Στο σημερινό «Α μπα»: το μόνιμο, και μοναδικό ερώτημα

Στο σημερινό «Α μπα»: το μόνιμο, και μοναδικό ερώτημα Facebook Twitter
58

__________________
1.


Αγαπητή Α μπα,

Νιώθω τελείως εγωπαθής για αυτήν μου την ερώτηση, αλλά είναι κάτι που στα αλήθεια επηρεάζει αρνητικά την ερωτική μου ζωή.
Πάντα θεωρούσα τον εαυτό μου άνθρωπο που ελκύεται από τον εσωτερικό πλούτο καποιου, ενώ η εμφάνιση ήταν για μένα θέμα δευτερεύον. Ωστόσο, πρόσφατα χώρισα με έναν αντικειμενικά πανέμορφο άντρα. Έκτοτε πιάνω τον εαυτό μου να συγκρίνει τους άντρες που πλησιάζω/ με πλησιάζουν με αυτόν (εμφανισιακά), ακόμα κι αν δεν ανήκε η ομορφιά του στα χαρακτηριστικά που με κρατούσαν κοντά του.
Στο διάστημα που πέρασε από το χωρισμό έχω βγει με ανθρώπους που ταιριάζαμε εσωτερικά. Πάντα ένιωθα όμως ότι έλειπε κάτι, γιατί δεν ήταν τόσο ωραίοι, κάτι που μάλλον δε θα συνέβαινε πριν γνωρίσω τον συγκεκριμένο. Και μόνο που διαβάζω το κείμενό μου, Α μπα, θέλω να με βρίσω. Πώς να ξεπεράσω αυτήν την κατάσταση; Βλέπω ότι χάνω φοβερούς ανθρώπους. Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Όταν ξεχωρίζεις το εσωτερικό και το εξωτερικό των ανθρώπων σα να είναι ανεξάρτητα στοιχεία μεταξύ τους, και ειδικά, ιεραρχώντας το σάρκα και το πνεύμα με διαφορετικό σκορ λες και είσαι μοναχή του 16ου αιώνα, δεν εξυψώνεις τον εαυτό σου, αλλά μειώνεις τον Άνθρωπο.


Το αποτέλεσμα αυτής της άκαρδης – και αδύνατης – διχοτόμησης είναι ότι τα έχεις κάνει σαλάτα. Η απλή ερμηνεία αυτού που περιγράφεις είναι «τελικά, μου αρέσει να μου αρέσει κάποιος», κάτι που είναι εντελώς αυτονόητο.


Όταν λέμε ότι θέλουμε να μας αρέσει κάποιος εμφανισιακά, δεν εννοούμε (τουλάχιστον, όχι όλοι) ότι θέλουμε να είναι ο άλλος μοντέλο. Μπορεί να μας αρέσουν οι ρυτίδες που κάνει στα μάτια όταν γελάει, ή οι καρποί του, ή ο τρόπος που βάζει τα χέρια στην τσέπη. Προφανώς, ο αντικειμενικά ωραίος άντρας που άφησες, σου άρεσε και επειδή ήταν ωραίος ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ. Μην πέσεις από τα σύννεφα αν ανακαλύψεις κάποτε ότι δεν τον θεωρούν όλοι τόσο ωραίο όσο εσύ.

__________________
2.


Γεια σου! Λοιπόν εγώ είμαι 22 και παίρνω πτυχίο (Κοινωνιολογία). Θέλω να ασχοληθώ με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο προβληματισμός μου όμως είναι ο εξής, όσες φορές έχω πάει για εθελοντισμό έχω πάει κάπου που ξέρω ότι θα είναι ασφαλής περιοχή. Επίσης, όταν πήγα για erasmus πάλι επέλεξα μια ασφαλής χώρα και στην πρακτική μου που δε χρειαζόταν να μείνω Ευρώπη, εγώ πάλι (δυτική) Ευρώπη έμεινα. Τι θέλω να πω. Πώς μπορώ να λέω ότι θέλω να είμαι ακτιβίστρια όταν στην Ινδία δεν τολμάω να πάω ή στη Λατινική Αμερική; Θέλω να βοηθήσω και η αλήθεια είναι πως στην πόλη μου βοηθάω όσο μπορώ. Δηλαδή αν ένα παιδάκι μου ζητήσει χρήματα θα τον πάω στο super market να διαλέξει κάτι να φάει. Επιπλέον, έτυχε να είμαι μπροστά σε δυο περιστατικά βίας στο δρόμο. Την πρώτη επενέβη, αλλά έβαλα σε κίνδυνο κι εμένα, τη δεύτερη πήρα κατευθείαν τηλέφωνο στην αστυνομία. Θα ήθελα όμως να μπορούσα να κάνω περισσότερα πράγματα. Θα ήθελα να είμαι σε μια μη κυβερνητική οργάνωση. Θα ήθελα πριν πεθάνω να μην υπάρχει ανισότητα, αλλά το ξέρω ότι είναι ανέφικτο, έστω όμως να έχουν γίνει κάποια βήματα και να έχω συνεισφέρει κι εγώ. Θέλω να βοηθήσω, αλλά στις χώρες που χρειάζονται περισσότερη βοήθεια δεν πάω. Δε θα με χαρακτήριζα φοβητσιάρα, γιατί ο φόβος μου είναι έλλογος, αλλά απ' την άλλη πως μπορώ να ισχυρίζομαι ότι θέλω να αλλάξω τις ζωές των άλλων; Απ'τον καναπέ μου θα βοηθάω; Εγώ μέχρι στιγμής δεν έχω βγει απ' το comfort zone μου και η αλήθεια είναι ότι φοβάμαι, φοβάμαι πολύ. Αν και μέχρι στιγμής έχω διεκδικήσει τα δικά μου, αλλά και άλλων ανθρώπων δικαιώματα με αυτοπεποίθηση και χωρίς να τα βάλω κάτω, αλλά τα προβλήματα στις άλλες χώρες, μου φαίνονται επικίνδυνα και στεναχωριέμαι τόσο πολύ που τώρα που εγώ σου γράφω, άνθρωποι υποφέρουν. Θέλω να βοηθήσω. Τι πιστεύεις εσύ; Καλή συνέχεια!! υ.γ. άμα είναι να σου συμβεί κάτι, θα σου συμβεί όπου και να είσαι, αλλά σε κάποιες χώρες απλώς δεν αισθάνομαι ασφάλεια μόνη μου. Σε άλλες απλώς προσέχω όσο μπορώ.
υ.γ 2. όσο μεγαλώνω τόσο πιο πολύ φοβάμαι, γιατί πιο μικρή μάλλον είχα άγνοια κινδύνου, αλλά επειδή ακριβώς φοβάμαι και ξέρω ότι φοβάμαι, γιατί δεν υπάρχει ισότητα, θέλω να κάνω κι εγώ κάτι γι' αυτό...τι μου προτείνεις; Ευχαριστώ!!!

Νομίζω ότι έχεις δύο διαφορετικά προβλήματα. Ή μάλλον, ένα πρόβλημα που δεν είναι βέβαιο τι έκτασης είναι, και μια παρανόηση ή απλοποίηση, κατά τη γνώμη μου. Ή μια φοβία που έχει μπερδέψει πολύ τα πράγματα.
Άσχετα με την επαγγελματική και ηθική σου πρόθεση, αυτός ο φόβος πρέπει να αναλυθεί ξεχωριστά. Όχι τώρα, στο 'α μπα', αλλά από σένα, με κάποιον τρόπο. Οι «άλλες χώρες» ποιες είναι; Άλλη χώρα είναι το Ιράν, άλλη χώρα είναι η Συρία, άλλη χώρα είναι και η Ιαπωνία. Από τον τρόπο που μιλάς φαίνεται σα να χωρίζεις τη γη σε δυτική Ευρώπη και όλες τις υπόλοιπες (φαντάζομαι εξαιρείς τις ΗΠΑ και τον Καναδά) σε έναν συρφετό όπου κυριαρχούν η βία, οι αναταραχές και τα προβλήματα. Ακόμα και μέσα σε κάθε χώρα υπάρχουν περιοχές που ισχύουν εντελώς διαφορετικά πράγματα. Ακόμα και μέσα σε μια πόλη.


