Wikileaks: Πώς οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να πιέσουν τον Τσίπρα για συμφωνία με τους δανειστές

Wikileaks: Πώς οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να πιέσουν τον Τσίπρα για συμφωνία με τους δανειστές Facebook Twitter
Aris Oikonomou / SOOC
3

Τις πιέσεις της αμερικανικής πλευράς προς τον Αλέξη Τσίπρα, κατά τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας - δανειστών το καλοκαίρι του 2015, αποκαλύπτει ένα νέο email που δημοσιεύουν τα Wikileaks, στο πλαίσιο της διαρροής της αλληλογραφίας του Τζον Ποντέστα, επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας της Χίλαρι Κλίντον.

Ειδικότερα, το email είχε σταλεί στις 8 Ιουλίου του 2015, τρεις ημέρες μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, και έχει παραλήπτη τον Ποντέστα, ο οποίος υπήρξε και σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015. Ο αποστολέας του μηνύματος είναι ο Τζέφρι Ζάιεντς, οικονομικός σύμβουλος του Ομπάμα.


Στο email φαίνεται η προσπάθεια της πλευράς των ΗΠΑ να πιέσει τον Αλέξη Τσίπρα ώστε να εφαρμόσει το Plan A των μεταρρυθμίσεων και να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές, επιστρατεύοντας επιφανείς Ελληνοαμερικανούς. Συγκεκριμένα, προσέγγισαν τον Φιλ Αγγελίδη, ο οποίος υπήρξε υποψήφιος των Δημοκρατικών για κυβερνήτης στην Καλιφόρνια το 2006, και τον Μάικλ Δουκάκη, πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης.

Αναλυτικά το email:


«John - ελπίζω να είσαι καλά. Ευχαριστώ για τις συμβουλές για την Ελλάδα. Μίλησα με τον Φιλ Αγγελίδη και ο Μάικ Δουκάκης επικοινώνησε. Παραθέτω συνοπτικά τα αποτελέσματα. Μας λείπεις εδώ - περιμένω με ανυπομονησία να μιλήσουμε σύντομα. JZ


Ο Αγγελίδης δεν είναι κοντά με τον Τσίπρα, αλλά σημειώνεται ότι ο Τσίπρας συναντήθηκε μαζί του και με άλλους επιφανείς Ελληνοαμερικανούς κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στις ΗΠΑ όταν ήταν ηγέτης της αντιπολίτευσης, και από τότε έχουν κρατήσει επαφή κατά διαστήματα. Μιλάει με τον Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, συμμαθητή του στο κολέγιο που τον γνωρίζει εδώ και 40 χρόνια, σήμερα το απόγευμα για το πώς θα μπορούσαν να ενισχύσουν την αποστολή του μηνύματος μας προς τον Τσίπρα για την εφαρμογή του Plan A, δηλαδή ενώ ο Τσίπρας έχει τους δικούς του πολιτικούς στόχους στο εσωτερικό το ίδιο ισχύει και για τη Μέρκελ, και πρέπει να προχωρήσει με ένα αξιόπιστο σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Ο Αγγελίδης είπε ότι σε περίπτωση εξόδου θα ήθελε να φανεί χρήσιμος και προσφέρθηκε να βοηθήσει στην κινητοποίηση της ελληνοαμερικανικής κοινότητας ώστε αυτή να παρέχει βοήθεια.


Ο Δουκάκης προσφέρθηκε να κινητοποιήσει την ελληνοαμερικανική κοινότητα για οποιονδήποτε σκοπό χρειαστεί. Να σημειωθεί ότι δεν γνωρίζει κάποιον που να έχει στενούς δεσμούς απευθείας με τον Τσίπρα. Υπογράμμισα ότι εμείς επικεντρωνόμαστε τώρα στο Plan Α του να υπάρξει συμφωνία, και ότι εκείνος πρέπει να ψάξει βαθιά στο δίκτυό του και να σκεφτεί οποιονδήποτε μπορεί να βοηθήσει στο να κινητοποιήσει τον Τσίπρα. Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, είχε ιδέα για παροχή βοήθειας από αμερικανούς ειδικούς προκειμένου να βοηθήσει να ξεπεράσει η Ελλάδα τον σκεπτικισμό σχετικά με την ικανότητα εφαρμογής μεταρρυθμίσεων (π.χ. η εφορία να βοηθήσει στη συγκέντρωση περισσότερων φόρων). Συμφωνήσαμε να μείνουμε σε επαφή».

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για νέο νοσοκομείο Κομοτηνής: «Θα εξυπηρετεί χριστιανούς και μουσουλμάνους»

Πολιτική / Μητσοτάκης για νέο νοσοκομείο Κομοτηνής: «Θα εξυπηρετεί χριστιανούς και μουσουλμάνους»

Το νέο γενικό νοσοκομείο στην Κομοτηνή θα έχει δυναμικότητα 165 κλινών και θα αντικαταστήσει το «Σισμανόγλειο», ένα από τα παλαιότερα εν λειτουργία νοσοκομεία στη χώρα
NEWSROOM
Στην Τουρκία περί τα τέλη 2024 θα συγκληθεί το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας, συμφώνησαν Μητσοτάκης-Ερντογάν

Πολιτική / Στην Τουρκία περί τα τέλη 2024 θα συγκληθεί το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας, συμφώνησαν Μητσοτάκης-Ερντογάν

Αμφότεροι αναγνώρισαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διμερείς σχέσεις τους τελευταίους μήνες και είναι σημαντικό ότι παρά τις διαφορές, εστίασαν στα θετικά
NEWSROOM
Τα συμπεράσματα από τις κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη - Ερντογάν- Οι συμφωνίες και οι «κόκκινες» γραμμές

Πολιτική / Οι συμφωνίες και οι «κόκκινες» γραμμές από τις κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη - Ερντογάν

Για «τουρκική» μειονότητα μίλησε ο Ερντογάν, «είναι θρησκευτική» απάντησε ο πρωθυπουργός- Οι κοινές δηλώσεις και η διαφωνία του πρωθυπουργού με τον Ερντογάν σε live μετάδοση για το αν η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Εγώ βλέπω πραγματιστές Αμερικάνους να κάνουν τα πάντα για να βοηθήσουν την Ελλάδα σε κάθε περίπτωση.Βλέπω επίσης τον πρωθυπουργό της Ελλάδας να είναι έτοιμος να τινάξει τα πάντα στον αέρα, καθώς μια περήφανη ήττα έχει γι αυτόν μεγαλύτερη αξία από ένα αμοιβαιο συμβιβασμό. Για άλλη μια φορά η Δύση έκανε τα πάντα για να μας κρατήσει,ώστε να έχουμε την ελευθερία να την βρίζουμε.