Επιτρέπονται τα ελάφια στα pet-shop της Ελλάδας;

Επιτρέπονται τα ελάφια στα pet-shop της Ελλάδας; Facebook Twitter
20
Επιτρέπονται τα ελάφια στα pet-shop της Ελλάδας; Facebook Twitter

Αναγνώστης μας μου έγραψε (και έχω φυσικά τα στοιχεία του στη διάθεσή μου - επιβεβαιώσαμε την ταυτότητά του και, δυστυχώς, ΔΕΝ μας κάνει πλάκα):

Άρη: 

Πήγα σήμερα σε ένα pet shop στον Πειραιά και είδα ένα ζαρκάδι (!!!!!). Είναι κατατρομαγμένο και το έχουν σε αυτά τα κουτιά με τα τζάμια που βάζουν τους σκύλους.

Το pet shop αυτό έχει και κάτι φίδια, κροκόδειλο, παράξενους βατράχους, έναν πίθηκο μινιατούρα(!!!). Αυτά δεν τα έχουν κρυφά, στη βιτρίνα τα έχουν επί μήνες και δεν τα αγοράζει κάποιος. Τους ρώτησαν αν επιτρέπεται να έχουν αυτά τα ζώα και μου είπαν απότομα ότι έχουν χαρτιά, το οποίο δεν το πιστεύω.

Απευθύνθηκα στο WWF, τον Αρκτούρο, την ΑΝΙΜΑ και δεν ξέρω πού αλλού να απευθυνθώ, γιατί κανείς από αυτούς δεν έχει εξουσία να κάνει κάτι.

Μήπως να γράφατε κάτι, γιατί τα ζώα ταλαιπωριούνται.

*Ο αναγνώστης δεν μπόρεσε φυσικά να βγάλει φωτογραφίες. Εμείς εντοπίσαμε το pet shop, και επικοινωνήσαμε μαζί τους ζητώντας αποδεικτικά στοιχεία περί της νομιμότητας των αγοραπωλησιών ζαρκαδιών - καθώς και την άποψή τους για το θέμα. Δεν καταδέχτηκαν να μας μιλήσουν. 

Επιτρέπονται τα ελάφια στα pet-shop της Ελλάδας; Facebook Twitter
Επιτρέπονται τα ελάφια στα pet-shop της Ελλάδας; Facebook Twitter
Επιτρέπονται τα ελάφια στα pet-shop της Ελλάδας; Facebook Twitter
Επιτρέπονται τα ελάφια στα pet-shop της Ελλάδας; Facebook Twitter
Επιτρέπονται τα ελάφια στα pet-shop της Ελλάδας; Facebook Twitter

Οι φωτογραφίες είναι απ' το επίσημο σάιτ του εν λόγω pet shop - και, φυσικά, δεν υπάρχει φωτογραφία ζαρκαδιού.

===============================

UPDATE: Ο ίδιος αναγνώστης με ενημέρωσε για τις εξελίξεις - μέσω του zoosos

 

 

Είχε το ελαφάκι μέσα στη γυάλινη βιτρίνα του pet shop

 

 

Τι και αν το ελάφι Dama – dama είναι είδος υπό προστασία; Αυτό δεν φαίνεται να εμπόδισε τον ιδιοκτήτη ενός καταστήματος πώλησης ζώων στον Πειραιά να τοποθετήσει μέσα στη γυάλινη βιτρίνα, στην οποία συνήθως «διαφημίζουν» κουτάβια και γατάκια ένα νεαρό ελαφάκι.

Το ζώο το είδε μια πελάτισσα μέσα σε αυτή την προθήκη από γυαλί και αμέσως επικοινώνησε με την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) για να καταγγείλει την κατοχή του ζώου.

Τελικά η Π.Φ.Π.Ο. ενημέρωσε το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων (Ε.Κ.Π.Α.Ζ.) στην Αίγινα και η υπεύθυνη Δράσεων του, Ματίνα Πάλλη, επικοινώνησε με το Δασαρχείο Πειραιά αλλά δεν βρήκε κανέναν εκεί. Το Δασαρχείο δεν λειτουργούσε καθώς - όπως ενημερωθήκαμε - έπειτα και από τις τελευταίες περικοπές, οι υπάλληλοι αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντά τους!

Γι' αυτό και η κα Πάλλη απευθύνθηκε στην Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή. Έτσι σε συνεργασία με την Πόπη Γιαννίτση, θηροφύλακα υπεύθυνη για την περιοχή του Πειραιά έγινε η κατάσχεση του νεαρού θηλυκού ελαφιού - που ανήκει στο είδος Πλατώνι.

