To Αζερμπαϊτζάν «μοίρασε» 2,5 δισ. ευρώ για να εξαγοράσει στήριξη από το εξωτερικό

To Αζερμπαϊτζάν «μοίρασε» 2,5 δισ. ευρώ για να εξαγοράσει στήριξη από το εξωτερικό Facebook Twitter
Το διεφθαρμένο καθεστώς Αλίεφ βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 14 χρόνια
3

Το Αζερμπαϊτζάν ξόδεψε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2012 ως το 2014 κυρίως για να εξαγοράσει στήριξη από το εξωτερικό, ακόμη και από το Συμβούλιο της Ευρώπης, σύμφωνα με έρευνα ευρωπαϊκών εφημερίδων για την πλούσια σε πετρέλαιο χώρα του Καυκάσου.

 

Η έρευνα αυτή, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα με τον τίτλο «Πλυντήριο» και διεξήχθη από κοινού από το Πρόγραμμα Πληροφόρησης για το Οργανωμένο Έγκλημα και τη Διαφθορά (OCCRP) σε περίπου δέκα εφημερίδες -μεταξύ αυτών η γαλλική Le Monde, η γερμανική Suddeutsche Zeitung και η βρετανική The Guardian-, έχει καταγράψει περισσότερες από 16.000 συναλλαγές.

 

Ερωτηθείς σχετικά ο σύμβουλος του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, ο Άλι Χασάνοφ, απέρριψε τις καταγγελίες αυτές «που βασίζονται σε ανυπόστατες προκαταλήψεις, έχουν στόχο να προκαλέσουν και περιλαμβάνονται σε μια εκστρατεία δυσφήμισης του Αζερμπαϊτζάν στην οποία επιδίδονται δυνάμεις» που είναι εναντίον της χώρας, αναφερόμενος «στην Αρμενία και το διεθνές αρμένικο λόμπι».

 

Σύμφωνα με τη Monde, οι συναλλαγές αυτές, που «αποτελούν αναμφίβολα την κορυφή του παγόβουνου», πραγματοποιήθηκαν κυρίως μέσω της εσθονικής θυγατρικής της Danske Bank, «από τέσσερις εταιρείες με έδρα στη Βρετανία οι οποίες συνδέονταν μυστικά με την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν».

 

Η έρευνα αυτή, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα με τον τίτλο «Πλυντήριο» και διεξήχθη από κοινού από το Πρόγραμμα Πληροφόρησης για το Οργανωμένο Έγκλημα και τη Διαφθορά (OCCRP) σε περίπου δέκα εφημερίδες -μεταξύ αυτών η γαλλική Le Monde, η γερμανική Suddeutsche Zeitung και η βρετανική The Guardian-, έχει καταγράψει περισσότερες από 16.000 συναλλαγές.

Οι τέσσερις αυτές εταιρείες έχουν πλέον διαλυθεί, διευκρινίζει ο Guardian, ενώ προσθέτει ότι η Danske Bank είχε επισημάνει τον Μάρτιο ότι οι διαδικασίες κατά του ξεπλύματος χρήματος δεν ήταν επαρκείς εκείνη την περίοδο στην Εσθονία, όμως πλέον «έχει πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να διορθώσει την κατάσταση».

 

Την εποχή εκείνη το Αζερμπαϊτζάν κατηγορούνταν για συστηματική διαφθορά, νοθεία στις εκλογές και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων η φυλάκιση μελών της αντιπολίτευσης, ακτιβιστών και δημοσιογράφων.

Μεγάλο μέρος των χρημάτων είχε δοθεί σε δημοσιογράφους, επιχειρηματίες και πολιτικούς.

 

Σύμφωνα με το OCCRP, με αυτό τον τρόπο το Αζερμπαϊτζάν είχε καταφέρει να πείσει την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης να ψηφίσει κατά μιας επικριτικής προς εκείνο έκθεσης, που κατήγγειλε την κατάσταση των πολιτικών κρατούμενων στη χώρα.

 

Τον Ιούνιο το Συμβούλιο της Ευρώπης διόρισε τρεις ειδικούς για να ερευνήσουν τις καταγγελίες για διαφθορά κάποιων νυν ή πρώην μελών του, που φέρονται να «αγοράστηκαν» από το Μπακού με αντάλλαγμα να καταψηφίσουν την αρνητική για το Αζερμπαϊτζάν έκθεση.

 

Όπως αναφέρει η Monde, το Αζερμπαϊτζάν αναζητούσε συμμάχους στην αντιπαράθεσή του με την Αρμενία για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αλλά κυρίως επιθυμούσε «να φιμώσει τις επικρίσεις για την πολιτική καταστολή που οργανώνει το περιβάλλον του προέδρου Ιλχάμ Αλίεφ, που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 14 χρόνια».

 

ΠΗΓΉ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νετανιάχου: Οι όροι για κατάπαυση πυρός στην Γάζα περιλαμβάνουν την καταστροφή της Χαμάς

Διεθνή / Νετανιάχου: Οι όροι για κατάπαυση πυρός στην Γάζα περιλαμβάνουν την καταστροφή της Χαμάς

Η ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού μετά την παρουσίαση οδικού χάρτη για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα
NEWSROOM
Ρωσία: Επίθεση με 100 πυραύλους και drones σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας

Διεθνή / Ρωσία: Nέα επίθεση με 100 πυραύλους και drones σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας

Η χώρα έχει εντείνει τις επιθέσεις εναντίον των ουκρανικών ενεργειακών υποδομών - Συνεχείς διακοπές ρεύματος, περιορισμοί στη χρήση του και σοβαρές ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
..''το περιβάλλον του προέδρου Ιλχάμ Αλίεφ, που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 14 χρόνια''..το καθεστώς Αλίεφ, μέσω του εκλιπόντος πατρός Heydar, βρίσκεται στην εξουσία τυπικά από το 1993 έτος ανεξαρτησίας του Αζερμπαϊτζάν, αλλά ουσιαστικά από το 1964 όποτε και είχε διοριστεί αναπληρωτής Δ/ντής και μετέπειτα Δ/ντής της KGB και στη συνέχεια Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν..το 1993 που πέθανε ο πατέρας στα 80 του, ανέλαβε ο τότε playboy υιός Ιλχάμ..