι αν θες αυτή είναι η ομορφιά τους. Μπορούμε όμως να ελέγξουμε τις πράξεις μας, κι εκεί φαίνεται το ποιόν του καθενός μας.
#4 Καλέ τι περιμένεις; Πήγαινε αυτή τη στιγμή να αυτοϊκανοποιηθείς! Δεν υπάρχει τίποτα να φοβηθείς σ'αυτό, είναι τελείως φυσικό καιθα σου χαρίσει υπέροχες στιγμές. Μάλλον γι'αυτό δεν προχωράς πέρα από τα φιλάκια, είσαι πολύ σφιγμένη. Εξερεύνησε λίγο τον εαυτό σου σεξουαλικά, αποδέξου τη σεξουαλική σου φύση και μην χωρίζεις τις ερωτικές εμπειρίες σε αρπαχτές και σχέσεις. Σε κάθε περίπτωση είναι σεξ και περιλαμβάνει δύο άτομα, τα υπόλοιπα θα έρθουν μόνα τους.
#2 Μια αρνητική εμπειρία που δεν την άφησες να σε καταβάλει.Πολύ καλά έκανες.Η φίλη σου πόσο φίλη είναι;Θα έπρεπε να έχεις μονάσει μετά απ αυτό κατά την γνώμη της,ή να έχεις βουλιάξει συναισθηματικά; Να αξιολογείς προσεκτικότερα τις φίλες σου.Θα έπρεπε να χαίρεται που δεν σε κατέβαλε αυτό,αντί να αναρωτιέται καλοπροαίρετα(;).
#3 Η φίλη σου είναι σε ανταγωνισμό με τον μπαμπά της κατ αρχήν.Αυτό ίσχυε ανέκαθεν,δεν πρόκειται να αλλάξει,δεν φταίει αυτή,αλλά ούτε κι εσύ.Είναι θέμα κυρίως του πατέρα καθηγητή .Αφού έμαθε να επιβιώνει σταθερά ανταγωνιστικά, χρειάζεται πολλή θέληση και δουλειά για ν αλλάξει. Επαναλαμβάνει πιστά αυτό το μοτίβο σ όλες τις σχέσεις.Αν το χωνέψεις αυτό ,θα γλιτώσεις ανώφελη στενοχώρια.Προκάλεσε μια σχετική,ήπια συζήτηση,κάποια στιγμή και πες της ότι εκτιμάς την φιλία σας και θεωρείς κακό σύμβουλο τον πάσης φύσεως ανταγωνισμό σε ολες τις διαπροσωπικές σχέσεις. Τουλάχιστον θα έχεις προσπαθήσει και οπωσδήποτε κάποιο μήνυμα θα πάρει.Τι θα το κάνει,δεν μπορούμε να προβλέψουμε.Εσύ θα αποφασίσεις πώς και αν θα συνεχίσετε την φιλία σας από κει και πέρα.
#6 Να φύγεις αγαπητή.Δεν είσαστε τριακοσίων χρονών.Αν δεν πάει καλά,επιστρέφετε.Ψάξε μεταπτυχιακό και δουλειά, οτιδήποτε σε πρώτη φάση για να βγάζεις τα έξοδά σου και βλέπεις.Υπαρχουν δικηγόροι που έχοντας τελειώσει Νομική σε άλλο Κράτος,ασκουν εδώ την δικηγορία. Χρειάζεται αρκετό ψάξιμο,αλλά δεν είναι ανέφικτο. Εσύ θες να φύγεις,ο σύντροφος που δεν θέλει πώς επιχειρηματολογεί; Τα πράγματα ζορίζουν και εδώ και έξω.Αν έχεις κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό σου ,μην κωλυσιεργείς καθόλου.Δώσε μία ευκαιρία στην τύχη σου,για να μην μετανιώσεις ματαίως αργότερα. Θα έλεγα να σκεφτείς την πιθανότητα να φύγεις και μόνη.Θα στριμωχτείς πολύ στην αρχή,αλλά μιλάμε για την υπόλοιπη ζωή σου.Σχεδιασέ το,ψάξτο και κάντο.Καλή τύχη!
#7 Ερωτευμένη είσαι.Θα σου περάσει,δεν ήρθε το τέλος του κόσμου.Σε όλους περνάει εξάλλου, το γνωρίζεις ήδη.Αυτό που προφανώς δεν ανα-γνωρίζεις είναι τα δικά σου όρια.Ποια είναι τα όρια που θα έβαζες σε κάποιον έστω θεωρητικά, έχεις κάποια αμυδρή ιδέα;Τι πρέπει να κάνει κάποιος για να τον διαγράψεις ;Αυτό που λες στον εαυτό σου ,ότι θα τον περιμένεις,αυτό λες ουσιαστικά, υποκρύπτει έναν μακρύ και εύκολο δρασκελισμό των προσωπικών σου αναγκών και επιθυμιών,χάριν του έρωτα. Σωστά;Λάθος.Αν το κάνεις,θα το κάνεις για άλλους λόγους.Ο έρωτας που τυχόν θα επικαλεστείς είναι η αφρώδης επικάλυψη.Από κάτω οργιάζουν άλλα,δικά σου. Γιατί να περιμένεις αυτόν τον συγκεκριμένο,ο οποίος και δήλωσε αυτά που δήλωσε (ξεκαθάρισε και έφυγε, αμφότερα); Γιατί μπήκες στην διαδικασία να σκεφτείς να τον αναμένεις;Άλλη θα τον είχε αποχαιρετήσει χαρούμενη που απαλλάχθηκε από έναν αλλαζόνα,ανασφαλή,μη συναισθηματικό,χειριστικό,εγωκεντρικό,α-νόητο μη σύντροφο και θα αρμένιζε προπαρασκευαστικά σε άλλα πελάγη.Σε δύο χρόνια θα είσαι έξαλλη και επικριτική με τον εαυτό σου,το πιθανότερο,αν τον περιμένεις. Τι κερδίζεις από την συμπεριφορά του θύματος;
#2Α, μπα;, "Για να μην απορρίπτουν ΤΑ ΣΤΡΑΒΑΔΙΑ και ΤΟΥΣ ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ" για το 17χρονο αγόρι της; Ειλικρινά τώρα, δεν αισθάνεσαι καθόλου ότι πρέπει ν' ανασκευάσεις την απάντησή σου;
Tsubis, Εννοείς τι εννοεί η Α, μπα;; Πράγματι, τι να εννοεί αποκαλώντας ένα δεκαεπτάχρονο νεαρό στραβάδι; Ίσως νομίζει ότι είναι λοχίας...Όσο για το άχρηστους το αφήνω ασχολίαστο...
Κι όμως πολλές την έχουν πατήσει με τη μυθολογία του πρώτου (και τελευταίου) άντρα στη ζωή τους. Για να εξυπηρετήσουν αυτή την εικόνα έχουν φτάσει μέχρι και σε γάμο με άχρηστους, ανεπρόκοπους, άπιστους, βλάκες, τελείως ακατάλληλους γι'αυτές άντρες, με μόνη παρηγοριά ότι κρατάνε το σκήπτρο της παρθένας μέχρι το γάμο. Όσο σκέφτομαι να κατέληγα με τον πρώτο μου, τέτοιο σκήπτρο να το χέσω, μετά συγχωρήσεως.
εξωγήινη, Βεβαίως, αυτό που λες ισχύει ακόμη,δυστυχώς, σε κάποιες περιπτώσεις, δεν είναι, όμως, αυτό που σχολίασα(ούτε άλλωστε η περίπτωση #2)! Δεν είναι το θέμα αν θα παντρευτείς παρθένα, εννοείται πως όχι!
Η κοπέλα είπε ότι πονούσε αλλά εκείνος δεν σταμάτησε. Και λίγα είπε η Α,μπα, αν και μιλούσε γενικά. Η ηλικία δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για τα πάντα!
