Στο σημερινό «Α μπα»: η μέθοδος Αϊκίντο

Στο σημερινό «Α μπα»: η μέθοδος Αϊκίντο Facebook Twitter
101

 

__________________
1.


Αγαπητή α, μπα χρειάζομαι την συμβουλή σου. Θα προσπαθήσω να κάνω μια εισαγωγή για να μπορέσω να σου δείξω το πρόβλημα. Προέρχομαι απο μια οικογένεια διαλυμένη. Οι γονείς μου είναι χωρισμένοι απο τότε που θυμαμαι τον εαυτό μου. Έχω μια μεγαλύτερη αδερφη η οποία είναι 30 χρόνων και μένει ακόμα με την μανα μου. Η σχέση της αδερφής μου με την μάνα μου είναι σχέση αγαπης και μισους. Για να κάταλάβεις η αδερφή μου είναι το στυλ ανθρώπου το οποίο θα κάνει ότι μπορεί για να πάρει όσα περισσότερα μπορεί από τον άλλον χωρίς να δώσει τιποτα. Χρόνια τώρα εκμεταλλεύεται την μάνα μου (οικονομικα και ψυχολογικα) ενώ η συμπεριφορά της απέναντι της είναι απαραδεκτη. Τσακώνονται μέρα νύχτα και σχεδόν μέρα παρα μέρα η μάνα μου με παίρνει τηλέφωνο να μου πει τι έγινε. Κάποιες φορές την ακούω τόσο θυμωμένη που φοβάμαι ότι θα πάθει κάτι από τα νεύρα της και άλλες φορές την ακούω τόσο στεναχωρημένη που δεν αντέχω. Της εχω μιλήσει απειρες φορες για να την κάνω να δει τα πραγματα αλλιως, της έχω πει να μην δίνει σημασια, να μην της απαντάει όταν παραλογίζεται, να μην ακούει όλα αυτά τα ασχημα που της λεει και την στεναχωρεί. Της έχω πει ότι πρέπει να αλλάξει τον τρόπο που συμπεριφέρεται (γιατι κάθε φορά όταν όλα είναι καλα μεταξύ τους κάνει πράγματα και την διευκολύνει με αποτέλεσμα η αδερφή μου να μην μαθαίνει ποτε το πώς πρεπει να φέρεται) αλλα κάθε φορά καταλήγει να κάνει τα ίδια λάθη. Επιπλέον έχω έναν πατέρα ο οποίος δεν αντέχει την μανα μου ούτε 2 λεπτά. Εχουν περάσει μεγάλες περιόδους να μην μιλάνε καν ενώ μπορεί να έχουν βρεθεί ακόμα και στον ίδιο χώρο. Όλο αυτό με σκοτώνει. Δεν αντέχω να μην μπορούν τουλάχιστον να μιλάνε όποτε χρειαστεί και να φέρονται τόσο ανώριμα και δεν αντέχω να μπλέκουν εμάς σε όλο αυτό. Και έχω πάρει τον ρόλο του ψυχαναλυτη. Όποτε γίνεται κάτι μεταξύ όλων αυτών θα πάρουν εμένα να φωνάξουν, να κατηγορίσουν τον άλλον και εγω θα πρεπει να τους ακούσω και να τους πω το λογικό και αυτονόητο για να μην με ακούσουν και φτου και από την αρχη. Το θέμα είναι ότι έχω φτάσει σε μια φάση της ζωής μου που έχω μια δουλειά και ένα μεταπτυχιακο και είμαι παρα πολύ πιεσμένη και αγχωμένη και ενώ πάντα ένιωθα ότι κανείς από αυτούς δεν είναι εδώ για μένα σημερα το νιωθω περισσότερο από ποτέ. Και σε ρωτάω α, μπα τι κάνεις στην περίπτωση που η οικογένεια σου το μόνο που κάνει είναι να σε βαραίνει και να σε κουράζει? Μου εχουν πει καμποσοι φίλοι μη σηκώνεις το τηλεφωνο, ξεκοψε τους το αλλα ξερω ότι ο καθενας από αυτους μονο σε εμενα έχει να μιλήσει. Ειδικά η μανα μου (γιατι ο πατερας μου εχει ξαναφτιαξει την ζωη του από τότε), η μανα μου εχει μονο εμενα. Ποια πιστεύεις ότι είναι η λύση? Ευχαριστω...-δεν αντέχω αλλο

Ανώριμοι γονείς βάζουν τα παιδιά ανάμεσα τους, δίνοντας τους τον ρόλο του ρυθμιστή, του ψυχολόγου, και του ισορροπιστή, ένας ρόλος που είναι δικός τους, και κανένα παιδί δεν μπορεί να αντέξει. Τα παιδιά, μεγαλωμένα σε αυτές τις απαιτήσεις, προσπαθούν να κρατήσουν την προσοχή των γονιών τους υπακούοντας, γιατί δεν ξέρουν άλλον τρόπο για να κερδίζουν αποδοχή. Οι γονείς όμως χρησιμοποιούν τα παιδιά για να συνεχίσουν να είναι ανώριμοι, και δεν έχουν ούτε σκοπό, ούτε θέληση να αλλάξουν κάτι στην συμπεριφορά τους. Πιστεύουν ότι τα παιδιά τους είναι υποχρεωμένα να τους εξυπηρετούν συναισθηματικά.


Η μαμά σου έχει μόνο εσένα για να μιλήσει γιατί αυτό επέλεξε, αυτό ήθελε, αυτό θέλει. Δεν προέκυψε να βρίσκεται σε αυτή τη θέση από κάποιο καπρίτσιο της ζωής. Οι γονείς σου έχουν κακή σχέση γιατί δεν πιστεύουν ότι έχουν κάποια ευθύνη ως γονείς για να προσπαθήσουν για χάρη κανενός, ούτε των παιδιών τους. Η μαμά σου συντηρεί αυτή τη σχέση με την άλλη της κόρη, όπως και η κόρη βρήκε έναν τρόπο να επιβιώνει σε αυτό το περιβάλλον, όπως εσύ ανέλαβες τον ρόλο του θεραπευτή.


Κανείς δεν πρόκειται να αλλάξει για σένα, κανείς τους δεν πρόκειται να αλλάξει για τον εαυτό του, γιατί αυτές οι συμπεριφορές είναι τρόπος ζωής εδώ και δεκαετίες, και είναι πιθανό να μην έχουν τα εφόδια για να αλλάξουν. Άλλωστε, δεν περνάνε άσχημα. Εκτονώνονται. Μεταξύ τους, αλλά και πάνω σου. Αν περνούσαν άσχημα, όσο άσχημα περνάς εσύ, είναι βέβαιο ότι κάτι θα προσπαθούσαν να αλλάξουν, όπως εσύ τώρα αναρωτιέσαι πώς μπορείς να τους αλλάξεις.


Δεν μπορείς να τους αλλάξεις. Ούτε με λόγια, ούτε με απειλές, ούτε με λογική. Για άλλη μια φορά, το μόνο που μπορείς να αλλάξεις είναι ο εαυτός σου. Αν καταφέρεις να πείσεις τον εαυτό σου ότι δεν είναι υπεύθυνη για την ευτυχία των άλλων, αν καταφέρεις να καταλάβεις ότι έχεις δικαίωμα να αποποιηθείς τον ρόλο που σου έδωσαν, αν σταματήσεις να φοβάσαι ότι αν δεν παίζεις τον ρόλο που σου έδωσαν, θα σταματήσουν να σε αγαπάνε, τότε οι ισορροπίες θα αλλάξουν. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να τα καταφέρεις αυτά είναι να πας σε ψυχολόγο.


__________________
2.


Αγαπημενη Αμπα.
Πιστευεις πως ενας ρατσιστης, μπορει να αγαπησει;
Ενας συναδελφος μου στη δουλεια,ειναι ισως ο ορισμος του ρατσιστη. Τον εχω ακουσει να βριζει χυδαια τους αθεους, τους ομοφυλοφιλους, οσους δεν ειναι Ελληνες αλλα και αλλους ανθρvπους.
Λοιπον Λενα, ο ανθρωπος αυτος οταν δεν βριζει ειναι χαμογελαστος και κανει αστεια και χαμογελα. Ενιοτε ρατσιστικα,οχι ομως παντα.
Ξερω πως θα επρεπε να το εχω ξεκαθαρισει αυτο στο μυαλο μου, αλλα μιας και ειναι νεα τολμω να ρωτησω: Μπορει ενας ρατσιστης, ενα ς ανθρωπος οπως αυτος να αγαπησει πραγματικα; -I ♥ u Lena

Θα δώσω ένα κάπως φτηνό παράδειγμα, αλλά είναι γνωστό πόσο ζωόφιλος ήταν ο Χίτλερ και πόσο αγαπούσε τα σκυλιά του.


Οι άνθρωποι δεν είναι καρικατούρες, δεν είναι ή καλοί, ή κακοί. Γι' αυτό πέφτουμε συνέχεια από τα σύννεφα, επειδή βγάζουμε συνολικά συμπεράσματα από ένα χαρακτηριστικό τους μόνο. Αυτό κάνουν και οι ρατσιστές, παρεμπιπτόντως.


Κάθε άνθρωπος είναι ένα σύμπαν με δικούς του εσωτερικούς κανόνες λειτουργίας. Μην παίρνεις δεδομένη ούτε την βαρύτητα. Όσο θαυμαστά πλάσματα είναι, άλλο τόσο επικίνδυνα μπορούν να αποδειχτούν.

__________________
3.


Αγαπητή Α, μπα, έπρεπε να περάσουν χρόνια μέχρι να καταλάβω γιατί δεν τα πας τα ζώδια. Αλλά άξιζε τον κόπο. Ήθελα να σου πω ότι κι εγώ στην θέση σου θα τα σνόμπαρα. Ποιος τρελός θα έβγαινε ραντεβού με έναν δίδυμο (υποψιάζομαι ότι έχεις και ωροσκόπο δίδυμο); τα συλλυπητήρια μου, λοιπόν, μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου!- μέδουσα <3

<3

__________________
4.

Είμαι παντρεμένη με ένα παιδάκι. Ο άντρας μου μου τη δίνει. Είμαστε εντελώς διαφορετικοί. Ίσως εγώ άλλαξα και δεν με καλύπτει πια. Ακόμα και στο σεξ έχω ξενερώσει. Από την άλλη δεν θέλω να μεγαλώσει το παιδάκι μου χωρίς οικογένεια και ο πατέρας του είναι καλός μπαμπάς. Τι να κάνω;- Μπλαμπλα

Τα παιδιά χωρισμένων γονέων δεν είναι παιδιά «χωρίς οικογένεια». Συνεχίζουν να έχουν μπαμπά και μαμά και παππούδες και θείους και ξαδέρφια. Αν χωρίσετε, στο χέρι σας είναι να μην τα κάνετε σαλάτα. Στο χέρι σας είναι όλα: μπορείτε άνετα να τα κάνετε σαλάτα και ως παντρεμένοι.


Αν με το «χωρίς οικογένεια» εννοείς «χωρίς να έχουν την τυπική πυρηνική οικογένεια των διαφημίσεων», δεν μιλάς για το παιδάκι σου, μιλάς για τον εαυτό σου και για την εικόνα που θέλεις να δείχνεις στους άλλους.

