Στο σημερινό «Α μπα»: σε αναζήτηση δεδομένων

Στο σημερινό «Α μπα»: σε αναζήτηση δεδομένων Facebook Twitter
89


__________________
1.

Καταφεύγω, λοιπόν, σε εσένα, αγαπητότατη Α μπα, με το πρόβλημά μου, καθώς με όσους φίλους/φίλες το έχω συζητήσει οι απόψεις διίστανται. Βρίσκομαι σε μία περίπλοκη κατάσταση. Μου αρέσει ένα αγόρι, στον οποίο εγώ δεν αρέσω. Ξέρω ότι με εκτιμάει και με συμπαθεί, αυτό μου το έχει πει και ο ίδιος, αλλά δεν υπάρχει ερωτικό ενδιαφέρον (δεν μου το έχει πει, αλλά το έχει δείξει). Το γεγονός, ότι είναι ευγενικός και αστείος και καλός άνθρωπος, αλλά και το ότι δουλεύουμε μαζί στην ίδια εταιρεία, στο ίδιο τμήμα, σε διπλανά γραφεία, κάνει αυτή τη κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη. Όχι μόνο είμαστε πολύ, καλοί συνεργάτες, αλλά έχει αναπτυχθεί και μία φιλία, όπου μου εκμυστηρεύεται τα προσωπικά του, ρωτάει για τα δικά μου, συζητάμε τις γενικότερες εξελίξεις στη ζωή μας, βλέπουμε τις ίδιες σειρές και τις αναλύουμε την επόμενη μέρα στο γραφείο, με καλεί στα live του όποτε παίζει μουσική, έρχεται σε διάφορες έξω-εταιρικές δραστηριότητες, που έχω εγώ. Και μου αρέσει αυτή η φιλία και μου αρέσει αυτός ως άνθρωπος και περνάω πάντα ωραία μαζί του. Δεν του έχω δείξει με κάποιο τρόπο τα συναισθήματα μου (αν και υποψιάζομαι ότι κάτι έχει καταλάβει) διότι για την καθημερινότητα μου είναι μεγάλο ρίσκο να εκτεθώ με αυτό τον τρόπο. Πως μπορώ να ξεκολλήσω το μυαλό μου από έναν άνθρωπο χωρίς κάποιο ενδιαφέρον για εμένα, όταν τον βλέπω κάθε μέρα και αλληλοεπιδρώ τόσο πολύ μαζί του; Θα μου πεις κόψε τι πολλές επαφές εκτός, πίστεψε με το έχω δοκιμάσει, αλλά όπως και να έχει έρχεται η Δευτέρα και πάλι παρέα θα είμαστε, να γελάμε και να συζητάμε και να μου λέει για όποια νέα κοπέλα τον ενδιαφέρει αυτή την εβδομάδα. Ούτως ή άλλως είναι πολύς ο χρόνος μαζί του. Δεν θέλω να τον κάνω να με προσέξει, μπορεί και να το έχει ήδη κάνει αλλά για τους δικούς του λόγους να έχει επιλέξει να μην εμπλακεί, θα ήθελα μία λύση στο να πάψω να τον σκέφτομαι και να μην γελάω μόνη μου με τα αστεία του.
 


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Βρες κάποιον άλλον που σου αρέσει και του αρέσεις κι εσύ. Δεν θα γίνει από μόνο του. Θα πρέπει να το βάλεις μπρος στο μυαλό σου, ώστε να ανοίξει και να βλέπεις ποιοι άλλοι υπάρχουν γύρω σου. Έχεις κολλήσει επειδή δεν έχεις κάτι άλλο να ασχοληθείς και αυτή η μετέωρη κατάσταση σε βολεύει για να μην ξεβολευτείς ώστε να ψάξεις αλλού. Όταν θα γίνει αυτό, θα δεις ότι αυτός που σκέφτεσαι τώρα είναι ένας ευγενικός και αστείος και καλός άνθρωπος που τελικά είναι καλός μόνο για φίλος.

__________________
2.

Αγαπητή Αμπα!
Επισκέφθηκα πρόσφατα συγγενικό μου πρόσωπο, ή οποία συγκατοικεί με μία φίλη της.
Μπαίνοντας στο σπίτι μου έδειξε τους χώρους και είδα μόνο ένα διπλό κρεβάτι (το σπίτι είναι μεγάλο, χωράει κι άλλο κρεβάτι). Σε ρωτώ λοιπόν γιατί έχω μπερδευτεί... Μήπως υπάρχει ερωτική σχέση και απλά δεν μου το λέει ή είναι όντως δυνατό να συγκατοικείς με φίλη για 5 χρόνια και να μην έχεις προσωπικό χώρο; Θα ήθελα την γνώμη σου!
-Λένα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Έλα βρε Λένα, έλα βρε Λένα. Βρε Λένα. Για όνομα του Θεού βρε Λένα που μπερδεύτηκες κι όλας.


__________________
3.

Ειμαι 23 και προσφάτως χώρισα με δικη μου επιλογη από μια σχέση 4 χρονων γιατι όπως λέει και η αγαπημένη μας τραγουδίστρια ...όσο περνούσε ο καιρός, γινόμουν εκκρεμότητα! Λοιπόν το θέμα μου ειναι οτι με αυτό το παιδί έχουμε μια κοινή παρέα, συγκεκριμένα οι φίλοι του και φιλες μου κάπως την φτιαξαν εδώ και 2-3 χρόνια. Ειναι δυνατόν να ξεφύγεις από το φάντασμα του παρελθόντος όταν θα τον βλέπεις αναγκαστικά σε κάποιες εξόδους σου ή θα μαθαίνεις νέα για αυτόν συνέχεια ?
Θελω να προχωρήσω σε αυτό το τομέα της ζωής μου αλλά φοβάμαι πολυ για το τι θα πουν οι άλλοι,το μετρο σύγκρισης που θα κάνουν και γενικά το ποσο θα με κατακρίνουν για την επιλογή μου να κάνω ένα νέο ξεκίνημα.
Σ' ευχαριστώ!
-εν δυνάμει κατακριτέα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Δεν είμαι σίγουρη ότι κατάλαβα καλά. Αλλά αν κατάλαβα καλά, τι πιστεύεις ότι περιμένουν οι φίλοι σου από σένα; Ότι έκλεισες σαν γυναίκα και θα μπεις σε μοναστήρι;


Η αντίδραση τους εξαρτάται από εσένα. Αν θεωρείς ότι τους χρωστάς εξηγήσεις, θα τις απαιτήσουν. Ελπίζω να συνειδητοποιείς ότι δεν τελείωσε ακόμα η ζωή σας, και ότι αυτό που έγινε είναι κάτι πολύ συνηθισμένο στην δεκαετία των '20. Οι παρέες είναι ακόμα ρευστές και τα γκομενικά άλλοτε τις χαλάνε, άλλοτε τις φτιάχνουν. Αν νιώθεις ότι το κουτσομπολιό είναι εις βάρος σου και δεν έχεις συμμάχους, τότε δυστυχώς αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι φίλοι σου.

__________________
4.

Αμπα μου...
Έχω διαβάσει πολλές φορές να λες πως όταν κάποιος λέει οτι δεν θέλει σχέση, δεν θέλει σχέση μαζί σου.

Θα ήθελα να μοιραστώ την δική μου ιστορία, ίσως για να έχω μια καθαρότερη άποψη, ίσως μια τρίτη γνώμη, διότι όταν ανοίγω αυτό το θέμα με φίλους, συνήθως μου λένε "μην στεναχωριέσαι, πήγαινε παρακάτω, σιγά δεν έγινε και κάτι"

Ήμουν με έναν τύπο ο οποίος με προσέγγισε ερωτικά ενώ βρισκόμασταν στον ίδιο επαγγελματικό χώρο, και συναντιόμασταν μια φορά το μήνα για κάτι συναντήσεις. Ήξερε πως έβγαινα απο μια σχέση εκείνο το διάστημα οπότε και με προσέγγισε. Εγώ ανταποκρίθηκα διότι έπαιρνα την προσοχή που μου έλλειπε και μου άρεσε πολύ και ο ίδιος. Στην αρχή ηταν ενθουσιασμένος, μου έλεγε πως ήθελε να μείνουμε μαζί, πως βρήκε σε μένα ο,τι έψαχνε, αλλά σταδιακά σε διάστημα ενός μήνα έγινε άλλος άνθρωπος. Δεν ενδιαφερόταν να με αναζητήσει, δεν ενδιαφερόταν για το τι κάνω, και επικοινωνούσε μαζί μου μόνο για τα τυπικά, οπότε τα μάζεψα και έφυγα.
Ορκιζόταν οτι θα με διεκδικούσε και οτι θα προσπαθούσε να τα βρούμε και εγώ το πίστεψα, και μπήκα σε μια ιστορία στην οποία αυτός δεν ενδιαφερόταν ή επικοινωνούσε όποτε του κ@λωνε και εγω γινόμουν χάλια με την αδιαφορία του. Τότε ήταν που αποφάσισα να κόψουμε κάθε είδους επαφή.

Με ενοχλεί όμως ρε Λένα, που ενώ είχα ρωτήσει και είχα προβλέψει και είχα ξεκαθαρίσει στον ίδιο οτι θέλω να είναι ειλικρινής μαζί μου, και οτι ίσως χρειάζεται λόγο χρόνο μόνος γιατί είχε βγει απο μια σχέση και εκείνος μόλις, ορκιζόταν οτι είμαι ο,τι έψαχνε και οτι με θέλει πολύ. Ένα-ένα ο,τι είχα ως ένσταση και ως φόβο, έγιναν με τη σειρά, για να έρθει μετά απο καιρό να μου πει μετά απο δική μου ερώτηση στο γιατί μου φέρθηκε έτσι, οτι δεν είχε χρόνο να μείνει μόνος και πως είχε ανάγκη να μείνει μόνος τελικά . Όταν βέβαια του είπα πως καλό είναι να τα βρει με τον εαυτό του πριν να χαλάει τσάμπα την ησυχία των άλλων, θυμωσε πολύ και μου είπε πως είναι μια χαρά με τον εαυτό του και να προσέχω τα λόγια μου.

Δεν καταλαβαίνω πραγματικά αν τελικά αυτός ο άνθρωπος δεν ήθελε σχέση μαζί μου μιας και δεν με χώρισε αυτός ούτε έπαψε αυτός την επικοινωνία μας, αλλά στη συνέχεια παραδέχθηκε ότι δεν ήθελε σχέση. Πραγματικά ελπίζω να μην σε μπέρδεψα


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Μπουρδουκλώθηκες επειδή έχεις κάνει μια αρχική υπόθεση η οποία δεν ισχύει ΚΑΘΟΛΟΥ.


Δεν καταλαβαίνεις επειδή θα ήθελες να ζεις σε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι ξέρουν τι θέλουν και εννοούν αυτά που λένε.


Τίποτα από τα δύο δεν ισχύει. Ο κόσμος θέλει να τον θέλουν ακόμα και όταν αυτός δεν θέλει και τόσο πολύ, και με κριτήριο αυτό κάνει και λέει ό,τι χρειάζεται να πει και να κάνει. Ο τύπος αυτός άλλαξε γνώμη, αλλά σε κρατούσε και λίγο standby μέχρι να βρει κάτι άλλο. Θα έπρεπε να την ψυλλιαστείς όταν άρχισε τα πολύ μεγάλα λόγια από την αρχή.


Όχι, δεν ήθελε σχέση μαζί σου, αυτό είναι ξεκάθαρο. Δεν την διέκοψε επειδή ήθελε την προσοχή σου σε μικρές δόσεις, με τη συχνότητα που προτιμούσε, και εσύ συμμετείχες. Ελπίζω να σου τα ξεμπέρδεψα. Αλλά ό,τι σου λένε οι φίλοι σου ισχύει: πήγαινε παρακάτω, δεν έγινε και τίποτα.

__________________
5.

Τι φάση με το Tinder;; Μου φαίνεται ένα τελείως χαζό και άχρηστο μέσο, το οποίο χαρακτηρίζει την εποχή μας (και δυστυχώς λυπάμαι τόσο πολύ γι αυτό). Κάθε φορά που συνειδητοποιώ ότι όλο και κάποιος από τους φίλους/ες μου είναι γραμμένος στο Tinder, στενοχωριέμαι ακόμα περισσότερο. Που οδεύουμε;
-απορημένη


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Κάθε υπηρεσία που καταργεί τον μεσάζοντα είναι υπέρ του χρήστη. Ο οίκτος σου είναι εκτός τόπου και χρόνου. Ελπίζω να είσαι άνω των 65.

