Πολιτική θύελλα μετά τις δηλώσεις Τσίπρα για τις αυξήσεις στις αμοιβές των ανωτάτων δικαστικών

Πολιτική θύελλα μετά τις δηλώσεις Τσίπρα για τις αυξήσεις στις αμοιβές των ανωτάτων δικαστικών Facebook Twitter
Menelaos Myrillas / SOOC
4

Φωτιά στους κόλπους της αντιπολίτευσης άναψαν οι σημερινές εξαγγελίες Τσίπρα περί προσπάθειας για διατήρηση των ισχυουσών αμοιβών των δικαστικών αλλά και "αναγκαίες αυξήσεις των λειτουργών στην κορυφή της πυραμίδας". 

Σε συνάντησή του με τους προέδρους των ανώτατων δικαστηρίων, Βασιλική Θάνου (πρόεδρος του Αρείου Πάγου), Ανδρονίκη Θεοτοκάτου (πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου), Νίκο Σακελλαρίου (πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας), καθώς επίσης και τους Ξένη Δημητρίου (εισαγγελέας του Αρείου Πάγου) και Ευτυχία Φουντουλάκη (γενικός επίτροπος Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων), στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι με την πρόταση για τα ειδικά μισθολόγια γίνεται μια ουσιαστική προσπάθεια για να διατηρηθούν χωρίς καμία μείωση οι ισχύουσες αμοιβές για τους δικαστικούς υπαλλήλους "και μια αναδιάρθρωση που δίνει μια προοπτική δικαιοσύνης με βάση βεβαίως τις δημοσιονομικές δυσκολίες στις οποίες βρισκόμαστε".

Είναι, τόνισε, "μια μεταρρύθμιση στα μισθολόγια που θα δώσει τη δυνατότητα να αποτυπωθεί με δικαιοσύνη η δυνατότητα εξέλιξης και σε κάποιες περιπτώσεις οι αναγκαίες αυξήσεις στους μισθούς εκείνων των λειτουργών που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας". Ο πρωθυπουργός δεν περιορίστηκε στους δικαστικούς, αλλά έκανε αναφορά και στα μισθολόγια των ενστόλων, των πανεπιστημιακών, των γιατρών, του διπλωματικού σώματος κ.ά.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι "μια μεταρρύθμιση στα μισθολόγια που θα δώσει τη δυνατότητα να αποτυπωθεί με δικαιοσύνη η δυνατότητα εξέλιξης και σε κάποιες περιπτώσεις οι αναγκαίες αυξήσεις στους μισθούς εκείνων των λειτουργών που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας". "Και νομίζω", συνέχισε, "ότι είναι αναγκαίο αυτό να γίνει υπό την έννοια ότι πράγματι τα τελευταία χρόνια, ιδίως τα χρόνια τα 5 χρόνια της κρίσης, υπήρξαν πολύ μεγάλες ονομαστικές μειώσεις που απαξιώνουν το ρόλο λειτουργών που διαχειρίζονται πάρα πολύ κρίσιμα ζητήματα".

Πολιτική θύελλα με τις δηλώσεις και σωρεία ανακοινώσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης 

Με αφορμή τις συγκεκριμένες δηλώσεις Τσίπρα, η ΝΔ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στην οποία καταγγέλλει συναλλαγή μεταξύ της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και της κυβέρνησης. "Οι δημόσιες τοποθετήσεις ανώτατων δικαστικών λειτουργών, δηλαδή της ηγεσίας της ελληνικής Δικαιοσύνης, για μισθολογικά θέματα, μετά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, εισπράττονται από την κοινωνία ως συναλλαγή. Εάν ο κ. Τσίπρας ήθελε να συζητήσει θέματα που αφορούν στους μισθούς των δικαστών, όφειλε να καλέσει τις συνδικαλιστικές τους Ενώσεις. Όχι την ηγεσία της Δικαιοσύνης, που αποδεχόμενη την εμπλοκή της σε τέτοιου είδους συζητήσεις, έχει τις δικές της ευθύνες για την αρνητική εντύπωση που προκαλείται" αναφέρει η ΝΔ. "Αισθανόμαστε την ανάγκη να τονίσουμε προς όλες ανεξαιρέτως τις πλευρές ότι στις ευνομούμενες δημοκρατικές Πολιτείες, η εκτέλεση της αποστολής της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, δεν μπορεί να έχει οποιοδήποτε άλλο γνώμονα ή κριτήριο πέραν της εφαρμογής των νόμων και μόνον.
Οτιδήποτε άλλο αποκτά διάσταση θεσμικής εκτροπής" καταλήγει. 