__________________
5.


Λενάρα μου, άκου..Τα έφερε έτσι η ζωή που βρέθηκα να δουλεύω με τον πρώην μου και την νυν του..Με το παιδί ήμασταν ελάχιστα χρόνια σε σχέση και το λήξαμε πολύ σωστά και ώριμα όταν ήρθε η ώρα και προχωρήσαμε με την ζωή μας και οι δύο! Δύο χρόνια μετά περίπου βρεθήκαμε που λές στην ίδια δουλειά! Κι ενώ πήγα με όλες τις καλές προθέσεις εξ αρχής, οχι πως είμαι καμια Αγία του λογου μου απλά τα έβαλα κάτω και είπα "ΕΙΝΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΤΗΝ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ, στο κατω κάτω οτι εχει γίνει ανήκει στο παρελθόν και δεν έχεις καμια δουλειά να φέρεις κανέναν σε δύσκολη θέση.. ΛΕΦΤΑ!"
Το θεμα μου είναι οτι ενώ με τον πρώην τα πάω μια χαρά, η νυν με κάθε ευκαιρία μου την μπαίνει και ψάχνεται να αρπαχτούμε.. Ούτε προκαλώ, ούτε ενοχλώ κανέναν.. στο πόστο μου την δουλειά μου βγάζω και ευγενικα/τυπικα κι ευχάριστα μιλάω όπου μου μιλήσουν!
Της ξεκαθάρισα την θέση μου πριν ακόμα πιάσω την δουλειά (ω ναι!. .έτυχε να την γνωρίσω κιόλας πριν δουλεψουμε μαζι! Τυπικα..μη φανταστεις !) για να είμαστε οκ! Την πηρα με χιλια Καλα, της μίλησα για την σχέση μου την τωρινή, της εκανα πλάκες, της φερθηκα καλύτερα απο κάθε άλλον εκει μέσα γιατί για να είμαι ειλικρινής ενιωθά ενοχές στην ιδέα οτι μπορει να νιωσει άβολα εξαιτίας μου που τους κουβαληθηκα! Δεν γουσταρω να κανω οτι δεν μου αρεσει να μου κανουν. Αλλα αυτή δεν χάνει ευκαιρία να αρπαχτεί πάνω στην δουλειά με ότι κι αν της πω, όσο ευγενικά και αν μιλήσω..(για πράγματα που πρέπει να διευκρινίζονται και να τα βρίσκουμε για να συνεργαστούμε σωστά)
και τις περισσότερες φορές με προσβάλλει ύπουλα.. Δεν μιλάω για την ώρα, μόνο φορτώνω και κάνω πως δεν ακούω.. Φοβάμαι πως αν απαντήσω θα σπάσει τελείως το κλίμα στην δουλειά και θα μας σχολιάζουν όλοι, πράγμα που σιχαίνομαι! Άσε που δεν θα βρω το δίκιο μου γιατί την λατρεύουν όλοι, θα πουν οτι ζηλεύω.. ή δεν ξερω εγώ τι! Αλλά γαμώτο μου, αλήθεια χέστηκα.. Να δουλεύω χωρίς εντάσεις θέλω.. το κρεβάτι μου το ξεστρώνω κι εγώ δόξα τον Θεό! Δεν ξέρω πως να το χειριστώ ρε Λένα.. λίγο που προσπάθησα να της μιλήσω με βάση ένα συγκεκριμένο σκηνικό σε εντελώς φιλικό τόνο μου απάντησε πως ναι όλα οκ και πολύ εύκολα παρεξηγούμαι η "κοπέλα της".. και την επόμενη μέρα πάλι τα ίδια στην βάρδια!
Ξέρω πως λέω πολύ λίγα για να βγάλεις άκρη και ίσως έχεις αμφιβολίες και για μένα αλλά δεν θέλω να μπω σε τρελές λεπτομέρειες, θα γράφω 10σεντόνια! Ημουν απόλυτα ειλικρινής γιατί θέλω μια ιδανική συμβουλή.. Βαρέθηκα να την δικαιολογώ! Το έχει χέσει..
Πως να την κάνω να σταματήσει να λέει μαλακίες και να δουλεύουμε χωρίς να μου πηγαίνει κόντρα;; Χωρίς να αρπαχτούμε..
Ευχαριστώ!

Δεν μπορείς να κάνεις κάποιον άλλον να φέρεται διαφορετικά.


Μπορείς μόνο να αλλάξεις τον τρόπο που αντιδράς, τον τρόπο με τον οποίον σε επηρεάζει, τον τρόπο με τον οποίον βλέπεις αυτόν τον άνθρωπο, και τις προσδοκίες που έχεις από αυτόν.


Γιατί φοβάσαι τόσο πολύ μήπως αρπαχτείτε; Ας αρπαχτείτε. Δεν χρειάζεται να γίνει δημόσια. Δεν χρειάζεται να φοβάσαι τόσο πολύ μη σε πουν ζηλιάρα. Νομίζω ότι αυτός ο φόβος σε κάνει να μην φέρεσαι όπως θα φερόσουν σε οποιαδήποτε συνάδελφο που σου φέρεται κάπως πιο επιθετικά. Μπορεί να της το κάνεις υπερβολικά εύκολο. Αν τρίζεις τα δόντια σου χωρίς να μιλάς για πολύ καιρό, είναι πιθανόν να εκνευρίζεσαι πια και με πράγματα που θα πέρναγαν απαρατήρητα, αν σου τα έλεγε άλλος, κι έτσι να της δίνεις και δίκιο από πάνω.


Δεν είναι η νυν του πρώην. Μια κοπέλα είναι. Προσπάθησε να την δεις έτσι. Δεν χρειάζεται να της φέρεσαι διαφορετικά για να δείξεις πόσο πολύ δε σε νοιάζει το παρελθόν, γιατί έτσι δείχνεις πόσο πολύ σε νοιάζει το παρελθόν. Εγώ σε πιστεύω απολύτως, αλλά πρέπει να ξέρεις ότι ως ενήλικες, πάντα συμμετέχουμε στον τρόπο που μας αντιμετωπίζουν. Ακόμα και η παθητική συμμετοχή, είναι συμμετοχή.

__________________
6.

 

Πιστευεις στην παραψυχολογια και στο καρμα? Στο οτι καποιες κακες πραξεις μας μπορει να μας μπλοκαρουν την αυρα? Περναω μια πολυ δυσκολη φαση ζωης και νιωθω οτι οτι κακο εκανα σε κοντινους μου ανθρωπους παλια η ακομα και ασχημες σκεψεις για αυτους, μου επιστρεφονται και συμβαινουν σε εμενα..γινεται αυτο?- περιεργη

Όταν φέρεσαι σκάρτα στους άλλους, αν δεν έχεις άλλους τρόπους για να τους κρατήσεις κοντά σου (χρήματα, φήμη, ομορφιά, χειριστική συμπεριφορά), είναι πολύ πιθανόν να μείνεις μόνη σου στο τέλος.


Το φαινόμενο είναι εντελώς λογικό, απολύτως χειροπιαστό, και δεν έχει απολύτως καμία μεταφυσική προέκταση.


Αν νομίζεις ότι μπορείς να κρύψεις τις άσχημες σκέψεις που κάνεις από τους άλλους, κάνεις λάθος. Οι αρνητικές σου σκέψεις φαίνονται στον τρόπο που μιλάς, στον τόνο της φωνής σου, και στις κακίες που λες, χωρίς καν να καταλαβαίνεις ότι λες κακίες.


Το μεγαλύτερο κίνητρο για να είναι κανείς καλός άνθρωπος, είναι για να έχει μια καλή ζωή. Αν η ερμηνεία που δίνεις είναι στα κάρματα και στην παραψυχολογία, ακόμη δεν έχεις καταλάβει πώς οι κακές πράξεις και τα άσχημα λόγια επηρεάζουν τους άλλους. Δεν έχεις καταλάβει την δράση και την αντίδραση, δεν καταλαβαίνεις ότι τα λόγια κόβουν και πονάνε. Αν ισχύει, ψάξε να βρεις το γιατί. Η απάντηση είναι μέσα σου, και όχι στις αύρες.