__________________
6.

Αγαπητή Ά,μπα
Κάποια στιγμή στον Αύγουστο σου είχα στείλει για τα διάφορα ψυχολογικά προβλήματα που είχα (την έλλειψη ενδιαφέροντος για τα πάντα κ.α) και μου είχες πει να επισκεφτώ έναν ψυχολόγο. Κάτι που έκανα δυο μήνες μετά αφού ένας φίλος μου με έσυρε εκεί. Για να μην τα πολυλογώ πάσχω από κατάθλιψη και αυτήν την στιγμή λαμβάνω αγωγή (η οποία ακόμα δεν έχει κάνει κάτι ή μάλλον εγώ περίμενα λανθασμένα μια μεγάλη μεταβολή στην διάθεσή μου μέσα σε 2 εβδομάδες). Όπως και να έχει σου στέλνω αυτό το κείμενο για άλλον λόγο. Σε έναν μήνα από τώρα θα επισκεφτώ την οικογένεια μου και δεν έχω την παραμικρή ιδέα πως να τους το πω. Η οικογένεια μου παίζει κύριο ρόλο στο πως είμαι αυτήν την στιγμή για πολλούς λόγους και είναι μια πολύ παλαιών αρχών οικογένεια που πιστεύει ότι ο ψυχίατρος είναι ο "τρελογιατρός". Επίσης φοβάμαι ότι θα τους απογοητεύσω άμα τους αποκαλύψω ότι η κόρη τους δεν είναι η δυνατή και ανεξάρτητη κοπέλα που πάντα νόμιζαν ότι είμαι.
-BoredToDespair


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Ναι, είναι παράλογο να περιμένεις εντυπωσιακή αλλαγή σε δύο εβδομάδες, ειδικά αν αναλογιστείς πόσα χρόνια χρειάστηκαν για να αποκτήσεις κατάθλιψη. Δεν υπάρχει λόγος να πεις στους γονείς σου ότι πας σε ψυχίατρο, ειδικά εφόσον ξέρεις ότι δεν θα σε στηρίξουν. Είναι προσωπικό σου θέμα. Δεν χρειάζεται να το μάθουν ποτέ. Δεν ξέρω τι είναι αυτό που σε κάνει να πιστεύεις ότι είναι αυτονόητο να λες ό,τι κάνεις χαρτί και καλαμάρι στη μαμά και στον μπαμπά, αλλά είναι βέβαιο ότι είναι κάτι που θα συζητήσεις στη θεραπεία σου. Συγχαρητήρια για την προσπάθεια που κάνεις, μπράβο.

_________________
7.

Καλησπέρα! Συγχαρητήρια για την στήλη σας. Η ερώτηση μου αφορά στον εμβολιασμό των παιδιών. Βλέπουμε συχνά γονείς από όλα τα κοινωνικά επίπεδα να αντιτίθενται σε όλα η σε κάποια εμβόλια. Προσπαθώ να διαβάσω στο internet σχετικά και πήρα και την γνώμη του παιδιάτρου αλλά δεν σας κρύβω ότι μου κάνει εντύπωση όταν πολλοί επιστήμονες (π.χ συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, φυσικοί, χημικοί κλπ.) είναι ενάντια. Τότε αναρωτιέμαι ποιος έχει δίκιο τελικά; Γιατί θεωρώ ότι ένας χημικός για παράδειγμα έχει κάποιες γνώσεις για τα συστατικά των εμβολίων και γι' αυτό εναντιώνεται τόσο έντονα στον εμβολιασμό.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Τα πτυχία δίνουν βασικές γνώσεις γύρω από ένα πολύ συγκεκριμένο αντικείμενο, αλλά αυτό που υποτίθεται ότι δίνουν οι ανώτερες σπουδές σε έναν άνθρωπο είναι τα εργαλεία ώστε να μπορεί να μαθαίνει μόνος του όλο και περισσότερα πράγματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι όσοι έχουν πτυχίο έχουν καταλάβει πώς να διδάσκουν τον εαυτό τους, ούτε ότι έχουν λάβει τις βασικές γνώσεις που απαιτούνται. Το σύστημα δεν είναι αλάνθαστο. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να είναι, αφού από ανθρώπους είναι φτιαγμένο.


Εσείς ως εκπαιδευτικός, που είσαστε από αυτούς που υποτίθεται ξέρουν όχι μόνο να αντλούν γνώσεις, αλλά και να τις μεταφέρουν, πρέπει να έχετε κριτήρια για το ποια πηγή είναι αξιόπιστη, ποια αμφισβητούμενη και ποια εντελώς σκάρτη. Οι «πολλοί επιστήμονες», πόσο πολλοί είναι σε σχέση με τους υπόλοιπους που τραβάνε τα μαλλιά τους από την απελπισία; τι θα πει «διαβάζω στο internet;» Το ίντερνετ δεν είναι βιβλίο, ούτε εφημερίδα. Το ίντερνετ είναι ένας αχανής χώρος όπου οποιοσδήποτε μπορεί να γράψει οτιδήποτε θέλει χωρίς καμία επίπτωση. Το ίντερνετ είναι ένα μέρος στο οποίο μπορείς να επιβεβαιώσεις οποιαδήποτε προκατάληψη, από το αν ζει ο Έλβις μέχρι τους εξωγήινους που μας ελέγχουν, το πολύ με τρία κλικ.


Ό,τι θέλετε να διαβάσετε, θα το διαβάσετε. Ό,τι θέλετε να ακούσετε, κάποιος θα αναλάβει να σας το πει. Αυτό ισχύει για οποιοδήποτε θέμα. Δική σας ευθύνη είναι να διακρίνετε ποιος φοβάται και βλέπει παντού εχθρούς, ποιος δεν καταλαβαίνει τίποτα, ποιος παραπλανά εσκεμμένα, και ποιος προσπαθεί να πει την αλήθεια όπως την ξέρει.

89

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

16 σχόλια
#4 Οπου ακούς πολλά κεράσια κράτα μικρό καλάθι. Καποιος που δε σε γνώριζε και τόσο καλά σου είπε τις πρώτες βδομαδες της σχέσης σας οτι ήθελε να μείνετε μαζί και είσαι αυτό που έψαχνες. Μάλλον σου έλεγε αυτά που θες να ακούσεις για να σε έχει όταν ήθελε, για να τον περιμένεις οταν σε έγραφε. Με τα λόγια του σε έκανε να περιμένεις. Μην εκπλήσσεσαι τόσο, οι άνθρωποι λένε ψέμματα και αλλάζουν γνώμη
#6.Καλό είναι οι δικοί μας άνθρωποι,να γνωρίζουν,αν έχουμε κάποιο πρόβλημα υγείας.Μπορεί να χρειαστούμε τη συμπαράσταση τους ή και πρακτική βοήθεια.Αν νιώθεις όμως,ότι περισσότερο θα ζοριστείς παρά θα ανακουφιστείς,μην το συζητήσεις ακόμα.Μια χαρά δυνατή κι ανεξάρτητη είσαι πάντως.Βρέθηκες σε μια δύσκολη φάση και πήρες την κατάσταση στα χέρια σου.Μόνη σου το αντιμετωπίζεις.Δεν ταιριάζει αυτό στην περιγραφή ενός αδύναμου ανθρώπου.Νομίζω,ότι αργότερα,όταν θα είσαι όλο και καλύτερα,θα μπορέσεις να μιλήσεις ανοιχτά.Κι εκείνους,λόγω άγνοιας,μπορεί να τους τρομάζει όλο αυτό,αλλά και για σένα κάτι καινούριο είναι.Θέλεις κι εσύ λίγο το χρόνο σου,να το διαχειριστείς καλύτερα.Μην αγχώνεσαι.Η καλύτερη απόδειξη,ότι δεν είναι κάτι τόσο φοβερο όσο φαντάζονται,θα είσαι εσύ η ίδια,όταν θα σε έχουν απέναντι τους υγιή και χαρούμενη.
#6 Άμα έχεις πατέρα τον Γιακουμάτο, δεν έχεις κανένα λόγο να του αποκαλύψεις ότι είσαι γκέι. Δεν βαρύνει εσένα το βάρος της ανειλικρίνιας, βαρύνει αυτόν που δημιούργησε συνθήκες ώστε να μην έχει νόημα να είσαι ειλικρινής μαζί του, επειδή δεν συμβαδίζει με την εποχή σας. Γιατί να τους το πεις, για να σου το βγάλουν απ'τη μύτη;
#2 Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμμύδια? Προφανώς και έχουν σχέση απλά για κάποιους λόγους (ομοφοβική οιγοκένεια μυρίζομαι) δεν το έχει παραδεχτεί.
Ρε παιδιά και γω με τη συγκατοικο μεναμε μαζι πέντε χρόνια και το δωμάτιο μου ηταν το σαλόνι! Αφραγκια ειχαμε όχι ερωτική σχέση!Υ.Γ. Μόνο για αποφασισμενους να μη γυρίσουν στη μάνα τους η φάση,το λέω :)
Αρα είχες δωμάτιο κι ας ήταν το σαλόνι, δεν κοιμόσασταν στο ίδιο κρεββάτι. Σε αυτή την περίπτωση η εξομ λέει οτι χωράει κι άλλο κρεββάτι οπότε κοιμούνται μαζί από επιλογή κι όχι αφραγκία
#1 Εχεις παραδεχτεί ήδη οτι δεν υπάρχει ανταποκριση εκ μέρους του όμως λόγω έλλειψης αλλου στη ζωή σου ασχολείσαι με αυτό που έχεις, ενα εν δυνητικό/πλατωνικό μονομερές φλερτ. Για να ξεκόψεις πρέπει να βρεις άλλον να απασχολεί το μυαλό σου (που κατα προτίμηση θα σε θέλει κι αυτός) ή να αλλάξεις ομάδα/τμήμα αν το να τον βλέπεις σου κάνει κακό. Η δεύτερη επιλογή είναι πιο περίπλοκη οπότε συστήνω την πρώτη που είναι και πιο ευχάριστη ;)
#5 (και #3) Εγώ να δεις πόσο στεναχωριέμαι όποτε συνειδητοποιώ ότι υπάρχουν ακόμη κόσμος, κάτω από 30 χρονών δε, που θέλει να μπαίνει δραγουμάνος στα βρακιά των φίλων του.
5. I used to be like you, but then I took an arrow to the knee... ευτυχώς. Κι εγώ στην αρχή την είχα δει πολύ σνομπαρία με το τίντερ και ότι και καλά "ουου, γιατι να γνωρίσεις κάποιον έτσι όταν μπορείς απλά να βγεις έξω?". Δεν ξέρω τι έγινε μετά, κάποια γλάστρα έπεσε στο κεφάλι μου και άλλαξα γνώμη ευτυχώς. Κανένα μέσο που διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων δεν είναι κακό και για να ξενερώνεις. Το μόνο "κακό" ας πούμε το τίντερ είναι ότι δεν έχεις κάποιο φίλο που να ξέρει το άτομο που γνώρισεις για να μάθεις πληροφορίες για το τι άνθρωπος είναι, οπότε μπορεί να σου σκάσει πχ ένας παθολογικός ψεύτης (έχει γίνει), αλλά μπορεί να σου σκάσει και το καλύτερο παιδί (έχει γίνει). Και τελοσπάντων 2 φίλοι μου παντρεύτηκαν από γνωριμία μέσω τίντερ και είναι από τα πιο κομπλέ ζευγάρια που έχω δει ποτέ. Πάμε πάλι πάντως: αν ξενερώνεις με το τίντερ απλά μην το χρησιμοποιείς. Δεν είναι όλα για όλους. Ούτε εμένα μ' αρέσει το twitter γι' αυτό δεν το χρησιμοποιώ.
#7. Αμπά δεν θα μπορούσα να συμφωνώ περισσότερο με την απάντησή σου.Δεδομένο είναι ότι τα εμβόλια και τα φάρμακα έχει αποδειχθεί ότι σώζουν ζωές/βελτιώνουν το επίπεδο ζωής (στα πλαίσια σωστής χρήσης) και πριν τη χρήση τους από τον άνθρωπο προηγούνται χρόνια εργαστηριακών και κλινικών μελετών. Σαφώς και υπάρχουν παρενέργειες και αυτές σύμφωνα με τη νομοθεσία καταγράφονται.Γνωρίζω άτομα με σχετική συνάφεια στο αντικείμενο σπουδών που είναι είτε εναντίων είτε υπέρ των εμβολίων. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πιστεύω ότι η σχετική συνέφεια σπουδών μπορεί να παρέχει γνώση τέτοια ώστε να ληφθεί η γνώμη κάποιου σαν αυθεντία, η γνώμη του καθενός παραμένει γνώμη. Προσωπικά θεωρώ ότι στερείται σοβαρότητας μία δήλωση του τύπου "είμαι χημικός/βιολόγος/φυσικός κτλ και ξέρω" απλά επειδή πέρασε κάποια χρόνια σε εργαστήρια. Επειδή έκανα 10 χρόνια πιάνο και κάποια θεωρητικά μαθήματα μπορώ να μιλώ με βεβαιότητα για την ενορχήστρωση όπερας σε συμφωνική ορχήστρα; Μπορώ να έχω μια γνώμη, αλλά στερούμαι γνώσης.