Εις βάρος του ιδιοκτήτη σχηματίστηκε δικογραφία, γιατί οι δικαιολογίες που είπε, ότι δηλαδή κάποιος πελάτης του το βρήκε και θα το μετέφερε στο Δασαρχείο για να το παραδώσει - όμως προσωρινά το είχε αφήσει εκεί - δεν έπεισαν κανέναν.

Το ελαφάκι, που κρατούνταν σε γυάλινο κλουβί για σκύλους, του οποίου ήταν καλυμμένη η πρόσοψη με εφημερίδες για ευνόητους λόγους, ήταν υποσιτισμένο ιδιαίτερα στρεσαρισμένο και σε κακή κατάσταση υγείας.

Η κα Πάλλη γι' αυτή την επιχείρηση διάσωσης του ζώου τονίζει: «Σε συνεργασία με τον Γιάννη Θεοδωρόπουλο από το Ε.Κ.Π.Α.Ζ., τον δασοφύλακα Δημήτρη Κόκκινο από το Δασαρχείο Πειραιά και τους θηροφυλάκες Πόπη Γιαννίτση, Αλέκο Κόκκαλη και Νίκο Σπερνοβασίλη έγινε έφοδος στο κατάστημα, όπου και βρέθηκε το νεαρό Πλατώνι.

Έπειτα από έλεγχο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής και του Δασαρχείου Πειραιά, διαπιστώθηκε, ότι οι υπεύθυνοι του καταστήματος δεν έφεραν τα απαραίτητα έγγραφα για το ελάφι και προχώρησαν στην κατάσχεσή του.

Στο χώρο του καταστήματος βρέθηκαν αρκετά εξωτικά ζώα, κάποια σε κακή κατάσταση υγείας. Όπως ενημερωθήκαμε, το Δασαρχείο Πειραιά είχε ήδη προβεί σε αυτοψία την προηγούμενη εβδομάδα και όλα τα συνοδευτικά έγγραφα των ζώων αυτών, έχουν σταλεί εκεί για να ελεγχθεί η νομιμότητα τους.

Tα δύο ζώα μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο Ε.Κ.Π.Α.Ζ., με τη συνδρομή του θηροφύλακα Αίγινας, Δημήτρη Τζούρα, ο οποίος ταξίδευε για το νησί και προσφέρθηκε να τα συνοδεύσει ο ίδιος στο κέντρο με το υπηρεσιακό του όχημα, ώστε να αποφύγουμε περιττές μετακινήσεις και να μειωθεί στο ελάχιστο η ταλαιπωρία τους».

Η αιχμαλωσία και η εμπορία άγριων ζώων απαγορεύεται. Κάποια στιγμή θα το καταλάβουμε...

 

 ========================

Από το σάιτ του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ

Ζαρκάδι (Capreolus capreolus)

Είναι το πιο μικρό είδος της οικογένειας των ελαφιδών. Το χειμώνα συναντάται σε χαμηλότερα υψόμετρα ενώ το καλοκαίρι ανεβαίνει ψηλότερα ανάλογα με την ποσότητα και την ποιότητα της τροφής. Το ζαρκάδι ζει σε ποικιλία δασικών βιοτόπων (φυλλοβόλα ή μικτά δάση με κωνοφόρα) και εμφανίζεται σε μεγάλους πληθυσμούς στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

Γνωρίζετε ότι...
Το ζαρκάδι είναι είδος ημερόβιο. Για την αναζήτηση της τροφής του κινείται κυρίως κατά τις πρωινές και απογευματινές ώρες.


Σε περίπτωση άσχημων καιρικών συνθηκών, όπως δυνατή βροχή και δυνατό άνεμο, προφυλάσσεται μέσα στην πυκνή βλάστηση και δεν βγαίνει για να τραφεί.


Το ζαρκάδι μπορεί να αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα αλλά για μικρό χρονικό διάστημα, λόγω της μικρής χωρητικότητας των πνευμόνων του.


Βλέπει, ακούει και κολυμπά πολύ καλά.


Τρώει τα φύλλα και τα κλαδιά των θάμνων των δέντρων κι έτσι βοηθά να υπάρχουν ανοίγματα στο δάσος και να αναπτύσσεται η χαμηλή βλάστηση.
Τα αρσενικά έχουν περιοχές επικράτειαςπου τις υπερασπίζονται δίνοντας θεαματικές μάχες με τα κέρατά τους.

 

Το αρσενικό ζαρκάδι έχει κέρατα που πέφτουν το φθινόπωρο και ξαναφυτρώνουν στα τέλη του χειμώνα.

Το ζαρκάδι στην Ελλάδα


Στην Ελλάδα, έχουν απομείνει μικροί πληθυσμοί ζαρκαδιών που απαντώνται στις ορεινές περιοχές της Ηπειρωτικής Ελλάδας. Το είδος χαρακτηρίζεται τρωτό που σημαίνει ότι αν συνεχίσει να εξοντώνεται σύντομα θα απειλείται με εξαφάνιση.

Απειλές


Το ζαρκάδι αποτελεί φυσική λεία για τα σαρκοφάγα ζώα. Παρά το γεγονός αυτό, οι κυριότερες απειλές για το είδος προέρχονται από τον άνθρωπο και είναι το παράνομο κυνήγι και η καταστροφή των βιοτόπων του.

===============================

Ψάχνοντας στο Google

Ουδέν σχόλιο.

 

 

 

20

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

12 σχόλια
σε ένα εστιατόριο - σουβλακερί κτλ στην Αμμουδάρα Ηρακλείου Κρήτης ένας κροκόδειλος κοσμεί με την παρουσία του τον προαύλιο χώρο κλεισμένος σε ένα γυάλινο κλουβί που δεν αερίζεται επαρκώς και τα παιδιά των πελατών του χτυπούν τα τζάμια για να προκαλέσουν την όποια αντίδραση του εμφανώς ναρκωμένου ζώου...
Ποταπό πλάσμα ο άνθρωπος...συνεχίζει να εκμεταλλεύεται τα πάντα προκειμένου να απολαμβάνει κέρδος όπως όπως. Το ομολογώ: δυσκολεύομαι να στρέψω το βλέμμα προς τη βιτρίνα όποτε περνάω έξω από ένα pet shop. Και μόνο η γνώση πως ένα πλάσμα διαβιεί στο ελάχιστο δυνατό επί 24/7 μέχρι να βρει φιλόξενη αγκαλιά και δίχως να μπορείς νομικά να κάνεις κάτι, με θλίβει.Η μόνη λύση για να αποφευχθούν μελλοντικά τέτοια φαινόμενα βρίσκεται στην διευκόλυνση κι απλοποίηση των διαδικασιών για τον έλεγχο τέτοιων "φυλακών", ώστε να μην αισθάνεσαι δέσμιος της γραφειοκρατίας ο εκάστοτε καταγγέλων. Μέσα από τη σχετική ευαισθητοποίηση κι ακτιβισμό μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τις περιπτώσεις εκμετάλλευσης και βαρβαρότητας. Η αθλιότητα εν Ελλάδι δεν εξαντλείται στα ζώα, αλλά ξεκινάει από αυτά...
Φιλοζωικές οργανώσεις, σε συνεργασία με το αστυνομικό τμήμα της περιοχής και παραγγελία εισαγγελέα?Σε ότι έχει σχέση με σκυλιά που κρατούνται υπό κακές συνθήκες από τους ιδιοκτήτες τους αυτή είναι η συνήθης πρακτκική
Όποιος θέλει, μπορεί. Φρόντισα με 2 καταγγελίες να πάρουν την άδεια εμπορείας ζώων από κατάστημα στης περιοχής μου. Καταγγελίες για πετ σοπ γίνονται στις κατά τόπους υπηρεσίες κτηνιατρικής. Πρέπει επί τέλους να σταματήσει αυτό το χάλι με τα καταστήματα αυτά. Εμείς πρώτοι ΔΕΝ πρέπει αν τα στηρίζουμε αγοράζοντας εκεί τροφές. Υπάρχουν πολλά πετ σοπς που φανατικά ΔΕΝ πουλάνε ζώα! Υποστηρίξτε αυτά!
έκανες καταγγελία για πώληση ζώων όπως κουτάβια και γατάκια;και έπιασε τόπο;και πως ακριβώς το έκανες αυτό είναι εύκολο να μου πεις; Εχω ψάξει να βρω τι νόμοι επιτρέπουν πώληση κουταβιών στα πετ σοπ και πραγματικά μπερδεύτηκα. Επιτρέπεται τελικά ή όχι; δεν μπορώ να βλέπω κουτάβια σε βιτρίνες. γίνομαι έξω φρενών
H καταγγελία δεν αφορούσε πώληση αλλά στη μία περίπτωση ήταν ενήλικο ζώο μέσα σε κλουβι και στη δεύτερη τρομερή δυσοσμία από το μαγαζί μήνα Αύγουστο που παρέμενε κλείστο. Η πώληση επιτρέπεται. Η κακοποίηση δεν επιτρέπεται. Όταν η κτηνιατρική υπηρεσία έκανε έλεγχο την πρώτη φορά του βρήκε σωρεία άλλων παραβάσεων και του έκανε σύσταση. Στη δεύτερη καταγγελία τον ξαναβρήκε με τις ίδιες παραβάσεις και του απαγόρευσε να πουλάει ζώα για 6 μήνες αρχικά. Η υπόθεση έφτασε στον εισαγγελέα. Αυτός πάντως δεν ξανάβαλε ζώα στη βιτρίνα (για όσο καιρό έμενα ακόμα εκεί). Έχω να σημειώσω δε την εξαιρετική προσπάθεια των υπαλλήλων της κτηνιατρικής υπηρεσίας η οποία με είχε αφήσει άφωνη (Νομαρχία Ανατολικής Αττικής ήταν τότε)
Συγγνωμη αλλα γιατι σας πειραξε (μονο) το ζαρκαδι? Τι διαφορα εχει απο τα αλλα ζωα?Τα κακομοιρα τα σκυλακια και τα γατακια που ζουν πολλες φορες επι μηνες μεσα στις ακαθαρσιες, σε ενα κουτι που ισα-ισα χωρανε, δεν τα λυπαστε?Αυτη η αθλιοτητα με αυτα τα pet-shop πρεπει να τελειωσει. Σταματηστε να αγοραζετε οτιδηποτε απο pet-shop που εχουν ζωα σε βιτρινες.[Aπ. Άρη: Για αρχή ζαρκάδια/ελάφια είναι είδη προς εξαφάνιση και προστατεύονται απ' το νόμο. Κατά τα άλλα κι εγώ όταν πήρα γάτες επέλεξα φυσικά να πάρω/σώσω γατάκια του δρόμου κι όχι από pet shop.]
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα pet shop, είναι όλοι αυτοί οι "εκτροφείς καθαρόαιμων" ζώων, κυρίως σκυλιών που τα έχουν σε άθλιες συνθήκες και μεγάλη άνεση ξεσκαρτάρουν όσα δεν τους κάνουν γιατί δεν τους φέρνουν τα κατάλληλα κουτάβια για να τα χρεώσουν στις εξωφρενικές τιμές των 500-800 ευρώ.
απαράδεκτο! έχουν δει πολλά τα μάτια μου σε αυτή τη χώρα αλλά ζαρκάδι; Και καταγγελία να γίνει δεν θα γίνει απολύτως τίποτα, φιλοζωική να πάει τα κανάλια θα τους βγάλει υστερικούς. Από μία χώρα που δεν σέβεται τα αυτονόητα δυστυχώς δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά.Πιθικάκι έχω δει αλυσοδεμένο σε pet shop της Καισαριανής. Όταν ρώτησα αν αυτό είναι νόμιμο μου είπαν ότι πολλά καταστήματα το κάνουν και μάλιστα τα πιθηκάκια είναι ¨ακριβά¨...Όσο για τα χαρτιά, έχω δει κάποια για σκύλους ράτσας από υποτιθέμενα εκτροφεία ¨Βουλγαρίας¨...
Θα είχε πολύ μεγαλο ενδιαφέρον ενα τετοιο αρθρο γιατι υπάρχουν πολλες περιπττώσεις κακοποιησης ζωων και ενω θες να αντιδράσεις δεν ξέρεις ποιος είναι ο αρμοδιος για την καθε περιπτωση .
Oντως κυριε Δημοκιδη θα ηταν πολυ χρησιμα καποια τηλεφωνα στα οποια θα μπορουσαμε να απευθυνθουμε σε τετοιες περιπτωσεις. Ετυχε πριν 2 χρονια να βρω ενα γερακι μεσα σε μια δεξαμενη περτελαιου εργοστασιου και οπου και αν απευθυνθηκα δε μπορεσα να βρω ακρη, πολυ περισσοτερο επειδη μενω σε επαρχια και εδω δεν υπαρχουν καν φιλοζωικες οργανωσεις. Το γερακι πεθανε μετα απο 2 μερες.
Υπάρχει διεθνής νόμος που απαγορεύει την εμπορία άγριων ζώων. Ό,τι και να λέει το κατάστημα, "χαρτιά" δεν έχει.Το εξωφρενικό για μένα δεν είναι οι συνταγές για "κυνήγι" (όσο κι αν σου χτύπησαν άσχημα δεν απαγορεύεται να το φας) αλλά η απουσία οποιουδήποτε ελέγχου για οποιοδήποτε θέμα σ' αυτή τη χώρα. Το "δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα" το έχω ακούσει κι εγώ. Υποθέτω ότι χρειάζεται επίσημη καταγγελία από τον πολίτη στην αρμόδια αρχή. Κι αν ασχοληθούν...