"Ο κ. Πρωθυπουργός δεν τηρεί πια ούτε τα προσχήματα στις καθημερινές παρεμβάσεις του στο έργο της Δικαιοσύνης. Η σημερινή συνάντηση με τους Προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων «φέρεται» να έγινε για το Ειδικό Μισθολόγιο, χωρίς όμως την παρουσία των Ενώσεων των Δικαστών, ενώ ο Πρόεδρος του ΣτΕ έκανε δηλώσεις για τη ματαίωση της Διάσκεψης του ΣτΕ, αποδεχόμενος ουσιαστικά την επιχείρηση χειραγώγησης. Η Δικαιοσύνη βγαίνει βαρύτατα τραυματισμένη από τους χειρισμούς του κ. Πρωθυπουργού και τα όποια προσχήματα μόνο πανικό προδίδουν. Η κατάρρευση της Κυβέρνησης δεν πρέπει να συμπαρασύρει το κύρος των θεσμών" σχολίασε σε ανακοίνωση το ΠΑΣΟΚ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του Ποταμιού. "Ο κ. Τσίπρας αφού έλυσε χθες τα προβλήματα της εκπαίδευσης με τον κ. Καμμένο και τους μητροπολίτες, σήμερα λύνει και τα προβλήματα της Δικαιοσύνης. Καλεί λοιπόν την ηγεσία της Δικαιοσύνης και τάζει ότι δεν θα μειώσει τους μισθούς των δικαστών. Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, δηλώνει ότι «καθήκον μας ως δικαστών είναι να πιάσουμε το σφυγμό της ελληνικής κοινωνίας», λες και οι δικαστές είναι εταιρείες δημοσκοπήσεων κι όχι λειτουργοί που εφαρμόζουν τους νόμους. Χρησιμοποιεί δε τον πρωτοφανή όρο «οι δικαστές μου». Ελλάς των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, το σωτήριο έτος 2016, που μοιάζει όλο και περισσότερο με αυταρχικό τριτοκοσμικό καθεστώς" σημειώνει. 

Το ΚΚΕ έκανε λόγο για "αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΝΔ" για τη δικαιοσύνη, η οποία "παραπέμπει σε κομματικό καβγά για τον έλεγχο και τον επηρεασμό της".

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης για την επίσκεψη στην Τουρκία: Θα εξετάσω αναστροφή της μετατροπής της Μονής Χώρας σε τζαμί

Πολιτική / Κυριάκος Μητσοτάκης για την επίσκεψη στην Τουρκία: Θα εξετάσω αναστροφή της μετατροπής της Μονής Χώρας σε τζαμί

Αχρείαστη και προκλητική ενέργεια η μετατροπή σε τζαμί - Άνευ σημασίας η επίσκεψη Ράμα - Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει στη Βόρεια Μακεδονία, είπε ο πρωθυπουργός
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
"αναγκαίες αυξήσεις των λειτουργών στην κορυφή της πυραμίδας". Πηγή: www.lifo.grΧα χα χα. Γελανε και οι πετρες με τους αριστερους της πλακας.Κοβει απο τους συνταξιουχους, τους αναπηρους κ.α για να δωσει αυξησεις στους ηδη παχυλους μισθους των λιγων, στην κορυφη τη πυραμιδας.Ρε τι ειστε εσεις?? Ελεος.
Για να δεις τον πρωθυπουργό χωρίς να φας χημικά στη μούρη πρέπει να φοράς κοστούμι ή ταγέρ. Αφού τον δεις σου δίνει και μιαν αύξηση και πας σπίτι σου κύριος και κυρία.