Οργισμένος με την Ευρώπη, ο Εντογάν προειδοποιεί σήμερα πως η Τουρκία άρχισε το «φλερτ» με μια νέα συμμαχία

Οργισμένος με την Ευρώπη, ο Εντογάν προειδοποιεί σήμερα πως η Τουρκία άρχισε το «φλερτ» με μια νέα συμμαχία Facebook Twitter
2

Για ακόμη μια φορά, ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται να αμφισβητεί ανοιχτά την Ευρώπη και να προειδοποιεί για την ένταξη της Τουρκίας, εκφράζοντας σκέψεις και βλέψεις για μια εναλλακτική συμμαχία στην οποία θα μπορούσε να προσχωρήσει η χώρα του.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε σήμερα, η Τουρκία δεν πρέπει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση με κάθε κόστος και αντιθέτως θα μπορούσε να γίνει μέρος του συνασπισμού ασφαλείας που απαρτίζεται από την Κίνα, τη Ρωσία και άλλα έθνη της Κεντρικής Ασίας, τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO).

Την ώρα που οι προοπτικές της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ φαίνονται πιο απομακρυσμένες από ποτέ, μετά από έντεκα χρόνια διαπραγματεύσεων, η νέα αυτή δήλωση του Ερντογάν έρχεται να φέρει νέα δεδομένα στη συζήτηση και θα μπορούσε να θέσει το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ενωμένη Ευρώπη.

Οι δηλώσεις του Ερντογάν μεταδόθηκαν από την εφημερίδα Hurriyet και φέρονται να έχουν γίνει σε δημοσιογράφους που ήταν στο αεροπλάνο του στο δρόμο της επιστροφής από την επίσκεψή του στο Πακιστάν και το Ουζμπεκιστάν. «Γιατί να μην είναι η Τουρκία στην "Σαγκάη 5"; Το είπα στον πρόεδρο Πούτιν, στον Ναζαρμπάγεφ (πρόεδρο του Καζακστάν) και σε όσους συμμετέχουν τώρα στη "Σαγκάη 5"», είπε ο Ερντογάν.

«Ελπίζω ότι εάν υπάρχει μια θετική εξέλιξη εκεί και η Τουρκία ενταχθεί στην "Σαγκάη Πέντε", θα είναι σε θέση να ενεργεί με πολύ μεγαλύτερη ευκολία», τόνισε ο πρόεδρος.

Κίνα, Ρωσία, Καζακστάν, Κιργιζία, Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν σχημάτισαν τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) το 2001 ως ένα περιφερειακό μπλοκ ασφαλείας για την καταπολέμηση των απειλών που προέρχονται από το ριζοσπαστικό Ισλάμ και τη διακίνηση ναρκωτικών από το γειτονικό Αφγανιστάν.

Πιθανή ένταξη της Τουρκίας στην SCO, η οποία αρχικά δεν περιελάμβανε το Ουζμπεκιστάν θα μπορούσε να θέσει σε συναγερμό τους δυτικούς συμμάχους και τα μέλη του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το Reuters.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν κάλεσε τους Τούρκους να κάνουν υπομονή μέχρι το τέλος του έτους και αναφέρθηκε σε ένα δημοψήφισμα που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ως προς την ένταξη στην ΕΕ το 2017.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νετανιάχου: Οι όροι για κατάπαυση πυρός στην Γάζα περιλαμβάνουν την καταστροφή της Χαμάς

Διεθνή / Νετανιάχου: Οι όροι για κατάπαυση πυρός στην Γάζα περιλαμβάνουν την καταστροφή της Χαμάς

Η ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού μετά την παρουσίαση οδικού χάρτη για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα
NEWSROOM
Ρωσία: Επίθεση με 100 πυραύλους και drones σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας

Διεθνή / Ρωσία: Nέα επίθεση με 100 πυραύλους και drones σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας

Η χώρα έχει εντείνει τις επιθέσεις εναντίον των ουκρανικών ενεργειακών υποδομών - Συνεχείς διακοπές ρεύματος, περιορισμοί στη χρήση του και σοβαρές ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Οργανισμός Συνεργασίας της Σανγκάης (Shanghai Cooperation Organization - SCO)Είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του ΝΑΤΟ, μια οικονομική, στρατιωτική, πολιτική ένωση με έδρα το Πεκίνο.Αποτελείται απο 8 κράτη:1)Κίνα2) Ρωσία3) Καζακστάν4) Τατζικιστάν5) Ουζμπεκιστάν6) Κιργιστάν7) Ινδία (το 2017)8) Πακιστάν (το 2017)