__________________
7.


Αγαπητή Α μπα, γεια χαρά! Είμαι μαμά ενός παιδιού σχεδόν 5 χρονών και απεχθάνομαι τον κόσμο που συνέχεια με προτρέπει να κάνω δεύτερο, ειδικά μπροστά στην κόρη μου. Ο λόγος που δεν έχω προχωρήσει είναι κυρίως γιατί η σχέση μου με τον άντρα μου είναι κάκιστη. Με βρίσκω λοιπόν σε κοινωνικές περιστάσεις να μου δίνουν συμβουλές διάφοροι άσχετοι που οι ίδιοι ήταν μοναχοπαίδια και δεν τους άρεσε, θειάδες που αγαπώ να αναλύουν ότι το παιδί μου χρειάζεται ένα αδερφάκι για παρέα κλπ.κλπ. Και αναρωτιέμαι: Γιατί ένα χαμόγελο δικό μου τους δίνει το δικαίωμα να περνούν το όριο της ευγένειας; Φυσικά και δεν νοιώθω υποχρεωμένη να λογοδοτήσω, αλλά σκέφτομαι ώρες ώρες πως αν ήμουν κάποια που είχε κάνει 4-5 εξωσωματικές για να αποκτήσει 'έστω' και ένα παιδάκι, ίσως και να πληγωνόμουν. Και βέβαια δεν καταλαβαίνω γιατί το δεύτερο παιδί πρέπει να έχει λύσει το υπαρξιακό του θέμα, αφού ήρθε στον κόσμο για να γίνει η παρέα κάποιου άλλου- τι είναι, υποκατάστατο κατοικιδίου ή κούκλα που αναπνέει; Και τότε μπαίνω στον πειρασμό να πω την αλήθεια, αλλά μετά με συγκρατεί η λογική και απαντώ χαριτωμένα ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που το καθορίζουν αυτό, αλλάζω θέμα και εκνευρίζομαι με την αδιακρισία των δήθεν ηθικών αυτών ανθρώπων. Μπορεί κανείς τελικά με μια απάντηση να τους κάνει να σκεφτούν να το βουλώσουν την επόμενη φορά που θα ασχοληθούν με αποφάσεις ζωής- ρωτώ, ω, τόσο μα τόσο αφελώς.- older sister

Όποια γυναίκα δεν παντρεύεται, και δεν κάνει ακριβώς δύο παιδιά, ιδανικά ένα αγόρι και ένα κορίτσι, σε συγκεκριμένες ηλικίες, αυτά ακούει.


Γιατί παντρεύτηκες τόσο νέα; Γιατί δεν παντρεύτηκες ακόμα; Γιατί έκανες παιδί τόσο νέα; Γιατί έκανες δύο παιδιά τόσο νέα; Γιατί δεν έχεις κάνει παιδί; Πότε θα κάνεις παιδί; Γιατί έχεις μόνο ένα παιδί; Δεν θέλεις τώρα ένα αγοράκι (αν το προηγούμενο ήταν κοριτσάκι, και τούμπαλιν). Γιατί έκανες τρία παιδιά, πώς σου ήρθε; Γιατί είσαι τελείως παλαβή και έκανες τέσσερα, γιατί είσαι τόσο ανεύθυνη;


Οι ερωτήσεις, τα σχόλια και τα μουρμουρητά πολλαπλασιάζονται για τις γυναίκες που κάνουν παιδιά με εξωσωματική, για τις γυναίκες που κάνουν καισαρική, και για τις γυναίκες που δεν θηλάζουν.


Όλες αυτές οι γυναίκες πληγώνονται, καθημερινά, από γνωστούς και αγνώστους, εδώ και αιώνες, σε διαφορετικά επίπεδα. Δεν σου το λέω για να μειώσω αυτό που ρωτάς. Νομίζω ότι βοηθάει αν απομακρυνθείς λίγο από το δικό σου πρόβλημα και δεις ότι είναι συστημικό, και είναι πολιτικό, καταλαβαίνεις ότι είσαι ένα άπειρο μικροκλάσμα του προβλήματος, και δεν φταις που δεν μπορείς να το αντιμετωπίσεις. Η κοινωνία έχει ορίσει ότι η μεγαλύτερη ολοκλήρωση της γυναίκας – και ο προορισμός της - είναι η μητρότητα, και πρέπει να πετύχει αυτόν τον στόχο με προσήλωση, βάζοντας όλα τα άλλα σε δεύτερη μοίρα, ακόμη και αν έχει αμφιβολίες, φυσικά ή ψυχολογικά εμπόδια, και αντικειμενικά προβλήματα. Οι γυναίκες αγχώνονται πάρα πολύ να πετύχουν τον τέλειο στόχο των προσδοκιών, νομίζοντας ότι η ανταμοιβή τους θα είναι η ασφάλεια και ο σεβασμός από τους γύρω τους. Όταν όμως κάνουν τα πάντα όπως έπρεπε, και συνειδητοποιούν ότι το βραβείο τους είναι η κούραση, η απαξίωση της οικιακής εργασίας, και το χαμηλό εισόδημα, αντί να κοιτάξουν προς τα πάνω, τα βάζουν με τις υπόλοιπες γυναίκες που δεν έχουν αριστεύσει σε αυτόν τον αγώνα, για να νιώσουν καλύτερα. Γιατί ας το παραδεχτούμε, αυτά τα σχόλια γίνονται κυρίως από γυναίκες προς γυναίκες. Οι άντρες ούτε που ξέρουν πόσα παιδιά έχει κάνει η καθεμία, και πότε, και αν έχει παιδιά. Ακόμα και οι θειάδες που αγαπάς και σε αγαπάνε, σε νουθετούν ώστε να μπεις στο κλαμπ των 1,7 παιδιών για να μην είσαι παρίας. Πού να δεις τι θα έχουν να πουν αν μάθουν ότι ο γάμος σου δεν πάει καλά. Μπορεί να σε συμβουλέψουν να κάνεις δεύτερο παιδί για να τον σώσεις.


