Στο σημερινό «Α μπα»: αυτογνωσία, τώρα!

Στο σημερινό «Α μπα»: αυτογνωσία, τώρα! Facebook Twitter
53

 

__________________
1.


Α μπα μου σε ανακάλυψα πρόσφατα και όταν έχω χρόνο διαβάζω τις παλιότερες δημοσιεύσεις. Σε παρακαλώ μπορείς να μου λύσεις μια απορία ή να μου πεις πότε δημοσιεύτηκε κατι τέτοιο για να το βρω ... Τι ειναι το first world problem που αναφέρετε καμία φορά εσύ και οι σχολιαστές; Υπάρχει και second;- Ναταλία

Ναταλία, όταν έχεις απορίες για λέξεις ή εκφράσεις, ειδικά αν είναι στα αγγλικά, προτείνω το google.

__________________
2.


Γειά σου αγαπητή αμπα!! Θέλω να σου πω ότι μου αρέσει πολύ η στήλη σου και πως οι απαντήσεις που έχεις δώσει σε κάποια θέματα με έχουν βοηθήσει! Λοιπόν τα πράγματα έχουν ως εξής: είμαι 17 και τα είχα με ένα αγόρι της ηλικίας μου για αρκετό καιρό και έτσι με απόφαση και των δύο προχωρήσαμε. Η πρώτη φορά δεν ήταν καλή (δεν είχα και προσδοκίες βέβαια) κυρίως γιατί πονούσα και όταν του είπα να σταματήσει δε το έκανε. Μετά από λίγο καιρό χωρίσαμε κι όλας και ένας λόγος ήταν και αυτός. Όλα αυτά τα είχα εκμυστηρευτεί στην κολλητή μου και 2 ακόμα φίλες μου. Το θέμα που υπάρχει εδώ είναι ότι μια από αυτές μου είπε πως είναι δυνατόν να το χειρίζομαι τόσο ψύχραιμα αφού ήταν και ο πρώτος μου κτλ. Της απάντησα πώς δε θα κάτσω να σκάσω στην ηλικία που είμαι για ένα αγόρι και πως γενικά είμαι άνθρωπος που κάτι κακό το διαγραφεί εύκολα. Ίσως είναι άμυνα, δεν ξέρω αλλά όντως είναι έτσι, διαγράφω σχετικά εύκολα τα αγόρια. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι αν θεωρείται κακό αυτό; Μήπως δεν είμαι τόσο συναισθηματική και είμαι πιο ψυχρή; Ή κρύβεται κάτι άλλο; Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!- Προβληματισμενη

Είσαι μια χαρά και μπράβο σου.


Αυτό που δεν είναι μια χαρά είναι ότι νέα κορίτσια εξακολουθούν να πιστεύουν ότι όταν κάποιος παραβιάζει τα όρια τους με τέτοιο τρόπο όπως περιγράφεις, πρέπει να νιώθουν κι ένοχες από πάνω. Ούτε ο πρώτος, ούτε ο δεύτερος, ούτε ο εκατοστός έχει το δικαίωμα να ασκεί τη θέληση του πάνω σου με τη βία, και αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να μάθεις να τους αναγνωρίζεις, να τους κάνεις πέρα ή να τους διαγράφεις όσο δυναμικά και οριστικά διέγραψες τον συγκεκριμένο.


Η μυθολογία «του πρώτου» υπάρχει για να κρατάει υπάκουες τις γυναίκες. Για να μην απορρίπτουν τα στραβάδια και τους άχρηστους, όπως έκανες εσύ, και πολύ καλά έκανες. Δεν είσαι διαμέρισμα για να έχει σημασία ποιος μπήκε πρώτος.


Δεν είναι κακό να διαγράφεις εύκολα τα κακά, αρκεί να είσαι σίγουρη πρώτα ότι τα έχεις επεξεργαστεί και έχεις μάθει από αυτά. Αν τα διαγράφεις χωρίς να τα ερμηνεύσεις, τα σπρώχνεις κάτω από το χαλί κι έτσι μπορεί να τα βρεις στο μέλλον μπροστά σου, μαζεμένα.

__________________
3.


Αμπα μου, νομιζω οτι εχω ενα θεμα με την κολλητη μου (εννοω μια παιδική φιλη που εκτιμώ, εμπιστεύομαι και νιωθω πιο κοντα μου εδω και πολλα χρονια). Το ζητημα ξεκινησε οταν περασαμε στην ιδια σχολη -πολυτεχνείο αν εχει σημασια- αλλα σε αλλη πολη. Ηταν παντα καλύτερη μαθητρια απο μενα και ο μπαμπας της καθηγητης μας και το γεγονος φανηκε αρχικα να της στοιχίζει χωρις ομως να ειπωθεί κατι ή να απομακρυνθει απλα παντα προσπαθουσε να δειξει πως στη σχολη τους δινεται περισσότερο βαρυτητα σε διαφορα θεματα επειδη ειναι επαρχεία, οτι εχει περισσοτερες επαφες και γνωριμίες και τα λοιπα. Το θεμα ειναι οτι τα χρονια περασαν και επαγγελματικα οι δρομοι μας εχουν συναντηθει. Νιώθω λοιπον πλεον οτι η ενταση μεταξυ μας εχει μεγαλωσει. Απ τη μια τη βλεπω στην παρεα να προσπαθεί να δειξει οτι εχει καταφερει πραγματα πανω στο αντικείμενο μας και οτι ειναι πιο μαχητικη πιο ενθουσιασμενη και τα λοιπα..και απο την αλλη πιανω τον εαυτο μου να κομπλεξαριζεται αλλα και να ζηλεύει (κυριως επειδη εχει τα οικονομικα μεσα για διαφορα μεταπτυχιακα που δεν μπορωωνα αγγιξω...) το θεμα ειναι: πως μπορω να ξεκολλησω τις ασχημες σκεψεις απο το μυαλο μου, να μην με νοιαζει και μια σποντα παραπανω απο τον πατερα της, να μην τα παιρνω ολα κακοβουλα αλλα να ηρεμησω και να κανω και αυτη να ηρεμήσει επι του θεματος ? Την εκτιμω πολυ και δεν θελω να ψυχρανθω μαζι της.. σ ευχαριστουμε για τις συμβουλες, τα ταρακουνηματα και την παρεα ! Να περνας καλα !!- μαρινα

Ούτε εκτιμάς, ούτε εμπιστεύεσαι, ούτε νιώθεις κοντά σου εδώ και πολλά χρόνια αυτή την κοπέλα. Αντιθέτως πιστεύεις ότι είναι ανταγωνιστική, ότι καυχιέται, και προσπαθεί με κάθε τρόπο να δείξει ότι είναι ανώτερη από σένα. Δεν υπάρχει βραβείο αυταπάτης και εθελοτυφλίας. Είναι πολύ βασικό για σένα να παραδέχεσαι αυτά που νιώθεις για τους άλλους, είναι μέρος της αυτογνωσίας σου. Καλώς παραδέχεσαι ότι ζηλεύεις. Τι σε εμποδίζει να παραδεχτείς αυτά που σκέφτεσαι για αυτή την κοπέλα; Το παρελθόν; Τα χρόνια που έχετε περάσει μαζί; Τα χρόνια αυτά είναι που έδειξαν τι είναι ο καθένας, τα χρόνια δείχνουν από τι είναι φτιαγμένος, οι δυσκολίες της ζωής αναδεικνύουν τις φιλίες. Εγώ είμαι απέξω κι έχω εκνευριστεί πάρα πολύ με τις σπόντες του πατέρα της. Εσύ θα έπρεπε να είσαι έξαλλη.


Να μην ηρεμήσεις. Να δεις τα γεγονότα κατάματα και να βάλεις τα όρια σου. Τους άλλους ούτε να τους ηρεμήσεις μπορείς, ούτε να τους κάνεις πάλι αθώους, όπως ήταν στο δημοτικό.

__________________
4.


Είμαι 21. Στα 15 έκανα την πρώτη και μοναδική μου σχέση η οποία κράτησε δύο μήνες και μόνο φιλάκια δίναμε. Εκτός από αυτό έχω φιληθεί με τρεις διαφορετικούς ανθρώπους (οι δύο στα 19 μου και ο τρίτος φέτος) και αυτές είναι οι μέχρι τώρα εμπειρίες μου με το άλλο φύλο. Ούτε καν προκαταρκτικα δεν έχω κάνει ούτε έχω αυτοικανοποιηθεί πότε (φοβάμαι κάπως νομίζω και για τα δύο).και ντρέπομαι.και αυτή η λέξη παρθένα μου ηχεί τόσο άσχημα και ενώ πριν δεν με απασχολούσε σχεδόν καθόλου, τώρα ερωτώ, εγώ πότε θα κάνω σεξ;; Ιδανικά, σε μια όμορφη, λέμε τώρα, σχέση, δε θέλω αρπαχτές. Και όμορφη είμαι και ώριμη και ανοιχτή σε νέες γνωριμίες και χωρίς συντηριτικισμούς..μέχρι και κοινωνική μόρφωση έχω και τόσα ωραία αγόρια κυκλοφορούν εκεί έξω, γιατί δε μπορώ να σταυρώσω κανέναν και τραβάω όλους αυτούς που δεν μου κάνουν κλικ; (όχι ότι με φλερταρουν και πολ(λ)ύ(οι) αλλά όποτε συμβαίνει πέφτω στους πιο άκυρους) Αγχώνομαι, πιάνω τον εαυτό μου όταν το σκέφτομαι να αγχώνομαι. Έμαθα και για μια κοπέλα που δεν είχε κάνει ποτέ τίποτε και φέτος ολοκλήρωσε μέσα σε σχέση. Όλοι είναι σε σχέση και περνάνε καλά. Εγώ γιατί όχι; Θέλω σχέση και σεξ. Σεξ και σχέση. Πότε και πώς θα τα καταφέρω; Μήπως δε θα τα καταφέρω; Και άμα με δεις λες αυτή αποκλείεται να μην το έχει κάνει. Και ξανά ντροπή και ξανά άγχος. Πανικός. Άντρα θέλω τώρα τον εθέλω.- νομικαργια

