Πώς η Νέα Υόρκη διώχνει την Airbnb

Πώς η Νέα Υόρκη διώχνει την Airbnb Facebook Twitter
11

Λίγο μετά την αποχώρηση της Nan Doyle για brunch, τρεις άνδρες με κονκάρδες χτύπησαν το κουδούνι στο διαμέρισμά της στη γειτονιά Fort Greene του Μπρούκλιν.


Ο φιλοξενούμενος της Doyle ο οποίος είχε κλείσει το διαμέρισμα μέσω Airbnb απάντησε. Οι άνδρες ρώτησαν αν μπορούσαν να μιλήσουν με τον ιδιοκτήτη και, όταν ο φιλοξενούμενος είπε ότι ήταν έξω, ρώτησαν αν ενοικιάζει το διαμέρισμα. Εκείνος είπε πως ναι και εξήγησε ότι αυτός και η οικογένειά του είχαν κάνει κράτηση μέσω της Airbnb. Οι ένστολοι άνδρες στη συνέχεια ρώτησαν αν θα μπορούσαν να εισέλθουν για να επιθεωρήσουν το σύστημα καταιωνιστήρων του κτιρίου, το οποίο είπαν ότι μπορεί να παραβιάζει τους κώδικες για τα κτίρια της Νέας Υόρκης. Όταν ο επισκέπτης Airbnb αρνήθηκε, έκοψαν τέσσερις πολιτικές κλήσεις.


Η Doyle, 55 ετών, έμαθε για την επίσκεψη αργότερα το απόγευμα από τους καλεσμένους της, μια οικογένεια με τρία μικρά παιδιά που είχαν ταξιδέψει από την Καλιφόρνια. Επιθεώρησε μία από τις κλήσεις η οποία έκανε λόγο για έλλειψη συστήματος αυτόματων καταιωνιστήρων.

Τα έγγραφα ανέφεραν ημερομηνία ακρόασης τον Οκτώβριο αλλά όχι πρόστιμα. Τέσσερις μέρες αργότερα, την Παρασκευή, 8 Σεπτεμβρίου, η Doyle έλαβε άλλη μια επίσκεψη, αυτή τη φορά από ένα ζευγάρι σερίφηδων. Της επέδωσαν δύο ακόμα παραπομπές: μία για την καταχώριση της ιδιοκτησίας στην Airbnb και η άλλη για την καταχώρησή της στον χώρο διακοπών-ενοικίασης VRBO. Κάθε πρόστιμο έφτανε τα 1.000 δολάρια.


Η πολιτεία της Νέας Υόρκης, τον Οκτώβριο του 2016, πέρασε ορισμένους από τους πιο αυστηρούς περιορισμούς στις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις στη χώρα. Στην πλειονότητα της Νέας Υόρκης, είναι πλέον παράνομο να νοικιάσετε ένα ολόκληρο διαμέρισμα σε μια πλατφόρμα όπως το Airbnb για λιγότερο από 30 ημέρες εκτός εάν ο οικοδεσπότης είναι παρών και υπάρχουν μόνο ένας ή δύο επισκέπτες.


Η νομοθεσία εγκρίθηκε για να βοηθήσει την πόλη να περιορίσει τους ιδιοκτήτες και όσους αφαιρούσαν μια μόνιμη στέγη από την αγορά, εκμισθώνοντας οικιστικές μονάδες στους τουρίστες που χρησιμοποιούν πλατφόρμες όπως οι VRBO και Airbnb. Η πρόθεση ήταν να εμποδίσει τους ιδιοκτήτες να μετατρέψουν σε παράνομα ξενοδοχεία τα διαμερίσματά τους μέσω της Airbnb. Η νομοθεσία υποστηρίχθηκε σθεναρά από το λόμπι των ξενοδόχων και των μεσιτικών γραφείων, αλλά και τους κάτοικους που έβλεπαν τις επιλογές οικονομική στέγασης να λιγοστεύουν.


Ένα χρόνο αργότερα, όμως, οι πολίτες οι οποίοι ποτέ δεν σκόπευαν να γίνουν εμπορικοί ιδιοκτήτες ή ξενοδόχοι, δήλωσαν ότι η καταστολή των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων τους στοχοποιεί. Οι μαρτυρίες για ακραίους ελέγχους σε σπίτια και αυστηρές ποινές πληθαίνουν ενώ πολλοί κάνουν λόγο για πρόστιμα που κόβονται χωρίς επαρκή στοιχεία. Ο Patrick Gallahue, εκπρόσωπος του Γραφείου Ποινικής Δικαιοσύνης του δημάρχου δήλωσε ότι η πόλη δεν έχει αλλάξει τις προτεραιότητές της όσον αφορά την επιβολή της νομοθεσίας για βραχυπρόθεσμα μισθώματα. Υπήρξε επίσης κατηγορηματικός απέναντι σε όσους κάνουν λόγο για άδικες κυρώσεις.Από τον Ιανουάριο έχουν γίνει πάνω από 2.500 επιθεωρήσεις μετά από 1.280 καταγγελίες (μπορεί να υπάρξουν πολλαπλές επιθεωρήσεις για μία τοποθεσία).

Οι κυρώσεις υποδηλώνουν ότι η πόλη δεν επικεντρώνεται μόνο σε όσους εκμεταλλεύονται εμπορικά και ασύστολα τα διαμερίσματα  αλλά και τους οικοδεσπότες Airbnb που μπορεί να πιστεύουν ότι ακολουθούν τους τοπικούς νόμους, αλλά υπάρχει κίνδυνος να παραβιαστεί ένας από τους πολλούς κώδικες κτιρίων και ζωνών της Νέας Υόρκης. Αποτελούν επίσης παράδειγμα για άλλες πόλεις που έχουν λάβει μια αυστηρή γραμμή στα βραχυπρόθεσμα ενοίκια - Βαρκελώνη, Βερολίνο και Μαϊάμι Μπιτς, για παράδειγμα - θα μπορούσαν να κλιμακώσουν τις δραστηριότητες επιβολής τους.

Τον Ιούλιο, το Bloomberg ανέφερε ότι η Bet Better μια ομοσπονδία ξενοδόχων είχε προσλάβει ιδιωτικούς ανακριτές για να διεξάγει επιχειρήσεις ελέγχους πυρός σε οικοδεσπότες που ίσως παραβίαζαν τους βραχυπρόθεσμους μισθωτικούς κανόνες της Νέας Υόρκης. Οπλισμένοι με κρυμμένες κάμερες και ψεύτικα προφίλ στα social media, οι ερευνητές ανέφεραν και κατέγραφαν οτιδήποτε μπορεί να υποδηλώνει ότι ένα ακίνητο λειτουργούσε παράνομο ξενοδοχείο - όπως μικροσκοπικά μπουκάλια σαμπουάν - και στη συνέχεια έδιναν τα στοιχεία στις ρυθμιστικές αρχές. 

Η Airbnb πάντως υποστηρίζει τη νομοθεσία για βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις κατοικιών στη Νέα Υόρκη στην περίπτωση που κάποιος θέλει να ενοικιάσει το σπίτι στο οποίο κατοικεί. Στην ιστοσελίδα της, η εταιρεία συνιστά στους οικοδεσπότες της Νέας Υόρκης να συμβουλευτούν το κεφάλαιο 2 της απόφασης χωροταξίας της πόλης, ένα έγγραφο 90 σελίδων.


Η Airbnb ωστόσο σημειώνει πως η πόλη στρέφεται αθέμιτα εναντίον των κοινών οικοδεσποτών και ζητά μέσω του εκπρόσωπου της μια πιο ορθολογική μορφή ελέγχου.

Με πληροφορίες από Quartz. com





Διεθνή
11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: Θύελλα αντιδράσεων από Νάγκελσμαν και Κίμιχ για το ρατσιστικό γκάλοπ του κρατικού ARD

Αθλητισμός / Γερμανία: Θύελλα αντιδράσεων από Νάγκελσμαν και Κίμιχ για το ρατσιστικό γκάλοπ του κρατικού ARD

Το γκάλοπ σε 1.304 τυχαία επιλεγμένους συμμετέχοντες ρωτούσε αν θα προτιμούσαν να δουν περισσότερους ποδοσφαιριστές με λευκό δέρμα να παίζουν για τη Γερμανία
NEWSROOM
Γάζα: Η πρόταση Μπάιντεν «δεν είναι καλή» αλλά το Ισραήλ την αποδέχεται ως πλαίσιο διαπραγμάτευσης

Διεθνή / Γάζα: Η πρόταση Μπάιντεν «δεν είναι καλή» αλλά το Ισραήλ την αποδέχεται ως πλαίσιο διαπραγμάτευσης

Ο Οφίρ Φαλκ, ο κορυφαίος σύμβουλος του Νετανιάχου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε ότι η πρόταση του Αμερικανού προέδρου είναι «μία συμφωνία την οποία εγκρίναμε
NEWSROOM
Αμερικανός φίμωσε λύκο, τον πήγε σε μπαρ και μετά τον σκότωσε - Αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο

Διεθνή / Αμερικανός φίμωσε λύκο, τον πήγε σε μπαρ και μετά τον σκότωσε - Αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο

Το περιστατικό με τον λύκο έφερε απειλές θανάτου προς συνονόματους, στοχοποίηση της δημοσιογράφου που κάλυψε την υπόθεση, διαπόμπευση της κοινότητας και προσπάθειες για αλλαγή των νόμων
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Οι υπόλοιποι ένοικοι δεν ειναι υποχρεωμενοι να ανεχονται τον καθε τουρίστα στην πολυκατοικια. Να παρεις σπιτι και ξαφνικα ο απο πανω να το κανει ξενοδοχείο κ το κλειδι της εξωπορτας να πηγαίνει χερι με χέρι. Εκει τους περνανε απο κοσκινο τους ιδιοκτητες.
Αν τηρούνται οι κανόνες του καταστατικού της πολυκατοικίας καθώς και οι ώρες κοινής ησυχίας ο 《αποπάνω》μπορεί να νοικιάσει το διαμέρισμά του σε όποιον θέλει...Αν δεν σας αρέσει σε ποιόν το νοικιάζει να το νοικιάσετε εσείς...Το θέμα είναι να δηλώνει τα έσοδα στην εφορία.
Δεν ειναι το θεμα να δηλώνει τα εξοδα στην εφορία μόνο.Πώς μπορείς να ελεγξεις τον καθε ασχετο που μπαινοβγαίνει;Όταν καποιος παει διακοπές καπου, κανει πιο ελευθερο ωράριο και πιο εντονη ζωή. Μπορει να γυρνάει καθε μερα στις 5 το πρωί, να χαχανίζει μεθυσμένος, χίλια δυο. Ένας μονιμος κατοικος σε μια οικογενειακη οικοδομη, αντε να το κανει καποιες φορές, όχι ομως συνεχεια. Και τί παει να πει αν δεν σας αρέσει να φύγετε και να το νοικιάσετε εσείς; Οι ανθρωποι αγοραζουν σπιτια για να μενουν, αν το ξεραν οτι θα έχουν δίπλα τους ξενοδοχειο δεν θα αγοραζαν εξαρχής. Πιστεύω ότι για να επιτρεπεται να γινει καποιος χωρος airbnb θα πρεπει να υπογάψουν ολοι οι ενοικοι της οικοδομης οτι συμφωνουν να μπαινοβγαινει ο καθε τυχαίος στο κτίριο.
Σας εξήγησα από την αρχή του σχολίου μου ότι πρώτα,πρώτα θα πρέπει να τηρείται το καταστατικό της πολυκατοικίας καθώς και οι ώρες κοινής ησυχίας.Αν υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις δεν μπορείτε να επιβάλετε στον 《αποπάνω》σε ποιόν και για πόσο καιρό θα νοικιάσει το διαμέρισμά του.Ποτέ δεν έγραψα να φύγετε,το μόνο που είπα είναι αν δεν σας αρέσει σε ποιόν νοικιάζει ο 《αποπάνω》το διαμέρισμά του να το νοικιάσετε εσείς για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο και να μην σας ενοχλεί κανένας 《αποπάνω》...Πάντως προβληματικοί μπορεί να είναι και οι μόνιμοι ένοικοι μιας πολυκατοικίας και εκεί τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα.Πάντως θα πρέπει να καταλάβετε ότι η έκρηξη του aibnb στην Ελλάδα έχει να κάνει περισσότερο με την οικονομική κρίση στη χώρα μας με την άγρια φορολόγηση των ιδιοκτητών ακινήτων και τα 《κανόνια》 που ρίχνουν πολλοί ένοικοι ακινήτων και όχι με την επιθυμία κάποιων να γίνουν άτυποι ξενοδόχοι...
SKYHOOKμε μπερδεύετε.Ποτέ δεν έγραψα να φύγετε,το μόνο που είπα είναι αν δεν σας αρέσει σε ποιόν νοικιάζει ο 《αποπάνω》το διαμέρισμά του να το νοικιάσετε εσείς για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο και να μην σας ενοχλεί κανένας 《αποπάνω》... Πηγή: www.lifo.grΓια να το νοικιασω το διαμερισμα δεν θα πρεπει ΝΑ ΦΥΓΩ ΑΠΟ ΜΕΣΑ;Ελατε τωρα, με τις λέξεις θα παίζουμε;
Έχετε μπερδευτεί...Μένετε σε ένα διαμέρισμα Α.Ο 《αποπάνω》 έχει ένα διαμέρισμα Β.Αφού έχετε πρόβλημα με το ποιός μπαινοβγαίνει στο διαμέρισμα Β ,να το νοικιάσετε εσείς...Έτσι πολύ απλά θα έχετε δυο(2) διαμερίσματα ( Α+ Β) και θα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο....Δεν ξέρω πόσο άλλο απλά να σας το γράψω για να το καταλάβετε.....Και επαναλαμβάνω αυτό που είπα και πριν άλλη μια φορά ακόμα.Από τη στιγμή που τηρούνται οι ώρες κοινής ησυχίας καθώς και το καταστατικό της πολυκατοικίας δεν μπορείτε να επιβάλετε σε κανέναν με ποιό τρόπο θα διαθέσει το διαμέρισμά του ούτε και ποιόν θα βάλει μέσα.
SKYHOOK- Κανένα καταστατικό καμιας πολυκατοικιας δεν επιτρεπει το airbnb.- Πώς μπορείς να ελεγξεις τον καθε ασχετο που μπαινοβγαίνει; Όταν καποιος παει διακοπές καπου, κανει πιο ελευθερο ωράριο και πιο εντονη ζωή. Μπορει να γυρνάει καθε μερα στις 5 το πρωί, να χαχανίζει μεθυσμένος, χίλια δυο. Ένας μονιμος κατοικος σε μια οικογενειακη οικοδομη, αντε να το κανει καποιες φορές, όχι ομως συνεχεια. (το επαναλαμβάνω αυτό για τις ώρες κοινης ησυχίας που με τόση χάρη προσπεράσατε)- το αν δεν σας αρεσει φυγετε (όσο και να το αλλάζετε, αυτο λέτε) είναι τουλάχιστον αστείο. Στην πρώτη κατοικία μας ριχνουμε λεφτά, δεν το ξέραμε να φυγουμε αρον αρον γιατι καποιος το εκανε ξενοδοχειο.- θα μου δωσει αναφορά ο αλλος αν το κανει ξενοδοχειο, γιατι αυξανεται η χρηση των κοινοχρηστων του. Άλλο να μενουν 2 ατομα, και άλλο 5 διαφρετικά καθε εβδομαδα.- πέφτει η αξια της οικοδομης όταν γινεται κεντρο διερχομενων. Δεν διασφαλιζονται απλές συμφωνιες όπως το να κλειδώνουμε το βραδυ την εξωπορτα γιατι τον μονιμο κατοικο τον νοιαζει, καθως στο σπιτι του εχει πραγματα αξιας, ενω τον επισκεπτη όχι, μπορει και να το ξεχασει μωρέ, ποιος νοιαζεται;
Εξακολουθείτε όχι μόνο να μην καταλαβαίνετε, αλλά όχι μόνο αυτό αλλά τα λεγόμενά σας δείχνουν ότι δεν κάνετε ούτε τον κόπο να διαβάσετε αυτά που γράφω οπότε δεν βλέπω το νόημα να συνεχίσω ...Το μόνο που έχω να πω είναι ότι ΠΟΤΕ δεν είπα να φύγετε από το σπίτι σας.Επίσης το airbnb είναι αστική μίσθωση κατοικίας και σε κανένα καταστατικό αυτό δεν απαγορεύεται.Σας είπα από την αρχή ότι από τη στιγμή που τηρείται το καταστατικό της πολυκατοικίας καθώς και οι ώρες κοινής ησυχίας δεν μπορείτε να εμποδίσετε κάποιον να διαθέσει το διαμέρισμά του κατά αυτό τον τρόπο.
SKYHOOKκι εσεις φαινεται να μην εχετε διαβασει λεξη απο οσα εγραψα. Λετε τα ιδια.Τί εχετε να πειτε για όλα τα επιχειρηματα της λίστας μου;παλι λετε για καταστατικα ωρες κοινης ησυχιας, ξανα και ξανά. Για τα αλλα και πολύ πιο πρακτικά που εγραψα;
Από τη στιγμή που τηρούνται οι κανόνες λειτουργίας της πολυκατοικίας (καταστατικό) καθώς και οι ώρες κοινής ησυχίας δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα.Σας ξαναλέω τα επιχειρήματα της λίστας σας περικλείονται σε αυτές τις δυο προϋποθέσεις(καταστατικό,ώρες κοινής ησυχίας) .Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο,ελπίζω αυτή τη φορά να καταλάβατε τι θέλω να πω,αν όχι είναι περιττό να συνεχίσουμε...