Υποψιάζομαι ότι η αποστέλλουσα την ερώτηση δεν το λέει με την έννοια ότι οι εν λόγω επιστήμονες ισχυρίζονται οι ίδιοι ότι κατέχουν γνώσεις ιατρικής (και δη ακαδημαϊκής έρευνας σε πολύ πολύ εντοπισμένο τομέα!) αλλά ότι η ίδια αναρωτιέται γιατί ένας άνθρωπος με επιστημονική κατάρτιση "θετικών επιστημών" (βλέπετε κάποιο pattern?) μπαίνει σε αμφιβολίες κι επομένως σκέφτεται "κάτι παραπάνω θα ξέρει". (Aυτό το περίφημο "βρε μπας και...;" που ειδικά εμείς οι Έλληνες το φέρουμε ως στίγμα κουλτούρας 400 χρόνων οθωμανικού ζυγού.)Ενώ δεν είναι η "θετικότητα" του επιστημονικού κλάδου αλλά κατά πόσον ο εν λόγω επιστήμων οποιουδήποτε κλάδου (ή και απλός άνθρωπος χωρίς πανεπιστημιακά πτυχία) έχει ψάξει και διασταυρώσει τα στοιχεία ακολουθώντας τις βασικές αρχές της Λογικής και αναζητώντας την αξιοπιστία των πηγών από τις οποίες ανασύρει υλικό. Άλλωστε κι η ιατρική δεν είναι θετική επιστήμη. Κάθε ασθενής είναι ένα ξέχωρο "οικοσύστημα" και μόνο σε γενικές κατευθύνσεις κι αποκλείοντας παράγοντες που δείχνουν να λειτουργούν προς ήδη διαπιστωμένες κατευθύνσεις πορεύεται. Μέχρι κάτι να έρθει και να διαψεύσει τα πρωτόκολλα.
#3 Δηλαδή πρέπει να πάρεις την άδεια από τους φίλους σου εαν τελικά "πρέπει" να προχωρήσεις με τη ζωή ΣΟΥ; Γιατί να κατακρίνουν την επιλογή σου; Πρέπει να μείνεις για πάντα με αυτόν επειδή ανήκετε σε κοινή παρέα;;Κάνε ότι θες να κάνεις με τη ζωή σου και ανάλογα με την αντίδραση και τη συμπεριφορά τους πράξε όπως αρμόζει.
#7.Ο χημικός δεν είναι γιατρός.Ποτέ δε θα πήγαινες σε έναν χημικό να κοιτάξει τις αμυγδαλές σου,ας πούμε.Ούτε σε δερματολόγο θα πήγαινες για αυτό το λόγο κι ας είναι γιατρός.Επομένως,γιατί μπερδεύεσαι;Απλά και ξεκάθαρα είναι τα πράγματα.Μια γνώμη μπορεί να έχουμε όλοι,τζάμπα είναι.Για κάθε τι όμως υπάρχουν άνθρωποι με εξειδικευμένες γνώσεις.Που και πάλι,για να τους εμπιστευτούμε,ψάχνουμε αν είναι πιστοποιημένες,αν έχουν εμπειρία,ρωτάμε και κανέναν άλλο ειδικό στον ίδιο τομέα,για να διασταυρώσουμε αυτά,τα οποία λέει.Μιας και διαβάζεις διάφορα στο ίντερνετ,κάνε έναν κόπο,να δεις τι σπουδάζει και με τι ασχολείται ένας χημικός,ένας βιολόγος,ένας γιατρός.ΥΓ.Νιώθω αμήχανα,που τα λέω αυτά σε εκπαιδευτικό.
Αμ εμένα που εκπαιδευτικός μου είπε 'κι εσύ που δεν σου έβαζαν ζώνη οι γονείς σου τί έπαθες;' (στο αυτοκίνητο, όχι στο παντελόνι. Ούτε γιαγιά στα άγραφα τέτοιο πράγμα :(
#3 Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις ένας από τους δυο παραμένει στην παρέα σε βάθος χρόνου. Από πολλούς παράγοντες εξαρτάται το ποιος από τους δυο. Αν σε αυτή την παρέα σε έβλεπαν σαν την κοπέλα του φίλου σου και όχι σαν ξεχωριστό άτομο, τότε αυτή που θα αποχωρήσει θα είσαι εσύ. Εσύ όμως δε χρειάζεται να αλλάξεις τον εαυτό σου ούτε να ζήσεις όπως η παρέα σου θα περίμενε. Προχώρα και οι πραγματικοί σου φίλοι θα φανούν στην πορεία.
#7 Όχι αλλοι "ειδήμονες,όχι αλλοι "επιστήμονες",όχι αλλοι"ειδικοί",όχι αλλοι "προβληματισμένοι&μορφωμένοι"γονεις!!!!!!Η μεγαλύτερη προσφορά της Ιατρικης είναι τα εμβόλια χωρις τα οποια θα εξακολουθούσε να θεριζει η ευλογιά,η πολυομευελίτιδα&η ιλαρά,που παρεπιπτόντως είναι η πιο κολλητική&επικίνδυνη ανθρώπινη ασθένεια!!!Όλος ο ιατρικός κόσμος&όχι μόνο,τραβάει τα μαλλιά του με τους διάφορους απίθανους που βγαίνουν&λενε το μακρύ τους&το κοντό τους για τα Ά ή το Β´ εμβόλιο στο ιντερνετ ή στην τηλεόραση(ναι,το έχω ακουσει&εκεί)Και δε βοηθάει την κατάσταση που διάφοροι ημιμαθείς γονεις,τους ακούνε&τους ακολουθούν καταστρέφοντας την απαοτελεσματικότητα των εμβολιασμών,με το να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους!!Αν δε θελεις,να εμβολιάσεις το παιδί σου,πηγαινε να ζησεις σε κανένα έρημο νησί ΜΟΝΟΣ σου.Εμεις οι υπόλοιποι θα μείνουμε εδώ&θα εμβολιαστούμε ΟΛΟΙ!!!
Αχ πέστα κι εσύ και όλοι μας, γιατί κι εγώ έχω βαρεθεί να ακούω από τις δήθεν ψαγμένες 'μανούλες' (όχι του facebook αλλά της δουλειάς μου) που έχουν ανακαλύψει τις μυστικές αλήθειες που όλοι οι άλλοι αγνοούμε, για τα καταστροφικά εμβόλια (και λοιπά φάρμακα) και την θαυματουργή ομοιοπαθητική. Έχω κουραστεί, πλέον δε μιλάω καθόλου και προτιμώ να βράζω μέσα μου γιατί διαφορετικά κάθε χαλαρό μεσημεριανό φαγητό θα τσακονώμασταν...Ίσως όλο αυτό να οφείλεται και στην ανάγκη μερικών να ξεχωρίζουν από το πλήθος, να κάνουν κάτι διαφορετικό γιατί αυτοί έχουν την κρυφή πληροφορία κι εμείς όχι. Τι να πω...
