Επεισόδια και χημικά στη Χίο - Πολίτες διαδήλωσαν κατά των προσφύγων και μεταναστών

Επεισόδια και χημικά στη Χίο - Πολίτες διαδήλωσαν κατά των προσφύγων και μεταναστών Facebook Twitter
4
Επεισόδια και χημικά στη Χίο - Πολίτες διαδήλωσαν κατά των προσφύγων και μεταναστών Facebook Twitter

Επεισόδια προκλήθηκαν κατά την αποψινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας Κατά των προσφύγων και μεταναστών που πραγματοποίησαν πολίτες της Χίου στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν μερίδα των διαμαρτυρομένων αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας με κατεύθυνση τον καταυλισμό του ΔΗΠΕΘΕ και της Σούδας όπου διαμένουν περί τα 1.800 άτομα.

Προς στιγμήν επικράτησε πανικός καθώς η Αστυνομία δεν είχε ενημερωθεί για τη συγκεκριμένη πρόθεση των διαδηλωτών. Άμεσα τα ΜΑΤ απέκλεισαν τους διαδηλωτές υποχρεώνοντάς τους σε ευθεία πορεία προς το κτίριο του Οίκου Ναύτη.

Το politischios.gr μεταδίδει πως όταν οι διαμαρτυρόμενοι για δεύτερη φορά επιχείρησαν να σπάσουν τη γραμμή των ΜΑΤ και μέσω της οδού Οινοπίωνος να κατευθυνθούν προς τον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών της Σούδας.

Η παρουσία των Δημοσιογράφων της Χίου ερέθισε τους διαμαρτυρόμενους και κάποιος από τους συγκεντρωμένου επιτέθηκε στον Δημοσιογράφο Γιάννη Στεβή ρίχνοντάς του την κάμερα στο έδαφος και καταφέροντάς του χτυπήματα στα χέρια.

Μερίδα από το πλήθος κατάφερε να ξεφύγει από τον έλεγχο της Αστυνομίας, κυνηγώντας τους δημοσιογράφους οι οποίοι φυγαδεύτηκαν σε γειτονικά καταστήματα από απλούς πολίτες.

Τα ΜΑΤ κατάφεραν με τη χρήση χημικών να απωθήσουν τους θερμόαιμους κι έτσι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Ακολούθως ομάδα 150 ατόμων κινήθηκε προς τον καταυλισμό της Σούδας ψάλλοντας τον Εθνικό Ύμνο και φωνάζοντας συνθήματα κατά των μεταναστών.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή οι μετανάστες δεν είχαν κατανοήσει την κατάσταση κάτι που έγινε αντιληπτό λίγα λεπτά αργότερα προκαλώντας την αντίδρασή τους που με συνθήματα ζητούσαν να φύγουν για την Αθήνα και την Ελλάδα. Μάλιστα υπήρξαν σύμφωνα με το politischios.gr και κάποιοι που μέσα από τον καταυλισμό ξεκίνησαν να πετάνε πέτρες προς την ομάδα των 150 ατόμων. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων συνελήφθη ένα μέλος Μ.Κ.Ο. στη Σούδα ενώ μία γυναίκα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο εξ αιτίας της χρήσης χημικών.

Για τα έκτροπα στη Χίο ήδη ο Βουλευτής Ανδρέας Μιχαηλίδης έκανε γνωστό ότι θα αποταθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χίου αλλά και στον Ν. Τόσκα.

Με τις πληροφορίες του politischios.gr

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κιλκίς: Απόπειρα ληστείας ή ασέλγεια - Οι εκδοχές των δύο πλευρών για το έγκλημα

Ελλάδα / Κιλκίς: Απόπειρα ληστείας ή ασέλγεια - Οι εκδοχές των δύο πλευρών για το έγκλημα

Ο κτηνοτρόφος υποστήριξε πως το θύμα πήγε να τον κλέψει - "Μαζί με άλλα τρία άτομα πήγαν να τον εκδικηθούν, γιατί είχε ασελγήσει σε βάρος μια ανήλικης κοπέλας" αναφέρει η δικηγόρος της οικογένειας του 45χρονου
NEWSROOM
Πέθανε ο Γιώργος Λαμπράκης ανήμερα της δολοφονικής επίθεσης στον πατέρα του

