Τσίπρας: Δεν ήταν δικό μας σχέδιο, αλλά του Σόιμπλε, η έξοδος από την Ευρώπη

Τσίπρας: Δεν ήταν δικό μας σχέδιο, αλλά του Σόιμπλε, η έξοδος από την Ευρώπη Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
5

Ομιλία στο πλαίσιο του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, "του πρώτο με την Αριστερά στη διακυβέρνηση του τόπου" όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, εκφώνησε το βράδυ της Πέμπτης ο Αλέξης Τσίπρας.

"Η Αριστερά που δεν διστάζει να αναλάβει το ιστορικό καθήκον, να σηκώσει στους ώμους της την ευθύνη για την έξοδο από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Και αυτόν τον αγώνα έχουμε υποχρέωση να τον κερδίσουμε. Είναι ιστορική υποχρέωση" επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Η χρηματοπιστωτική ασφυξία λειτούργησε ως ένας διαρκής εκβιασμός για να μας αναγκάσει να υποταχτούμε στις δεσμεύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων και στις επιταγές της πιο σκληρής και ανελέητης λιτότητας. Βρήκαμε απέναντί μας τότε όχι μόνο τους θεσμούς και την άτεγκτη στάση της Γερμανίας αλλά και ολόκληρου του παλιού πολιτικού συστήματος στη χώρα μας. Τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ αλλά και το σύνολο σχεδόν των συστημικών μέσων ενημέρωσης.

"Οι εργαζόμενοι, η νεολαία, οι άνεργοι, οι μικρομεσαίοι έχουν ανάγκη από το ΣΥΡΙΖΑ μήνυμα καθαρό ότι έχουμε πυξίδα και σχέδιο για να νικήσουμε και θα νικήσουμε. Και όπως απέδειξε ο λαός μας, ξέρει και να δίνει μάχες αν χρειαστεί και να υπομένει, αν χρειαστεί. Αρκεί να έχει καθαρό τον ορίζοντα.Αλλά και το κόμμα μας απέδειξε ότι ξέρει να δίνει μάχες αλλά και να τις κερδίζει και μάλιστα κόντρα σε όλα τα προγνωστικά" ανέφερε.

Επιπλέον τόνισε, ότι "η χρηματοπιστωτική ασφυξία λειτούργησε ως ένας διαρκής εκβιασμός για να μας αναγκάσει να υποταχτούμε στις δεσμεύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων και στις επιταγές της πιο σκληρής και ανελέητης λιτότητας. Βρήκαμε απέναντί μας τότε όχι μόνο τους θεσμούς και την άτεγκτη στάση της Γερμανίας αλλά και ολόκληρου του παλιού πολιτικού συστήματος στη χώρα μας. Τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ αλλά και το σύνολο σχεδόν των συστημικών μέσων ενημέρωσης".

Όσον αφορά στο Grexit, είπε πως δεν ήταν και δεν είναι ένα προοδευτικό σχέδιο και επέρριψε τις ευθύνες στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. "Με αυτό το ενδεχόμενο βρεθήκαμε αντιμέτωποι. Και αυτό παρά το γεγονός ότι αποτελούσε επίμονη επιλογή μιας μειοψηφίας μέσα στο κόμμα μας, που λειτουργούσε ως κόμμα μέσα στο κόμμα, δεν ήταν αριστερό σχέδιο. Ούτε ριζοσπαστικό. Ήταν το Σχέδιο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας" τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι τις συνέπειες μια εθνικής αναδίπλωσης και πιθανής εξόδου από το κοινό νόμισμα "δεν θα τις χρεωνόταν ούτε η Ευρώπη, ούτε οι θεσμοί, ούτε το παλιό πολιτικό σύστημα της χώρας. Θα τις χρεωνόταν η ίδια η Αριστερά και όχι μόνο η ελληνική. Και αυτό θα αποτελούσε ιστορικού χαρακτήρα στρατηγική ήττα" σημείωσε.

Σχετικά με την αξιολόγηση διαμήνυσε πως θα κλείσει στην ώρα της και πως απαιτεί από τους εταίρους να σεβαστούν την συμφωνία. "Η Συμφωνία του Ιούλη είναι σαφής. Και όπως εμείς την τηρούμε αψηφώντας το κόστος, έτσι αναμένουμε και απαιτούμε να τηρηθεί και από τους εταίρους μας. Pacta sunt servanda. Όπως θα έλεγαν και οι φίλοι μας στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες. Η αόριστη προτροπή: "Κάντε εσείς τα μαθήματά σας και βλέπουμε..." δε μπορεί να γίνει αποδεκτή. Εμείς τη Συμφωνία τη τηρήσαμε στο ακέραιο και θα συνεχίσουμε να την τηρούμε. Και η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της και θα είναι λιγότερο δύσκολη από τη πρώτη. Αλλά ταυτόχρονα θα κλείσουν και τα μέτρα για την απομείωση του χρέους. Ταυτόχρονα, θα μπούμε στη ποσοτική χαλάρωση. Δεν υπάρχει θα δούμε" τόνισε.

Ωστόσο παραδέχθηκε πως "δεν καταφέραμε να τερματίσουμε την λιτότητα, δεν καταφέραμε να σπάσουμε την συμπεφωνημένη γραμμή της Ευρώπης, καταφέραμε όμως να την διαρρήξουμε" και "να εκκινήσουμε την αρχή της αλλαγής της, έστω και με δειλά και ανολοκλήρωτα βήματα."

"Πήγαμε μέχρι εκεί που καμία κυβέρνηση δεν θα επέλεγε να πάει. Πήραμε μια δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση. Πήγαμε μέχρι εκεί που καμία κυβέρνηση που θα σκεπτόταν με ιδιοτελή κριτήρια, δεν θα επέλεγε να πάει. Και πήγαμε για να τιμήσουμε τη λαϊκή εντολή και για να δείξουμε σε όλο το πλανήτη τη δύναμη του δίκιου και της ψυχής ενός ολόκληρου λαού. Δεν μπορούσαμε να πάμε πιο πέρα. Γιατί πιο πέρα δεν ήταν το κόστος για εμάς. Πήραμε λοιπόν μια δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση" ανέφερε.

"Οι υπουργικές θέσεις δεν έχουν εκχωρηθεί ούτε παραχωρηθεί σε κανέναν με κριτήρια μονιμότητας. Ας το έχουμε καλά αυτό στο μυαλό μας" επισήμανε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, προτείνοντας πέραν της Κεντρικής Επιτροπής να εκλεγεί και επιτροπή Δεοντολογίας που θα έχει την εξουσιοδότηση να είναι, όπου χρειάζεται, πολύ αυστηρή απέναντι σε μεμονωμένες περιπτώσεις. 

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για Βόρεια Μακεδονία: Κλειστός ο δρόμος προς την Ευρώπη αν δεν συμμορφωθεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών

Πολιτική / Μητσοτάκης για Βόρεια Μακεδονία: Κλειστός ο δρόμος προς την Ευρώπη αν δεν συμμορφωθεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών

O Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα κυρώσει στη Βουλή τα υπόλοιπα Μνημόνια Συνεργασίας αν δεν αλλάξουν στάση τα Σκόπια
NEWSROOM
Μητσοτάκης για τις Ευρωεκλογές: Όσο πιο ισχυρή η Νέα Δημοκρατία, τόσο πιο ισχυρή η φωνή μας διεθνώς

Ευρωεκλογές 2024 / Μητσοτάκης για τις Ευρωεκλογές: Όσο πιο ισχυρή η ΝΔ, τόσο πιο ισχυρή η φωνή μας διεθνώς

Τόσο περισσότερα θα μπορούμε να διεκδικήσουμε στην Ευρώπη, σε μία δύσκολη γεωπολιτικά συγκυρία όπου η φωνή μας πρέπει να ακούγεται ισχυρή, δήλωσε ο πρωθυπουργός
NEWSROOM
Μητσοτάκης: Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση για τις διαφορετικές τιμές από τις πολυεθνικές

Πολιτική / Μητσοτάκης: Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση για τις διαφορετικές τιμές από τις πολυεθνικές

Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών, αν δεν πειστούμε πως η Βόρεια Μακεδονία τη σέβεται - Έχουμε αφήσει πίσω μας την ένταση και συζητούμε χωρίς το δάχτυλο στη σκανδάλη, δήλωσε ο πρωθυπουργός για την Τουρκία
NEWSROOM
Μητσοτάκης για νέο νοσοκομείο Κομοτηνής: «Θα εξυπηρετεί χριστιανούς και μουσουλμάνους»

Πολιτική / Μητσοτάκης για νέο νοσοκομείο Κομοτηνής: «Θα εξυπηρετεί χριστιανούς και μουσουλμάνους»

Το νέο γενικό νοσοκομείο στην Κομοτηνή θα έχει δυναμικότητα 165 κλινών και θα αντικαταστήσει το «Σισμανόγλειο», ένα από τα παλαιότερα εν λειτουργία νοσοκομεία στη χώρα
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Έξω λέμε ναι σχεδόν ε όλα γιατί φίλε μου έξω δεν μετράει η μαγκιά αλλά ποίος έχει το πακέτο και την δύναμη...Σε αυτη την άθλια κατάσταση που βρίσκεται η χώρα θα πρέπει κανείς να ονειροβατεί για να πιστεύει οτί με μαγκιά και νταηλίκι μπορεί να επαναστατήσει!Money talks...Δυστυχώς είμαστε μια καταχρεωμένη-χρεωκοπημένη χώρα και ζητάμε σαν ζητιάνοι κάποια δισ και θε λίγο και λιγάκι για να κρατηθούμε στην "ζωη"!Όταν κάποιος σου δανίζει κάποια ΔΙΣ.(Μιλάμε για ΔΙΣ.ΕΥΡΩ ετσι?) αυτος βάζει τους όρους, εσυ σκύβεις το κεφάλι και λες και ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ! Αυτη είναι η σκληρη πραγματικότητα(που άλλοι οδήγησαν την χώρα σε αυτη και ΟΧΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ!) και όποιος δεν το παραδεχεται ή ζει σε άλλον κόσμο ή το κάνει σκόπιμα γιατί φοράει κομματικά γυαλιά..
Συμφωνούμε απόλυτα στην πρώτη παράγραφο, αυτά να τα πεις του κ. Τσίπρα καλύτερα φίλτατε και στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που παραμύθιαζαν τον κόσμο προεκλογικώς με παπατζιλίκια και έλεγαν μέσες άκρες πως όλοι οι άλλοι είναι προδότες για να στηθούν στο Γουδί.Τέλος, το έβαλε το χεράκι του ο κ. Τσίπρας και πάρα πολύ: όταν θα έπρεπε να βάλει πάνω από όλα το συμφέρον της πατρίδας και να μη λέει παπάντζες, αυτός ήθελε εκλογές για να μας διαλύσει τελείως. Ας τα λουστεί τώρα, αλλά το κακό είναι ότι τα λουζόμαστε και εμείς μαζί του επειδή κάποιοι πολλοί αφελείς περίμεναν να πάρουν 13η σύνταξη, να τους χαριστούν τα χρέη ή να μην πληρώνουν διόδια.