Για την ομοιοπαθητική ένας καθηγητής της Οξφόρδης έχει απλές εξηγήσεις. http://metavolismos.com/%ce%bf%ce%bc%ce%bf%ce%b9%ce%bf%cf%80%ce%b1%ce%b8%ce%b7%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9/(γενικά το site είναι ιδιαίτερα αποδομητικό -ψάξτε το- και ο κατέχων την ιστοσελίδα είναι γιός 2 διακεκριμένων γιατρών και πτυχιούχος έγκριτος διατροφολόγος ο ίδιος)
#4 Αγαπητή μου ίσως δεν το βλέπεις τώρα αλλά από αυτή την ασήμαντη περιπέτεια, γιατί ασήμαντη είναι, ωφελήθηκες το εξής: Να τρέχεις μακριά όταν στον ούτε ένα μήνα σχέση ακούς δηλώσεις σαν αυτές που έλεγε αυτός! Πάρε την εμπειρία και προχώρα!
δεν χρειαζεται να τρεχει μακτρυα,αρκει να ειναι επιφυλακτικη και να μην περνει σαν δεδομενα τα μεγαλα λογια.καποιοι ανθρωποι ενθουσιαζονται πολυ στην αρχη μιας σχεσης και μπορει να πουν υπερβολικα πραγματα,αυτο δεν σημαινει απαραιτητα οτι το κανουν με δολο
Προσωπική μου άποψη είναι πως από κάποια ηλικία και μετά δεν μπορείς να αφήνεις τον ενθουσιασμό σου ανεξέλεγκτο με αυτό τον τρόπο, αλλιώς αυτό δείχνει κάτι αρνητικό για το χαρακτήρα σου. Για μένα αυτή η ηλικία είναι τα 20.
$omg&3lol$ (copy paste το username σου), και με δόλο να μην το κάνουν, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι καλή ιδέα να φύγεις τρέχοντας. Αν δεν είναι δόλος μπορεί να είναι επικίνδυνη αφέλεια, από μια ηλικία και μετά, πιστεύω.
#7 Αυτό το "το διάβασα στο ίντερνετ" μου θυμίζει μια γνωστή κάποτε που ενώ όλοι αμφισβητούσαμε αυτό που έλεγε κατέφυγε στο ύστατο επιχείρημα "μα το είπε η τηλεόραση" . Τουλάχιστον σήμερα ξέρουμε (;;) πως ότι λέει η τηλεόραση δεν ισχύει απαραιτήτως.
#7Είναι τρομερό το ότι ενώ σώθηκε η ανθρωπότητα λόγω εμβολίων (για παράδειγμα από τη φυματίωση που θέριζε), έχει καταλήξει τώρα να αμφισβητείται η χρησιμότητα τους. Ελπίζω να μην μεγαλώνουμε τώρα μια γενιά που θα ξαναζήσει τις φοβερές επιδημίες του παρελθόντος επειδή κάποιοι πιστεύουν ότι τα εμβόλια είναι ο εχθρός. Φαντάζομαι βέβαια αν πάθουν κάτι σοβαρό (π.χ.πνευμονία) εκεί θα εμπιστευθούν την ιατρική και θα είναι ευγνώμονες που έχει προχωρήσει τόσο η επιστήμη ώστε να μην πεθαίνουμε πια από ένα απλό κρυολόγημα. Φυσικά το ίντερνετ είναι ένα ατελείωτο καφενείο όπου όλοι εμείς σαν άλλοι μπαρμπάδες λέμε το μακρύ μας και το κοντό μας. Όπως λοιπόν δεν θα πιστεύαμε τον καθένα στο αληθινό καφενείο, έτσι δεν πρέπει να δεχόμαστε ως θέσφατο και ό,τι αναφέρεται ως αλήθεια στο ίντερνετ.
Καλέ, εδώ πιστεύουν τον Σώρρα! Τον Σώρρα! Ήμουν σε ένα συγγενικό (εξ αγχιστείας) σπίτι πρόσφατα και όλη η οικογένεια επιχειρηματολογούσε 'μα αφού άνθρωποι με πτυχία τον ακολουθούν, τόσοι επιστήμονες, γιατροί, δικηγόροι, κάτι ξέρουν όλοι αυτοί' και εγώ σχολίαζα 'μα τα πτυχία είναι γνωστό πώς δεν προφυλάσσουν από την ανθρώπινη βλακεία'. Μα, μου απαντά 1 (απ'τους 10) ο Σώρρας είναι μεγαλοεπενδυτής και ξέρει απ'αυτά, θα βοηθήσει την Ελλάδα, τόσα δις έχει βγάλει - οι υπόλοιποι κουνούν το κεφάλι συμφωνώντας. Κόκαλο εγώ, απαντώ: 'Ε, αυτός είναι ο Τζορτζ Σόρος και ΟΧΙ ο Σώρρας κλπ κλπ'. Αναυδοι έμειναν που δεν πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο. Κάπου εκεί άλλαξε η συζήτηση. Και μιλάμε για ανθρώπους 30-60 χρονών, μορφωμένους και ορισμένους εργαζόμενους μάλιστα σε διευθυντικές θέσεις. Δεν υπάρχει σωτηρία.
Το γεγονός πως τα εμβόλια όντως έσωσαν την ανθρωπότητα, δε σημαίνει ότι κι αυτά δεν πρέπει να ελέγχονται.Κι αναρωτιέμαι κατά πόσο αυτό γίνεται σωστά και κατα πόσο ένας γονιός μπορεί να αισθάνεται ασφαλής.Θα μου πεις "και τι να κάνει?" Δυστυχώς τίποτα δεν μπορεί να κάνει.Θα σκύψει το κεφάλι και θα κάνει τα υποχρεωτικά κι όσα από τα υπόλοιπα επιλέξει.Και στο πίσω μέρος του μυαλού του ξέρετε τι θα σκέφτεται ? Μακάρι να μην τύχει σε 'μένα.Γιατί σήμερα 1 στα 100 παιδάκια είναι αυτιστικό και κανείς δεν ξέρει πού οφείλεται αυτό !!Τα πάντα θα αμφισβητώ και θα ψάχνω μέχρι να βγει η επιστημονική κοινότητα και να πει "ο αυτισμός οφείλεται στο τάδε και στο τάδε. Είμαστε κοντά στην εξάλειψη του."Food 4 Thought. :)
Εντάξει, κι ένα κοινό παυσίπονο να πάρεις μπορεί να σου προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες. Και, γενικώς, όποιο φάρμακο αγοράσεις για ασθένειες, αν διαβάσεις στο συνοδευτικό τις ανεπιθύμητες ενέργειες (που μπορεί να περιλαμβάνουν και θάνατο) θα τρομάξεις. Αλλά τα ζυγιάζεις και πας με τις πιθανότητες γιατί αυτό το φάρμακο έχει περισσότερες πιθανότητες να σου σώσει τη ζωή.
Λόγω σπουδών και ειδικότητας εχω να σου απαντήσω περι Αυτισμού και σύνδεσης εμβολίων , πως δεν έχει καμία σύνδεση. 1 στα 100 παιδάκια ήταν πάντα στο φάσμα του αυτισμού μόνο που κανείς δεν το είχε διαγνώσει. Μέχρι και πριν από μερικά χρόνια όλα αυτα τα παιδιά και εν συνεχεία ενήλικες χαρακτηρίζονταν ως ιδιαίτεροι, χαζοί ,τρελοί, καθυστερημενοι...και αλλα τέτοια... Σκέψου πως το 1940 ήταν η πρωτη αναφορά και η πρωτη προσπαθεια να διαχωριστεί ο αυτισμος από άλλες παθησεις. ¨Οπότε απλά τώρα το αναγνωρίζουμε , πάντα υπήρχε. Τώρα για τα εμβόλια απλά συμπίπτει η ηλικία που γίνονται με την ηλικία που αρχίζεις και καταλαβαίνεις πως το παιδι έχει κάτι διαφορετικό από άλλα. Αυτά πολύ απλά...
Πάντα υπήρχαν αυτιστικοί άνθρωποι. Στο ίδιο ποσοστό. Απλά πλέον υπάρχει το "φάσμα αναπτυξιακών διαταραχών" με πολύ πιο ευαίσθητα κριτήρια, γι' αυτό η διάγνωση γίνεται εύκολα και σε μικρή ηλικία. Υπάρχουν πολλοί ενήλικες γύρω μας πού έμειναν αδιάγνωστοι και είναι "παράξενοι" και "ιδιοτροποι" σύμφωνα με την κοινωνία.Έλεος με την εμβολιοφοβία!!
Το ποσοστό των ατόμων με αυτισμό δεν λέει κάτι από μόνο του.Είτε ένας στους 100, τους 40 ή τους 10.000, μπορεί να μας ακούγεται πολύ ή λίγο, αλλά σε κάθε περίπτωση δε μπορούμε να κάνουμε συγκρίσεις με το παρελθόν, αφού ο αυτισμός ταυτοποιήθηκε μόλις τον 20ο αι. Το σύνδρομο Άσμπεργκερ μόλις στη δεκαετία του '80! Δε μπορούν λοιπόν να γίνουν συγκρίσεις: μπορεί παλαιότερα να υπήρχε ίδιος αριθμός αυτιστικών, ή λιγότεροι, ή περισσότεροι, δεν γίνεται να το μάθουμε, αφού οι άνθρωποι αυτοί θα χαρακτηρίζονταν, από τις τότε κοινωνίες, "χαζοί" ή "τρελοί" ή απλώς λίγο ιδιόρρυθμοι, αναλόγως. Άρα δεν έχει νόημα να μιλάμε για κάποια έκρηξη του φαινομένου. Δεν είναι όπως η κώφωση, που πάντοτε γνωρίζαμε ότι υπάρχει, ούτε όπως το AIDS, που κάποτε απλώς δεν υπήρχε. Αυτιστικοί άνθρωποι υπήρχαν πάντα, αλλά μόνο πρόσφατα οι επιστήμονες ανέπτυξαν τα εργαλεία για να τους κατανοήσουν και να τους κατατάξουν.Αντιθέτως, τα νούμερα είναι πολύ εύγλωττα αν αναζητήσεις το ποσοστό θανάτων (και αναπηριών) από ευλογιά, ιλαρά, πολιομυελίτιδα κλπ., πριν και μετά τα εμβόλια.
Να το πάς σε παπά να στο κάνει καλά το παιδί σου τότε. Να μην παίρνεις ούτε αντιβίωση ούτε τίποτα. Και αν πάθειε κάτι(μακρυά απο δω φυσικά) μην πάς στο νοσοκομείο, γιατί ποιός ξέρει πόσα κακά και βλαβερά φάρμακα θα βάλουν στο κορμάκι σου. Έλεος!
Η επιστημονική κοινότητα μπορεί να μην έχει προσδιορίσει όλες τις αιτίες του αυτισμού, έχει σίγουρα ξεκαθαρίσει πως ΔΕΝ ευθύνονται τα εμβόλια.
Ένας γιατρός μου είπε πριν λίγο καιρό, οτι ο κόσμος δεν καταλαβαίνει πως όταν δεν εμβολιάζει το παιδί του ή δεν έχει εμβολιαστεί ο ίδιος, ο πρώτος που θα "χτυπηθεί" απο ένα κρούσμα ας πούμε φυματίωσης θα είναι ο ίδιος. Και μετά θα το εξαπλώσει στην γειτονιά του, στο σχολείο του σε μεγάλη ακτίνα. Και μετά θα αρχίσουν να νοσούν και οι εμβολιασμένοι, γιατί ο ιός θα αρχίσει να γίνεται όλο κι πιο ανθεκτικός και επικίνδυνος. Άρα, θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα και σε εμάς που επιλέξαμε να εμβολιαστούμε. Κουραφέξαλα είναι οο ανεπιθύμητες παρενέργειες. Μπορεί ανα συμβεί και σε μια απλή αντιβίωση. Αυτό δεν καθιστά όλα τα εμβόλια βλαβερά. Όλοι πρέπει να εμβολιάζονται, για το καλό όλων.
#7 Το πρόβλημα δεν είναι τα εμβόλια (γενικά), αλλά τα ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΑ εμβόλια που επικρατούν τώρα. Σε συζήτηση με γιατρό μικροβιολόγο (πολλά χρόνια εμπειρία στο Σωτηρία, άνω των 60χρ) μου έλεγε ότι υπάρχει ένα ανεπίσημο κίνημα γιατρών που αρχίζουν να πιστεύουν ότι τα αυξανόμενα κρούσματα αυτισμού, adhd, κλπ οφείλονται στα ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΑ εμβόλια. Στο παρελθόν είχαμε μονοδύναμα (δλδ. μόνο κατά της ιλαράς πχ), τώρα έχουμε 5πλα και 7πλα (δλδ 7 εμβόλια σε 1) και δεν υπάρχουν πια μεμονομένα. Αυτό (όπως μου εξήγησε) είναι ένα σοκ για το ανοσοποιητικό του παιδιού, που καλείται να αναπτύξει τα αντισώματα για 7 ασθένειες, ταυτόχρονα.Απλά το αφήνω εδώ και δυστυχώς δεν έχω στοιχεία να το υποστηρίξω, μόνο τα λόγια της ιατρού. Ίσως όμως να είναι χρήσιμη σε κάποιους γονείς αυτή η πληροφορία για να τη συζητήσουν με τον/την παιδίατρό τους.
Πρέπει να έχεις κάποιο πρόβλημα με τα κεφαλαία, αμύριστο λουλούδι. Χρησιμοποιούνται για να δηλώσουν έμφαση (συνήθως) και στη περίπτωση αυτή και για να δηλώσουν κάτι συγκεκριμένο (ο/η πολυδύναμος/η=επίθετο). Για μέχρι το 3πλο πολυδύναμο (MMR), έχω διαβάσει και εγώ τη μελέτη ότι είναι ασφαλές. Αν πας όμως στο 4πλο (MMRV) στο wiki, θα δεις ότι έχει κάποιο ποσοστό παρενεργειών παραπάνω, και στο τέλος αυτό: "In children age 4–6, there is no evidence for an increased risk in febrile seizures after MMRV compared to the separate administration of MMR and Varicella vaccines." Δηλαδή, μεμονομένα το 3πλο + το 1 επιπλέον, είναι πιο ασφαλές από το 4πλο. Κάνε την αναγωγή για 5πλα, 7πλα, κλπ.Το τελεία και παύλα φανερώνει είτε δογματικό άνθρωπο, είτε αυτόν που κατέχει την Αλήθεια. Επειδή και η επιστήμη αλλάζει (πχ.φάρμακα αποσύρονται μετά από χρόνια κυκλοφορίας λόγο νεοανακαλυφθείσας τοξικότητας), καλό είναι να έχουμε τα μάτια μας και τα αυτιά μας ανοιχτά, χωρίς υπερβολές (προς οποιαδήποτε κατεύθυνση).