Ελλάδα / Πέθανε ο Γιώργος Λαμπράκης ανήμερα της δολοφονικής επίθεσης στον πατέρα του, Γρηγόρη

Ο πατέρας του, Γρηγόρης Λαμπράκης, δέχθηκε δολοφονική επίθεση στις 22 Μαΐου 1963 στη Θεσσαλονίκη με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά και να αφήσει την τελευταία του πνοή στις 27 Μαΐου.
NEWSROOM
Καταδικάστηκε σε φυλάκιση γιατί βιντεοσκοπούσε την δίκη Κασιδιάρη

Ελλάδα / Σε ισχύ ο νέος ποινικός κώδικας: Θα εκτίσει τρεις μήνες φυλακή 57χρονος που βιντεοσκοπούσε τη δίκη Κασιδιάρη

Τιμωρήθηκε με 24 μήνες φυλάκιση - Η έφεση δεν έχει ανασταλτικό χαρακτήρα - Αντί για τρεις μήνες φυλακή μπορεί να επιλέξει κοινωνική υπηρεσία - Του επιβλήθηκε και πρόστιμο 20.000 ευρώ
NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Επειδή πολλοί δεν ξέρετε από Χίο,δεν μπορείτε να καταλάβετε ότι,όταν αναφερόμαστε στη Σούδα,μιλάμε για ανοιχτή ανθρώπινη πληγή κυριολεκτικά στην καρδιά της πόλης.Ανακαλέστε ό,τι εικόνες έχετε από καταυλισμούς και προσπαθήστε να τις μεταφέρετε σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή,πχ Κυψέλη,γύρω από την Ακρόπολη,ένα βήμα από Ερμού,Σύνταγμα,Μέγαρο Μουσικής και ταυτόχρονα στη μαρίνα Ζέας κι όχι μόνο εκεί που αγκυροβολούν τα πλοία στον Πειραιά.Όλα αυτά είναι συμπυκνωμένα γύρω από τον καταυλισμό,αν μπορούσε να γίνει μια αντιστοιχία.Είναι αδικαιολόγητη η διαμαρτυρία;Αυτό που είναι απαράδεκτο είναι η επίθεση ενάντια στον καταυλισμό.Αν και συμπατριώτες μου,το ήθελαν το χημικό τους.Δυστυχώς η ανικανότητα και η καλοπληρωμένη αλληλεγγύη (πχ "Καμένο" φαγητό που έρχεται αεροπορικώς σαν να μην υπάρχουν χιώτικες επιχειρήσεις τσακισμένες από την καταστροφή του τουρισμού να ταϊσουν 3500 άτομα) φέρνουν αντιμέτωπες τις τοπικές κοινωνίες με ανθρώπους σε ανάγκη και με άλλους Έλληνες,που είτε μπορούν από την ασφάλεια του σπιτιού τους να κατηγορούν για ρατσισμό (όχι πάντα άδικα) είτε να αρνούνται να μοιραστούν το πρόβλημα.
efsyn: "Επεισοδιακή κατάληξη είχε η αντιπροσφυγική συγκέντρωση και πορεία στη Χίο. Ομάδα νεαρών διαδηλωτών μετά το πέρας της συγκέντρωσης και με την πορεία σε εξέλιξη ξέκοψαν από τον κύριο όγκο της διαδήλωσης και κατευθύνθηκαν προς τον καταυλισμό της Σούδας με άγνωστες προθέσεις, παρότι τους ακολούθησε και ένας αριθμός ηλικιωμένων και γυναικών.Οι επικεφαλής της ομάδας προσπάθησαν αρχικά να περάσουν στον καταυλισμό, κάτι που ωστόσο απέτρεψε η αστυνομία που από νωρίς το απόγευμα επιτηρούσε όλους τους χώρους όπου διαμένουν πρόσφυγες προς αποφυγή επεισοδίων.Ωστόσο η ομάδα των νεαρών δεν το έβαλε κάτω και προσπάθησε να περάσει στον καταυλισμό από τη δεύτερη είσοδό του.Ομως εκεί περίμενε μια διμοιρία ΜΑΤ που απέκρουσε την απόπειρα εισβολής κάνοντας χρήση δακρυγόνων και διαλύοντας έτσι το πλήθος, το οποίο απομακρύνθηκε μέσα από τα στενά του Κάστρου.Η επιχείρηση εισβολής προκάλεσε την αντίδραση των προσφύγων που άρχισαν να πετάνε πέτρες προς τους συγκεντρωμένους, ορισμένοι διαδηλωτές επιτέθηκαν σε δημοσιογράφους, χτυπώντας μάλιστα τον Γιάννη Στεβή, ενώ άλλοι φυγαδεύτηκαν από περαστικούς…Νωρίτερα και κατά την έναρξη της πορείας, άγνωστος, προφανώς μέσα από το πλήθος, εκτόξευσε μια κροτίδα γηπέδου έξω από το δημαρχείο σε σημείο που «βλέπει» τον καταυλισμό του πρώην ΔΗΠΕΘΕ, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί εστία έντασης, αφού ταυτόχρονα κάποιοι θεώρησαν ότι αυτή εκτοξεύτηκε από τους πρόσφυγες και προσπάθησαν να παρασύρουν και άλλους σε μια οργανωμένη, όπως φάνηκε, επιχείρηση προβοκάτσιας με στόχο τα επεισόδια.Χαρακτηριστικό ήταν ότι όταν ακούστηκε ο κρότος, κάποιοι έτρεξαν και υπέδειξαν έναν περαστικό σε μεγάλη απόσταση από το συμβάν, ο οποίος όταν αντιλήφθηκε το πλήθος να τρέχει κατά πάνω του εξαφανίστηκε τρέχοντας.Αμέσως οι ίδιοι υπέδειξαν άλλους ανθρώπους, προς τον καταυλισμό των προσφύγων αυτή τη φορά, υποστηρίζοντας ότι από εκεί προήλθε η κροτίδα. Ωστόσο το επεισόδιο έληξε εκεί.Η συνέχεια των επεισοδίων δόθηκε αργά χθες βράδυ στο αστυνομικό τμήμα, αφού ο Γιάννης Στεβής, που δέχτηκε επίθεση από τον Ματθαίο Μερμηγκούση, κατέθεσε μήνυση σε βάρος του μέλους της Χρυσής Αυγής με αποτέλεσμα να συλληφθεί.Ωστόσο, ο Γ. Στεβής βρέθηκε και εκείνος ξαφνικά κρατούμενος, αφού του γνωστοποιήθηκε ότι είχε καταθέσει μήνυση σε βάρος του και ο Μ. Μερμηγκούσης για συγκοφαντική δυσφήμηση με αφορμή το άρθρο του πρώτου στο astraparis.gr, όπου περιέγραφε τα γεγονότα της επίθεσης.Ο δημοσιογράφος κρατήθηκε στο αστυνομικό τμήμα και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπως ο ίδιος ζήτησε.
Υπάρχουν δύο καταγγελίες δημοσιογράφων ότι τραμπουκίστηκαν από "πολίτες".Υπάρχει μία φωτογραφία με αλληλέγγυους να φυγαδεύουν πρόσφυγα ΑμεΑ για να μη δεχθεί επίθεση από τους "πολιτες".Υπάρχει η καταγγελία από τον χιώτη παραολυμπιονίκη και παγκόσμιο πρωταθλητή δισκοβολίας, και αντιπρόεδρο του Παγχιακού Συλλόγου ΑμεΑ, Παντελή Καλόγερο ότι δέχτηκε και αυτός φασιστική επίθεση από τους επαγγελματίες-εληναράδες στην Χίο.Δηλαδή να το πούμε απλά οι χρυσαυγιτόκοτες μαζεύτηκαν 150 και ξεκίνησαν να τραμπουκίζουν όποιον δεν τους άρεσε, κατευθυνόμενοι προς το κέντρο μεταναστών για να επιτεθούν στους μετανάστες. Οι μετανάστες κατάλαβαν τι γίνεται και τους περίμεναν, οι φασιστόκοτες το βάλαν στα πόδια και το "εξω οι ξένοι" έγινε, "μαμά οι ξένοι μου πετάνε πέτρες και δε με αφήνουν να τους δείρω".
Σίγουρα τραβηγμένη η συγκρκριμένη κίνηση των κατοίκων, ωστόσο, ούτε η πλευρά των μεταναστών υπήρξε αθώα, όταν πετούσαν πέτρες. Εσείς πιστεύετε πως κατά αυτών θα κινηθεί ο εν λόγω βουλευτής ή όποιος άλλος ;.. Έχουμε ίση δικαιοσύνη ή τελικά έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά ;..