Δε μιλούσε "γενικά", μιλούσε μ' αφορμή αυτόν(ειδικά τα "στραβάδια" ήταν και φωτογραφικό), κι είπε αρκετά αλλά, ιδίως, δε μέτρησε σωστά τι είπε, όταν έφθασε στους χαρακτηρισμούς, κατά τη γνώμη μου πάντα. Εννοείς ότι τη βίασε ή ότι πρόκειται για date rape; Έχεις να προτείνεις μία καλύτερη επιλογή σεξουαλικού παρτενέρ για την πρώτη φορά μιας 17χρονης απ' τη συνομήλικη σχέση της, ακόμη κι αν αποδειχθεί άπειρη; Και τι καλύτερο προτείνεις στο νεαρό, για ν' αποκτήσει την εμπειρία που θα του επιτρέψει να της προσφέρει μια καλύτερη πρώτη φορά; Ίσως εάν βρει η κοπέλα κάποιον μεγαλύτερο; Νομίζεις ότι θα βρει κάποιον πιο αθώο, μη χειριστικό 30 - 40άρη; Ο νεαρός θα' ναι καλύτερα με κάνα κούγκαρ(παντρεμένο ή όχι) ή μήπως να τον στείλουμε σε οίκους ανοχής; Είναι τόσο απίθανο για μία κοπέλα να πονάει την πρώτη φορά; Δηλαδή αυτός μπήκε, η κοπέλα πόνεσε, κι έπρεπε μετά η πρώτη φορά να τι; Να γίνει; Να μη γίνει; Έγινε; Δεν έγινε; Μπρος; Πίσω; Πιστεύεις ότι αυτός ήταν σε θέση να το διαχειρισθεί καλύτερα, για να τ' ακούει κιόλας; Εσύ τι θα' κανες, αν δεν είχες εμπειρία; Ξέχασα, η γυναίκα περιμένει τον έμπειρο από "τσ..λες" πλην όμως ευαίσθητο επιβήτορα απ' το πουθενά...Αλλά, εγώ δε σχολίασα το συμβάν, αλλά τους μειωτικούς χαρακτηρισμούς της Α, μπα; Ξέρεις πόσοι τραυματίζονται ακούγοντας τέτοια κοσμητικά, και μετά μάντεψε πως θα τους βγει αυτή η απόρριψη...Ας προσέχουμε με τους χαρακτηρισμούς. Έφηβοι ήταν κι οι δύο, σε σχέση, η πιο απλή κι αθώα επιλογή τους ήταν αυτή...
Prince Charming όταν μία γυναίκα ζητάει από έναν άντρα να σταματήσει κι εκείνος δεν σταματάει, ναι είναι βιασμός. Τον διαχωρισμό του βιασμού από το date rape δεν τον καταλαβαίνω. Δεν είναι απίθανο μία κοπέλα να πονέσει την πρώτη φορά, αλλά δεν είναι υποχρεωτικό (ο πόνος της πρώτης φοράς αποτελεί εν πολλοίς έναν μύθο). Και ναι πιστεύω ότι για μία κοπέλα 17 χρονών η καλύτερη επιλογή για την πρώτη (και τη χιλιοστή φορά της) είναι ένα αγόρι/ άντρας που αν του πει σταματά εκείνος θα σταματήσει. Όποιος δεν θέλει να τ' ακούει, όπως λες θα πρέπει να φέρεται στους άλλους με σεβασμό. Και πίστεψέ με ένας βιασμός είναι ασύγκριτα πιο τραυματικός από έναν μειωτικό χαρακτηρισμό.
Prince, το στοπ σημαίνει στοπ, ειδικά σε τετοιες περιπτώσεις. Ναι βγαίνουμε, ναι ρωτάμε πως είναι ο άλλος και τι θα ήθελε να κάνουμε από κει και πέρα και ναι σταματάμε να σκεφτόμαστε μόνο το πουλί μας! Τα υπόλοιπα είναι φιοριτούρες. Φυσικά και η αναίσθητη μπηχτοσύνη δεν αποτελεί δείγμα συμπεριφοράς (μόνο) των 17χρονων.
Καλά σοβαρά τώρα; Δηλαδή για να καταλάβω, είπε στο αγόρι , την πρώτη της φορά μάλιστα ότι πονουσε και αυτός συνέχισε, πόσσο χειρότερο; χαρακτηριστικά θυμάμαι , ότι την πρώτη μου φορά ο πόνος ήταν τόσο έντονος που σταμάτησα επί τόπου και δήλωσα στο αγόρι μου ότι αν ήταν να πονάω έτσι δεν νομίζω ότι θα έκανα ποτέ μου σεξ! (ευτυχώς δεν επαναλήφθηκε. ο πόνος, όχι το σέξ!). Προσωπικά περίμενα από την Α μπα πολύ βαρύτερα λόγια, προφανώς περιορίστηκε λόγω ηλικίας. Ειλικρινά, δεν αισθάνεσαι καθόλου ότι πρέπει να ανασκευάσεις το σχόλιό σου;
Προς Prince Charming:Νομίζω ότι είσαι απλά ενα τρολ και δυστυχώς πολλή σημασία σου δίνουμε.Ωστόσο θα απαντήσω στην προβοκατόρικη και προσβλητική (και για τα δύο φύλα) ερώτησή σου, μόνο και μόνο επειδή μας διαβάζουν νέοι ανθρωποι που τωρα ξεκινούν να εξερευνούν τη σεξουαλικότητα τους και να έχουν εμπειρίες.Φυσικα και ΔΕΝ ολοκληρώθηκε η πρώτη αυτή απόπειρα για σεξ. Μόλις πόνεσα σταματησα αμέσως , για την ακρίβεια πετάχτηκα από το κρεβάτι. Ο φίλος μου δεν με πίεσε καθόλου, ηταν 18 χρονών , όπως και εγώ , και ήταν ομοίως για αυτόν η πρώτη του φορά και ήταν τρακαρισμένος. Περασε αρκετός καιρός για να ακολουθήσει η 2η προσπάθεια, παρ'ότι τον ήθελα σαν τρελή. Τελικά, τη δεύτερη φορά δεν πόνεσα ΚΑΘΟΛΟΥ και όλα πήραν τον ομαλό και πολύ ευχάριστο δρόμο τους. Επίσης, όποτε κατά τη διάρκεια του σεξ ετυχε να νιώσω πόνο, το επισήμαινα (και το επισημαίνω) αμέσως, και -κοίτα να δεις πράγματα- ο άπειρος τότε φίλος μου, δεν με πίεσε ποτέ και φρόντιζε πάντα να είναι εξίσου απολαυστικό και για τους δυο μας. Το ξαναλέω, δεν τα γράφω αυτά για να σου απαντήσω, είναι προφανές ότι δεν επιδιώκεις να κάνεις διάλογο. Τα γράφω για τα πιο νέα κορίτσια, που κατά κόρον στελνουν στη στήλη, για να μην πιστέψουν ποτέ επικίνδυνες απόψεις σαν τις δικές σου, του τύπου : τι να γίνει, θα πονάει και λίγο, πρέπει να το ανεχτείς, έτσι ειναι ο άντρας, ήταν απειρος και δεν ήξερε πως να το διαχειριστεί για αυτό δεν σταμάτησε παρά το οτι σε πονούσε/δεν σου άρεσε και άλλα παρόμοια. Υπάρχουν πολλά, πάρα πολλά, αγόρια εκεί έξω που είτε είναι έμπειρα είτε άπειρα ξέρουν να σέβονται και να ενδιαφέρονται. Αυτά αναζητήστε και μη δεχτείτε τίποτα λιγότερο και όλα τα άλλα -επί του κρεβατιού- θα τα βρείτε μαζί στην πορεία.
μπιστιού, Μετά "ΤΑ ΣΤΡΑΒΑΔΙΑ" και "ΤΟΥΣ ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ" όποιος σχολιάζει αρνητικά είναι απλά τρολ λίγης σημασίας, προβοκάτορας και προσβλητικός, μ' επικίνδυνες απόψεις, που παραθέτεις κιόλας για μένα, αν και δε θέλεις να κάνεις διάλογο μαζί μου; Όμως, ας μην ξεχνάμε ότι, λόγω της ανωνυμίας, όσο μπορεί να' μαι τρολ εγώ, άλλο τόσο κι εσύ...Εγώ θα περίμενα μια αναδίπλωση απ' την Α, Μπα; όσον αφορά τους χαρακτηρισμούς που εξαπέλυσε, για την οποία, προφανώς, δεν είναι καθόλου διατεθειμένη. Όμως, υπενθυμίζω ότι εκτός απ' τα πιο νέα κορίτσια, που στέλνουν κατά κόρον στη στήλη, υπάρχουν και τα πιο νέα αγόρια, είτε στέλνουν στη στήλη είτε όχι, είτε τη διαβάζουν είτε όχι, κι ένα απ' αυτά είμαι κι εγώ κι αυτό που διάβασα και σχολίασα το θεωρώ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟ.
