Η Βρετανία βάζει τέλος στα υγρά μαντηλάκια καθαρισμού

Η Βρετανία βάζει τέλος στα υγρά μαντηλάκια καθαρισμού Facebook Twitter
4

Τα υγρά μαντηλάκια, τα οποία χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό των χεριών και άλλων σημείων του σώματος, για ντεμακιγιάζ ή ως μωρομάντηλα, θα καταργηθούν μέσα στην επόμενη εικοσαετία.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το σχέδιό της να καταργήσει σταδιακά τα προϊόντα καθημερινής χρήσης από πλαστικό "περιλαμβάνει και τα προϊόντα μιας χρήσης όπως τα υγρά μαντηλάκια". Τα μαντηλάκια περιέχουν μη βιοδιασπώμενο πλαστικό. Έτσι είτε θα πρέπει οι κατασκευαστές να κατασκευάζουν μαντηλάκια που δεν θα περιέχουν πλαστικό, είτε οι καταναλωτές θα πρέπει να μάθουν να ζουν χωρίς αυτά.

Τα υγρά μαντηλάκια ευθύνονται για το 93% των περιπτώσεων φραγής υπονόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με το BBC, και για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση και η βιομηχανία καλούν τους καταναλωτές να μην τα πετούν στις τουαλέτες.

"Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τους κατασκευαστές και τους λιανέμπορους των υγρομάντηλων ώστε να διασφαλιστεί ότι είναι εμφανής η προειδοποίηση στη συσκευασία των προϊόντων και ότι οι καταναλωτές γνωρίζουν πού να τα πετούν", δήλωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (Defra).

Ωστόσο, το υπουργείο υποστηρίζει ότι "ενθαρρύνουμε την καινοτομία ώστε όλο και περισσότερα από αυτά τα προϊόντα να μπορούν να ανακυκλώνονται και συνεργαζόμαστε με τη βιομηχανία ώστε να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων, όπως ένα υγρό μαντηλάκι που δεν θα περιέχει πλαστικό και επομένως θα μπορούμε να το πετάμε στις τουαλέτες".

Η βιομηχανία των υγρομάντηλων έχει ανθίσει την τελευταία δεκαετία με τους κατασκευαστές να προσφέρουν μια ευρύτερη γκάμα προϊόντων: για ευαίσθητο δέρμα, για τον καθαρισμό των μωρών, για ντεμακιγιάζ, για τα τσιμπήματα των κουνουπιών, για προστασία από τον ήλιο ή για αποσμητικό. Ωστόσο, τα περισσότερα είναι κατασκευασμένα από πολυεστέρα και άλλα μη βιοδιασπώμενα υλικά.

Η πρωθυπουργός της χώρας Τερέζα Μέι δεσμεύτηκε τον Ιανουάριο να καταργήσει όλα τα "πλαστικά απορρίμματα που μπορούν να αποφεύγονται" μέχρι το 2042.

Η κυβέρνηση έχει ακόμη ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε διαβουλεύσεις για το αν θα καταργήσει ή όχι τα πλαστικά καλαμάκια, τις μπατονέτες και τους αναδευτήρες.

Διεθνή
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φωτ. : EPA

Διεθνή / Από τις ΗΠΑ, η «ιντιφάντα» των φοιτητών υπέρ της Παλαιστίνης εξαπλώνεται σε πανεπιστήμια στην Ευρώπη

Καταλήψεις σε πανεπιστήμια σε Ολλανδία, Βέλγιο και Ισπανία - Να σταματήσει ο αντισημιτισμός που χρεώνει τη βία στη Γάζα στους Εβραίους Ολλανδούς ζήτησε ο Μαρκ Ρούτε
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Είναι εντυπωσιακό πως κράτη με σοβαρή υποδομή και πολιτική, αντί να φροντήσουν να λύσουν το θέμα της διαχείρησης σκουπιδιών, της ανακύκλωσης και φυσικά της απαραίτητης εκπαίδευσης που χρειάζεται ώστε να βελτιωθεί η εικόνα το πλανήτη, προτειμούν να ρίξουν το πρόβλημα κάτω απο το χαλάκι καταργώντας (;) τα σκουπίδια. Ας γυρίσουμε και 500 χρόνια πίσω και ας αρχίσουμε ξανα να κυκλοφορούμε με κάρα καθώς όλα τα μέσα μεταφοράς (ι.χ ή μη) έιναι φτιαγμένα εν μέρει και απο πλαστικό. Παρεπιπτόντως, η χώρα μας διαθέτει ένα σημαντικό αριθμό βιομηχανιών πλαστικών μιας χρήσης όπου ζει κατα βάση με εξαγωγές σε όλο τον πλανήτη, στηρίζοντας την ελληνικλη οικονομία, και προσφέροντας χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Ακριβώς αυτά σκεφτόμουν, scoop. Πάμε λοιπόν να καταργήσουμε και τις πάνες των μωρών και τς ακράτειας, τις σερβιέτες, τις οδοντόβουρτσες, και, γιατί όχι, και το χαρτί τουαλέτας. Αντί για ορθή διαχείριση απορριμάτων, πάμε πίσω στην εποχή που τα νήπια κυκλοφορούσαν ξεβράκωτα και οι μεσήλικες, φοφούτηδες.
Σγκρίνετε ανόμοια πράγματα, το θέμα δεν είναι να καταργηθεί οτιδήποτε είναι φτιαγμένο από πλαστικό αλλά αυτά τα είδη τα οποία τα χρησιμοποιούμε για λίγα δευτερόλεπτα και μετά πηγαίνουν κατ'ευθείαν στα σκουπίδια. Στην περίπτωση αυτή, προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές ύλες οι οποίες να βιοδιασπώνται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι βιομηχανίες της χώρας μας και οι αντίστοιχες σε άλλες χώρες έχουν 20 χρόνια να προσαρμοστούν, να βρουν αυτές τι εναλλακτικές πρώτες ύλες τις φιλικές προς το περιβάλλον. Ας μην κοιτάμε μόνο το τώρα, ας βλέπουμε και λίγο παραπέρα
Τα βιοδιασπώμενα υλικά είναι το ίδιο βλαβερά για το περιβάλλον αν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές να διασπαστούν. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν. Και ούτε έχει προβλεφθεί κάτι τέτοιο. Άρα έρχετε μια η άλλη. Επιπλέον, απαιτήτε περισσότερη ενέργεια για να κατασκευαστει ένα προιόν απ'ότι αν η πρώτη ύλη είναι πλαστικό. Άρα; Απο το να πέφτουμε θύματα μαζικής υστερίας, καλύτερα ναμάθουμε την σωστή διαχείρηση των πραγμάτων. Σε ένα κράτος θα κοστίσει περισσότερο να αναγκαστεί να λάβει σοβαρά μέτρα για τα σκουπίδια και την ανακύκλωση καθως και για να εκπαιδεύσει τους πολίτες του, παρά να μεταφέρει το πρόβλημα στους άλλους. Επιπλέον, αναρωτιέμαι, πόσο ηθικό είναι να χρησιμοποιούνται εναλλακτικά υλικά γι αυτά τα προιόντα; Ένα χάρτινο πιάτο ή ξύλινο είναι καλύτερο για το περιβάλλον από οτι ένα πλαστικό; Ειναι καλύτερο δηλαδή να κόβουμε τα δέντρα για την δημιουργία πρώτης ύλης απο το να επεξεργαζόμαστε το πετρέλαιο; Ή, πόσο ηθικό είναι όταν υπάρχουν μέρη του πλανήτη στα οποία οι άνθρωποι υποσυτίζονται, να φυτεύεις καλαμπόκι με σκοπό να το μετατρέψεις σε "οικολογική" πρώτη ύλη απο το να τραφεί αυτός ο πληθυσμός;