Όταν προέρχονται από αγνώστους, ή από απλές γνωριμίες, τα αγενή σχόλια βγαίνουν μέσα από ανθρώπους που έχουν προσωπικές ματαιώσεις, θυμό για βιώματα που δεν έχουν καμία σχέση για σένα, από έλλειψη αποδοχής και αυτοπραγμάτωσης. Όσο προσωπικά και αν ακούγονται, τελικά, δεν είναι. Επιθετικά όμως είναι, οπότε το ερώτημα είναι το εξής: πώς θα αντιμετωπίσεις την επιθετικότητα κάποιου, και όχι το περιεχόμενο.


Το χιούμορ βοηθάει, η αντεπίθεση βοηθάει, «πώς είναι η σεξουαλική σου ζωή στο γάμο σου», ας πούμε, αλλά κάτι που δεν εκτιμάται αρκετά κατά τη γνώμη μου, είναι η σιωπή. Η απόλυτη σιωπή με σταθερό βλέμμα (στα μάτια!) και ουδέτερο ύφος κάνει τα λόγια των άλλων να αντηχούν πολύ δυνατά, και τότε αναγκάζονται να καταλάβουν τι είπαν. Όταν χτυπούν για να δουν αντίδραση, αλλά τελικά τους επιστρέφεται η βία αυτούσια, τα χάνουν. Είναι η λεγόμενη μέθοδος Αϊκίντο. Προσοχή, η σιωπή πρέπει να κρατήσει μέχρι να σπάσει ο άλλος και να μιλήσει πρώτος. Αλλά και θα μιλήσει. Η σιωπή τους αναγκάζει να αλλάξουν θέμα μόνοι τους – και κατά πάσα πιθανότητα να μην ξαναπροσπαθήσουν να εκτονωθούν με αυτόν τον τρόπο. Πιστεύω πολύ σε αυτή τη μέθοδο. Όποιος το έχει δοκιμάσει, ας μας γράψει τις εμπειρίες του στα σχόλια.


(Tip. Η μέθοδος Αϊκίντο εφαρμόζεται σε όλα τα αγενή, παρεμβατικά σχόλια).