βλαχάκι (το), Η σεξουαλική διείσδυση είναι μία πράξη που ενέχει κάποια δόση άσκησης βίας πάνω στο άλλο σώμα και την πρώτη φορά πιθανά και πόνο. Δεν ξέρω αν η κοπέλα, ανάλογα και με την ανατομία της, θα μπορούσε να' χει μια εντελώς ανώδυνη πρώτη φορά. Απ' αυτό στο "στραβάδι" κι "άχρηστος" ή να υπαινισσόμαστε ότι τη βίασε υπάρχει μεγάλη απόσταση.
Πιστεύω πως κάνεις ένα σφάλμα prince. Εδώ δεν κρίνουμε, απαραιτήτως, την όποια ανοχή της κοπέλας στον όποιο πόνο. Δεν κρίνουμε την ανατομία της, αν "ευνοεί" ή όχι το διεισδυτικό σεξ ή αν είναι από τις τύπισσες που λεν στην οδοντίατρο κάνε μου τα σφραγίσματα ξεροσφύρι (άνευ αναισθητικού) ή με. Κρίνουμε την δυνατότητα-θέληση-διάθεση του έτερου ατόμου να κα-τα-λά-βει και να συμμορφωθεί με το *σταμάτα*, το να μην *σταματά* ο άλλος δεν αφορά *μόνο* την πρόκληση περισσότερης όχλησης-πόνου, αφορά ξεκάθαρα άσκηση εξουσίας, πάνω σε άτομο που βρίσκεται σε πολύ ευαίσθητη θεση.
Εσύ, prince charming, πώς θα χαρακτήριζες κάποιον που επιβάλλεται στην 16χρονη φίλη του με σωματική βία;Ίσως παρασύρθηκες από την ψύχραιμη περιγραφή της κοπέλας και δεν συνειδητοποίησες τι της έκανε. Αν συνειδητοποίησες και σου φάνηκαν υπερβολικοί οι χαρακτηρισμοί, πού να άκουγες αυτούς που είναι μέσα στο κεφάλι μου
17χρονη. Δεν τον χαρακτήρισες γι' αυτό, γιατί δε θα το ρίσκαρες, γιατί δεν ήσουν εκεί ούτε γνωρίζεις πως εξελίχθηκε η πρώτη φορά...Αντ' αυτού επέλεξες να τον χαρακτηρίσεις "στραβάδι" κι "άχρηστο" που ούτως ή άλλως περίσσευε. Γιατί δεν τον αποκάλεσες καθαρά βιαστή, εάν αυτό νομίζεις ότι έκανε; Είναι ή δεν είναι, κατά τη γνώμη σου; Ούτε εγώ ήμουν εκεί, αλλά ό,τι έχω να πω το λέω καθαρά. Και ναι, δε συνειδητοποίησα το ίδιο με σένα. Χαρακτηρισμοί μέσα στο κεφάλι όλων υπάρχουν, αρκεί να μένουν εκεί, Λένα Φουτσιτζή.