Οι λέξεις πανικός, ντροπή, άγχος και φόβος διαπερνούν όλο το κείμενο που έγραψες. Θέλεις σεξ και σχέση, σχέση και σεξ, όπως όλος ο πλανήτης. Πού είδες ότι όλοι είναι σε σχέση και περνάνε καλά; Από τον πανικό σου δεν μπορείς να δεις τι γίνεται γύρω σου. Μόνο το 'α μπα' αν διαβάσεις, είναι γεμάτο με απόρριψη, καρδιοχτύπι, προδοσία, μονόπλευρους έρωτες, τρίγωνα, χωρισμούς... ο έρωτας και το σεξ και οι σχέσεις είναι κανονικός πόλεμος, με νάρκες και λαγούμια και απ' όλα. Με πληγωμένους, με τραυματίες, με σημάδια και παράσημα. Τόσα τραγούδια, ποιήματα, βιβλία, λες να υπάρχουν επειδή όλοι έχουν σεξ και σχέση και σχέση και σεξ και είναι μια χαρά;


Κοιτάς τον στόχο που θα έπρεπε να έχεις ως στόχο ζωής ως κάτι χειροπιαστό που βρίσκεται στην άκρη της παλάμης σου και χρειάζεται ένα τσακ μόνο για να το πιάσεις. Θα φιλήσεις πολλούς βατράχους κι εσύ, κανείς δεν γλιτώνει. Η όμορφη σχέση δεν θα έρθει χωρίς να κάνεις μερικούς γύρους στην αρένα. Ετοιμάσου. Σταμάτα να ονειρεύεσαι την τέλεια ήρεμη σχέση και ξεκίνα να επεξεργάζεσαι τον εαυτό σου, το ποιος είναι, πώς αντιδρά, τι του αρέσει, με ποιους τα πάει καλά και με ποιους όχι. Για παράδειγμα είσαι συντηρητική και μάλλον δεν το ξέρεις, γιατί ακριβώς δεν ξέρεις ποια είσαι. Η ντροπή που έχεις γύρω από το σεξ είναι ένας από τους παράγοντες που σε κάνουν να πανικοβάλλεσαι με το θέμα. Περιέργεια χρειάζεται, προσοχή χρειάζεται, και ανάληψη ρίσκου την ίδια στιγμή. Γιατί τραβάς αυτούς που δεν σου κάνουν κλικ; Αν δεν καταφέρεις να απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση, δύσκολα θα πέσεις πάνω στην τέλεια σχέση, όπως πέφτει κανείς κατά λάθος πάνω στα έπιπλα.


Αυτογνωσία, τώρα!

__________________
5.


Αγαπημένη α, μπα
Συγχαρητήρια για τη στήλη σου! Είναι πολύ όμορφο που έχεις καταφέρει να κάνεις μια στήλη προσωπικών ερωτήσεων (που συνήθως είναι απλά ένα μέρος για να χαζέψει κανείς και για διαδυκτιακό κουτσομπολιό) τόσο εποικοδομητική διαδικασία.
Η ερώτησή μου είμαι σίγουρη πώς έχει απαντηθεί με διάφορους τρόπους ανάλογα πάντα με την εκάστοτε ερώτηση-προσωπική ιστορία του καθένα, αλλά θα ήθελα να ακούσω μια πιο γενική άποψη. Πιστεύεις ότι όταν κάποιος είναι σε μια σχέση και σκεφτεί ερωτικά κάποιον άλλον κάτι δεν πάει καλά στη σχέση; Δηλαδή αν κάποιος είναι ερωτευμένος, ευτυχισμένος με τη σχέση του και μονογαμικός (στ'αλήθεια μονογαμικός και όχι επειδή καταπιέζεται πως έτσι πρέπει) δεν θα δει ποτέ κανέναν άλλον ερωτικά; Και αν αυτό συμβεί είναι οπωσδήποτε κάτι μεμπτό, που σημαίνει πως δεν είσαι εντάξει απέναντι στον σύντροφό σου ή πώς κάτι λείπει από τη σχέση σου ή πώς βαριέσαι; Μιλάω μόνο για σκέψη όχι για συμπεριφορά, φλερτ, απιστία κλπ, και όχι για την περίπτωση που ξεκινάς και αναπτύσσεις γνήσια συναισθήματα για κάποιον άλλο.