101

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
#7# δεν ηξερα οτι λεγεται μεθοδος αικιντο.Παντως το εχω κανει καποιες φορες,αλλα κυριως σε ανθρωπους που δεν γνωριζω καλα.Το αποτελεσμα ηταν μεν να μην συνεχισουν την κουβεντα,αλλα καπως να παρεξηγηθουν κιολας,κ να μετα να σου φερονται σαν να εισαι η ξινη της υποθεσης.Αυτος νομιζω οτι ειναι κ ο λογος που δυσκολα το κανεις σε καποιον δικο σου ανθρωπο πχ μια αγαπημενη θεια,γιατι αν δεν απαντησεις καθολου δημιουργειται ενα κλιμα "παρεξηγησης"
Δεν ξέρω αν είναι αντίστοιχο πάντως εγώ κάνω κάτι τα τελευταία τρία χρόνια. Ξεκίνησε σαν πλάκα με την αδερφή μου και τελικά το εφαρμόζω όταν κάποιος ακόμα και για πλάκα πει κάτι που θα με πληγώσει. Κλείνω το τηλέφωνο. Όταν με ξαναπαίρνουν συνεχίζω τη συνομιλία. Αν με ρωτήσει γιατί έκλεισα λέω κλείνω το τηλέφωνο όταν κάποιος μου μιλάει με αγένεια. Και ακούγεται που χαμογελώ. Αν το ξανακάνει το ξανακλείνω. Στα μηνύματα σταματάω να απαντώ. Αν ο άλλος ενδιαφέρεται κι απλά έγινε αγενής το κόβει. Αλλά δεν το πολυσυζητώ. Π.χ. ενώ μιλούσαμε με έναν φίλο για ένα θέμα της δουλειάς με ειρωνεύτηκε για κάτι που δεν ήξερα. Πλινκ! Ξαναπήρε. Συνεχίσαμε την κουβέντα. Μόλις με ξανακορόιδεψε πλινκ! Όταν με ρώτησε στο τρίτο τηλεφώνημα του είπα πως όσο με κοροϊδεύει θα κλείνω το τηλέφωνο. Δεν το ξανάκανε.
Μπα καθόλου δεν γεμίζω τη ζωή μου με τυπικές σχέσεις. Είμαι ένας κανονικός άνθρωπος μάλλον τυχερός με φίλους καλούς και πιστούς. Νέους και παλιούς και με σχέσεις βαθιές. Ένας άνθρωπος που θα σου πει κάτι που ξέρει ότι θα σε πληγώσει είτε δεν είναι και τόσο φίλος είτε εκείνη την ώρα παρότι είναι φίλος έβαλε την πειραχτική του διάθεση από πάνω από τα συναισθήματά σου. Μιλάμε για τέτοιες περιπτώσεις μην ξεχνιέσαι. Που σου λένε κάτι που ξέρουν πως θα σε στεναχωρήσει. Άλλωστε δεν το κρύβω πως με ενόχλησε. Το λέω. Απλά δείχνω πως δεν αστειεύομαι και πως αν συνεχίσει δε θέλω να ακούω.
#7 Aυτή τη μέθοδο θα προσπαθήσω να την εφαρμόσω αλλά κάτι μου λέει ότι δεν θα καταφέρω να κοιτάω τον άλλο σταθερά μέχρι να μιλήσει.. Φαντάζομαι ότι ενώ θα τον κοιτάω, θα μου πει καμιά μαλακία του στυλ "τι, είπα κάτι που σε ενόχλησε;" και εγώ θα θα θέλω να πω "ΝΑΙ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΧΕΙΣ ΠΡΗΞΕΙ ΤΑ Α@$%@#$" και θα χάσω όλο μου το δίκιο..
Μπινελίκια, ανεκτίμητη αξία. Μικρά, πλήρη, χορταστικά, μικρές εκρήξεις απόλαυσης.Δε χάνεις κανένα δίκιο, επιστρέφεις σε κατάσταση απόλυτης ηρεμίας, ζεν, και συνεχίζεις ό,τι έκανες. Και ό,τι μα ό,τι και να πουν, δεν απαντάς.
#7. ''Τριτο παιδι! Μεσα στην κριση! Ε δεν παει καλα ο κοσμοs'', ειχε φωναξει μια παντελωs αγνωστη μου γυναικα. Με το ενα χερι με εδειχνε και με το αλλο εδινε αγκωνιεs στον διπλανο τηs, για να με δει κι αυτοs. Πεντε χρονια μετα, ακομα φανταζομαι οτι την ξεμαλλιαζω.Οποτε ναι, μια χαρα πολυτιμη η συμβουλη τηs. A, μπα, θα την εφαρμοσω, μηπωs βουλωσει κανενα στομα. Μενει να βρω την απαραιτητη ψυχραιμια (δυσκολο).
#1.Δεν έχω ζήσει τόσο δύσκολες καταστάσεις,αλλά αντιμετωπίζομαι από την οικογένεια μου ως κυτίο παραπόνων κι ως από μηχανής θεός ακόμα και σε ηλικίες,που εγώ θα έπρεπε να έχω την ανάγκη τους κι όχι εκείνοι τη δική μου.Μεγάλωσα μέσα σ'αυτό το ρόλο και τον θεωρούσα φυσιολογικό.Κάποια στιγμή αποφάσισα ότι δεν μπορώ να σώσω τον κόσμο και κυρίως δε θέλω.Δεν έχω καταφέρει να πετάξω εντελώς από πάνω μου αυτό το βαρύ ρούχο,αλλά το παλεύω,γιατί συνειδητοποιώ ότι το φοράω και σε άλλες σχέσεις.Πάρε τις αποστάσεις σου κι,αν χρειαστείς βοήθεια από ειδικό,μη διστάσεις να τη ζητήσεις.Δεν είναι εύκολη μάχη.
#4 Λένα συμφωνώ -προφανώς- μαζί σου στο κεντρικό νόημα, ότι δηλαδή χωρισμένο ζευγάρι δεν συνεπάγεται ανύπαρκτη/διαλυμένη οικογένεια. Αυτό ισχύει σε περιπτώσεις όπως της #1 και, όπως και πάλι σωστά τονίζεις, η συνύπαρξη (ή αδυναμία συνύπαρξης) των γονιών μέσα σε ένα γάμο μπορεί να έχει τα ίδια και χειρότερα χάλια όπως σε ένα διαζύγιο.Στο χέρι των ενηλίκων είναι να βάλουν την ψυχική υγεία του παιδιού πάνω απ'όλα, τα ρυθμίσουν τις σχέσεις τους, να φερθούν ώριμα και πολιτισμένα.Το διαζύγιο των δικών μου γονιών ήταν η καλύτερη απόφαση που έλαβαν (το έχω ακούσει κι από πολλά άλλα παιδιά αυτό). Σε λίγα χρόνια μπόρεσαν να γίνουν ουσιαστικά κολλητοί φίλοι (χωρίς αμφισημίες στη σχέση τους που θα εμπόδιζαν την προσωπική ζωή τους). Κι αυτό γιατί δεν συνυπήρχαν παραπάνω απ' όσο πρέπει. Αν παρέμεναν ζευγάρι θα είχαμε κάνει πλούσιους τους ψυχιάτρους, οικογενειακώς.Η μόνη μου αντίρρηση: Αν η γράφουσα διστάζει δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το κάνει ιδιοτελώς, αναλογιζόμενη την εικόνα της. Μπορεί να ισχύει κι αυτό, αλλά μπορεί κάλλιστα να το πιστεύει ειλικρινά. Αν τα πρότυπα που έχει λάβει προέρχονται αποκλειστικά από ενωμένες, λειτουργικές οικογένειες (πραγματικά ή έστω φαινομενικά), μπορεί να πιστεύει ότι δεν υπάρχει άλλο είδος περιβάλλοντος για να μεγαλώσει σωστά ένα παιδί. Οπότε το ζήτημα είναι απλώς να εξετάσει πώς θα διασφαλιστεί η οικογενειακή ζεστασιά σε ένα παιδί του οποίου οι γονείς δεν είναι πια ζευγάρι. Είναι απόλυτα εφικτό, αλλά απαιτεί καλή θέληση και ειλικρινές ενδιαφέρον για το παιδί κι από τις δυο πλευρές.
Αν η 4 αναλάβει την επιμέλεια του παιδιού της μετά από διαζύγιο, αναλαμβάνει αυτομάτως δύο ρόλους και θα έχει λιγότερο χρόνο στην διάθεσή της, εκτός αν υπάρχει βοήθεια από παππουδογιαγιάδες (υπολογίσιμη, όχι παρκάρισμα). Γι' αυτό είπα ότι είναι βαριά η καλογερική.
#6.Περίμενες να βρεθείς σε δύσκολη θέση,για να αρχίσεις να ψάχνεις μήπως φταις κι εσύ κάπου για ό,τι σου συμβαίνει.Για κάποια,όπως μια ασθένεια πχ,δε φταίει κανείς.Για τις σχέσεις μας με τους άλλους όμως έχουμε ευθύνη.Να την αποδεχτείς κοιτάζοντας έντιμα τον εαυτό σου στα μάτια.Μην κρύβεσαι πίσω από την παραψυχολογία,το κάρμα και δεν ξέρω εγώ τι άλλο.Κάνε την αυτοκριτική σου,προσπάθησε να αλλάξεις συμπεριφορά και να κάνεις το πιο απλό και συχνά πιο δύσκολο,ζήτα συγνώμη.Να δεις πώς θα ελαφρώσει η ψυχή σου.
Συμφωνώ! Μερικοί πάλι το παρουσιάζουν ως ειλικρίνεια. Είναι η Νέα μόδα " Εγώ λέω τα πράγματα όπως ειναι". Αδυνατούν να συλλάβουν πως ίσως έτσι να είναι μόνο στο μυαλό τους ή
#4Μήπως εσυ είσαι αυτή που δεν θες να είσαι χωρίς τον άνδρα σου; Τα παιδιά των χωρισμένων μαθαίνουν να ζουν χωρίς τούς 2 γονείς. Το πρόβλημα ειναι με κάποιους γονείς που φοβούνται να χωρίσουν για να μην μείνουν μόνοι.
#2Κάποιες φορές προβληματίζομαι και εγώ με τους δολοφόνους που σκοτώνουν κάποιον ή τα μέλη της μαφίας που σκοτώνουν/βασανίζουν τα κοντινά μέλη αυτού που θέλουν να εκδικηθούν. Δηλαδή καποιος που κάνει κακό στο παιδί κάποιου για να τον εκδικηθεί (εντάξει πιο πολυ στις ταινίες το συναντάμε αυτο όμως συμβαίνει και στην πραγματικότητα) . Μετα σκέφτομαι αυτόν τον δολοφόνο που λατρεύει τα δικά του παιδιά και δεν θέλει να πάθουν κανένα κακό και αναρωτιέμαι, αυτός που νιώθει την πατρική αγάπη πως σκοτώνει τα παιδιά κάποιου άλλου σαν να μην τρέχει τίποτα;;;
#7 στην ίδια ερώτηση για το 2ο παιδί εγώ απλά απαντάω ότι δεν έχω κανέναν να μου κρατήσει ένα μωρό 3ων μηνών για να γυρίσω στη δουλειά και ότι έχουμε αποφασίσει να μην κάνουμε άλλο.... η κουβέντα τελειώνει εκεί.... Α Μπα έχω δοκιμάσει σε άλλες φάσεις την μέθοδο Αικίντο με μεγάλη επιτυχία!!Ένα βλέμμα τα λέει όλα!!!!
#7 Μια από τις καλύτερες απαντήσεις σου, Αμπα! Συμφωνώ απόλυτα με τη μέθοδο Αϊκίντο (και τι ωραία αναφορά σε μια υπέροχη (μη) πολεμική τέχνη!), παρόλο που θα προσθέσω κι ένα plan b. Πολλές φορές, στο Ελλάντα, αυτοί οι επίμονοι, ενοχλητικοί άνθρωποι, αν δεν τους απαντήσεις επαναδιατυπώνουν την ερώτηση, οι γύρω σου σε κοιτάνε και βρίσκεσαι στο επίκεντρο. Εγώ έχω καταφύγει στο ''θράσος''. Αν πχ. κάποια θειά μου πει ότι πάχυνα ξέρω γω, εγώ θα απαντήσω, με ύφος κατάπληξης: 'Πω πω, τι μεγάλη αγένεια να μιλά κάποιος έτσι για τα κιλά σε κάποιον άλλον. Εγώ δεν θα το έκανα ποτέ αυτό!'. Εκεί να δεις ντροπή και αμηχανία!
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Όλα τα άλλα μου φαίνονται πολύπλοκά και με αμφίβολα αποτελέσματα. Λες απλά "είναι εξαιρετικά αγενές αυτό που με ρωτάς" και κόβεις το βήχα μια για πάντα. Φέρνεις τον άλλο προ των ευθυνών του.
#7 Εγώ είμαι της μεθόδου "Βάρα στο ψαχνό" πλέονΈχω δύο παιδιά ετών 16 και 13-Α κοριτσάκια δεν θέλατε να κάνετε και αγοράκι;-ΟΧΙ θελαμε δύο ΠΑΙΔΑΚΙΑ και δύο ΠΑΙΔΑΚΙΑ έχουμε (murder)-Αχ κοριτσια έπρεπε να κάνεις και ένα αγοράκι-(murder) Γιατί;-Για να μεγαλώσεις ένα στρατιώτη για την Ελλάδα (MURDER)-Χέστηκα για την Ελλάδα ΚΑΙ τους στρατιώτες-Αχ δεν θήλασες; πως έδωσες αυτό το δηλητηριο στο παιδί σου.-Κανονικά με μπιμπερό, είχε και γευση βανίλια (MURDER)-Καισαρική; καλα εσείς οι νεες μην ταλαιπωρηθείτε και λίγο-ε ναι έχεις δίκιο, να σου το βγάζουν ετοιμοθάνατο από την κοιλιά να σου κάνουν 36 ράμματα και να κοιμασαι εναμιση μηνα καθιστή είναι περίπατος στο παρκο δεν το συζητώ (MURDER)-Νέα είσαι ακόμα προλαβαίνεις να κάνεις και άλλο παιδάκι-Ναι ξερω χθες εκανα παραγγελία ένα στο amazon κουκλι καφε με μαυρα πουα (MURDER)
Στο "-Α κοριτσάκια δεν θέλατε να κάνετε και αγοράκι; Πηγή: www.lifo.gr" έπρεπε να τη ρωτήσεις αν ξέρει πώς γίνονται τα παιδιά κι αν αυτή τα δικά της τα διάλεξε από το μπακάλικο.
Facepalm όλες οι ερωτήσεις...Αλλά ειδικά οι δύο πρώτες με στέλνουν στο γιατρό. Ότι έκανες δηλαδή εσύ το πρώτο κορίτσι και μετά γύρισες στο γκαρσόνι και είπες "Ρεπετέ σιλ βου πλε". Αντί να κοιτάξεις ξανά το μενού και να πεις "Αααα, το έχετε και σε βερσιόν αντρική (πώς λέμε χορτοφαγική); Φέρτε μία περιποιημένη!" Ε μα τεμπελιά... Ή λες και αν έχεις δύο παιδία ίδιου φύλου το τρίτο βγαίνει οπωσδήποτε του αντιθέτου. Οικογένειες με 3, 4, 5 αδέλφια όλα του ίδιου φύλου δεν έχουν συναντήσει ποτέ τους;
