Mέρκελ: "Όλοι οι καταθέτες στην Κύπρο είναι υπεύθυνοι"

Mέρκελ: "Όλοι οι καταθέτες στην Κύπρο είναι υπεύθυνοι" Facebook Twitter
13

Πιέσεις να πάρει αποφάσεις σήμερα για το κούρεμα των κυπριακών καταθέσεων, δέχεται ο Νίκος Αναστασιάδης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα Κυριακή ΜΜΕ, εκπρόσωπος της ΕΚΤ, μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο ] προκειμένου να πείσει τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, να προωθήσει σήμερα προς έγκριση το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων.

Η ΕΚΤ πιέζει ώστε η απόφαση να ληφθεί από την Κύπρου πριν ανοίξουν οι διεθνείς αγορές από απόψε το βράδυ.

Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν τον κ. Αναστασιάδη να έχει αρνηθεί.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ φέρεται να ζήτησε να μην μείνουν κλειστές οι τράπεζες την Τρίτη.

Εν τω μεταξύ, σήμερα αναμένεται τελικά το Διάγγελμα του προέδρου της Κύπρου προς τον Κυπριακό λαό, χωρίς πάντως να έχει προς το παρόν οριστεί η ώρα μετάδοσής του.

Έντονες αντιδράσεις έχει δημιουργήσει στην Κύπρο και δήλωση της Μέρκελ που είπε ουσιαστικά ότι υπεύθυνοι για την κατάσταση είναι όλοι οι καταθέτες της Κύπρου. «Είπαμε ότι όσοι έχουν τα χρήματα τους στις κυπριακές τράπεζες πρέπει να συμβάλουν στη διάσωση της Κύπρου», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος συμπληρώνοντας ότι  «με τον τρόπο αυτό θα συμβάλουν οι υπεύθυνοι και όχι μόνο οι φορολογούμενοι από άλλες χώρες κι αυτό είναι το σωστό».

Αίσθηση δημιούργησε και η δήλωση του αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου ο οποίος έκανε λόγο για προστυχιά των Ευρωπαίων και ζήτησε να φύγει η Κύπρος από την ευρωζώνη, όταν μπορέσει.

«Απόσπασμα των δηλώσεων του: Όταν θα είμαστε σε θέση που να μπορούμε να αποχωρήσουμε από την ευρωζώνη πρέπει να το πράξουμε για την αξιοπρέπεια μας. Και όταν θα φύγουμε θα διαλυθεί η Ευρωζώνη, με τέτοια μυαλά που διαθέτει η Ευρώπη δεν πιστεύω ότι θα κρατηθεί, αλλά ας φύγομεν πρώτοι και μετά να διαλυθεί. Δεν πρέπει ποτέ ο λαός μας να ξεχάσει αυτή τη, με συγχωρείτε, την προστυχιά των Ευρωπαίων. Οφείλομεν να σταθούμε με ηρεμία, με καθαρό πνεύμα αλλά να μην ξεχάσουμε τι μας έχουν κάνει μερικοί εδώ και οι εταίροι μας στην Ευρώπη. Επιτέλους αυτός ο λαός έχει την αξιοπρέπεια του.»

13

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νετανιάχου: Οι όροι για κατάπαυση πυρός στην Γάζα περιλαμβάνουν την καταστροφή της Χαμάς

Διεθνή / Νετανιάχου: Οι όροι για κατάπαυση πυρός στην Γάζα περιλαμβάνουν την καταστροφή της Χαμάς

Η ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού μετά την παρουσίαση οδικού χάρτη για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα
NEWSROOM
Ρωσία: Επίθεση με 100 πυραύλους και drones σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας

Διεθνή / Ρωσία: Nέα επίθεση με 100 πυραύλους και drones σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας

Η χώρα έχει εντείνει τις επιθέσεις εναντίον των ουκρανικών ενεργειακών υποδομών - Συνεχείς διακοπές ρεύματος, περιορισμοί στη χρήση του και σοβαρές ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης
NEWSROOM