Είναι έλλογο να φοβάσαι να πας σε εμπόλεμη ζώνη (και αυτοί που πάνε, φυσικά και φοβούνται) αλλά δεν είναι καθόλου έλλογο να μιλάς για άλλες χώρες με τόσο σαρωτική ισοπέδωση, ειδικά ως φοιτήτρια κοινωνιολογίας. Ίσως να θεωρείς αυτονόητα πράγματα που δεν είναι, ή ίσως να πιστεύεις ότι θα καταλάβουμε τι θέλεις να πεις, χωρίς να το λες, αλλά εγώ όπως το διαβάζω, βλέπω έναν γενικό φόβο για τις «άλλες χώρες» που δεν είναι δυτικές, που αν δεν προκύπτει από άγνοια, μπορεί να έχει ρίζες σε κάτι πιο βαθύ και να μην είναι φόβος, αλλά φοβία, οπότε η συζήτηση είναι εντελώς διαφορετική.


H παρανόηση, ή απλοποίηση, συνεχίζεται ή επιβεβαιώνει τα προηγούμενα, επειδή φαίνεται να πιστεύεις ότι ο δυτικός κόσμος δεν έχει να δώσει μάχες για ισότητα, ή ότι δεν είναι και τόσο επικίνδυνος. Λίγο πιο έξω από τις φανταχτερές πόλεις της Δύσης να πας, οι άνθρωποι υποφέρουν από την εντελώς άνιση κατανομή πλούτου, από τον αποκλεισμό και τον ρατσισμό, και πολύ πιθανόν σε κάποια από αυτά τα προάστια να πρέπει να φοβάσαι. Δεν χρειάζεται να πας μακριά για να υπερασπιστείς αδύναμους. Ενδεχομένως να έχεις αρκετή δουλειά για δέκα ζωές και στη συνοικία που ζεις.


Μου φαίνεται λίγο τραβηγμένο να έχω καταλάβει καλά αυτά που έχω καταλάβει όπως τα κατάλαβα (ένας λόγος είναι ότι είσαι φοιτήτρια κοινωνιολογίας. Ο άλλος είναι: οι ειδήσεις!) οπότε σταματάω εδώ.

__________________
3.


καλημέρα Α, μπα μακάρι να υπήρχες πριν 20 χρόνια και να διάβαζα τις συμβουλές σου. Πολλά πράγματα ίσως θα τα είχα κάνει διαφορετικά, πολλά πράγματα ίσως δεν θα είχα επιτρέψει να συμβούν. Αλλά, δεν πειράζει, κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Σε φιλώ

Μακάρι να διάβαζα κι εγώ τον εαυτό μου, είκοσι χρόνια πριν :) αλλά όπως λες, κάλλιο αργά παρά ποτέ.


__________________
4.

Αγαπητή Α, μπα, Λένα ή όπως αλλιώς σε λένε. Ξεκίνησα κι εγώ τις τελευταίες μέρες να διαβάζω τη στήλη σου. Συγχαρητήρια, για το χρόνο που αφιερώνεις καθημερινά για να δώσεις απλόχερα τις συμβουλές σου σε όποιον τις χρειάζεται.
Θα ήθελα κ εγώ να ζητήσω μια συμβουλή/γνώμη για κάτι το οποίο με προβληματίζει τον τελευταίο καιρό. Μετά από μια μακροχρόνια σχέση, η οποία ξεκίνησε αφού είχα χωρίσει από μια άλλη σχέση, κ τώρα μένοντας πλέον μόνη, από επιλογή του άλλου-όχι ότι ήταν κάτι που δεν επιθυμούσα και εγώ-διαπιστώνω με θλίψη ότι έχω χάσει την πίστη μου στους ανθρώπους. Απογοητεύτηκα από φίλες-πλέον δεν έχω καμία στη ζωή μου για διάφορους λόγους, έκλαψα πολύ για αγόρια, πληγώθηκα σε κάποια στιγμή από την οικογένεια και τους γονείς μου. Ήμουν ένα πλάσμα που μέχρι τα 17, τα έβλεπα όλα ρόδινα, όλα ροζ. Συγχωρούσα τους ανθρώπους πανεύκολα, έδινα ένα εκατομμύριο ευκαιρίες για να διορθώσουν οι άλλοι τα λάθη τους και το έκανα με αγάπη και με χαρά. Ήθελα να εξαντλώ όλες τις ευκαιρίες για να είμαι σίγουρη πως δε θέλω κάποιο άτομο στη ζωή μου. Τώρα, στα 22 μου, συνειδητοποιώ ότι έγινα σκληρή με τους γύρω μου. Μου λένε 'σ' αγαπώ' και δεν το πιστεύω. Δε θέλω να το πιστεύω. Δε δίνω εύκολα δεύτερες ευκαιρίες, γιατί θεωρώ ότι οι άνθρωποι δεν αλλάζουν και χάνω απλά το χρόνο μου. Νομίζω πως αρχίζω να μεταλλάσσομαι σε ένα απάνθρωπο ων, χωρίς να σημαίνει πως δε σέβομαι τους συνανθρώπους μου ή δε θέλω το καλό τους. Απλά δεν ποντάρω πλέον σε αυτούς, δε με νοιάζει. Δεν τους πιστεύω. Κ όλως παραδόξως, μπορώ να πω πως δεν έχω πρόβλημα με αυτό. Ίσα ίσα, που αυτή μου η αποστασιοποίηση βοηθά στο να μη δένομαι συναισθηματικά και η φυγή είναι πιο εύκολη σε τέτοιες περιπτώσεις. Μπορώ να φανταστώ τη μοναξία και τις συνέπειές της. Δε θέλω να μείνω μόνη μου στη ζωή, είναι δύσβατο μονοπάτι. Από την άλλη όμως κουράστηκα να επενδύω στους ανθρώπους, να πιστεύω σε αυτούς κ μετά να απογοητεύομαι. Η φράση 'no expectations, no disappointments' έχει πλέον γίνει στάση ζωής για μένα. Προτιμώ να είμαι μόνη μου, δεν επιδιώκω φιλίες ή σχέσεις. Δεν είναι περίεργο να τα ακούς όλα αυτά από ένα άτομο στη δική μου ηλικία; Που ουσιαστικά δεν έζησε τίποτα ακόμη κ έχει να φάει ακόμη πολλά χαστούκια από τη ζωή; Μήπως πρέπει να χαλαρώσω λίγο και να μην τα παίρνω όλα τοις μετρητοίς και τόσο σοβαρά; Είτε είναι λόγια είτε πράξεις; Μήπως πρέπει να δουλέψω με τον εαυτό μου και να μην είμαι τόσο ευαίσθητη; Περιμένω με αγωνία την απάντησή σου.- Γρηγορία

Γρηγορία, αφού περιμένεις με αγωνία την απάντηση μου, θα σου απαντήσω. Δεν είναι περίεργο να ακούω αυτά από ένα άτομο στην δική σου ηλικία. Η ηλικία σου χαρακτηρίζεται από απλοποίηση και μια τάση προς την δραματοποίηση, και από ανάγνωση του κόσμου ως δίπολο. Νόμιζες ότι ήσουν πολύ ρομαντική, αλλά ήσουν αφελής, τώρα νομίζεις ότι είσαι υπερβολικά κυνική, αλλά και πάλι κινδυνεύεις να χαρακτηριστείς αφελής.


Ούτε Άγιοι είναι οι άνθρωποι, ούτε Σατανάδες. Οι άνθρωποι, ο καθένας ξεχωριστά, θέλει να αγαπηθεί, θέλει να νιώσει ξεχωριστός, και θέλει να νιώσει ότι αξίζει. Αυτές οι επιθυμίες από μόνες τους δεν σχηματίζουν απαραίτητα κακούς ανθρώπους, αλλά ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικά εφόδια, ικανότητες, και βοήθεια για να τα πετύχει. Στις διαφοροποιήσεις αυτές προκύπτουν οι διαφορετικοί χαρακτήρες. Οι άλλοι, δηλαδή, δεν σπαταλάνε χρόνο για να ασχολούνται μαζί σου, δεν καταστρώνουν σχέδια για να σου κάνουν κακό. Τον εαυτό τους σκέφτονται κυρίως, και πώς θα νιώσουν οι ίδιοι καλύτερα, και πώς θα προστατευτούν, κάνουν δηλαδή ακριβώς αυτό που κάνεις εσύ, αλλά ο καθένας χρησιμοποιεί άλλη μέθοδο.


