Υπήρξε ο Μίκης Θεοδωράκης ο "χρήσιμος ηλίθιος του Τσίπρα";

Υπήρξε ο Μίκης Θεοδωράκης ο "χρήσιμος ηλίθιος του Τσίπρα"; Facebook Twitter
15
Υπήρξε ο Μίκης Θεοδωράκης ο "χρήσιμος ηλίθιος του Τσίπρα"; Facebook Twitter
Ένα μήνα μετά την ανάληψη της εξουσίας, στις 24/2/2015, ο Τσίπρας πήγε στην οικία του Θεοδωράκη -που είχε ανησυχήσει για πιθανή κωλοτούμπα-, για να τον καθησυχάσει πως κάτι τέτοιο δεν επρόκειτο να συμβεί. (ORESTIS PANAGIOTOU / POOL / SOOC)

Ήταν βέβαιο ότι θα συνέβαινε. Όταν ο Μίκης Θεοδωράκης στήριξε Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ, οι οπαδοί του κόμματος τον είχαν για Θεό τους και έκραζαν άσχημα όποιον είχε διαφορετική γνώμη. Τώρα που αποκήρυξε τον Τσίπρα και του επιτέθηκε με σκληρούς χαρακτηρισμούς, οι ίδιοι οπαδοί ανακαλύπτουν πως ο Μίκης έχει "γεροξεκουτιάνει" και πως δεν έχει νόημα να ακούμε κάποιον που είχε γίνει υπουργός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Πάντως ένα πράγμα είναι σίγουρο.Ότι στα 90 χρόνια ζωής του, ο Μίκης Θεοδωράκης άλλαξε πολλές φορές γνώμη γιατί έψαχνε πάντα (σχεδόν απελπισμένα) μια αλήθεια για να πιστέψει, έναν σωτήρα για να στηρίξει. Πάντα μεγαλόψυχος και καλοπροαίρετος, ενθουσιαζόταν εύκολα με ιδεολογίες και αρχηγούς. 

Ο κομμουνιστής αγωνιστής μετά πίστεψε στον Καραμανλή («Καραμανλής ή Τανκς» είναι η ατάκα που σφράγισε το τέλος της επταετίας), μετά αλληθώρισε προς το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα, μετά στήριξε τον Μητσοτάκη κι έγινε υπουργός του - κ.ο.κ. 

Για πολλά από εκείνα μετάνιωσε και παραδέχτηκε ότι έκανε λάθος.  

Υπήρξε ο Μίκης Θεοδωράκης ο "χρήσιμος ηλίθιος του Τσίπρα"; Facebook Twitter
.

Κατόπιν, συνέχισε να κάνει λάθη και να μετανιώνει γι' αυτά, με πιο πρόσφατο την υποστήριξη στον Τσίπρα. 

Στην επιστολή του ο Θεοδωράκης, πέρα από κάποιες αμφιλεγόμενες πληροφορίες που πήρε απ' τα Νέα, δεν λέει πράγματα που δεν έχει σκεφτεί και ο πιο λογικός άνθρωπος. Μιλά για την ψεύτικη επαναστατικότητα του Τσίπρα που είναι το παιδί που κάνει τα θελήματα της Μέρκελ και πρόδωσε όσους τον πίστεψαν Όμως, ακόμα και ο πιο λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να μην αναρωτηθεί: Ποιος φταίει που ο Μίκης έκανε και πάλι λάθος; Ο πολιτικός αρχηγός ή ο ίδιος;

Τόση εμπειρία, τόσοι αγώνες, τόσες δεκαετίες.Τι περιμένει ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης για να καταλάβει πως οι πολιτικοί -ειδικά όταν αναλαμβάνουν τη διακυβέρνηση της χώρας- απογοητεύουν και κάνουν κωλοτούμπες; Είμαι σχεδόν σίγουρος πως και ο ίδιος, που τόσο καλά τα λέει έξω απ' το χορό, αν γινόταν Πρωθυπουργός πάλι θα απογοήτευε τον εαυτό του και μετά θα ένιωθε προδομένος.

Υπήρξε ο Μίκης Θεοδωράκης ο "χρήσιμος ηλίθιος του Τσίπρα"; Facebook Twitter
Ο Μίκης Θεοδωράκης χρησιμοποιήθηκε απ' τον Τσίπρας σαν "χρήσιμος ηλίθιος": Χωρίς να είναι μέλος του κόμματος, του έδωσε τη λάμψη του, του έφερε ψήφους και αξιοπιστία. Όταν τελικά διαπίστωσε ότι τον κορόιδεψαν και αποστασιοποιήθηκε οριστικά, ήταν αργά πια (ORESTIS PANAGIOTOU / POOL / SOOC)

«Χρήσιμος Ηλίθιος;»

Πάντως μ' αυτά και με κείνα πολλοί θεωρούν πως υπήρξε έναν «χρήσιμος ηλίθιος» του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρώτα όμως πρέπει να ορίσουμε αυτήν την κατεξοχήν πολιτική φράση:

O όρος «χρήσιμοι ηλίθιοι» αποδίδεται στον Λένιν και ένεκα αυτού έχει πλέον πολιτικά χαρακτηριστικά. Αυτό επιτρέπει στον χρήστη του να τον χρησιμοποιεί χωρίς να κινδυνεύει είτε να χαρακτηριστεί υβριστής, είτε να ανοίξει εκκρεμότητες με τα ποινικά δικαστήρια.

[Δεν υπάρχουν αποδείξεις πως ο Λένιν είπε ή έγραψε τη φράση] παρέμεινε όμως ως ιδιοκτήτης της, «αναφερόμενος» σε Δυτικούς διανοούμενους και άλλους αριστερούς που συνεπικουρούσαν το μπολσεβικικό κίνημα χωρίς να αποτελούν μέλη του και μπορούσαν να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από αυτούς, πιστεύοντας και υπηρετώντας έναν σκοπό που εξυπηρετούσε τους κομμουνιστές και αριστερούς γενικότερα.

Συχνά χρησιμοποιείται πλέον από συντηρητικούς για να περιγράψουν τα ασυνείδητα "όργανα" των κομμουνιστών. Η σύγχρονη πολιτική ορολογία έχει αποδεχτεί τον πολιτικό αυτό όρο που απελευθερωμένος (σχετικά) πλέον από την υβριστική του έννοια, είναι εργαλείο πολιτικών αναλύσεων και αντιπαραθέσεων. #

Στο slang.gr επίσης διαβάζουμε: «Χρήσιμος Ηλίθιος: Πολιτικό-κοινωνική αργκό με την οποία ο Βλαντίμιρ Λένιν [εικάζεται πως] περιέγραφε διανοουμένους και άλλους ανένταχτους συναγωνιστές και συνοδοιπόρους, και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις, που συνεπικουρούσαν το μπολσεβικικό κίνημα, χωρίς να αποτελούν μέλη του.

Τι σημαίνει να είσαι (ή να γίνεσαι) χρήσιμος ηλίθιος; Ότι απλά γίνεσαι αντικείμενο εκμετάλλευσης πιστεύοντας και υπηρετώντας έναν σκοπό που καπελώνουν άλλοι και που απλά σε ανέχονται για όσο τους προσφέρεις αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες σου, ενώ όταν πάψουν να σε χρειάζονται παίρνεις πόδι (και αμαυρώνεται και η υστεροφημία σου).»

Υπήρξε ο Μίκης Θεοδωράκης ο "χρήσιμος ηλίθιος του Τσίπρα"; Facebook Twitter
Θα είναι πιο προσεκτικός στη συνέχεια ο κ. Θεοδωράκης;; Θα σταματήσει να ενθουσιάζεται και να την πατάει με κάθε καινούργιο ελπιδοφόρο σωτήρα; Όπως ακριβώς και ο μέσος Έλληνας ψηφοφόρος, μάλλον όχι. (ORESTIS PANAGIOTOU / POOL / SOOC)

Ναι, ο Μίκης Θεοδωράκης χρησιμοποιήθηκε απ' τον ΣΥΡΙΖΑ (και από άλλα κόμματα παλιότερα) σαν "χρήσιμος ηλίθιος": Χωρίς να είναι μέλος του, του έδωσε τη λάμψη του, του έφερε ψήφους και αξιοπιστία. Κι όταν τελικά διαπίστωσε ότι τον κορόιδεψαν, αποστασιοποιήθηκε.

Το αποτέλεσμα; Αυτοί που τον χρησιμοποίησαν -όπως και τον Μανώλη Γλέζο- τον απαξίωσαν με φράσεις όπως «σημαντική η καλλιτεχνική του αξία αλλά τα έχει χαμένα πια ο καημένος» ή «καλός μουσικοσυνθέτης αλλά τελείως αναξιόπιστος, έχει αλλάξει χίλια κόμματα!». 

Αυτές φυσικά είναι απόψεις που κάλλιστα θα μπορούσαν να έχουν οι Συριζαίοι και πριν από 1.5 χρόνο, αλλά τότε δεν είχαν γιατί τους συνέφερε η υποστήριξη των εθνικών συμβόλων Μίκη Θεοδωράκη και Μανώλη Γλέζου - και κατηγορούσαν ως ιερόσυλο όποιον τις είχε. 

Θα είναι πιο προσεκτικός στη συνέχεια ο κ. Θεοδωράκης;; Θα σταματήσει να ενθουσιάζεται και να την πατάει με κάθε καινούργιο ελπιδοφόρο σωτήρα; Όπως ακριβώς και ο μέσος Έλληνας, μάλλον όχι.

Μια αναγνώστριά μας (που σχολίασε στη σχετική είδηση) πιστεύει πως πρέπει:

«Τι εγινε κ. Θεοδωρακη; Ξαφνικα ανακαλυψατε οτι ανθρακας ο θησαυρος; Μηπως οφειλατε , ως πνευματικος ανθρωπος που επρεπε να διεπεται απο διορατικοτητα, να μην υποστηριζατε τον Τσιπρα στην αρχη της πρωθυπουργιας του και να ενημερωνατε τον ελληνικο λαο για τον κινδυνο που εγκυμονει; Γιατι τωρα μαλλον ειναι πολυ αργα...»

Όμως υπάρχει και η άλλη άποψη. Πως παρά τα λάθη και τα μπρος-πίσω του, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο μουσικοσυνθέτης μιλά για ζητήματα υπαρκτά. Και πως η επιστολή του στον Τσίπρα θα μπορούσε να "ξυπνήσει" τον Πρωθυπουργό και να τον κάνει να αλλάξει πορεία. 

Κάτι που βρίσκει μάλλον απίθανο μια άλλη αναγνώστριά μας, που πιστεύει πως ο Αλέξης Τσίπρας, που τόσο θρήνησε το θάνατο του Κάστρο και ανάλογα το ίδιο υποκριτικά θα θρηνούσε και το θάνατο του Μίκη, δεν θα δώσει καμία σημασία στα λόγια του, ακόμα και σήμερα μαχητικού και καλοπροαίρετου Θεοδωράκη: 

Το πιο απεχθές ειναι ότι δεν θα ιδρωσει το αυτί του.
Κανείς δεν θα αναφερθεί ξανά στα παραπάνω λόγια του μεγάλου Έλληνα και σε 2-3 μερες θα είναι σα να μην έγινε.
Ο Θεοδωράκης όμως μαχεται όπως μπορει. Κι αυτο είναι ανακουφιστικά παρήγορο, εστω και για λίγο

.

15

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

7 σχόλια
Το Κόμμα ενθαρρύνει τους ΔΕΝ ΠΛΕΡΩΝΩ.Τους βάζει να τρέχουν στα διόδια και να τα κλείνουν, τους λέει να μην πλερώνουν τράπεζες, εφορίες και δεν συμμαζεύεται, έρχεται η ώρα που το Κόμμα ανεβαίνει στην εξουσία, τους έρχονται τα πρόστιμα και οι κατασχέσεις. Και καλά τους κάνει. Αυτή πρέπει να είναι η τύχη των χρήσιμων ηλίθιων. Τώρα αν στην πορεία τους πιάνει το παράπονο, who cares, ας έβαζαν το μυαλό τους να δουλέψει. =========
Αμάν πια με όλους αυτούς τους απογοητευμένους πρώην φανατικούς Συριζαιους. Ρε παιδιά ΤΙ ακριβώς δεν καταλαβαίνετε τόσα χρονιά?Είναι τώρα δυνατόν να μην βλέπατε ότι ο Σύριζα συμπύκνωνε όλο το βολεμένο GR κατεστημένο που ήθελε να διατηρήσει τα προνομία που έφεραν την κρίση? Σε βάρος της υπόλοιπης κοινωνίας.Προφανώς και ξέρανε τί στηρίζουν και μας πούλαγαν τρελίτσα. Απλά τώρα που και ο Σύριζα φαίνεται να τους κάνει νερά ψάχνουν να βρουν τον επόμενο ξενιστή…
Νομίζω πως ο Μίκης Θεοδωράκης ζει εδώ και πάρα πολλά χρόνια με τις αναμνήσεις από την δόξα των "Λαμπράκηδων".Η μεταπολίτευση βρήκε όμως μια Ελλάδα αλλαγμένη και τον Μίκη(πάντα του αρέσει, σε αντίθεση με τον Χατζιδάκι, να τον αποκαλούν με το μικρό του) να ακολουθεί αλλά ποτέ να μη προκαλεί, αν και θα το ήθελε, εξελίξεις.Τεράστιος καλλιτέχνης και γενναίος άνθρωπος πάντως που αγαπά τον τόπο του και τους νέους!
Το "χρήσιμοι ηλίθιοι" δεν ειπώθηκε/γράφτηκε ποτέ από τον Λένιν,όπως και μία σειρά άλλες φράσεις που του αποδίδονται ψευδώς. Και το ξαναλέω,με τον Θεοδωράκη έχω διαφωνήσει κι εγώ στο παρελθόν, ιδίως όταν στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ( μην πιάσουμε Σπίθα και πάει λέγοντας). Το να τον λες χρήσιμο ηλίθιο(δηλαδή ένα άβουλο πλάσμα)δεν αποτελεί πολιτική αντιπαράθεση για τα πεπραγμένα του.
Σκέλετορ,ο ελιτισμός σου χτυπάει κόκκινο και αυτό φαίνεται συνέχεια.Την απάντηση μου-λίγο πιο ολοκληρωμένα-(σ)την έδωσα στο κύριο άρθρο που ανέφερε την επιστολή του Θεοδωράκη.Αυτά,και ελπίζω με καλύτερους τρόπους στο μέλλον.
"Τόση εμπειρία, τόσοι αγώνες, τόσες δεκαετίες. Τι περιμένει ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης για να καταλάβει..."Νομίζω εδώ βρίσκεται το κλειδί μιας παρανόησης. Το να καταλαβαίνεις σχετίζεται με τη σοφία. Το να επινοείς, με την ευφυΐα. Οι δημιουργικοί άνθρωποι, όπως ο Μίκης, δεν είναι πως δεν καταλαβαίνουν, είναι πως αγαπούν να πηγαίνουν πέρα από αυτό που καταλαβαίνουν. Το αποτέλεσμα βέβαια δεν είναι πάντα το καλύτερο, είναι γνωστή η σχέση διανοούμενων με απολυταρχικές κινήσεις, γι' αυτό κι ο κόσμος που θέλει την ησυχία του λίγη σημασία τους δίνει.Το να σε υποστηρίζει ο Μίκης λοιπόν μπορεί να ενισχύσει ένα ήδη υπάρχον ρεύμα, αλλά μη γελιόμαστε, δεν δημιουργεί ρεύμα. Ούτε χρησιμοποιήθηκε, ούτε χρησιμοποίησε. Καθένας πήρε κάτι. Μεγάλα παιδιά είμαστε.
Ευτυχώς που σε αυτόν τον τόπο δεν αποφασίζει ο Μίκης, γιατί θα είχαμε βγει από το ευρώ και δεν θα είχαμε να φάμε. Μια με ΚΚΕ, μια με Μητσοτάκη και την άλλη με τον Τσίπρα, ας μείνει στην εκτίμησή μας για τις υπέροχες συνθέσεις του, γιατί από πολιτική ....
Η όλη πορεία της υπόθεσης φαίνοταν εδώ και πάρα πολύ καιρό.Το θέμα είναι ότι ο Μίκης λογικό να βγάζει πικρία και θυμό γιατί έπεσε θύμα εκμετάλευσης. Από την άλλη κανείς δεν του φταίει και θα περίμενε κάποιος να μην τρώει τόσο κουτόχορτο. Δίκιο είχε γι αυτά που έλεγε αλλά τώρα είναι προφανή. Το θέμα είναι που ήταν να τα ενισχύσει φωνές που τα έλεγαν όταν δεν ήταν της μόδας. Ένα επίσης αξιοσημείωτο είναι το πόσο εύκολα ανεβάζει και κατεβάζει ανθρώπους η Αριστερά. Όταν είναι δικοί μας και μας βοηθάνε είναι θεοί, όταν δεν τους χρειαζόμαστε ή διαφωνήσουν με το κόμμα, στον Καιάδα. Πολύ παλιές συνταγές ΚΚΕ που διέγραφε μέχρι και αρχηγούς τους (βλέπε Ζαχαριάδη).
Προκαταβολικά, να συμπληρώσω ότι είναι ανοησία να λέμε για κάποιον ''μείνε στον τομέα σου και άσε τα πολιτικά'', γιατί όλοι είμαστε πολίτες, όλους μας επηρεάζουν και θα έπρεπε να μας απασχολούν τα πολιτικά δρώμενα. Σαν να λέμε ότι ένας γιατρός θα πρέπει να είναι μόνο γιατρός, ένας δάσκαλος μόνο δάσκαλος και ένας πατέρας μόνο πατέρας.
Γιατί ταυτιζεις το ΚΚΕ με την αριστερά? Ο Ζαχαριάδης πριν διαγραφεί είχε προλάβει και είχε διαγράψει πάρα πολλούς και αυτό συμβαίνει και σε άλλα κόμματα. Αλλά δυστυχώς το κόμμα που ποτέ δεν κάνει λάθος καταδίκασε σαν προδότες και πάρα πολλούς αθώους όπως π.χ. τον Πλουμπιδη. Αριστερά ήταν και η ΕΔΑ. Τώρα αν εγώ πω η δεξιά εκτελεί πολιτικούς κρατούμενους και οργανώνει πολιτικές δολοφονίες θα καταλάβεις τι έχεις γράψει? Δυστυχώς οι διαγραφές και οι ηλιθιοι υπάρχουν σε όλους τους χώρους σε αυτή τη χώρα.