ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

ΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ Ο,ΤΙ ΚΡΥΒΕΙΣ Ή ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΣ.
 
 

Όλοι έχουμε πράγματα που θέλουμε να τα βγάλουμε από μέσα μας. Αλλά διστάζουμε να τα παραδεχτούμε ακόμα και στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Όμως, αμαρτία εξομολογημένη, αμαρτία δεν είναι...

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ή ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥ
27.4.2017 | 00:13

Μίσησα το όνειρο μου

Πριν απο καποια χρονια, τελειωνοντας το σχολειο, αποφασισα να σπουδασω το ονειρο μου : να γινω σχεδιαστρια παπουτσιων.Πηγα σε σχολες, οι γονεις μου εδωσαν μια περουσια, εφτιαχνα, εφτιαχνα ασταματητα παπουτσια τα οποια εκανα θραυση... αρεσαν παρα πολυ, μου τα ζητουσαν μαγαζια, μου εκαναν προτασεις για επιδειξεις μοδας..αλλα δεν πουλησα ποτε παρα μονο σε φιλους.Βλεπεις, το να εισαι μονος σου και οχι καποια πολυεθνικη ειναι η καταρα του επαγγελματος. οταν παιρνεις ενα ενα τα υλικα σου και οχι 200 δερματα, 200 καλαποδια, οι (ελαχιστες) ελληνικες βιομηχανιες σου πιανουν τον κωλο. ετσι, σου βγαινει ενα τρελο κοστολογιο για καθε παπουτσι, και για να βγαλεις εστω τις βενζινες που ξοδεψες για να πας να αγορασεις τις πρωτες υλες, πρεπει να πουλησεις ενα δερματινο χειροποιητο παπουτσι 130 ευρω. ειναι πολλα!καθε φορα που πηγαινα να τα παρατησω, επεφτε συνεχεια καποια προταση η οποια εν τελει κατεληγε σε αδιεξοδο.Το κερασακι στην τουρτα, ηρθε οταν με καλεσε μια πολυ γνωστη και παλια εταιρεια παπουτσιων για συνεντευξη, και να τους δειξω το book μου. δεν με πηραν. αλλα δεν περιμενα κατι αλλο. 6 μηνες μετα, περπαταω στην ερμου και βλεπω ολη μου την κολεξιον στην βιτρινα ενος καταστηματος, με την επωνυμια της εταιρειας που πηγα για συνεντευξη. η πωλητρια μου ειπε ενα σωρο μαλακιες (ειναι ιταλικο πατρον, τελευταια λεξη της μοδας) και εγω ειχα μεινει ΜΑΛΑΚΑΣ.εστειλα στην εταιρεια, η οποια προφανως δεν απαντησε ποτε. δεν ειχα κατοχυρωσει πνευματικα δικαιωματα, τιποτα. μισησα τον χωρο που αγαπουσα,μισγσα ολη την βιομηχανια,μισησα τα λαμογια που κοιτανε παντα πως να σε φανε, μισησα τον εαυτο μου που ημουν τοσο αφελης και ξοδεψα τοσα λεφτα σε μια φουσκα.ξερω οτι γινονται παντου.εδω αντιγραφουν κανονικοτα τις μεγαλες μαρκες και δεν γινεται τιποτα. νιωθω εξαπατημενη, προδομενη και αηδιασμενη.
5
 
 
 
 
σχόλια
λεω μια σκέψη μου μπας και βοηθήσει! μπορεί να υπάρχει τρόπος αν τα σχέδια σου τα έκανες για εργασίες της σχολής, αν έχεις το πρωτότυπο χειροποίητο σχέδιο και αν έχεις κρατήσει τις αποδείξεις για τα υλικά του! επίσης αν έχεις φτιάξει το σχέδιο στον υπολογιστή κρατάει την ημερομηνία! λες ότι πούλαγες σε φίλους, είναι τα ίδια σχέδια που τους πούλαγες με αυτά που έδειξες σαν portfolio? αν ναι έχεις και τους φίλους στο πλευρό σου και τα παπούτσια που τους έφτιαξες! τώρα αν είναι σχέδια που τα έφτιαξες καθαρά για να εμπλουτίσεις το portfolio σου και δεν τα προώθησες πουθενά τότε ναι υπάρχει πρόβλημα! πάντως όπως και να έχει πρέπει να συμβουλευτείς δικηγόρο και θα σου κοστίσει άρκετα και δεν ξέρω αν διατίθεσαι να δώσεις τόσα λεφτά! Πάντως θα άξιζε το κόπο μόνο και μόνο για να δεις τους απατεώνες να ξεφτειλίζονται αν υπήρχε ο τρόπος! Κρίμα ρε γαμώτο! μην πτοείσαι εσύ συνέχισε να κάνεις αυτό που αγαπάς, αυτό είναι το κέρδος!
Καραταυτίζομαι! Τουλάχιστον με το όνειρό σου.Χρόνια ονειρεύομαι να σχεδιάζω τα δικά μου παπούτσια. Αλλά που να βρεθεί χρόνος και χρήμα για μαθήματα βιομηχανικού σχεδιασμού, που να βρεις τρόπο να δικτυωθείς με το εξωτερικό, κλπ κλπ.Στην Ελλάδα το σχέδιο, στο αντρικό κυρίως παπούτσι, ανέκαθεν νοσούσε. Δεν έμεινε πια καμία εταιρεία που να παράγει, πλην μιας δυο που κατασκευάζουν παπούτσια καλής ποιότητας αλλά αθλίου σχεδίου.Πάντως γνωρίζω ότι η αντιγραφή είναι κοινή τακτική στο παπούτσι. Γνώριζα έναν κατασκευαστή γυναικείων που τρεις φορές το χρόνο πήγαινε στην Ιταλία για ..κατασκοπεία.Μην τα παρατάς. Δοκίμασε να έρθεις σ' επαφή με διαδικτυακές εταιρείες, με φασονατζήδες της Ιταλίας.Κι αν μάθεις κάτι θετικό πες μου κι εμένα!
Συγχαρητήρια για τη δουλειά που κανείς, πολύ ενδιαφέρουσα και δημιουργική.Ωστόσο, επέτρεψε μου να σου βάλω μια αρνητική ψήφο για την αφέλεια και την άνεση σου να εκθέσεις τον εαυτό σου τόσο πολύ ώστε τώρα να τρέχεις και να μην φτάνεις και αν τελεί να απογοητεύεσαι.Ζούμε σε μια κοινωνία όπου ο θάνατος σου είναι η ζωή μου, καλά δεν ήξερες ότι μπορούν να σου πάρουν τα σχέδια; Δεν ηξερεσ Πως διασφαλίζονται τα πνευματικά δικαιώματα σου; Δεν το εψαξες λίγο το θέμα;Δεν έδειξες τα σχέδια στη θεία σου τη Ματίκα, σε εταιρία πηγές.
Τις μεγάλες μάρκες δεν τις ενδιαφέρει αν τις αντιγράφουν γιατί το κοινό στο οποίο απευθύνονται δε θα δεχθεί να αγοράσει κάτι λιγότερο ποιοτικό και απευθύνεται σε αυτούς για custom made κομμάτια. Δεν έχουν χασούρα από αυτό οι οίκοι, δε χάνουν το κοινό που ούτως ή άλλως μπορεί να πληρώσει γι'αυτό.Όσο για τη δική σου περίπτωση, λυπάμαι πολύ και το εννοώ. Είναι άδικο να παλεύεις τόσα χρόνια, να βάζεις όλη σου την ψυχή και να έρχεται ο άλλος και να σε ισοπεδώνει. Προφανώς έπρεπε να κατοχυρώσεις τα σχέδια (ναι, θέλει έξτρα λεφτά αλλά δες τι έγινε τώρα) ή, τουλάχιστον, να ζητούσες γραπτή εγγύηση ότι δε θα εκμεταλλεύονταν τη δουλειά σου. Μην τα παρατάς γιατί τώρα έχεις ένα ατού: ξέρεις τι να αποφύγεις και τι να προσέξεις την επόμενη φορά.
Με το δίκιο σου νευριάζεις!! Συγχαρητήρια, πρεπει να κανεις ωραια δουλεια!! Πρώτων κακώς που δεν αναφέρεις το ονομα αυτής της εταιρίας!! Δεύτερων μηπως πρεπει να το δημοσιεύσεις στο ιντερνετ; tweeter, Instagram κατι; Ειχε γίνει παλιότερα με μια κοπέλα που σχεδίασε κοσμήματα και το "Ζάρα "(αν θυμαμαι σωστα) της ειχε κλέψει τα σχέδια. Ο κόσμος πρεπει να γνωρίζει. Η εκμετάλλευση πνευματικων δικαιωμάτων άλλων δημιουργών πρεπει με κάποιο τροπο να λειτουργήσει σαν δυσφήμηση για οποιαδηποτε εταιρία!!