Η μέθοδος που εφαρμόζεις τώρα δεν θα κρατήσει πολύ, γιατί ήδη καταλαβαίνεις ότι η λύση δεν είναι να μείνεις για πάντα μόνη σου (η λύση για σένα. Για άλλον μπορεί να ήταν). Για να φτάσεις στο σημείο να είσαι ανοιχτή με τους ανθρώπους, κρατώντας παράλληλα και μικρό καλάθι, χρειάζεται εξάσκηση, χρόνος, και πολλή ενδοσκόπηση.

Χρειάζονται χρόνια προσπάθειας, αλλά αυτή η διαδικασία είναι η ζωή. Δεν είναι κάτι άλλο. Ελπίζω να μην περιμένεις κάτι άλλο.

__________________
5.


Έχω μια φίλη, κάνουμε παρέα σαν ζευγάρια. Έχω παρατηρήσει ότι της λειπουν βασικές πληροφορίες σε ότι αφορά τα θέματα κοινής γνώμης και όχι μόνο. Την έχω ρωτήσει διαβάζεις βιβλία, βλέπεις ταινίες;; Πάντα όχι σαν απάντηση. Άλλη φορά την έχω ρωτήσει γιατι δεν κατεβάζεις το τάδε παιχνίδι κουΐζ, είναι διασκεδαστικό και παράλληλα μαθαίνεις πολλά... Οοοο βαριέμαι. Εκεί όμως που την παραδέχομαι και τη θαυμάζω μπορώ να πω είναι που δεν ντρέπεται και οποτε συζητάμε ρωτάει σαν παιδί για πράγματα που ναι μεν τα θεωρώ λίγο αυτονόητα -λόγω σχολείου κλπ αλλα είναι θεοχαζα. Εκφραζει την άποψή της αλλα αυτό που έρχεται σαν συμπέρασμα είναι κάτι εντελώς απαίδευτο. Και πάντα ρε α μπα λέει ο εγώ τα βαριέμαι αυτά δεν ασχολούμαι.... Δεν έχω συγχυστεί ποτε μαζί της που δεν ξέρει κάτι , θυμώνω όμως με το γεγονός ότι δεν θέλει να μάθει και το λέει τόσο απλά... Πάντα προσπαθώ να καταλάβω την ψυχοσύνθεση της αλλα ειλικρινά είναι ένα
ευχάριστο άτομο που μάλλον είναι ευτυχισμένο έτσι. Δεν έχω ερώτηση να ρωτήσω τη γνώμη σου ήθελα πιο πολυ....- peace

Όταν μου λένε «δεν έχω ερώτηση, τη γνώμη σου θέλω» αυτό που καταλαβαίνω είναι «πες μου ότι συμφωνείς με αυτό που λέω». Μόνο που τώρα, πραγματικά δεν ξέρω με τι θέλεις να συμφωνήσω. Με ότι θυμώνεις που αυτή η κοπέλα δεν ενδιαφέρεται να μάθει και το λέει τόσο απλά; Αλήθεια, δε νομίζω ότι θα θύμωνα. Το πολύ πολύ να βαριόμουν να εξηγώ αυτονόητα σε κάθε συζήτηση. Αλλά αν δεν το έκανα, δεν θα την πείραζε, οπότε ούτε αυτό θα γινόταν.


Μην σπαταλάς ενέργεια προσπαθώντας να καταλάβεις γιατί οι άλλοι δεν κάνουν αυτό που θα έκανες εσύ στη θέση τους. Είναι πάρα πολύ μάταιο.

__________________
6.

ΑΜΠούλα μου θέλω την βοήθεια σου για ένα θέμα μου που με απασχολεί... Πριν περίπου ένα χρόνο μετακόμισα σε νέα πολύ και άρχισα να φοιτώ σε μια σχολή, μετά από λίγους μήνες με προσέγγισε ένα αγόρι που μου άρεσε και αρχίσαμε να μιλάμε φιλικά χωρίς να του πω ότι μου άρεσε . Γρήγορα έμαθα πως είχε σχέση και προσπάθησα να απομακρυνθώ λίγο, δεν μπόρεσα όμως και έτσι άλλαξε η σχέση μας με δική του πρωτοβουλία από φιλική σε ερωτική. Αυτός το είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή πως αυτό θέλει μονό να έχουμε είναι ας πούμε κάτι σαν ελεύθερη σχέση κι εγώ δεν είχα ούτε έχω πρόβλημα με αυτό. Αυτός συνέχισε να έχει αυτή την σχέση που είχε από την αρχή και εμείς απλά βρισκόμαστε κάποιες φορές, αυτό συνεχίζεται για 5 μήνες μέχρι τώρα . Το θέμα είναι πως κι εμένα δεν με πολύ νοιάζει ούτε αυτόν από ότι δείχνει. Απλά κάποιες φορές δεν μπορώ να εξηγήσω την συμπεριφορά του και μπερδεύομαι και νομίζω πως κολλάω, πράγμα που δεν το θέλω καθόλου λόγο της συγκεκριμένης κατάστασης. Για να σου δώσω να καταλάβεις υπάρχουν φορές που με γράφει όταν του στέλνω, έπειτα μπορεί να απαντήσει μετά από 1- 2 μέρες ή μου λέει θα σου στείλω αργότερα και δεν στέλνει καθόλου. Μετά περνάει καμία εβδομάδα που δεν του γράφω στέλνει αυτός και όταν βρισκόμαστε διαμαρτύρεται που δεν του στέλνω καθόλου, αν κάνω την κίνηση και στείλω πάλι τα ίδια αντίθετα με την αρχή που μιλούσαμε πολύ κάθε μέρα σχεδόν. Ενώ ξέρει πως αυτή του η συμπεριφορά με εκνευρίζει πολύ και του το έχω πει την συνεχίζει εγώ το αντιλαμβάνομαι ως ένδειξη πως με γράφει ενώ αυτός λέει διάφορες δικαιολογίες που δεν τις πιστεύω. Όταν καταλαβαίνει ότι σκέφτομαι να τελειώσω αυτό που γίνεται με εμάς κάνει τα πάντα για να μην συμβεί. Κάποιες φορές που του μιλάω για άλλους ζηλεύει πολύ και προσπαθεί να μου δείξει ότι είναι καλύτερος από αυτούς με κάθε τρόπο ενώ δεν καταλαβαίνω τον λόγο. Έπειτα όταν του λέω κάτι ότι δεν μου αρέσει πάει και το αλλάζει όπως πχ το κούρεμα του το έκανε ίδιο με ένα αγόρι που του έλεγα ότι μου αρέσει ή ότι έκανε προσπάθεια να κόψει το κάπνισμα από τότε που άρχισα να του λέω ότι το σιχαίνομαι. Το πιο κουλό βεβαία είναι ότι μέχρι και την δουλειά του άλλαξε όταν του είπα πως ήθελα να πάω σύντομα σε μια δουλειά που μου άρεσε, μέσα σε 15 μέρες είχε πάει σε αυτή την δουλειά ενώ πρώτα την έκραζε και γενικά δεν είχε καλή άποψη γι αυτή την εταιρία. Θεωρώ πως είναι τελείως ανώριμη η συμπεριφορά του και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τα κάνει αυτά ενώ δεν τον νοιάζει η άποψη μου και γενικά δεν τον νοιάζει για εμένα. ΑΜΠουλα μου λυπάμαι πολύ αν σε κούρασα με το μεγάλο κείμενο. Περιμένω μια απάντηση σου σχετικά με το τι πιστεύεις πως πρέπει να κάνω και με το πώς βλέπεις εσύ αυτή την κατάσταση. Η αντικειμενική σου απάντηση θα μου έκανε κάλο. Σε ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων. Μαρία.

Μαρία, καθόλου δεν με κούρασες. Η ερώτηση σου όμως είναι παλιά όσο ο άνθρωπος (που λέει ο λόγος). Είναι τρομερά κοινή στο α μπα, και συνεχίζει να επαναλαμβάνεται.


Λέει ότι με θέλει μόνο για σεξ, αλλά μου φέρεται σα να με θέλει ως άνθρωπο, άρα μήπως δεν με θέλει μόνο για σεξ;


Αχ, είναι τόσο απλό, και τόσο περίπλοκο. Κανείς δεν θέλει τον άλλον μόνο για σεξ. Δεν γίνεται να θέλεις τον άλλον μόνο για σεξ, όσο και να επιμένεις ότι αυτό κάνεις. Δεν γίνεται, γιατί το σεξ δεν συμβαίνει χωρίς την συμμετοχή του εγκεφάλου. Είναι σα να λες ότι τρώω μόνο για να μείνω ζωντανός. Όσο και να το λες, δεν γίνεται. Ο εγκέφαλος σου θα καταλάβει την μυρωδιά και τη γεύση. Δεν είναι επιλογή σου, δεν είναι στο χέρι σου.


Εκτός από την αυταπάτη, όταν κάποιος σου το λέει, αυτό που εννοεί δεν είναι ότι αδιαφορεί για το αν ζεις ή αν πεθαίνεις. Φυσικά και τον ενδιαφέρεις. Αυτό που θέλει να ξέρεις όμως είναι ότι δεν θέλει να τα φτιάξει μαζί σου, και αυτό, όσο και να το καλλωπίσεις, είναι σταθερό, είναι εκεί, και δεν αλλάζει. Ως προς αυτό, οι πράξεις συμβαδίζουν με την συμπεριφορά του. Μπορεί να ζηλεύει – αλλά δεν θέλει να τα φτιάξει μαζί σου. Μπορεί να σε θαυμάζει, και να σε γουστάρει – αλλά δεν θέλει να τα φτιάξει μαζί σου. Μπορεί να έχει ανάγκη την παρέα σου γιατί τον ανεβάζεις – αλλά δεν θέλει να τα φτιάξει μαζί σου. Σε πάει, αλλά δεν θέλει να τα φτιάξει μαζί σου. Προτιμάει να τα έχει με άλλη, κι εσένα παράλληλα. Αυτό θέλει, και αυτό κάνει. Όσο του το επιτρέπεις. Δεν θέλει να σηκωθείς και να φύγεις, γιατί θέλει να τα έχει με μια σταθερή, και να έχει και μια άλλη για έξτρα. Αλλά δεν θέλει να τα φτιάξει μαζί σου.


Μερικές φορές οι γυναίκες δυσκολεύονται πολύ να το καταλάβουν, ενώ η σύλληψη της ιδέας είναι εξαιρετικά απλή, επειδή έχουν μεγαλώσει με το σφυροκόπημα της μονογαμίας και του σεξ που γίνεται μόνο από έρωτα και ποτέ για διασκέδαση. Αν είχες την δική του σεξουαλική ελευθερία, αν σε μεγάλωναν με την ιδέα ότι όσο πιο πολλούς εραστές έχεις, τόσο πιο γυναίκα είσαι, δεν θα μπερδευόσουν καθόλου με τη συμπεριφορά του.


__________________
7.

Λένα μου καλημέρα,

όπως πάντα η στήλη σου αποτελεί βάλσαμο για τον συγχονο λογικό άνθρωπο και ζωντανή ελπίδα ότι υπάρχουν ακόμα νηφάλια άτομα ανάμεσά μας. Συζητούσα με τη μάνα μου το wannabe πραξικόπημα που (δεν) έγινε στην Τουρκία και πραγματικά έμεινα έκπληκτος. Μου λέει ένα πραξικόπημα χρειάζεται η Ελλάδα για να στρώσει, να μπει σε τάξη. Με όλους αυτους τους αχρηστους πολιτικούς, τους διεφθαρμένους που έχουμε, δεν σώνεται αυτός ο τόπος, δε βλέπεις πωλούνται όλες οι δημόσιες υποδομές. Στην Τουρκία μπορεί να έκανε καλό, γιατί θα έφευγε αυτός ο φιλο-ισλαμιστής ο Ερντογάν, που πάει να τους κάνει σαν το Ιράν σιγά σιγά, αλλά θα ανέβαιναν στρατιωτικοί και θα έχτιζαν την Τουρκία όπως κάνανε σε μας οι χουντικοί, που μέσα σε 7 χρόνια οικοδόμησαν μια υγιή Ελλάδα. Η αποψή της αυτή με άφησε άφωνο για τον εξής κύριο λόγο. Η μητέρα μου ήταν φανατική σοσιαλίστρια. Γραμμένη σε γνωστό μεγάλο κομμα - συρρικνωμένο πλέον εντός βουλής- δημόσιος υπάλληλος, όπως και όλα τα αδέρφια της και οι παππούδες μου, (διορισμένοι με τη διακριτική βοήθεια αυτού του κόμματος), παλιά κατακεραύνωνε τη δικτατορία κ μου διηγούταν πόσο άσχημα ήταν τα παιδικά της χρόνια με αυτούς τους κακούς χουντικούς που δεν αφήναν τον κόσμο να κυκλοφορήσει και που έκαναν εξορίες τους αντιφρονουντες, που δεν επέτρεπαν ελευθερία στον τύπο κτλ κτλ. Τώρα όμως?? Τώρα τους αναπολεί με χαρά και βρίζει με βδελυγμία αυτούς που αποθέωνε τόσα χρόνια κ τους ακολουθούσε σε συνέδρια, σε εκλογές και σε περιοδείες. Έτσι καταντάει τελικά ο άνθρωπος που προδόθηκαν τα πιστεύω του? Που απογοητεύτηκε απο το σύστημα που στήριζε? Να μη θέλει καν τη δημοκρατία? Δεν θα ηθελα να καταλήξω και γω έτσι κάποτε. Ποια είναι η άποψή σου γι αυτό? Να ποθεί μια πρώην σοσιαλίστρια - αρκετά αριστερή στα νιατα, ένα πραξικόπημα σήμερα στα 60? Προσοχή, όχι χρυσή αυγή, πραξικόπημα στρατιωτικό θέλει. Τόση απογοήτευση έχουν οι μεσήλικες, η γενιά του πολυτεχνείου που την αναπολούν τη χούντα?- γιος μιας ex-σοσιαλίστριας

Μην εξισώνεις την μητέρα σου με μια ολόκληρη γενιά.


Όταν βλέπεις τέτοια μεταστροφή, αυτό που πρέπει να εξετάσεις δεν είναι συλλήβδην η γενιά του πολυτεχνείου, αλλά τα «πιστεύω» της μητέρας σου.


Ποια ήταν τα πιστεύω της; Γιατί μου φαίνονται πολύ ελαστικά, έως ανύπαρκτα. Μια ολόκληρη διορισμένη οικογένεια στο δημόσιο με διακριτική βοήθεια κόμματος δεν δείχνει άνθρωπο που μεγάλωσε με κάποια ιδεολογία που βασίζεται στην ισότητα, στην αξιοκρατία, στην ισονομία, στις ίσες ευκαιρίες, και όλα όσα είναι σημαντικά για κάποιον που δηλώνει σοσιαλιστής. Το να είσαι οπαδός ενός κόμματος και να ακολουθείς σε περιοδείες διάφορους δεν σε κάνει ιδεολόγο, ούτε ενεργό πολίτη. Μάλλον το αντίθετο. Η μητέρα σου είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα της ανόδου της ακροδεξιάς. Όταν τα πράγματα πάνε καλά, όλοι ανθρωπιστές είμαστε. Στήριζε ένα σύστημα που βόλευε και την ίδια, και τα αδέρφια της, και τους γονείς της, αλλά μάλλον αδιαφορούσε για την μέθοδο. Το ίδιο κάνει και τώρα.


Είναι αρκετά συχνό να καταφεύγουν σε ακραίες συντηρητικές απόψεις οι μεγαλύτεροι, και νομίζω ότι έχει να κάνει πολύ με την σωματική σταδιακή κατάρρευση. Πιστεύω ότι η φυσική αδυναμία δημιουργεί μεγάλο φόβο και ανασφάλεια. Οι άνθρωποι που ξεφεύγουν από αυτή τη μοίρα είναι όσοι δούλεψαν πολύ τον εσωτερικό τους κόσμο όταν ήταν νέοι, και έφτασαν σε μεγάλη ηλικία σε θέση να φιλοσοφήσουν το τέλος τους. Τελικά, όσα πολιτικά και να αναλύσουμε, εκεί καταλήγουν – ή από εκεί ξεκινούν – όλες οι μεγάλες συζητήσεις. Γι'αυτό πιστεύω και επαναλαμβάνω συνέχεια ότι η μόνη μας δουλειά είναι η δουλειά με τον εαυτό μας, και όσο πιο νέοι την ξεκινάμε, τόσο το καλύτερο για μας και για τον κόσμο που μας περιβάλει.

58

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
#2 Οι πεθαμένοι ή οι άρρωστοι εθελοντές δεν νομίζω ότι είναι πολύ καλή ιδέα.Μία φίλη πήγε εθελόντρια στην Ινδία ένα ολόκληρο καλοκαίρι και προς το τέλος ,διαπίστωσε ότι το νερό της βρύσης ήταν νερό από τον Γάγγη!Δεν ξέρω τι ανοσοποιητικό ήταν αυτό που την προστάτεψε από μερικές δεκάδες ασθένειες.Για να πας στον Τρίτο Κόσμο ή στην Λατινική Αμερική,η οποία ειρήσθω εν παρόδω,θεωρείται από τις πλέον βίαιες περιοχές του πλανήτη,πρέπει να έχεις κάποια έξτρα εφόδια κατά την γνώμη μου.Και στην Παλαιστίνη μπορείς να πας αν θες,λέμε τώρα,αλλά δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο πρέπει να θες οπωσδήποτε να ταλαιπωρηθείς ή να κινδυνεύσεις,αν δεν εκπορεύεται αυθόρμητα εκ των ένδω.Για ποιο;Η προσφορά δεν ταυτίζεται πάντα με την αυτοθυσία και την αυτοκαταστροφή.Μάλλον δεν έχεις κάνει καθόλου παρέα με εθελοντές που πήγαν Αφρική για παράδειγμα,την περίοδο που θέριζε ο Εμπολα,να σου διηγηθούν ιστορίες όχι για ταινία,για να μην ξανακοιμηθείς κανένα βράδυ της ζωής σου ήσυχα.Χρειάζεται εκπαίδευση ΚΑΙ χαλύβδινος χαρακτήρας για να μην ασχολούνται μαζί σου,αντί για τους ασθενείς, σεισμοπαθείς,πλημμυροπαθείς, κ.τ.λ.Ώσπου να πάρεις τις πληροφορίες σου,ασχολήσου με τους ανθρώπους στην Ελλάδα που υποφέρουν.Είναι πάρα,πάρα πολλοί Πίστεψέ με. Άνθρωποι που πεινάνε, άστεγοι,πρόσφυγες,θα μπορούσες να βρεις μια συλλογικότητα ή μια δομή και να βοηθήσεις.
#4 Αναγνώστες και σχολιαστές! Μην, μην μου κατακρίνεται την φίλη 4 για το πως νιώθει στα 22! Αυτό είναι άτοπο και με σκοτώνει. Ο καθένας στην ηλικία που είναι βιώνει τα προβλήματα του στον υπερθετικό βαθμό. Θεωρεί ότι τα δικά του προβλήματα είναι τα σημαντικότερα, άλυτα και μεγαλύτερα. Λογικό! Είναι δυνατόν π.χ. να περνάς ερωτική απογοήτευση στα 22 και να σου λέει ο χ,ψ σιγά αυτό δεν είναι τίποτα τι να πει η τάδε που χώρισε μετά από 20 χρόνια γάμου και είναι μόνη της με 3 παιδιά! Άτοπο! Είμαι 22 δεν ξέρω ούτε πως είναι να είσαι παντρεμένη,να έχεις παιδιά και να χωρίζεις. Νιώθω με βάση τις εμπειρίες μου, κι αν όλα με βάση τις εμπειρίες μου έχουν πάει κατά διαόλου ε προφανώς θα νιώθω νεκρή.Τώρα φίλη #4, αντικειμενικά πάνω κάτω όλοι ζούμε με το ίδιο μότο : no expectations, no disappointements ίσως όχι τόσο δραματοποιημένο όσο το λες, αλλά στην ουσία ναι. Μεγαλώνουμε, δοκιμάζουμε,εμπιστευόμαστε, τρώμε τα μούτρα μας (1,2,3 μέχρι να το εμπεδώσουμε) και στην πορεία σκληραίνουμε. Αυτό εσύ το μεταφράζεις λάθος προφανώς γιατί είσαι σε συναισθηματικό τέλμα, αλλά το ότι σκληραίνεις είναι καλό. Σημαίνει ότι φιλτράρεις καλύτερα τις επιλογές σου και εκτιμάς περισσότερο τον εαυτό σου. Δυσκολότερο (για μένα τουλάχιστον) είναι να συνειδητοποιήσεις ότι "έτσι πάει" , ότι έτσι είναι η ζωή.
Φίλη Μορφίνη δεν έχεις και τελείως άδικο Ο καθένας οταν βιώνει ζόρικες καταστάσεις, θεωρεί ότι οι δικές του είναι οι πιο δύσκολες και βέβαια πολύ σημαντικές γι αυτόν,τείνει ν αγνοεί άλλες,πολύ πιο πιεστικές ,που έχουν περάσει άλλοι άνθρωποι. Βοηθάει πάντα,να σκέφτεται κάποιος ότι άνθρωποι επιβίωσαν περιστάσεων τρισχειρότερων από την δική του.
#7 "..Όπως κάνανε σε μας οι χουντικοί, που μέσα σε 7 χρόνια οικοδόμησαν μια υγιή Ελλάδα"!Υγιή Ελλάδα ε;! Πες στη μητέρα σου πολύ μου αρέσει αυτό.Ας το επεκτείνουμε λιγάκι.. "Όπως κάνανε σε μας οι χουντικοί με το πραξικόπημα, κατάφεραν να οικοδομήσουν μια υγιή Κύπρο".. Και συνεχίζω..υγιή Κύπρο, αλλά υπό τουρκική κατοχή. Σαν να λέμε, υγιής-σκλαβωμένη πατρίς. Σκλαβωμένη, μα υγιής. Cheers
Καλά, ας μην πιάνουμε την Κυπρό γιατι θα πρέπει να μιλήσουμε και για τον αρχηγό του "άλλου μαγάλου κόμματος" που είπε το περίφημο "η Κυπρος είναι μακρυά" και έχει ευθύνες εξίσου μεγαλες με τους χουντικούς για την κατάντια της μεγαλονήσου...
#3Κάποιες φορές τα πολύ ευαίσθητα άτομα επηρεαζόμαστε από ποικίλα γεγονότα και καταστάσεις, τα οποία μας "ωθούν" να αλλάξουμε χαρακτήρα και την οπτική θέασης της ζωής.Δε μπορώ να προσδιορίσω με βεβαιότητα εαν αυτό είναι θετικό ή αρνητικό. Όμως θα ήταν ωφέλιμο να λάβουμε τα παθήματά ως μαθήματα και να αντικρύσουμε τη ζωή με αισιοδοξία και ευσυνείδησία (πλέον), έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τα μ(π)αθήματα της ζωής μας. Γιατί η ζωή είναι παιχνίδι. "Ζήσε στα μέγιστα τη ζωή,είναι παιχνίδι, ποιο πιόνι είσαι εσύ;" Ζήσε στα εύκολα και στα απλά, ζήσε στα δύσκολα και ζόρικά. Ψάξε στη λύπη να βρεις τη χαρά, κοιμήσου στους εφιάλτες, ξύπνα στα όνειρά. Πρόσεχε τη λακκούβα, μη σε νοιάζει, προσπέρνα αγέρωχα, πάτα γκάζι.
#4 Στα 22 κουράστηκες;Σε περίπτωση που δεν μετανάστευσες με τα πόδια από άλλη επικράτεια μήπως είσαι ελαφρά υπερβολική; Αν δεν έχεις περάσει ακραίες οικογενειακές, προσωπικές ή άλλες καταστάσεις, μήπως είσαι λίγουπερβολική; Αναλογισου από τι περιστάσεις έχουν επιβιώσει άνθρωποι, προβλήματα υγείας, προσωπικές και άλλες τραγωδίες και σκέψου.Μήπως είσαι πολύ υπερβολική;Σίγουρα δεν υπήρξες τυχερή.Ούτε η πρώτη,ούτε η τελευταία.Ο καθένας μας γεννιέται μ ένα φορτίο τύχης,μικρότερο ή μεγαλύτερο.Αυτή είναι η ζωή.Καλύτερη συνέχεια σου εύχομαι.