Λοιπόν,επειδή εξελίσσεται σε διαδικτυακό ρινγκ η κατάσταση,θα ήθελα να γράψω κάτι που θα παρακαλούσα όλους να το διαβάσουν προσεκτικά.Η πρώτη φορά ,είναι πολύ μα πολύ σημαντική για όλους.Γυναίκες και άντρες.Και παίζονται πάρα πολλά με την αγνότητα και τον αντρισμό. Ολόκληροι πολιτισμοί στηρίχτηκαν και οικοδομήθηκαν σ αυτά.Ακόμα ισχύει αυτό.Το ποσό προσεκτικός και ευγενικός,ναι ευγενικός,θα είναι κάποιος με έναν άνθρωπο που δεν έχει μυηθεί στον έρωτα,είναι κάτι που θα ακολουθεί στο υπόλοιπο του βίου τον πρωτάρη.(Αλλά κάποιοι επιβιώνουν πρώτων άτυχων σχέσεων και προχωράνε ακάθεκτοι.Η κοπέλα μας νομίζω ότι ανήκει σ αυτούς). Όποτε προσέχουμε και αυτά που κάνουμε,όταν μας τύχει,και αυτά που λέμε.Ειλικρινά ,κάποιες φορές,βαραίνουν εξίσου.Αν τύχει να συνομιλήσουν ερωτικά για πρώτη φορά δύο αρχάριοι,γίνεται λίγο πιο περίπλοκο.Αυτό δεν συνεπάγεται ότι καθαγιάζεται μία μη θεμιτή συμπεριφορά. Αλλά,επειδή δεν ήταν κανείς παρών στο προκείμενο,εκτός από την κοπέλα που έστειλε την ερώτηση,καλό θα είναι να μην προτρέχουμε ως προς τα φρικτά κίνητρα του παρτενέρ. Εγώ τον κρίνω και μη έξυπνο,διότι την έχασε την κοπέλα τελικά. Προσωπικά δεν την αμφισβητώ καθόλου, και πλεον ,πρέπει να είναι πολύ προσεκτική από δω και πέρα με εραστές και φίλες.Αν ήταν παρούσα ,θα διευκρίνιζα κάποια πράγματα σίγουρα.Χαίρομαι πολύ που δεν το φέρει βαρέως,οι χαρακτηρισμοί ήταν κάπως ,γιατί δεν μας είπε σίγουρα,αν ο νεαρός ήταν άπειρος(ελαφρυντικό),ο οποίος όμως την αγνόησε,(σε κάθε περιπτωση επιβαρυντικό). Χώρισε πάντως(θετικό),χωρίς φοβερές απώλειες(θετικότερο).Αυτό που πρέπει να εμπεδώσει σίγουρα,είναι ότι δεν ανεχόμαστε κανενός είδους κακοποίηση από κανένα για κανένα λόγο,ποτέ.Επειδή οι άνθρωποι είναι δυστυχώς πολύ προσαρμοστικά όντα, προσαρμόζονται γενικώς.Ας μην μάθει κανείς ,δια της προσαρμογής, ότι μία συμπεριφορά χ ,δεν είναι και τόσο φριχτή,όταν όντως είναι. Και αν τύχει άπαξ ,ας φροντίσει κατόπιν νοητικής επεξεργασίας,να μην τύχει δίπαξ.Κατά τ άλλα ,ξέρει τι της συνέβη,το κατάλαβε,ας μην την κάνουμε να νιώθει χειρότερα μεγενθύνοντάς το.Όπως ήταν αναμενόμενο,οι γυναίκες πήραν το μέρος της και οι άντρες το μέρος του.Ειρήνη υμίν.
Τι σημαίνει 17χρονος ακριβώς; Άνευ ευθυνών μπέμπης; Δεν νομίζω, είναι η ηλικία που θα έπρεπε να γνωρίζει την σημασία της λέξης "συναίνεση" σε κάτι τόσο σημαντικό, όσο το σεξ. Και να αντιλαμβάνεται την διαφορά του πορνό απ την πραγματική ζωή, εκεί όπου το gropped και gangbanged παρά την θέληση της παρτενέρ, δεν αυξάνει την έξαψη, ούτε σε κάνει άνδρα, αλλά κοινό κάφρο. Ευτυχώς η κοπέλα, αν και νεαρή, αντιλήφθηκε ότι άλλο "πονάω την πρώτη φορά" κι άλλο να συνεχίζεται μια πράξη παρά την θέλησή της και του έδωσε το πρέπον - για την ηλικία του - μάθημα.
Αχ αυτο το "εξωτερικο"...Φανταζει πολλες φορες ως η μονη λυση οταν ειμαστε πελαγωμενοι απο τα προβληματα που ζουμε στην Ελλαδα της κρισης.Λειπει η προοπτικη κ το "εξωτερικο" σου δινει ακριβως αυτο.Προοπτικη.Ισως μας αρεσει να το εχουμε στο μυαλο μας ως back up plan,για να μην απελπιζομαστε.Κ ευτυχως που υπαρχει κ αυτη η δυνατοτητα δηλαδη.Απλα καμια φορα το εξιδανικευουμε
Συμφωνω απολυτως και εγω με τον συντροφο μου ακριβως για αυτον τον λογο φυγαμε αλλα καμια φορα λεμε μακαρι να ημασταν στην Ελλαδιτσα μας και ας τρωγαμε ντοματουλα κομμενη στα 4 απο τον κηπο...!! Οπως και να εχει οταν υπαρχει αγαπη και υπομονη ολα λυνονται οπου και να εισαι...Αν εχεις ματια και αυτια ολα τα βλεπεις καιευκαιριες δεν πανε χαμενες!! Εγω θα συμβουλεψω απο μερια μου την κοπελα να κανει μια πολη καλη ερευνα,ειδικα αν υπαρχει καποιος γνωστος ή συγγενης στο εξωτερικο να την βοηθησει σε αυτο το κομματι να οπλιστει με πολυ δυναμη(και μια λιγο γεματουλα τσεπη δεν ειναι κακο) και με πολυ κουραγιο και να μην φοβαται για τιποτα..αφου δεν ειναι προβλημα υγειας ψηλα το κεφαλι και προχωρατε μαζι!!
7.αυτο το "αργοτερα να ειμαστε ξανα μαζι" ειναι αστειο.δηλαδη αμα γνωρισει καποια που θα ειναι τελεια μαζι της,θα χωρισει για να ερθει να σε βρει?γενικα το επιχειρημα του "θελω να ζησω και αλλα πραγματα" δεν εχει λογικη.αν εισαι σε μια σχεση που εισαι καλα δεν χωριζεις για να ζησεις αλλα πραγματα γιατι εισαι καλα με τα "πραγματα" που εχεις.για αλλο λογο χωρισατε και απλα δεν θελει να σου τον πει
3.το μονο σου σφαλμα ειναι οτι την αντιμετωπιζεις σαν φιλη κατι που δεν ισχυει.τους φιλους μας δεν τους βλεπουμε ανταγωνιστικα και αυτη οπως λες το πηρε βαρια που περασε επαρχια ενω εσυ οχι αντι να ειναι χαρουμενη που περασατε και οι δυο στη σχολη που θελατε (γιατι ετσι θα εκανε μια φιλη).αφου πλεον δεν ειστε φοιτητριες,ειστε συναδελφοι και πιθανοτατα ανταγωνιστες,οχι φιλες.κοψε τα πολλα πολλα μαζι της και στις σποντες του πατερα της απαντα οπως νιωθεις,δεν ειναι πια ο καθηγητης σου για να σου κανει υποδειξεις.Αν κανει μεταπτυχιακο που δεν μπορεις να κανεις για οικονομικους λογους,δεν μπορεις να κανεις κατι για αυτο και δεν εχεις λογο να κομπλεξαρεσαι.κοιτα τη δουλεια σου και μην ασχολεισαι μαζι της ουτε να ελπιζεις οτι μπορει να αλλαξει η συμπεριφορα της.
Και μεταξύ μας, σιγά το πράμα, το γεγονός ότι κάνει μεταπτυχιακό. Της εξασφαλίζει αυτό ότι θα έχει μετά περισσότερες δουλειές ή την κάνει πιο σημαντικη; Εδώ με διδακτορικά και ορισμένοι δε δουλεύουν. Στο ελεύθερο επάγγελμα ως μηχανικός μετράνε περισσότερο άλλα πράματα και στην Ελλάδα θα της μετρήσει μόνο στο δημόσιο, αααααν μπει ποτε. Μην κομπλεξάρεσαι κοπέλα μου. Στα λέει συνάδελφος πολ.μηχ.Εδώ έξω που βγήκα και πάλι το ΜSc με σκεπτικισμό το βλέπουν οι ξένοι, πιο πολύ τους ένοιαζε να δουν τι μπορώ να κάνω πραγματικά. Πες της να τα κάνει κορνίζα τα πτυχία της και τον ανταγωνισμό της.