σχόλια

10 σχόλια
Οταν ξεκινησε το "πατιρντι¨το 2010 στην χωρα μας ακουστηκαν πολλα.Μου φαινονταν θεωριες συνομωσιας και τις προσπερνουσα.Τωρα πια πιστευω πως ολα εχουν να κανουν με τον φυσικο πλουτο των δυο χωρων.Οι Γερμανοι δεν προκειται να σταματησουν εαν δεν τον αρπαξουν.
Επίσης θυμίζω"Μ. Γλέζος: Υποχρεωτικά δάνεια στο κράτος από τους πολίτες"http://www.skai.gr/news/politics/article/202844/m-glezos-upohreotika-daneia-sto-kratos-apo-tous-polites/Τα ίδια έλεγε και ο Στρατούλης. Οι Έλληνες αριστεροί όμως διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους...
Πέραν από το γεγονός ότι η φορολόγηση των καταθέσεων δεν διαφέρει ουσιαστικά σε τίποτα από την καθ'ημάς μείωση των μισθών (παρά μόνο όσον αφορά το ποσοστό της μείωσης), ας μην νομίζουμε ότι το μέτρο θα περιοριστεί στην Κύπρο.Πρέπει να υπάρξει άμεση και συνολική αντίσταση στα σχέδια της ευρωπαϊκής τρόϊκας. Για όσους δεν το κατάλαβαν ακόμα, μιλάμε για μία πολιτική ενάντια σε κάθε έννοια ατομικής ελευθερίας, ακόμα και ιδιωτικής πρωτοβουλίας (παρά τα όσα ευαγγελίζονται οι ίδιοι).
Πέρα απο την αλητεία του πράγματος σκέφτομαι το δράμα των δικών μας που έτρεξαν να πάνε τα λεφτά τους στην Κύπρο για να τα σώσουν, και στενοχωριέμαι.
Με στεναχωρούν αφάνταστα τα όσα συμβαίνουν στην Κύπρο.θα ήθελα να πάρω με τις πέτρες τα ανάλγητα καθήκια της τρόικας και τα αφεντικά τους που μόνο δυστυχία έχουν προξενήσει σε τόσους λαούς. Ως πότε πιά θα τα καταπίνουμε όλα αυτά?
Μεγαλύτερες ευθύνες από "τα καθήκια της τρόικας" έχουν οι κυπριακές τράπεζες και η κυπριακή δημοκρατία που τις άφησε να λειτουργούν ανεξέλεγκτα. Μιλάμε για 19δις καταθέσεων της Ρωσικής μαφίας....
Η ρωσική μαφία προτιμά να αγοράζει παλάτια κι όχι να κρατά καταθέσεις φίλε για να συμπηρώνει εισόδημα με τους τόκους. δες τι γίνεται στη χαλκιδική αν έχεις πρόσβαση με βόρεια ελλάδα
Την συλλογική υπευθυνότητα, όπως την αντιλαμβανόντουσαν και εφάρμοζαν οι Ναζί, το ίδιο εκφράζει, εν τέλει, και η Μέρκελ ("με τον τρόπο αυτό θα συμβάλουν οι υπεύθυνοι και όχι μόνο οι φορολογούμενοι από άλλες χώρες κι αυτό είναι το σωστό").
Ο Αρχιεπισκοπος δεν ειναι σε θεση να κανει ουτε εξωτερικη ουτε οικονομικη πολιτικη...το να βγει γενικως η Κυπρος απο Ευρωπη δεν ειναι καλο....μπορει ο παπάς να ονειρευεται επαναστασεις, 1821, τουφεκια και καρυοφιλια και πολεμο μεχρις εσχατων με τους αλλοπιστους (κουτοφραγκους και τουρκους)....χωρις φυσικα να εχει να χασει τιποτα ο ιδιος. Η δουλεια της εκκλησιας ειναι αλλου, κι άλλα λεει και κανει...μαλλον θα χε πολλες καταθεσεις ο "υπηρετης" του Χριστού..
Δεν κατάλαβα γιατί είναι υπεύθυνοι οι καταθέτες σε τράπεζες χώρας-μέλους της ΕΕ και της Ευρωζώνης.Αυτό πρέπει να έχει επί τέλους κάποιο πολιτικό κόστος και για την ίδια.Μαζί τα άσπρα με τα μαύρα, μαζί τα δεκαχίλιαρα και τα εικοσαχίλιαρα με τα εκατομμύρια;