#7 Η μαμά έχει.Όχι απογοήτευση.Το τολμάν επικαλείσθαι πραξικόπημα, δεν είναι αποτέλεσμα απομάγευσης από το Χ κόμμα.Όταν για παράδειγμα σε ματαιώνει ένας άνθρωπος, δεν αποφασίζεις να γίνεις serial killer.Αν αυτό επισυμβεί, τότε σίγουρα δεν ευθύνεται το άτομο που σε απογοήτευσε,αλλά η δική σου ψυχική δομή.Τα γεγονότα και οι καταστάσεις καταδεικνύουν ποιοί είμαστε. Σαφώς μας επηρρεαζουν ,αλλά αποκαλύπτουν και την δομή μας.Εάν τρεις άνθρωποι γίνουν ακουσιοι μάρτυρες μίας κακοποίησης ή ανθρωποκτονίας δεν θα επηρρεαστούν με τον ίδιο τρόπο.Μία πολιτική κατάσταση η οποία στρεβλώνει δεν μπορεί να είναι δικαιολογία για τέτοιες απόψεις.Μόνο αν κάτι άλλο,το οποίο ήταν καλυμμένο δεν πάει καλά,αναπτύσσει κάποιος τέτοιες απόψεις.Προσωπική,οικογενειακή, επαγγελματική ζωή δεν ευοδώθηκαν;.Το μορφωτικό επίπεδο της μαμάς δεν το γνωρίζουμε εμείς,ούτε άλλα στοιχεία δίνεις.Οι άνθρωποι πάντως που υποχρεώθηκαν να αναπροσδιορισουν πολιτικά τον εαυτό τους τα τελευταία χρόνια, είναι πάμπολλοι.Η στροφή όμως προς ακραία ,επικίνδυνα "πολιτικά" μορφώματα,είναι δείκτης έλλειψης ουσιαστικής παιδείας και πολιτικής με την ευρεία έννοια συνείδησης και συνειδητοποίησης,μεταξύ άλλων.Το απόλυτο είναι πολύ ανακουφιστικό,ορισμένες φορές. Αποκλείει ένα σωρό εναλλακτικές,άρα κάνει τα πράγματα πιο εύκολα.Δεν χρειάζεται να σκεφτεί κανείς και πάρα πολύ...
#7.Η μητέρα σου ήταν φανατική οπαδός ενός κόμματος.Συνειδητοποιημένη πολιτικά όμως ήταν;Δεν ήταν κι εξακολουθεί να μην είναι.Δεν την άλλαξαν η οικονομική κρίση και η ηλικία.Απλά αποκάλυψαν ότι η δήθεν ιδεολογία κουκούλωνε εύσχημα το προσωπικό συμφέρον.Δε θα γίνεις σαν εκείνη,παρά μόνο αν το επιτρέψεις στον εαυτό σου.
Κλασσικη νοοτροπια ατομων "οπου φυσαει ο ανεμος". Ατομα χωρις ιδεολογια, μονο σαλιο μπας και πιασουν καμια καρεκλα κ βολευτουν. Ορδες ατομων σαν την μητερα του ειχαν κυριευσει τον δημοσιο τομεα με τα γνωστα αποτελεσματα. Και ειναι ενδιαφερον το πως αντιλαμβανονται τον κοσμο: μηδεν αυτοκριτικη, παντα οι αλλοι φταινε. Το διεφθαρμενο πολιτικο συστημα ευθυνεται εως ενα σημειο, απο κει και περα ο καθε πολιτης εχει ατομικη ευθυνη. Οταν περνεις μια θεση και μπαινει στη τσεπη σου δημοσιο χρημα αντι για καποιον που του αξιζει τοτε φταις. Τωρα σκασε και κολυμπα.
#6Τα λέω και τα φωνάζω κι εγώ αλλά με μαυρίζουν. Ας το επαναλάβουμε με λόγια Λένας:"Μερικές φορές οι γυναίκες δυσκολεύονται πολύ να το καταλάβουν, ενώ η σύλληψη της ιδέας είναι εξαιρετικά απλή, επειδή έχουν μεγαλώσει με το σφυροκόπημα της μονογαμίας και του σεξ που γίνεται μόνο από έρωτα και ποτέ για διασκέδαση. Αν είχες την δική του σεξουαλική ελευθερία, αν σε μεγάλωναν με την ιδέα ότι όσο πιο πολλούς εραστές έχεις, τόσο πιο γυναίκα είσαι, δεν θα μπερδευόσουν καθόλου με τη συμπεριφορά του. Πηγή: www.lifo.gr"#4Άλλη μια απάντηση που αν την πει οποισδήποτε άλλος στις Εξομολογήσεις ή στο You Send It θα εισπράξει αρνητικές με την σέσουλα. Κι όμως είναι ΤΟΣΟ αλήθεια. Είναι ένα αναγκαίο στάδιο της νεότητας που μόνο όταν περάσει το αξιολογεί κανείς ως τέτοιο. Μέχρι τότε νιώθει αλλούτερος/η.
#6 Αυτήν την απάντηση και αν έπρεπε να την είχα διαβάσει 20 ή έστω 10 χρόνια πριν. Θα είχα σώσει τόσες βραδιές χαμένες (ή χρόνια;) σε εξισώσεις μυαλού με την "μυστήρια" συμπεριφορά του ως άγνωστο Χ και ό,τι βλακεία έβαζα δίπλα από παραμέτρους για να μου βγει το αποτέλεσμα λιγότερο "πληγωτικό". Το μόνο που έχω να προσθέσω, έτσι για να πούμε ότι δεν πήγαν τελείως χαμένες όλες αυτές οι ανθρωποβάρδιες, είναι δύο προσωπικά συμπεράσματα: Πρώτο, όταν είχα την αίσθηση ότι ταιριάζαμε για να "τα φτιάξουμε" δεν υπολόγιζα τελικά στην εξίσωσή μου τον κοινωνικό παράγοντα όσο τον υπολόγιζε ο άλλος. Δηλαδή μπορεί ο άλλος να με γούσταρε σε πολλά αλλά τελικά η κοπέλα που διάλεγε για σχέση του ταίριαζε πιο πολύ και στο κοινωνικό κομμάτι (πχ ταίριαζε με τις παρέες του, το προφίλ που ήθελε να δείχνει στους συμφοιτητές στους συναδέλφους κλπ). γεγονός που μπορεις να το αντιληφθείς/παραδεχτείς μόνο όταν πάρεις απόσταση χρόνου από τα πράγματα. Στο κρυφό μπορούσε να έχει εκείνο ακριβώς το κομμάτι της σχέσης μας που του ταίριαζε. Δεύτερο, τα θεμέλια μιας σχέσης μπαίνουν συνήθως στο πρώτο 15ήμερο άντε μήνα της σχέσης. Ο πρώτος καιρός μιας σχέσης την καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και οι "κανόνες του παιχνιδιού" μετά αλλάζουν πολύ σπάνια και με αίμα. Τόσο αίμα που συνήθως δεν αξίζει. Όταν αξίζει, η αρχή τουλάχιστον γίνεται εύκολα ή αν χρειαστεί λίγο αιματάκι το δίνουν γεναιόδωρα και οι δύο.
Σωστά, διότι όπως έχει πει και κάποια φορά η Λένα¨"τα ζευγάρια, εκτός των άλλων, είναι και κοινωνικό φαινόμενο", όσο κι αν δε θέλουμε να το παραδεχτούμε και παραμυθιαζόμαστε μόνο με το μεθύσι του έρωτα και του ταιριάσματος. Μια χαρά υπάρχουν και ζευγάρια χωρίς αυτά, απλά και μόνο γιατί φαίνονται εντάξει στην κοινωνία. Το γιατί διατηρούνται και τι ζόρι τραβάνε οι συμμετέχοντες είναι άλλο θέμα, όχι επί του παρόντος.
Αυτό με τον κοινωνικό παράγοντα όντως παίζει.Ακόμα και ο οικονομικός παράγοντας παίζει ένα ρόλο ακόμα και έμμεσα. ένας άνθρωπος ευκατάσταστος έχει τη δυνατότητα να ντυθεί με ακριβά ρούχα που τον κολακεύουν, να χτενιστεί στα καλύτερα κομμωτήρια, να έχει προσωπικό γυμναστή, να κάνει ταξίδια ώστε να έχει εμπειρίες να εντυπωσιάσει, οπότε έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίζει πόντους γοητείας στα μάτια κάποιου άλλου. Τουλάχιστον σε σχέση με ένα άνθρωπο ίδιου βεληνεκούς που του λείπουν τα παραπάνω. Και κάπως έτσι καταλήγουμε στο άγχος της 1, με ένα ερώτημα του τύπου: μήπως τον/την θέλω επειδή έχει λεφτά;Σημειωτέον, δεν μιλάω για σχέση συμφεροντολογική, τύπου είμαι με ευκατάστατο για να έχω οικονομικό όφελος, αλλά για το ότι το αποτέλεσμα των χρημάτων προσφέρει μεγαλύτερους πόντους γοητείας.