#7 Κάποια στιγμή όταν η αδερφή μου ήταν πολύ μωρό ακόμα και ήμασταν στο χωριό, μας βγάζει η μαμά μου βόλτα και τις δύο στην πλατεία. Εκεί βρίσκει μία γνωστή η οποία την έβλεπε πρώτη φορά μετά τη γέννα. Και γυρίζει και λέει στη μαμά μου: Πάλι κορίτσι; Ε, δεν πειράζει τι να κάνουμε...το επόμενο... άντε να σας ζήσειΟι άνθρωποι είναι αγενείς - ειδικά με τις γυναίκες. Αν δεν είναι εργοδότες σου μπορείς να γίνεις κι εσύ. ΥΓ το χωριό το αναφέρω επειδή είναι ένα μέρος που όλοι γνωρίζονται, όλοι είναι λίγο πολύ γνωστοί και συναντάς πολύ εύκολα όλον τον κόσμο τυχαία στην πλατεία.
Ενώ εμένα μου συμβαίνει το ανάποδο. Όταν ακούνε ότι έχω 3 παιδιά είναι τόσο σίγουροι πως τα δύο πρώτα ήταν του ιδίου φύλου και έκανα τρίτο για να πετύχω το άλλο. Όταν μαθαίνουν πως είχα ήδη ένα κορίτσι κι ένα αγόρι με το ζόρι κρατιούνται να ρωτήσουν γιατί στο καλό έκανα και τρίτο. Φαίνεται η απογοήτευση στη φάτσα τους!
Απο τις αγαπημένες μου ιστορίες της μητέρας μου είναι ότι όταν γεννήθηκα η μαία στην κλινική της έλεγε " τρίτο κορίτσι ε; δεν πειράζει είναι όμορφο, αν δεν το θέλετε θα βρείτε εύκολα να το δώσετε!!". Πριν 25 χρόνια, όχι 50.
#7 Καλημέρα! Δηλαδή θα μας κάνουν την αδιάκριτη ερώτηση κι εμείς απλώς θα τους κοιτάμε σιωπηλά και σταθερά; Μου φαίνεται πολύ παράξενο, δεν μπορώ να το φανταστώ να συμβαίνει.. Εγώ στην ερώτηση γιατί δεν κάνω δεύτερο παιδί απαντώ κάτι κουλα τύπου "όλο λέω να το κάνω και όλο το ξεχνάω βρε παιδί μου, θα το βάλω υπενθύμιση στο κινητό", "το παιδί μου θα βαρεθεί την παρέα ενός μόνο παιδιού. Σκέφτομαι να κάνω 7-8" "Θα έκανα αλλά φοβάμαι μην ξαναβγεί κορίτσι και τότε ποιος την ακούει τη γιαγιά μου και τη θεια μου στο χωριο" Και γενικά πουλάω τρέλα...
#4. Διαφωνώ λίγο με την Λένα. Κάπωε σκληρή η απάντηση. Το "χωρίς οικογένεια" εγώ το εκλαμβάνω, χωρίς την μαμά και τον μπαμπά συνέχεια μαζί στο σπίτι. Η μαμά ανγώνεται γιατι το παιδί θα στεναχωρηθεί, θα αντιδράσει που δεν θα τους βλέπει μαζί, θα αλλάξει όλη του η ζωή.Εφόσον λές οτι ο μπαμπάς είναι ένας καλός μπαμπάς και αν και εσύ βάλεις τα δυνατά σου, είναι προτιμότερο να χωρίσετε απο το να ζείτε μαζί μόνο και μόνο για να σας έχει και τους δυό μέσα στο σπίτι. Αν χωρΐσετε πολιτισμένα και το προσπαθήσετε, το παιδί θα σας έχει πάλι και τους δύο. Καλή επιτυχία σε ότι και αν κάνεις.#7. Πόσο δίκαιο έχεις που εκνευρίζεσαι. Κάτι τόσο προσωπικό και πολυσύνθετο μου την δΐνει κι εμένα που το ρωτάνε. Έμενα με έχουν πρήξει απο τότε που έγινε 1,5 το παιδί. Και το θέμα είναι οτι έχω κάποιο πρόβλημα και ενώ προσπαθούμε για δεύτερο σχεδόν ένα χρόνο δεν πιάνω. Ε, όταν με ρωτάνε νιώθω άβολα, σαν αυτό που λές.Κλασική ερώτηση και διαπίστωση:" Βάλατε μπρός για το δεύτερο; Άντε να τα κάνεις τώρα για να δυσκολευτεΐς όσο δυσκολευτείς τώρα, για να ξεμπερδεύεις"Σου συνιστώ να κάνεις πως ξέχασες κάτι και να φεύγεις. Κλάσιμ* στην μούρη. Έτσι θέλουν αυτές! Μην κάθεσαι να εξηγείς.
#1 Όχι δεν έχει μόνο εσένα. Εσύ τη βολεύεις. Αν θέλει να λέει σε κάποιον τα προβλήματά της υπάρχουν οι φίλοι και οι ψυχολόγοι. Μπορείς να της το πεις αυτό.Ή μπορείς να αρχίσεις να την αποφεύγεις (αν καταφέρεις να ξεπεράσεις τις τύψεις) με διάφορες δικαιολογίες όταν αρχίζει να το κάνει αυτό. Μπορεί κάποια στιγμή να το καταλάβει, αλλά πρέπει να φαίνεσαι πολύ σταθερή και σίγουρη.
#7 ως μάνα μοναχοπαιδιού, που γέννησε με καισαρική και δεν θήλασε, απλά συγκινούμαι με την απάντηση της Λένας και την ευχαριστώ. Το πρώτο διάστημα, είχα απολογητικό ύφος πλέον που πατάω γερά στα πόδια μου και υποστηρίζω τις αποφάσεις μου,στην ερώτηση γιατί δεν κάνεις άλλο παιδί η απάντηση γιατί απλά δεν γουστάρω!!!μέχρι το αϊκίντο, έχω χρόνο..
7Πιάνει! Πιάνει! Πωπω τη μέθοδο Αϊκίντο έκανα τόσα χρόνια και δεν το'ξερα; Έτσι ακριβώς: Πέφτει η κακιασμένη ατάκα και μετά στοχευμένη σιωπή. Η κομπλεξική φράση αρχίζει να αιωρείται πάνω από τα κεφάλια όλων, φέρνοντας αμηχανία στην ομήγυρη, η οποία είχε ετοιμαστεί για fresh blood, ενώ τώρα παίρνει τη γεύση της ανεπανάληπτης ξινίλας της ατάκας. Αχ είναι ωραίες αυτές οι στιγμές. Σχεδόν τις προκαλώ.
Εμένα μου φαίνεται αμφίβολης αποτελεσματικότητας μέθοδος. Νομίζω ότι πιάνει σε εκείνους που τους νοιάζει να μη με εξαγριώσουν (π.χ. τους μαθητές μου), αλλά κάτι άλλοι, πιο κοντινοί, δεν ιδρώνουν. Ας πούμε, έχω θείο ο οποίος ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ που θα με δει, με ρωτάει αν έφερα κανένα γαμπρό. Ενίοτε προσθέτει και χαριτωμενιές, όπως "πρέπει να βιαστείς, ο καιρός περνάει, δε θα μπορείς πάντα να κάνεις παιδί" (είμαι 35) και το αγαπημένο μου: "Ε, τώρα αναγκαστικά θα συμβιβαστείς και με τον κατιμά. Τους καλούς τους έχουν πάρει από νωρίς". Εχω δοκιμάσει νεύρα, τσαντίλα, ειρωνία, απαξίωση. Τίποτα δε δουλεύει, θα ξεστομίσει τη μπούρδα ο κόσμος να χαλάσει. Οπότε κι εγώ κουρδίστηκα σε συχνότητα αναισθησίας: χαμογελάω και φεύγω.
-ηρθε ο καιρος να στο πω, θειε..εχει χρονια που ειμαι παντρεμενη, αλλα το κραταμε κρυφο.- κρυφο?? τι λες? τι σαχλαμαρες ειναι αυτεες? και γιατι δεν το ειπατε??- σσσσσσ μην μας ακουσουν. δεν μπορω να σου πω.και φευγεις.