«Είμαστε όλοι Βούλγαροι»: Αντέχεις να το ακούς;

Facebook Twitter
14

 

«Δεν πρόκειται να συμμετάσχω σε μία κυβέρνηση υπό την οποία η αστυνομία χτυπά τον κόσμο ... Δεν μπορώ να μείνω και να βλέπω ματωμένη τη Γέφυρα του Αετού (σ.σ. το σημείο στο κέντρο της Σόφιας, όπου χθες σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και της αστυνομίας). Κάθε ρανίδα αίματος είναι ένα στίγμα για εμάς. Ο λαός μου έδωσε την εξουσία και, σήμερα, τού την επιστρέφω. Ας αφήσουμε τους πολίτες να αποφασίσουν πώς θα κυβερνηθεί αυτή η χώρα εφεξής. Ας επιλέξει ο λαός: Στανίσεφ, Ντογκάν ή Κόστοφ» λόγια του παρετηθέντος Μπόικο Μπορίσοφ.

Λέτε να υπάρξει κανένας πολιτικός στην Ελλάδα που θα τολμήσει να ξεστομίσει ποτέ «Ο λαός μου έδωσε την εξουσία και, σήμερα, του την επιστρέφω»;

Στην Ελλάδα αφήνουν την εξουσία με την καρέκλα βιδωμένη στο πισινό. Οι «βίδες βγαίνουν» μετά την εκλογική ήττα καθώς αναγκαστικά «ξεβιδώνονται» και βιδώνονται στον πισινό κάποιου άλλου. Σόλο «ξεβίδωμα» δεν έχουμε δει ως τώρα.

Και όλο αυτό γίνεται εδώ δίπλα. Χαμπάρι η ελληνική τηλεόραση. Το θέμα υποβαθμίζεται από τα media αλλά και από εμάς τους ίδιους. Προσπαθούν να μας χειραγωγήσουν τα media αλλά εμείς είμαστε  ήδη χειραγωγημένοι από μόνοι μας. Ακούς Βουλγαρία και είναι λίγο ρε παιδί μου, αν και βρίσκεται δίπλα μας, πώς να το πω, «εξωγήινη». Σαν να μην υπάρχει. Μιλάμε άλλωστε για την Ελλάδα, που ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού της χώρας χρησιμοποιούσε μέχρι τώρα την λέξη «Βούλγαρος» υποτιμητικά. Η καφρίλα της κερκίδας στα γήπεδα της χώρας είχε βρει τον δρόμο της και μέσα στην κοινωνία.

Ακόμα και τώρα στα σχόλια των διαφόρων «ενημερωτικών» sites αρκετοί προσπαθούν να υποβαθμίσουν το γεγονός. Αρνούνται να δεχτούν ότι πρωταγωνίστρια αυτή την φορά είναι η Σόφια. Από τότε που ξεκίνησε η οικονομική κρίση προσπαθούμε να βρούμε κοινά σημεία με την οικονομική κρίση των Ισπανών(που έχουμε), με την οικονομική κρίση της Αργεντινής, με την οικονομική κρίση και ανάκαμψη στην Ισλανδία αλλά αδιαφορούμε για τους Βούλγαρους. Γιατί; Μήπως γιατί στο μυαλό μας ακόμα παίζει η κασέτα του γηπέδου; Ή μήπως όταν θέλουμε δεν έχουμε παρωπίδες και όταν θέλουμε έχουμε ανάλογα με αυτά που μας έχουν αδειάσει στο κεφάλι;

Έχουμε περισσότερο κοινά με τους Βούλγαρους από όσα φαντάζεσαι και οι Βούλγαροι έχουν περισσότερα κοινά με τους άλλους λαούς από ότι αφήνει η «μάχιμη» ενημέρωση να φανεί. Θέλουν και αυτοί όπως όλοι οι λαοί να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Τα άλλα είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

14

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

11 σχόλια
@Nikos: καταρχήν ο αρθρογράφος επισημαίνει την υποβάθμιση του γεγονότος από την ελληνική τηλεόραση και όχι απόκρυψη που εσύ καταλαβαίνεις. Δεύτερον η Lifo διαβάζεται ναι μεν από χιλιάδες αλλά το ηλικιακό της κοινό μάλλον φτάνει κάτω από τους μεσήλικες...αδυνατώ να πιστέψω ότι η νοικοκυρά στο χωριό, ο συνταξιούχος του ΟΓΑ και συναφείς ως προς το μορφωτικό, κοινωνικό και ηλικιακό επίπεδο ομάδες ενημερώνονται από το ιντερνετ και πολύ περισσότερο από τη lifo...τρίτον και πιο ουσιώδες: το θέμα είναι όχι η ηρωοποίηση του Βούλγαρου πρωθυπουργού -αν και έστω η ευθιξία του απέχει έτη φωτός από τους έλληνες γκανγκστερ πολιτικούς που με νόμιμα μεν μη ηθικά δε τερτίπια οι μπαγάσηδες καθαρή τη βγάζουν-, το θέμα είναι οι κινητοποιήσεις των γειτόνων Βούλγαρων σε αντίθεση με τους νεοελληναράδες που σφάζονται μεταξύ τους και περιορίζονται σε "επαναστάσεις" του καφενείου άντε και καμιά 24ωρη απεργιούλα για να πάμε για ουζάκι μετά...
Γιατί βγήκαν οι Βούλγαροι στους δρόμους . Γιατί αυξήθηκε το ηλεκτρικό κατά 120%. Ποιος ελέγχει την παραγωγή ηλεκτρισμού ; Οι ιδιώτες. Στην Ελλάδα τι λένε ; Πρέπει να απελευθερωθεί η ενέργεια δηλαδή να ιδιωτικοποιηθεί για να απαλλαγούμε από τον Φωτόπουλο που φταίει για το ακριβό ρεύμα. Τι έλεγε πριν μερικά χρόνια ο τότε υπουργός ανάπτυξης; "Πρέπει να αυξηθεί η τιμή του ρεύματος για να ενδιαφερθούν οι ιδιώτες να επενδύσουν Και εμείς απλά τους ακούμε και τους σχολιάζουμε όπως εγώ καλή ώρα.
Στη Σόφια, Αύγουστο μήνα πεζοδρομούσαν το κέντρο της, όπως κάθε μεγάλη ευρωπαική πόλη που σέβεται τον εαυτό της. Εδώ, Αθήνα, μητρόπολη της Δημοκρατίας / κοιτίδα πολιτισμού και άλλα τέτοια ωραία, θα ζούμε με τη λαμαρίνα και το καυσαέριο για πολλά χρόνια ακόμα. Δε ξέρω αν σας λέει κάτι αυτό για την νοοτροπία γενικά.
Για κανέναν βαλκανικό λαό δε μιλάνε, μόνο για τους Αλβανούς.Αλλά και γι αυτούς ποτέ δεν έχουν δείξει ντοκυμανταίρ για την Αλβανία, τον τρόπο ζωής, τις πόλεις, τα σχολεία, τη νοοτροπία, τα ήθη.Όσο για Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Κροατία, Σλοβενία, Μαυροβούνιο, Σκόπια, Βοσνία, μαύρα μεσάνυχτα. Ανάδελφους μας θέλουν πραγματικά. Και πιστεύω πως ένας από τους λόγους επιτυχίας των τούρκικων σήριαλ είναι και η περιέργεια: Πώς είναι αυτοί οι άνθρωποι, πώς σκέφτονται, πώς ζουν;
Το θέμα το είδα τυχαία στο κεντρικό δελτίο του MEGA και ανέφερε κιόλας του λόγους παραίτησης (όχι δεν ήταν τα επεισόδια αλλά η άρνηση του υπουργού οικονομικών να παραιτηθεί ύστερα από εντολή του πρωθυπουργού). Πήρες μία πρόταση από την ομιλία της παραίτησης και την έκανες άρθρο...Καλά τα λες ότι τα κανάλια προωθούν τα θέματα που τους συμφέρουν αλλά για να το λες πρέπει και να τα βλέπεις που και που τι παίζουν και να μην γράφεις και άρθρο κιόλας για το θέμα χωρίς να ξέρεις...
Έσυ ρε Νικο τι μας λες δηλαδή; οτι είδες το κεντρικό δελτίο του mega (wow!) και έμαθες την απόλυτη αλήθεια από το ρεπορταζ του; το οποίο ρεπορταζ εμπεριέχει και τα σχόλια της διεύθυνσης ειδήσεων; πλάκα μας κάνεις; πάρε και ένα άρθρο από την καθημερίνη για το θέμα για πλουραλισμό: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_20/02/2013_483715
Τα σχόλια της διεύθυνσης ειδήσεων μου φαίνονται πιο αντικειμενικά από το παραπάνω άρθρο, με το μπαρδόν κιόλας. Ο συντάκτης πήρε ένα κομμάτι της ομιλίας και το έκανε άρθρο και μην ξεχνάς το περιεχόμενο του άρθρου το οποίο κάνει λόγω για απόλυτη απόκρυψη από τα ΜΜΕ και παράλληλα υπάρχει και άλλο άρθρο ανεβασμένο στην LIFO ακριβώς με αυτόν το τίτλο (απόκρυψη της παραίτησης από τα ελληνικά ΜΜΕ). Και τέλος για να ρωτήσω και κάτι χαζές ερωτήσεις: Μόνο το Μέγκα και ο ΑΝΤ1 είναι ΜΜΕ; Η LIFO που διαβάζεται από χιλιάδες άτομα καθημερινά (φτάνει να δεις τις κοινοποιήσεις που έχουν τα άρθρα της στο fb) δεν περιλαμβάνεται στα ΜΜΕ; Αφού το έβγαλε το θέμα η LIFO γιατί μιλάμε για απόκρυψη;