Θα' θελα να γράψω για το σχόλιο της Open S ότι είναι για μένα ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ. Απ' την προσωπική μου εμπειρία - κι απ' τις δύο μεριές, και του από πάνω και του από κάτω σε μια "σχέση" - συνυπογράφω και τα 2 συμπεράσματα, δηλαδή ότι 1. η "σχέση" όπως αρχίσει έτσι και θα συνεχίσει, ακόμη κι αν γνωρίσεις κι εκτιμήσεις τον άλλον περισσότερο στη συνέχεια και σ' αρέσει, το χαρτί κάηκε, το τρένο έφυγε, το πουλί πέταξε(εννοώ το πουλί για πλήρες πακέτο σχέσης, you know μ' αίσθημα και να σε γνωρίσει στους φίλους του ως σχέση, όχι για στοιχεία από σχέση), βασικά διότι ο ένας σ' έχει αρχικά απαξιώσει κι, ακόμη κι αν αλλάξει γνώμη για σένα στην πορεία, αισθάνεται ενοχές κι άβολα, οπότε δε θα παραδέχόταν το λάθος του ούτε στον εαυτό του εύκολα ούτε θα acted on it, κι εσύ έχεις πληγωθεί/προσβληθεί απ' την ταλαιπωρία της παραμέλησης/ότι δε σ' εκτίμησε σωστά/ότι δεν τ' άρεσες αρκετά εξαρχής, ότι σε χρησιμοποίησε για πη..μα, οπότε κάπου σε χαλάει και του το κρατάς κιόλας ή φοβάται κι αυτός ότι του το κρατάς...οπότε πάτε γι' άλλα...δυστυχώς, ακόμη κι αν ήταν ατυχές miscasting, εάν αρχικά ήσασταν "αναλώσιμοι" ο ένας για τον άλλον, αυτό γράφει και δεν ξεπερνιέται, γνώμη μου..., και 2. το κοινωνικό κομμάτι ισχύει απόλυτα, κι όχι μόνο για την κοινωνική προβολή, που ειδικά για τους άντρες μετρά πολύ με ποια θα βγουν στην πλατεία(μην είναι κάνα ξόμπλι)/ποιον θα περπατάν στο δρόμο(μην είναι καμιά κραγμένη), άσχετα τα γούστα που τους βγάζουν στο κρεβάτι, για τα φράγκα(σπίτι προίκα, πλούσιος πεθερός, να βρει και καμιά δουλειά συνεταίρος, φραγκάτος γκόμενος με σπίτι στη Βουλιαγμένη για βουτιές και φράγκα να τον παίρνει εκδρομές σε gay capitals του κόσμου, αλλά και για λόγους απλής συμβατότητας "κύκλων" π.χ. εγώ βγαίνω ΒΠ με τα παιδιά απ' το σχολείο μου εσύ βγαίνεις Αιγάλεω με τον κολλητό σου το Σάκη, ε δεν κολλάνε οι κύκλοι μας, τι θα πουν οι φίλοι μου...Σημειωτέον ότι καμιά φορά κι ο "κατώτερος" κοινωνικά, ο λαικός, μπορεί να μη γουστάρει σχέση(ή να γουστάρει μόνο "σχέση" επιβολής απ' αυτόν στο κρεβάτι) με "αστούς", μπουχτισμένος απ' τη δηθενιά, το σνομπισμό και τα λεφτά τους...Πάντως, για να δέσει σχέση, πρέπει να δένουν κάπως και τα κοινωνικά περιβάλλοντα, οι άνθρωποι θέλουν η σχέση που θα "εμφανίσουν" ¨σίγουρα να τους βγάλει ασπροπρόσωπους, αν όχι να τους δίνει έξτρα "πόντους".
#1.Δεν ξέρω,γιατί σε ταράζει αυτή η ανακάλυψη για τον εαυτό σου.Είναι κακό,είναι παράλογο να έλκεσαι από ανθρώπους,που σου αρέσουν εμφανισιακά;Καθόλου κακό δεν έκανε η σχέση σου με τον πρώην στην ερωτική σου ζωή.Το αντίθετο,θα έλεγα.Σε ξύπνησε.Το να είναι κάποιος καλό παιδί,δεν είναι αρκετό.Να τον βράσω τον πλούσιο εσωτερικό κόσμο,αν ο άλλος δε μου κάνει κούκου.Από δω και πέρα ξεκινάει για σένα ο έρωτας και το σεξ.Τα προηγούμενα ήταν συμβιβασμός.
#7 - Θα ήταν ποτέ δυνατόν η γενιά των αφισοκολλητών να δουλέψει με τον εαυτό της; Όταν ζεις σε ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο διδάσκεσαι "να τρυπώσεις" κάπου, να βρεθεί ο βουλευτής να σε βολέψει σε μια θεσούλα στο Δημόσιο, το να φιλήσεις και μερικές κατουρημένες ποδιές δεν είναι κακό σε σύγκριση με τα "οφέλη", πού να βρεις καιρό να δουλέψεις με τον εαυτό σου; Ούτε καν ξέρεις τι είναι αυτό, είναι άγνωστη έννοια. Η φυσική εξέλιξη είναι να αλλοτριώνεσαι όλο και περισσότερο, μέχρι που να φτάσεις στο σημείο να περιμένεις έναν Γιωργάκη Παπαδόπουλο να διορθώσει τα χάλια που εσύ και οι όμοιοί σου έχετε δημιουργήσει.
#5Κανείς δεν μπορεί να αλλάξει κανέναν.Αν,κάποιος/οια δεν επιθυμεί ο ίδιος,προσωπικά να αλλάξει κάτι σχετικά με το άτομο του,τότε όσες παραινέσεις και να κάνουμε,θα αποτελούν ατελέσφορες και άκαρπες.Πολλές φορές,ίσως και να καταντάμε φορτικοί και ενοχλητικοί,πετυχαίνοντας το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Αν μας ενοχλεί κάτι στην συμπεριφορά του άλλου,τότε δεν προσπαθούμε εμείς να αλλάξουμε το άλλον,αλλά προσαρμοζόμαστε εμείς στην εκάστοτε περίσταση και κατάσταση.Αλλάζουμε εμείς και δεν προσπαθούμε να αλλάξουμε τους άλλους.Προσπαθούμε κατανοήσουμε τον μηχανισμό της αντίδρασης μας στη συγκεκριμένη συμπεριφορά και κατάσταση,ώστε να συντελεστεί η διαφοροποίηση στη συμπεριφορά μας,να νιώσουμε καλύτερα και να το διαχειριστούμε όλο αυτό με πιο αποτελεσματικό τρόπο. Αν τέλος, δεν είμαστε σε θέση και δεν έχουμε την ικανότητα να κατανοήσουμε τις δικές μας αντιδράσεις σε μια συγκεκριμένη κατάσταση και συμπεριφορά,τότε η λύση είναι να επισκεφτούμε κάποιον ειδικό θεραπευτή σε τέτοια θέματα.Ίσως να πλατειάζω λίγο σχετικά με την ερώτηση.Νομίζω ότι όλα αυτά έχουν αναφερθεί αρκετές φορές στη συγκεκριμένη στήλη και από την α,μπα και από άλλους σχολιαστές.
#7 "φανατική σοσιαλίστρια. Γραμμένη σε γνωστό μεγάλο κομμα - συρρικνωμένο πλέον εντός βουλής"Ποιο να είναι το κόμμα, οέο?? Μου άρεσε πως ακολούθησες το μοτίβο της στήλης "μένω σε χώρα του εξωτερικού" αποφεύγοντας έτσι να "καρφώσεις" τη μητέρα σου. Οι πασόκοι μέχρι πριν 5 χρόνια ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα, όλοι θα καταλάβαίναμε για ποιαν μιλάς.