Ο λόγος που η θρησκεία έχει πείσει τον κόσμο ότι ακόμα και οι σκέψεις μας είναι κολάσιμες είναι ένα πανούργο τέχνασμα για να κρατάει δέσμια την πελατεία της, γιατί με αυτόν τον ορισμό της κακής πράξης δεν γλιτώνει κανείς εκτός από τα νεογέννητα.


Θα σκεφτείς πολλές φορές πράγματα που είναι αδύνατον να πεις σε άλλους, και καλώς θα κάνεις, και έτσι πρέπει να είναι. Το μυαλό είναι το καταφύγιο μας. Αν αρχίσουμε να ποινικοποιούμε τις σκέψεις μας φλερτάρουμε επικίνδυνα με την τρέλα.

__________________
6.

Αγαπητή Αμπα μου.
Πολύ καιρό σε διαβάζω και να ξέρεις πολύ το γουσταρω που τα λες εξω απο τα δόντια .
Ρε αμπα μου έχω ενα πρόβλημα.
Ειμαι 26 χρονων,εργάζομαι σαν δικηγόρος μαζι με τον αδερφό μου σε μια μικρή επαρχιακη πόλη και έχω σχέση με ενα παιδι εδώ και πεντε χρόνια.
Περνάμε πολύ καλά και συχνα λέμε οτι θα θέλαμε να συγκατοικησουμε.
Όμως ρε Αμπα μου,τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα.
Δεν ξέρω αν το ξέρεις αλλά ο κλαδος των δικηγόρων έχει φθίνει και δεν βγάζουμε πλεον όσα εβγαζαν οι παλιοι.Ειδικά απο τα καπιταλ κοντρολ και μετα,τα πράγματα πάνε απο το κακό στο χειροτερο.Ο,τι βγάζω πλέον είναι μόνο για τα έξοδα του γραφείου.
Ο φίλος μου απο την αλλη,παλεύει με τα προγράμματα,θέλει να κανει και κάτι δικο του και ψάχνεται αλλά συνεχώς απογοητευεται.
Εγώ το σκέφτομαι πολύ έντονα τώρα τελευταία, να φύγουμε και να πάμε εξωτερικό (είμαι διατεθειμενη να αφήσω το γραφείο μου),αλλά ο φίλος μου δισταζει .Εγώ πιστεύω οτι ειδικά εξω θα βρει δουλειά στον τομέα του (είναι web developer,προγραμματιστης κλπ),αλλά μια το σκέφτεται μια δεν το συζητάει καν.
Εσύ τι λες Αμπα μου;Υπάρχει κάποιος τρόπος να τον πεισω; Ή πιστεύεις οτι είμαι λάθος που θέλω να φύγουμε;

Δεν ξέρω πολλά από δικηγορία, αλλά ως τώρα είχα την εντύπωση ότι για τους δικηγόρους δεν είναι καθόλου απλό να αλλάξουν χώρα, ακριβώς επειδή είναι ...άλλη χώρα. Άλλη χώρα, άλλη νομοθεσία. Δεν είναι σαν την ιατρική που δεν αλλάζει αν μετακομίσεις. Ο πονοκέφαλος είναι πονοκέφαλος. Μπορεί να είσαι διατεθειμένη να αφήσεις το γραφείο σου, αλλά είσαι σίγουρη ότι ξέρεις τι συμβαίνει; Το εξωτερικό δεν είναι ένα ενιαίο πράγμα. Για τους δικηγόρους φαντάζομαι θα υπάρχουν ακόμη μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ διαφορετικών χωρών. Για τον φίλο σου ίσως να είναι πιο εύκολα με τα προγράμματα, συμφωνώ, αλλά πόσες γλώσσες ξέρει; Αν είναι μόνο αγγλικά, το «εξωτερικό» είναι αρκετά περιορισμένο (το ίδιο ισχύει και για σένα).


Μπορεί να έχεις κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο στο μυαλό σου, και να μην το λες εδώ. Αλλά με αυτά που γράφεις, το «εξωτερικό» είναι πολύ φλου και ασαφές. Να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει με τι; Αν εσύ το σκέφτεσαι σοβαρά, κι αν θέλεις να τον πείσεις, πρέπει να το ψάξεις λίγο περισσότερο για να δεις τι μπορείτε να κάνετε στ' αλήθεια. Το ψάξιμο ίσως να ξεκαθαρίσει και για σένα κάποια πράγματα.


(Δεν είναι ούτε σωστή, ούτε λάθος απόφαση να θέλεις να φύγεις, όπως δεν είναι ούτε σωστό, ούτε λάθος αν δεν θέλεις. Τα σωστά και τα λάθη αυτά είναι σε επίπεδο πολιτικής ολόκληρης της χώρας.)


__________________
7.


Ειπε σε φίλους οτι χωρισαμε (μετα απο 4 χρόνια, εγω 24 αυτός 26) γιατι ήθελε να ζήσει κ αλλα πράγματα και του ειχε λείψει να ειναι ελεύθερος και να "πηγαίνει με οποια θελει". Οτι θελει να ζήσει εμπειρίες και αργοτερα να ειμαςτε ξανα μαζι. Ποσο ηλίθια ειμαι που τον θέλω και ποσο πολυ υποτιμώ τον εαυτο μου με το να περιμένω;

Εσύ είσαι αφελής που νομίζεις ότι πραγματικά θα καθίσεις να περιμένεις, όπως αφελής είναι αυτός που νομίζει ότι αν χωρίσει με σένα, θα πηγαίνει «με όποια θέλει».

53

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

4 σχόλια
#7 Αχ αχ, Α μπα μου, μακάρι να έχεις δίκιο και να μην περιμένει, γιατί έχω φίλη στην ίδια κατάσταση που περιμένει τα τελευταία 2 χρόνια και τρέφεται με τα ψίχουλα σημασίας που της δίνει εκείνος μια φορά το τρίμηνο ενώ τον υπόλοιπο καιρό πηγαίνει όχι με όποια θέλει, αλλά σίγουρα με όποια μπορεί. Κορίτσι μου, δε μπορώ να στο τονίσω αρκετά, μην περιμένεις ποτέ και κανέναν. Φύγε τρέχοντας!
Α δεν το σκέφτηκα αυτό με τις φθορές.Αλλά και πάλι, εδώ δεν ισχύει αυτό, γιατί δε μιλάει για πολλούς εραστές ώστε να πεις δεν είναι διαμέρισμα, μιλάει για τον πρώτο. Συγκεκριμένα λέει δε χρειάζεσαι να ανέχεσαι κάποιον σκάρτο επειδή είναι ο πρώτος σου, δεν είσαι διαμέρισμα. Αυτή τη σύγκριση δεν καταλαβαίνω. Τι ιδιαίτερο έχει ο πρώτος άνθρωπος που μένει σε ένα διαμέρισμα;
Τα διαμερίσματα υπόκεινται σε φθορές. Αλλιώς είναι να μπεις σε απάτητο διαμέρισμα και αλλιώς σε χρησιμοποιημένο, καθώς δεν αποκαθίσταται (λόγω περικοπών κόστους) και η παραμικρή φθορά.
Νομίζω πως η #4 θα πρέπει να διαβάσει την #2. Διότι τίποτα δεν σε προστατεύει από τις κακοτοπιές παρά μόνο η δική σου ώριμη αντιμετώπιση. Σχέση ή όχι πάντα υπάρχει πιθανότητα να σου φερθούν άσχημα. Ο τίτλος της σχέσης δεν θα σε προστατέψει από το να πληγωθείς. Εκτός αν το μόνο που σε νοιάζει είναι να μάθουν όλοι πως έκανες μεν σεξ αλλά τουλάχιστον ήσουν σε σχέση.
#7 Όταν λες ότι θα τον περιμένεις εννοείς πως όταν (αν ποτέ) γυρίσει θα παρατήσεις τα πάντα για να τρέξεις κοντά του ή πως θα θεωρείς ότι είσαι πιστή προς εκείνον μέχρι αυτός να αποφασίσει να γυρίσει? Διότι στην πρώτη περίπτωση υπάρχει μια ελπίδα να βρεις κάτι καλύτερο και να μη θες καθόλου να ξανατρέξεις κοντά του, πράγμα που ήδη δεν θα έπρεπε να θέλεις, στην άλλη δεν υπάρχει καμιά ελπίδα γενικώς.