ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: Αυτή είναι η ζωή του νέου Πάπα

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: Αυτή είναι η ζωή του νέου Πάπα Facebook Twitter
11

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: Αυτή είναι η ζωή του νέου Πάπα Facebook Twitter

 

Aπό την Λένα Φουτσιτζή 

Ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο είναι ο νέος Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Γεννημένος στο Μπουένος Άιρες στις 17 Δεκεμβρίου του 1936, ο 76χρονος πάπας Φραγκίσκος είναι ο πρώτος ποντίφικας που προέρχεται από την αμερικανική ήπειρο και ο πρώτος μη-ευρωπαίος ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μετά από μια χιλιετία. Με την εκλογή του οι καρδινάλιοι έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα ότι το μέλλον τις Εκκλησίας βρίσκεται στο Νότο, όπου ζει η πλειοψηφία των Καθολικών της γης.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: Αυτή είναι η ζωή του νέου Πάπα Facebook Twitter

Οι γονείς του νέου Πάπα ήταν ιταλοί μετανάστες στην Αργεντινή. Ο πατέρας του, Mario Jose Bergoglio, υπάλληλος στον οργανισμό σιδηρόδρομων και η μητέρα του, Regina Maria Sivori, νοικοκυρά, έκαναν πέντε παιδιά. Λέγεται ότι κατά την διάρκεια της εφηβείας του αφαιρέθηκε ο ένας πνεύμονας, λόγω μιας σοβαρής λοίμωξης.

Ολοκλήρωσε μεταπτυχιακό στη Χημεία στο Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες. Στη συνέχεια σπούδασε ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες στο Σαντιάγο της Χιλής και το 1960 απέκτησε πτυχίο φιλοσοφίας από το Καθολικό Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες. Μεταξύ του 1964 και 1965 διετέλεσε καθηγητής λογοτεχνίας και ψυχολογίας στο Colegio de la Inmaculada Immaculada της επαρχίας της Σάντα Φε και το 1966 δίδαξε τα ίδια μαθήματα στο περίφημο Colegio del Salvador στο Μπουένος Άιρες.

Τότε αποφάσισε να γίνει Ιησουίτης ιερέας και συνέχισε τις σπουδές του στη σχολή Ιησουιτών του Villa Devoto. Χειροτονήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 1969 από τον Αρχιεπίσκοπο José Ramón Castellano και στη συνέχεια παρακολούθησε τη Φιλοσοφική και Θεολογική σχολή του Σαν Μιγκέλ, όπου έγινε καθηγητής Θεολογίας. Μιλάει ιταλικά, ισπανικά και γερμανικά.

Οι ηγετικές του ικανότητές του τον έκαναν να ξεχωρίσει, ανεβαίνοντας στην ιεραρχία της Εκκλησίας.

Ως αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες ήταν σε πολλούς γνωστός ως «Πατέρας Jorge», λόγω της απλής του ζωής. Η φήμη του εξαπλωνόταν όσο γινόταν γνωστό ότι προτιμούσε να χρησιμοποιεί το λεωφορείο αντί για τη λιμουζίνα που του είχε παραχωρηθεί, ότι ζούσε σε ένα μικρό διαμέρισμα, αρνούμενος να μείνει στην επίσημη κατοικία του Αρχιεπισκόπου και ότι μαγείρευε μόνος του τα γεύματά του. Το 2001 σε ένα νοσοκομείο έπλυνε και φίλησε τα πόδια ασθενών με AIDS.

Το 2009 ο Bergoglio έφτασε στα πρωτοσέλιδα επειδή επέκρινε την κυβέρνηση του Νέστορ Κίρχνερ, υποστηρίζοντας ότι ήταν «ανήθικη, παράνομη και άδικη» επιτρέποντας την αύξηση της ανισότητας στην Αργεντινή. «Αντί να την περιορίσει, φαίνεται ότι επέλεξε να την κάνει ακόμα μεγαλύτερη», είπε. «Τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται όχι μόνο από την τρομοκρατία, την καταστολή ή τη βία, αλλά και από τις αθέμιτες οικονομικές δομές που δημιουργούν τεράστιες ανισότητες», δήλωσε.

Ελλάδα
11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

9 σχόλια
> παιδί μεταναστών από την Ιταλία> Οι γονείς του νέου Πάπα ήταν ιταλοί μετανάστες στην Αργεντινή.Νομίζω πως μετανάστης απ' την Ιταλία ήταν ο προπάππους του, όχι οι γονείς του.
Κι όμως![Il nuovo papa Jorge Mario Bergoglio Arcivescovo di Buenos Aires è di origini piemontesi – video](http://bit.ly/Z1NDz4):> ll suo bisnonno si trasferì a Torino, dove nacque il padre del nuovo pontefice, che poI si trasferì in Argentina dove è nato Jorge Mario Bergoglio. «Ο προπάππους του ήρθε [απ' το Piemonte] στο Τορίνο, όπου γεννήθηκε ο πατέρας του νέου ποντήφικα, ο οποίος στη συνέχεια πήγε στην Αργεντινή, όπου γεννήθηκε ο Jorge Mario Bergoglio».
Αν είναι όντως καλός, παίζει τόση βρωμιά εκεί μέσα που είτε θα παρασυρθεί έιτε θα βγεί απο τη μέση. Αλλιώς απλά επικοινωνιακά τρικ και στάχτη στα μάτια των πιστών.
Δε μας περιγραψατε τη σφοδρη ομοφοβικη του σταση εδω και δεκαετιες, αφου υποστηριζει οτι η ισοτητα των ομοφυλοφιλων πολιτων ειναι εργο του διαβολου (!), και επεκρινε την κυβερνηση της Αργεντινης που νομοθετησε τον γαμο και την θιοθεσια ομοφυλων ζευγαριων.Για να δουμε θα ειναι το ιδιο σκληρος με τους παιδεραστες υφισταμενους του...η θα φυγει νυχτα κι αυτος σαν τον προηγουμενο?