Πρόστιμο στο κορυφαίο εστιατόριο Geranium της Δανίας, με τα τρία αστέρια Michelin, για υγειονομικές παραβάσεις

Πρόστιμο στο κορυφαίο εστιατόριο Geranium της Δανίας, με τα τρία αστέρια Michelin, για υγειονομικές παραβάσεις Facebook Twitter
Ο Rasmus Kofoed, ο επικεφαλής του Geranium
1

Κανονικά η φετινή χρονιά θα έπρεπε να είναι αν μη τι άλλο εορταστική για το εστιατόριο Geranium στην Κοπεγχάγη, που τον Φεβρουάριο έγινε το πρώτο στη Δανία που κέρδισε τρία αστέρια Michelin. Ωστόσο, την Πέμπτη έγινε γνωστό πως κατόπιν ελέγχου διαπιστώθηκαν διάφορες υγειονομικές παραβάσεις με αποτέλεσμα να του επιδοθεί πρόστιμο ύψους 2.300 λιρών.

Ειδικότερα, οι κρατικές υγειονομικές αρχές διαπίστωσαν πως Geranium αποθήκευε φρέσκα οστρακοειδή, όπως στρείδια και καραβίδες, σε θερμοκρασίες πολύ ζεστές και για πολύ καιρό. Σε έκθεσή της η Υπηρεσία Τροφίμων Fødevarestyrelsen αναφέρει επίσης πως μέσα στα ψυγεία εντοπίστηκαν «μαύροι, πράσινοι και λευκοί λεκέδες κάτω από τα ράφια και σε συσκευασμένα τρόφιμα». Η έκθεση φέρει ημερομηνία 29 Σεπτεμβρίου, αλλά έγινε γνωστή μόλις χθες. 

Πρόστιμο στο κορυφαίο εστιατόριο Geranium της Δανίας, με τα τρία αστέρια Michelin, για υγειονομικές παραβάσεις Facebook Twitter

Η Fødevarestyrelsen τελικά βαθμολόγησε με ένα «λυπημένο προσωπάκι» το Geranium, που στην σχετική κλίμακα συνιστά τον χαμηλότερο βαθμό της. «Το θεωρούμε πολύ σοβαρό που η εταιρία διατηρούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα τα οστρακοειδή σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες- και το γνώριζαν πως ήταν υψηλές. Επίσης γνώριζαν πως δεν είχαν κάνει γι' αυτό, κάτι που μας δείχνει πως δεν είχαν επίγνωση της σημασίας των κανόνων θερμοκρασίας. Το άλλαξαν μόλις τους το ζητήσαμε. Θα έπρεπε να το είχαν κάνει αμέσως» δήλωσε εκπρόσωπος της Fødevarestyrelsen. 

Από την μεριά του ο σεφ του Geranium, Rasmus Kofoed, σχολίασε: «Δεν συμφωνώ με όσα γράφτηκαν. Πιστεύω πως είναι υπερβολικοί, αλλά παραδέχομαι πως υπάρχουν κάποια μέρη της διαδικασίας στα οποία ενδεχομένως έπρεπε να ήμασταν πιο προσεκτικοί». Διευκρίνισε επίσης πως το εστιατόριο διαθέτει σύστημα τεχνολογίας που ρυθμίζει τις θερμοκρασίες των φαγητών, αλλά τα ψάρια και τα οστρακοειδή φυλάσσονται πάντα στον πάγο ασχέτως με την εξωτερική θερμοκρασία. 

* Με πληροφορίες από Guardian

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια