Περι γυναικείας φιλίας**

Περι γυναικείας φιλίας** Facebook Twitter
Ξεχάστε γυναικείες κλαψιάρικες σειρές, χαμηλής ποιότητας ταινίες και περιοδικά ποικίλης ύλης. Θα κλάψετε μαζί, θα πλακωθείτε, θα γελάσετε, θα πληγώσετε ο ένας τον άλλο τόσο βαθιά, αλλά χωρίς ποτέ να σπάτε το δεσμό που δημιουργήσατε...
3

Αν διαβάζεις αυτό, πιστεύοντας ότι γυναικεία φιλία δεν υπάρχει και αυτή η άποψη έχει προκύψει από την εμπειρία σου (και όχι από σεξιστικές αντιλήψεις που σου έχουν φορτώσει τα γυναικεία περιοδικά και το Sex and the City), τότε λυπάμαι για τις γυναίκες που έχεις γνωρίσει. Ωστόσο, νομίζω οι περισσότεροι υποθέτουν αυθαίρετα ότι οι γυναικείες φιλίες είναι εύθραυστες και επιφανειακές και αρκεί ένας άντρας για να τις καταστρέψει. Συγνώμη που σου στερώ τη χαρά να πιστεύεις ότι οι άντρες είναι το κέντρο στη ζωή κάθε γυναίκας, αλλά θες δε θες να το πιστέψεις, γυναικεία φιλία ζει και υπάρχει και όποια γυναίκα δεν την έχει βρει, να ψάξει κι άλλο. Κι αν δεν την βρει εδώ, να ξεκινήσει τα ταξίδια (το θέμα φιλίας ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες δεν το ανοίγω καν, θα χρειαστώ βιβλίο, ας μιλήσουμε μόνο για τη φιλία ανάμεσα σε γυναίκες).


Καταρχάς, δεν έχω καταλάβει τον πόλεμο που έχει ξεκινήσει για τις γυναικείες φιλίες και πιο πολύ με πληγώνει να το ακούω από γυναίκες. Είναι οι ίδιες γυναίκες που βοηθάνε να καταστραφεί κάθε ελπίδα οι γυναικείες φιλίες να πάρουν τη θέση και την τιμή που τους αξίζει. Ναι, λειτουργούμε, ενδεχομένως, πολύ διαφορετικά σε μερικές (ή πολλές ή και όλες) τις περιπτώσεις από ότι στην αντρική φιλία. Επομένως, εφόσον μιλάμε για διαφορετικά πράγματα, δε μπορείς να μετρήσεις με τα ίδια μέτρα και σταθμά.

Γυναικεία φιλία υπάρχει, και μάλιστα ισχυρότατη. Διαφορετική από των αντρών ίσως, αλλά και ειλικρινής και βαθιά. Εγώ τα έζησα και τα ζω, γι αυτό στα λέω. Κι αν έχασα φιλίες, είναι γιατί έτσι συμβαίνει σε ΟΛΕΣ τις ανθρώπινες σχέσεις ανεξαρτήτως φύλου.


Πιστεύεται ότι ζηλεύουμε τις φίλες μας και ψάχνουμε πάσα ευκαιρία να τους κλέψουμε ή να καταστρέψουμε αυτό που αποκτούν υποκινούμενες από φθόνο. Το πρώτο δεν το αρνούμαι αλλά η ζήλια είναι ένα βασικό ανθρώπινο συναίσθημα και όποιος λέει ότι δεν το έχει νιώσει, λέει ψέματα. Έχω δικαίωμα να ζηλεύω, από τη στιγμή που μπορεί να μην έχω φτάσει ακόμα στο σημείο εκείνο της πνευματικής ανωτερότητας που να μου επιτρέπει να κοιτάω μόνο τη δουλειά μου. Αλλά όχι. Δε θα αρχίσω να κουτσομπολεύω, να λέω ψέματα, να απομακρύνομαι ή να καταστρώνω ύπουλα σχέδια για να πάρω ότι απέκτησε η φίλη μου. Αν το κάνω, ήμουν μια κακή φίλη και ας κοιτάξω να βελτιωθώ στο μέλλον. Άλλωστε, μάλλον ο πραγματικός φίλος στη χαρά φαίνεται πιο πολύ.


Όπως είπα και πιο πάνω, μπορεί να νομίζετε ότι ένας γκόμενος αρκεί για να καταστρέψει φιλίες χρόνων, αλλά το ίδιο ισχύει και για τους άντρες και λυπάμαι για όσους αναγκάστηκαν να περάσουν από κάτι τόσο επώδυνο, όσο να ερωτεύεσαι την κοπέλα του φίλου σου ή το αγόρι της κολλητής σου. Αν φερθείς ειλικρινά μπορεί να τα χάσεις όλα. Αν φερθείς ύπουλα, σίγουρα θα τα χάσεις όλα. Ο έρωτας είναι πολύπλοκο συναίσθημα, βέβαια, και ποτέ δεν ξέρεις πως θα φερθείς και τι θα κάνεις. Όπως και να χει, δεν είναι θέμα φύλου, είναι θέμα προσώπων και καταστάσεων. Σου εύχομαι, ωστόσο, τα γούστα σου με τις φίλες/τους φίλους σου να είναι εντελώς ανάποδα.


Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι πρέπει κάποια στιγμή να απαλλαγούμε από τις γενικεύσεις και αυτό θα κάνει καλό και στα δύο φύλα. Δεν αρνούμαι τις διαφορές που υπάρχουν στο DNA και δημιουργήθηκαν με τα πέρασμα εκατομμυρίων χρόνων. Όμως, το πώς θα φερθεί ο καθένας, καλά ή κακά, δίκαια ή άδικα, αφορά αποκλειστικά τον ίδιο και τον τρόπο που σκέφτεται, δε μπορεί να ρίχνει την ευθύνη στο φύλο του (για τίποτα όμως, ούτε για την απιστία, ούτε για τα νεύρα και τις drama queen συμπεριφορές, ξέρεις εσύ για ποιο πράμα μιλάω).


Για να αρχίσω να κλείνω σιγά σιγά, η φιλία, η πραγματική φιλία, είναι ένα πράγμα υπέροχο. Ξεχάστε γυναικείες κλαψιάρικες σειρές, χαμηλής ποιότητας ταινίες και περιοδικά ποικίλης ύλης. Θα κλάψετε μαζί, θα πλακωθείτε, θα γελάσετε, θα πληγώσετε ο ένας τον άλλο τόσο βαθιά, αλλά χωρίς ποτέ να σπάτε το δεσμό που δημιουργήσατε. Οπότε αν μέχρι τώρα πληγώθηκες από λάθος φιλίες, βγες εκεί έξω και διεκδίκησε κάτι καλύτερο. Γυναικεία φιλία υπάρχει, και μάλιστα ισχυρότατη. Διαφορετική από των αντρών ίσως, αλλά και ειλικρινής και βαθιά. Εγώ τα έζησα και τα ζω, γι αυτό στα λέω.Κι αν έχασα φιλίες, είναι γιατί έτσι συμβαίνει σε ΟΛΕΣ τις ανθρώπινες σχέσεις ανεξαρτήτως φύλου. Αν κάποιος σου πει να συμβιβαστείς με κάτι ψεύτικο και μέτριο, σου λέει ψέματα, αυτός συμβιβάστηκε και δεν αντέχει οι άλλοι να τα πάνε καλύτερα. Καλή τύχη.

Αφιερωμένο στην Ελένη, τη Δήμητρα και τη Στέλλα που μου έμαθαν τι σημαίνει φίλος και μαζί με αυτό πολλά άλλα πράγματα. Κάπου διάβασα ότι μια στις 5 γυναίκες δεν έχουν καμία καλύτερη φίλη και νιώθω πολύ τυχερή που έχω τρεις και μέσα σε αυτά τα 4 χρόνια με έκαναν καλύτερο άνθρωπο.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια