ΗΠΑ: «Εξαιρετικά επικίνδυνος» ο καπνός από το χημικό εργοστάσιο που εξερράγη στο Τέξας

ΗΠΑ: «Εξαιρετικά επικίνδυνος» ο καπνός από το χημικό εργοστάσιο που εξερράγη στο Τέξας Facebook Twitter
1

«Εξαιρετικά επικίνδυνο» το νέφος που δημιουργήθηκε σήμερα από τις δύο εκρήξεις σ' ένα πλημμυρισμένο χημικό εργοστάσιο στα βορειοανατολικά του Χιούστον, προειδοποίησε ο διευθυντής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών (Fema), Μπροκ Λονγκ.

Η έκρηξη σημειώθηκε γύρω στις 10 το πρωί (ώρα Ελλάδας) στη βιομηχανική μονάδα της γαλλικής εταιρείας «Arkema», στο Κρόσμπι.

Το εργοστάσιο πλημμύρισε, κόπηκε το ρεύμα και κατά συνέπεια δεν υπήρχε πλέον η δυνατότητα ψύξης των πολύ εύφλεκτων υλών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή.

Οι αρχές γνώριζαν εδώ και ημέρες ότι υπήρχε κίνδυνος γι' αυτό είχαν αποκλείσει την περιοχή σε ακτίνα περίπου 3 χιλιομέτρων.

Σε ανακοίνωσή της, η Arkema ανέφερε ότι σημειώθηκαν δύο εκρήξεις και άρχισε να βγαίνει μαύρος καπνός από τις εγκαταστάσεις. Η μονάδα παράγει οργανικό υπεροξείδιο που χρησιμοποιείται στην παρασκευή πλαστικών και φαρμακευτικών προϊόντων.

«Το οργανικό υπεροξείδιο είναι ιδιαίτερα εύφλεκτο και, κατόπιν συμφωνίας με τις αρχές, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αφήσουμε την πυρκαγιά να σβήσει από μόνη της», εξήγησε η Arkema, καλώντας τους κατοίκους να μην πλησιάζουν το εργοστάσιο γιατί υπάρχει κίνδυνος να συνεχιστούν οι εκρήξεις. Λίγο αργότερα, ο όμιλος ζήτησε επίσης σε όσους μένουν σε κοντινή απόσταση να μην χρησιμοποιούν τις κλιματιστικές μονάδες τους «για να αποφύγουν μια ενδεχόμενη έκθεσή τους στους καπνούς».

Ο καπνός μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στα μάτια, στο δέρμα ή και στην αναπνευστική οδό, καθώς επίσης και ναυτία ή υπνηλία.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα αποδεσμεύσει 500.000 βαρέλια αργού από τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας, ώστε να αντιμετωπιστεί η διακοπή της πετρελαιοπαραγωγής που είχε ως αποτέλεσμα να εκτοξευθεί η τιμή των καυσίμων.

Είναι η πρώτη φορά που αποδεσμεύεται πετρέλαιο από τα στρατηγικά αποθέματα από το 2012. Τα πρώτα βαρέλια θα παραδοθούν σε ένα διυλιστήριο στη Λουιζιάνα που δεν έχει επηρεαστεί από την τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ.

Το υπουργείο «θα συνεχίσει να παράσχει βοήθεια όπου κρίνεται απαραίτητο και θα συνεχίσει να εξετάζει τα αιτήματα για παράδοση αργού πετρελαίου», δήλωσε η εκπρόσωπος Τζες Σιμάνσκι.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέθανε ο σταρ του ράγκμπι και ακτιβιστής Ρομπ Μπάροου- Έπασχε από τη νόσο κινητικού νευρώνα

Διεθνή / Πέθανε ο σταρ του ράγκμπι και ακτιβιστής Ρομπ Μπάροου- Έπασχε από τη νόσο κινητικού νευρώνα

Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο του κινητικού νευρώνα, η οποία προκαλεί αποδυνάμωση των μυών, επηρεάζοντας την ικανότητα του ατόμου να περπατάει, να μιλάει, να τρώει, να πίνει και να αναπνέει
NEWSROOM
Γερμανία: Χρεοκόπησε ο τουριστικός όμιλος FTI - Γιατί επηρεάζει δεκάδες χιλιάδες ταξιδιώτες

Διεθνή / Γερμανία: Χρεοκόπησε ο τουριστικός όμιλος FTI - Γιατί επηρεάζει δεκάδες χιλιάδες ταξιδιώτες

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η τουριστική βιομηχανία και το ταμείο ταξιδιωτικής ασφάλισης θα φροντίσουν για τον επαναπατρισμό και την υποστήριξη των τουριστών που επηρεάζονται
NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Άνοιξε λογαριασμό στο TikTok παρά το γεγονός ότι ήθελε να το απαγορεύσει

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Άνοιξε λογαριασμό στο TikTok παρά το γεγονός ότι ήθελε να το απαγορεύσει

Ο Τραμπ, ο οποίος έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 3,6 εκατομμύρια followers μέσα σε λίγες ώρες, δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει «κάθε διαθέσιμο εργαλείο για να μιλήσει απευθείας με τον αμερικανικό λαό»
NEWSROOM
Βρετανία: Οι Τόρις υπόσχονται να αντιμετωπίσουν τη «σύγχυση» σχετικά με τον νομικό ορισμό του φύλου

Διεθνή / Βρετανία: Όχι στον αυτοπροσδιορισμό, φύλο είναι μόνο το βιολογικό, λένε οι Τόρις για τη «σύγχυση» σχετικά με τον νομικό ορισμό

Αν εκλεγούν στις 4 Ιουλίου, οι Συντηρητικοί και ο Ρίσι Σούνακ υπόσχονται να ξαναγράψουν τον νόμο περί ισότητας ώστε οι προστασίες που κατοχυρώνει να ισχύουν μόνο για το βιολογικό φύλο ενός ατόμου
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Ο όλος χειρισμός της είδησης και η συνέντευξη τύπου το πρωί της Παρασκευής από ένα εκπρόσωπο της Arkema θύμιζε τσίρκο. Λοιπόν, για να βάλουμε μερικά πράγματα στη θέση τους και για να σταματήσουν οι υστερίες, τα υπεροξείδια στα οποία αναφέρεται η είδηση βρίσκονταν σε μερικές νταλίκες σε χαμηλή θερμοκρασία. Όταν πλημμύρισε η περιοχή στο Crosby, η παροχή ηλεκτρικού κόπηκε και έτσι, σταμάτησαν να λειτουργούν τα μηχανήματα ψύξης. Το αποτέλεσμα ήταν να ζεσταθούν τα δοχεία που περιείχαν τα υπεροξείδια, τα οποία στη συνέχεια έγιναν ασταθή και άρχισαν αντιδραση αποσύνθεσης, η οποία δημιουργεί και άνοδο της θερμοκρασιάς (εξώθερμη αντίδραση) και άνοδο της πίεσης λόγω των προϊόντων αποσύνθεσης. Το απτέλεσμα ήταν να ενεργοποιηθούν οι βαλβίδες ασφαλείας στα δοχεία (πηγή του ήχου που έμοιζε με "εκρηξη") και έναρξη πυρκαιάς από τα παράγωγα της αποσύνθεσης, τα οποία μπορεί να είναι μεθάνιο, ακετόνη, τ-βουτυλική αλκοόλη, κλπ, τα οποία αναφλέγονται. Οι υπέυθυνοι του εργοστασίου το ήξεραν αυτό, και γι αυτό έθεσαν μιά περίμετρο ασφαλείας 1-1,5 μίλι, ώστε να προστατέψουν το κόσμο γύρω τους και να αφήσουν τα φορτηγά αυτά να καούν, οπότε θα τελειώνε η υπόθεση. Τα αέρια της αποσύνθεσης θα καίγονταν κατά την αντίδραση κια θα μετατρέπονταν σε διοξείδιο του άνθρακα, υδρατμούς και αιθάλη (καπνιά), Ούτε δηλητηριώδη αέρια θα παράγονταν, ούτε έκρηξη του εργοστασίου. Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε το παρακάτω: http://www.plasticsindustry.org/sites/plastics.dev/files/AS-109%20v%206%2021%202013.pdfΚαι το παρακάτω:http://ccc.chem.pitt.edu/wipf/Web/16340.pdf