#7 Εμένα μου αρέσει φοβερά η διατύπωση "γνωστό μεγάλο κομμα - συρρικνωμένο πλέον εντός βουλής", για το οποίο σημειώνεις επίσης ότι είχε σοσιαλιστικό πρόσημο και διόριζε αβέρτα.Σα να λέω "εμβληματική αμερικανίδα σταρ, ξανθιά και χυμώδης, είχε αδυναμία στις προεδρικές οικογένειες και χάθηκε πρόωρα" αλλά αρνούμαι πεισματικά να πω "Μέριλν" για κάποιο λόγο... :Ρ
#7 Η μαμά σου μάλλον δεν πίστευε τόσο στις αξίες του σοσιαλισμού, όσο στο κόμμα που έθρεψε με παχυλούς μισθούς δημοσίου μια ολόκληρη οικογένεια. Συνεπώς, τα σοσιαλιστικά της αισθήματα πήγαζαν από ιδιοτελή κίνητρα και όχι ιδεαλισμό. Μην τα μπερδεύεις: Η δημοκρατία δεν είναι πολίτευμα αλά καρτ που το στηρίζουμε όσο μας εξυπηρετεί.
#6Αν αποδεχόσουν ότι από αυτόν τον άνθρωπο θέλεις πιο πολλά από όσα σου θέλει να σου δώσει,ίσως έβρισκες λίγη ηρεμία μέσα σου.Θα έκανες με σύνεση την επιλογή σου: αρκείσαι εν γνώση σου σε ότι έχεις ή δεν αρκείσαι και φεύγεις.
#7Στο είπε γλυκά η Λένα, εγώ θα είμαι πιο σκληρή.Βολεμένη ήταν η μαμά σου, όχι ιδεαλίστρια.Όλοι αυτοί, οι δήθεν ανθρωπιστές, όταν θίγονται τα κεκτημένα τους, σέρνονται από κόμμα σε κόμμα που θα τους τάξει να συνεχίσει να τους νταντεύει.Σαν κακομαθημένα παιδάκια που όσο τα οι γονείς είχαν λεφτά και τα είχαν όλα, το έπαιζαν ανθρωπιστές χαρίζοντας την παλιά κούκλα στην κόρη της οικιακής βοηθού. Τώρα που τα λεφτά τελείωσαν και δεν έχουν λεφτά οι γονείς για καινούρια κούκλα, αντιδρούν, κλαίνε, χτυπάνε κάτω τα πόδια, γιατί δεν μπορούν να χωνέψουν τη νέα κατάσταση και περιφέρονται σε κάθε θείο και νονό που θα τους τάξει ότι όλα θα γίνουν όπως πριν. Και όταν πάνε σπίτι του θείου και βλέπουν ότι οι υποσχέσεις ήταν κούφιες διαμαρτύρονται γιατί "δεν έκανε όσα υποσχέθηκε". Και περιμένανε να τα τηρήσει ενώ ξέραν ότι ο θείος είναι χρεωκοπημένος.Ξέρωτ τί ψήφισε η μαμά σου περυσι στις 3 τελευταίες φορές που πήγαμε στις κάλπες. Πίσω από τις λεξεις κρύβεται...
#4 αχ βρε Γρηγορία. Όταν διαβάζω από νέους ανθρώπους ή τους ακούω να μιλάνε έτσι πάντα διχάζομαι. Να μιλήσω για το νεαρό της ηλικίας τους ή όχι; μήπως μειώσω την αξία των συναισθημάτων τους αλλά και μήπως γιγαντώσουμε κάτι μικρό. Έχω πολλές ερωτήσεις. Γιατί δεν πιστεύεις όταν σου λένε σ'αγαπώ; πίστεψέ το. Και κατάλαβε πως σου λενε σ'αγαπώ εκείνη την ώρα. Όχι πως θα σ'αγαπάνε μέχρι ο ήλιος να βγει από τη δύση. Γιατί νιώθεις τόση απογοήτευση από τις φίλες σου; τι περίμενες απ'αυτές; είναι κι αυτές κοπέλες της ηλικίας σου που ψάχνουν να βρουν τον μπούσουλα στη ζωή. Όλοι είμαστε άνθρωποι που κάνουμε σωστά και λάθη. Κι εσύ. Τι πάει να πει δεύτερη και τρίτη ευκαιρία; Θεωρείς πως η δικη σου συμπεριφορά υπήρξε πάντα άψογη; δε θα σου δόθηκη ή δε θα σου δοθεί ποτέ δεύτερη ευκαιρία; ή τρίτη; τι ακριβώς περιμένεις από τους φίλους σου; είναι άνθρωποι που θα τους εμπιστευτείς με πράγματα δικά σου και θα κάνουν το ίδιο. Θα μοιραστείτε στιγμές χαράς και λύπης και μετά από καιρό θα λέτε, θυμάσαι τότε.., και θα νιώθετε οικεία γιατί ο ένας θα ξέρει τι θα εννοεί ο άλλος κι αυτό είναι πολύτιμο γιατί είναι οι ρίζες σου. και στην καλύτερη των περιπτώσεων θα χαρούν όταν πετύχεις και θα δώσουν κι ένα χεράκι βοηθείας αν το χρειαστείς. Αρκεί να το καταλάβουν πως το χρειάζεσαι. Να τους το πεις. Νομίζω πως αν βγάλεις τα φωτοστέφανα από τη ζωή σου πιο καλά θα περάσεις. Κι από σένα κι από τους άλλους. Όπως λέει και η λένα, είμαστε άνθρωποι όλοι. Και καλά θα τα κάνουμε και άσχημα. Οι περισσότεροι νομίζω προσπαθούμε να κάνουμε πιο πολλά καλά. Για μένα τουλάχιστον αυτή η προσπάθεια είναι σημαντική.
#2 Νομίζω ότι την πήρες λίγο από τα μούτρα την κοπέλα χωρίς σοβαρό λόγο. Δε μου φαίνεται παράξενο αυτό που λέει.Προφανώς ξέρει ότι πχ. η Ιαπωνία δεν είναι χώρα όπου δεν υπάρχουν αυξημένοι κίνδυνοι, και δη για τις γυναίκες. Επίσης, η Ιαπωνία είναι μια χώρα που δεν χρειάζεται εθελοντές. Δηλ. χρειάζεται, όλες χρειάζονται, αλλά δεν χρειάζεται και εισαγόμενους. Αν φύγεις από την Ελλαδίτσα για να ανακουφίσεις τις πληγές του κόσμου δεν θα πας στην Ιαπωνία και τη Ν. Ζηλανδία. Για όποια προβλήματα έχουν τους αρκούν, νομίζω, οι Ιάπωνες και οι Νεοζηλανδοί.Οι χώρες που όλοι ξέρουμε ότι έχουν ανάγκη από εξωτερική βοήθει είναι, καθόλου συμπτωματικά, και επικίνδυνες για όλους, έτει περαιτέρω για τις γυναίκες. Ειδικά αν δεν πας ως τουρίστας με μπράβους στα λίγα ακριβά θέρετρα που μερικές διαθέτουν, αλλά πας εκεί όπου κυριαρχεί το χάος, η ένδεια και ο αναλφαβητισμός, πόσω μάλλον ο πόλεμος - αφού εκεί είσαι αναγκαίος/α.Δε νομίζω ότι λέει κάτι παράλογο η κοπέλα. Θαυμάζω άνευ όρων όσους διακινδυνεύουν τη σωματική τους ασφάλεια (και, προφανώς, την άνεση και την ηρεμία τους) για να βοηθήσουν άλλους. Μακάρι να ήμασταν όλοι έτσι. Αλλά δεν είμαστε. Δε μιλάμε καν για κάποια ακραία μορφή εγωισμού, μιλάμε για το ένστικτο της αυτοσυντήρισης.
Iris, βοήθεια δεν είναι μόνο τα τρόφιμα ή η ιατρική βοήθεια. Στην Ιαπωνία που αναφέρεις, απ' όσο ξέρω, τα άτομα με αναπηρίες είναι παραγκωνισμένα. Κι αυτό δεν τους φαίνεται καν περίεργο, κι ας πληρώνουν οι εταιρείες πρόστιμα επειδή δεν έχουν ανάπηρους εργαζόμενους στο ποσοστό που πρέπει (για την ακρίβεια, οι εταιρείες ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ να πληρώνουν πρόστιμα παρά να προσλαμβάνουν άτομα με αναπηρίες). Φαντάζομαι υπάρχουν Ιάπωνες ακτιβιστές που ασχολούνται με το θέμα, αλλά ενδεχομένως και μια "εξωτερική βοήθεια" από ανθρώπους που προέρχονται από χώρες με διαφορετική νοοτροπία να ήταν επίσης χρήσιμη.