Καλά κι εμένα λογοθεραπευτές μου έχουν πει πως αυξημένα κρούσματα αυτισμού παρατηρούνται σε περιοχες με υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση. Ας αφήσουμε λοιπόν τη δυτική ιατρική να μιλήσει εμπεριστατωμένα αντί να δενουμε σκοινί κορδόνι ότι λεει ο ένας και ο άλλος
@Τσάρλυ Μπράουν, αυτό που σου έχουν πει δεν είναι και τόσο περίεργο (μιλάμε όμως για μόλυνση που επηρεάζει το έμβρυο, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης)."A number of studies have demonstrated significant increases in ASD risk with estimated exposure to air pollution during the prenatal period, particularly for heavy metals and particulate matter"https://academic.oup.com/ije/article-lookup/doi/10.1093/ije/dyt282"Researchers found that children whose mothers were exposed to high levels of fine particulate pollution during their third trimester of pregnancy were twice as likely to develop autism. Their study focused on 1,767 children born from 1990 to 2002, 245 of whom had been diagnosed with autism. The researchers collected data on the pollution levels where their mothers lived during pregnancy, taking into account socioeconomic factors that can impact pollution exposure.Results found that, while there was no association between autism and pollution before or after pregnancy, high levels of exposure to pollution during the third trimester specifically doubled the chance of autism. Researchers are unclear as to exactly how air pollution can contribute to autism, but many believe that the harmful particles may interrupt brain development."http://www.globalhealingcenter.com/natural-health/air-pollution-and-autism/
@ parisiosFor children age two and younger, the MMRV vaccine is associated with more adverse events compared to separate administration of MMR and varicella vaccinations on the same day. There are 4.3 additional febrile seizures per 10,000 vaccinated children (95% CI 2.6–5.6), 7.5 additional mostly mild fever episodes per 100 vaccinated children (95% CI, 5.4–9.4) and 1.1 additional measles-like rash per 100 children (95% CI, 0.2–1.8). Febrile seizures cased by the MMRV vaccine occur 7 to 10 days after vaccination. In children age 4–6, there is no evidence for an increased risk in febrile seizures after MMRV compared to the separate administration of MMR and Varicella vaccines.Οπότε, ναι, έχουν παρατηρηθεί 4,3/10.000 παραπάνω περιστατικά πυρετικών σπασμών σε ηλικίες 2 και κάτω.
Για όσους μας διαβάζουν και μιας και αναφέρθηκαν.Οι πυρετικοί σπασμοί δεν είναι σπάνιο φαινόμενο για παιδιά κάτω των 5 ετών (ανεξαρτήτως νευροτυπικότητας ή μη) και αν και τρομακτικοί περνούν χωρίς παρέμβαση μόνοι τους. Γενικότερα ο πυρετός καθώς και το εξάνθημα ή ο τοπικός ερεθισμός είναι μέσα στις πολύ κοινές παρενέργειες αρκετών εμβολίων (και μεμονωμένων). Θεωρούνται πολύ ήπιες παρενέργειες που δεν εγείρουν ανησυχία. Όσο για την μόλυνση σε συσχετισμό με τον αυτισμό είναι διαπιστωμένο εδώ και χρόνια βάση ερευνών ότι η έκθεση σε βαρέα μέταλλα (μόλυβδο/υδράγυργο/αρσενικό κλπ) κατά την διάρκεια της κύησης όντως δημιουργεί νευροατυπικότητες. Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι κατά τι πιο ασαφές πεδίο μιας και η αναλογία εισπνεόμενων σωματιδίων δεν είναι ούτε στατικής δυναμικής ούτε απολύτως προβλεπόμενης για κάθε περιοχή/ανά συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Πράγματι, οι πυρετικοί σπασμοί δεν είναι τόσο σπάνιοι (στο max estimate αφορούν μέχρι και το 10% των παιδιών, μέχρι τα 5 έτη). Όμως είναι, όντως, τρομακτικοί (την 1η φορά που είχα πάθει o γονιός νόμιζε ότι τα είχα κακαρώσει και βγήκε από το σπίτι, άρχισε να χτυπάει πόρτες και να ζητά βοήθεια σε κατάσταση φρίκης) -ειδικά- αν ο παιδίατρος δεν έχει ενημερώσει τι στην ευχή είναι αυτό το πράγμα και τι πρέπει να κάνει (ή να μην κάνει) κανείς. Αναφορικά με το συγκεκριμένο πολυδύναμο εμβόλιο, τώρα, (MMRV) διάβασα ότι η πλειονότητα των παιδιάτρων, δυστυχώς, δεν γνώριζε για τα ελαφρώς αυξημένα ποσοστά πυρετικών σπασμών (σε σχέση με το ΜΜR), οπότε και παρέλειπαν να ενημερώσουν τους γονείς/κηδεμόνες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο -που, ναι μεν, δεν είναι πολύ μεγάλο- αλλά είναι υπαρκτό, δε.