Και η Νίκαια απαγορεύει το μπουρκίνι- Αντιδράσεις από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Και η Νίκαια απαγορεύει το μπουρκίνι- Αντιδράσεις από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου.
10

Ο δήμος της Νίκαιας, της πόλης όπου τον Ιούλιο σημειώθηκε μια πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση, ανακοίνωσε σήμερα ότι απαγορεύει με τη σειρά του το μπουρκίνι, ένα μέτρο που έχει διχάσει τη Γαλλία και έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.


Ακολουθώντας το παράδειγμα των Καννών, που απαγόρευσαν το μπουρκίνι στις 28 Ιουλίου, πολλές κοινότητες στη νοτιοανατολική αλλά και στη βόρεια Γαλλία, έλαβαν παρόμοια μέτρα "εξορίζοντας" από τις παραλίες το μπουρκίνι, ένα είδος μαγιό που φορούν οι μουσουλμάνες και καλύπτει όλο το σώμα εκτός από το πρόσωπο.


Η Νίκαια, όπου τον Ιούλιο ένας ριζοσπαστικοποιημένος Τυνήσιος παρέσυρε και σκότωσε 85 ανθρώπους, έλαβε την ίδια απόφαση σήμερα, τρεις ημέρες αφότου ένας αντιδήμαρχος κάλεσε την κυβέρνηση να νομοθετήσει στο θέμα αυτό.


Η Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (LDH) και το Συλλογικό Όργανο κατά της ισλαμοφοβίας στη Γαλλία (CCIF) θεωρούν ότι η απαγόρευση του μπουρκίνι συνιστά διάκριση σε βάρος των μουσουλμάνων και έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη. Το διοικητικό δικαστήριο της Νίκαιας πρόκειται να εκδώσει την απόφασή του την Δευτέρα. Η απαγόρευση συνιστά "σοβαρή και καταφανώς παράνομη προσβολή των θεμελιωδών ελευθεριών, όπως της ελευθερίας της έκφρασης, της θρησκείας, της ενδυμασίας" ανέφερε ένας δικηγόρος της LDH.


Πάντως τα μπουρκίνι αποτελούν σπάνιο θέαμα στις γαλλικές παραλίες. Από την άλλη, στη Μεσόγειο, ορισμένες μουσουλμάνες εμφανίζονται στις πλαζ όχι με μαγιό αλλά με πλήρως καλυμμένο το σώμα τους με ρούχα. Η Γαλλία, η χώρα με τη μεγαλύτερη μουσουλμανική κοινότητα στην Ευρώπη, απαγόρευσε το 2010 την μπούρκα στους δημόσιους χώρους όμως τίποτα δεν απαγορεύει να φορά κανείς θρησκευτικά σύμβολα ή ρούχα.

10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

6 σχόλια
Δε μου αρέσει καθόλου,που κάποιες γυναίκες είναι υποχρεωμένες να τυλίγονται σαν τις μούμιες.Το βρίσκω όμως σκληρό να αποκλείονται κι από τις παραλίες.Γιατί μάλλον εκεί θα καταλήξει το πράγμα.Δεν το θεωρώ και πολύ πιθανό μια τέτοια απαγόρευση να αναγκάσει τους συζύγους και τους πατεράδες τους,να τις αφήσουν να βάλουν δυτικού τύπου μαγιό.Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στη Χίο,που ως γνωστό υπάρχει αρκετός κόσμος από μουσουλμανικές χώρες.Στην παραλία στην πόλη σήμερα είδα γυναίκες μαντηλοδεμένες και ντυμένες από πάνω μέχρι κάτω-εδώ δεν είναι Νίκαια να έχουν έστω μπουρκίνι.Με 30-35 βαθμούς θερμοκρασία πώς να πεις σ'αυτές τις γυναίκες ότι δεν μπορούν να δροσιστούν,να βρέξουν έστω λίγο τα πόδια τους,επειδή δε φορούν κατάλληλο ένδυμα;Άλλωστε το πρόβλημα δεν είναι το ρούχο,αλλά οι αντιλήψεις,που κρύβονται κάτω απ'τα υφάσματα.
Τα ρούχα σηματοδοτούν αντιλήψεις. Ο Παπάς ντύνεται παπάς, ο βατραχάνθρωπος, βατραχάνθρωπος και μία γυναίκα που δεν είναι κυρία του σώματος της, ανθρώπινος μπόγος. Δεν μιλάμε καθόλου για υφάσματα.
Μια ερωτηση για οποιον ξερει, η ιστορια με τα μπουρκινομαγιω εμφανιστηκαν πρωτη φορα φετος; Περσι δεν πηγαιναν καν στις παραλιες; Ρωταω γιατι φετος βλεπω πολυ συζητηση για αυτο τον τυπο μαγιω
Να επιτραπεί να κολυμπούν εντελώς καλυμμένες οι μουσουλμάνες και όποια άλλη το θέλει, αμέσως μόλις επιτραπεί να κολυμπάει παντού ολόγυμνη όποια θέλει. Το ίδιο είναι, όσο μια μουσουλμάνα έχει δικαίωμα να φοράει ό,τι θέλει άλλο τόσο κάθε άλλη γυναίκα έχει δικαίωμα στην παραλία να μη φοράει απολύτως τίποτα (και κάθε άνδρας ασφαλώς). Η καραμέλα για τη δήθεν προσβολή του "δικαιώματος" να φοράει η μουσουλμάνα ό,τι θέλει είναι πολύ απλοϊκή και δεν πιάνει: μπορεί όποια Ευρωπαία θέλει να κάνει τόπλες στη μέση ανατολή; Γιατί λοιπόν η μουσουλμάνα να μας κουβαλάει εδώ τις κελεμπίες της; Ευρώπη και πολιτισμός της σημαίνει ελευθερία και στο σώμα και απαγόρευση στις μπούρκες και τα είδη τους
Ακριβώς! Συμμορφώνεσαι με τους κανόνες του τόπου που ζεις! Εκεί ,μέσα απ´τα αεροπλάνα πρέπει να καλύπτεται η εκάστοτε γυναίκα αν είναι ξένη.
Πες τα γιατί θα τρελαθώ μ'αυτά που διαβάζω και ειδικά από γυναίκες...δε μπορείς λέει να στερείς την επιλογή στον άλλο να βάλει αυτό που θέλει,αντιδρούν λέει οι οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιώματων..!! Τι είναι επιλογή;Ένα ρούχο που συμβολίζει την ανισότητα και την ανυπαρξία ανθρωπίνων δικαιώμάτων;;;Που επιβάλεται στις γυναίκες;;Οι κομμένες μύτες,το οξύ στο πρόσωπο και η κλειτορίδεκτομη,η απαγόρευση να κοιτάς έναν άντρα στα μάτια γιατί είσαι κατώτερο ον..είναι επίσης επιλογές θαρρώ!!! Σταματήστε τη γη να κατέβω... δε τα χωράει ο νους μου αυτά που διαβάζω και βλέπω....
Να απαγορεύουν και στα σχολεία την αναφορά στη μάχη του Πουατιέ και να επιτρέψουν την κλειτοριδεκτομή. Είναι σε χώρα ευρωπαϊκή και αυτό δεν είναι ελευθερία έκφρασης αλλά καταπιεσης.