Αλλάζει ο νόμος για την ανακύκλωση - Θα επιβάλλονται πρόστιμα

Αλλάζει ο νόμος για την ανακύκλωση - Θα επιβάλλονται πρόστιμα Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΣΧΑΛΗ
3

Σε διαβούλευση είναι το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την ανακύκλωση, το οποίο αλλάζει ριζικά το τοπίο στον τομέα.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, οι Δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν πρόστιμο μέχρι και 500 ευρώ σε πολίτες που δεν υλοποιούν το πρόγραμμα το οποίο έχει αποφασιστεί ενώ αναβαθμίζεται ο ρόλος του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, που θα μπορεί να επιβάλει πρόστιμα και θα αφαιρεί άδειες από συστήματα ανακύκλωσης που έχουν προβλήματα με το νόμο και υποθέσεις με παράνομη διακίνηση αποβλήτων. 


Ο υπουργός περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση για τη σταδιακή κατάργηση της πλαστικής σακούλας σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ. 

Όπως αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στόχος της νέας νομοθετικής ρύθμισης είναι να καταπολεμηθεί και η εκτεταμένη φοροδιαφυγή που παρατηρείται στο χώρο της ανακύκλωσης. 

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο το αποθεματικό των συλλογικών συστημάτων που λειτουργούν σήμερα δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 35% των ετήσιων εσόδων τους και το υπόλοιπο 65% θα πρέπει να το αξιοποιούν σε δήμους για την αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης. 

Ο τζίρος στον τομέα της ανακύκλωσης υπολογίζεται στα 2 δισεκ. ευρώ και το υπουργείο θέλει επιπλέον να καταπολεμήσει με το «Μαύρο χρήμα» που κινείται.


Πάντως, ΣΕΒ και Συλλογικά Συστήματα αντιδρούν στο νομοσχέδιο και επισημαίνουν ότι θα μειώσει τα ποσοστά ανακύκλωσης στη χώρα μας. 

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Πλαστική σακκούλα θέλεις; Με πληρωμή. Παντού. Και όχι μόνο στα σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα, αλλά και στις λαικές αγορές και στις υπαίθριες πχ Βαρβάκειος. Ενα ακτινίδιο παίρνεις στην πλαστική στο βάζουν.Να εχουμε 10-20 σακκούλες σπίτι, και να τις παίρνουμε μαζί μας, να τις επαναχρησιμοποιούμε. Πάνινες τσάντες για τα μήλα, τα πορτοκάλια, τα συσκευασμένα προϊοντα. Επιτέλους, ας γίνει κι αυτό. Να τελειώνουμε με τη μπίχλα της πλαστικούρας. Σύριζα κάνε κάτι καλό και οικολογικό.
Στη χώρα που κάτοικοι παρκάρουν μόνιμα στα πεζοδρόμια, διπλοπαρκάρουν κάθε βράδυ, αφήνουν τα δέντρα ακλάδευτα μέχρι να κάνουν τα πεζοδρόμια μπροστά από τα σπίτια τους αδιάβατα κλπ, θα πέσουν πρόστιμα γιατί δεν έριξαν τα αλουμινένια στον μπλε κάδο. Καραλολ
Μιλάει για τους πολίτες που κάνουν ανακύκλωση εκτός συστήματος ανακύκλωσης. Για τους "παλιατζήδες", τους "λαστιχάδες" και λοιπούς. Όχι για το αν εγώ ή εσύ πετάμε τα ανακυκλώσιμα στον μπλε κάδο ή όχι.