Αγαπητή ‘Α, μπα’, τι κάνουμε με τις φιλίες που φθίνουν;

Αγαπητή ‘Α, μπα’, τι κάνουμε με τις φιλίες που φθίνουν; Facebook Twitter
18

________________
1.


Αγαπητή Α, μπα πόση ώρα είναι η καμιάμιση ώρα;- τικ τικ τικι τικι τακ


Αυτός που το είπε εννοεί κανένα δίωρο, χωρίς την κίνηση και το παρκάρισμα.

________________
2.


ποιά θεωρείς οτί είναι τα πιο ενδεικτικά συμπτώματα της κατάθλιψης? πότε θα ζητούσες εσύ βοήθεια από ειδικό?- truelies


Το αργότερο αν δυσκολευόμουν να λειτουργήσω στην καθημερινότητα (πρωινό ξύπνημα, προσωπική υγιεινή, φαγητό, δουλειά). Δε χρειάζεται όμως να φτάσεις εκεί. Αν δεν αισθάνεσαι καλά, γιατί να βασανίζεσαι;

________________
3.


"Τελειώνω σύντομα το μεταπτυχιακό μου στην Ελλάδα και πρόσφατα είχα κάποιες συνεντεύξεις (για πρώτη φορά στη ζωή μου) μέσω Skype για δουλειά στο εξωτερικό. Μέχρι στιγμής δεν τα έχω πάει ιδιαίτερα καλά... Πώς διάολο μπορείς να πλασάρεις τον εαυτό σου σαν τον πιο γαμάτο γι' αυτή τη θέση, όταν είσαι σίγουρος ότι υπάρχουν χιλιάδες πιο καλοί και πιο καταρτισμένοι από σένα?
ΥΓ. Συγχαρητήρια για τη στήλη, σ' αγαπάμε! "


Οι συνεντεύξεις χρειάζονται εξάσκηση, όπως όλα τα πράγματα. Αν έχεις ξεπεράσει τις 20 και ακόμα δεν πάνε καλά τα πράγματα, τότε να αναρωτηθείς.


Αυτοί που κάνουν τις συνεντεύξεις ξέρουν ότι δύσκολα θα πετύχουν τον πιο γαμάτο που υπάρχει. Είναι ευχαριστημένοι όμως με κάποιον που θα μπορεί να κάνει τη δουλειά, κι ας μην είναι ο καλύτερος της γης, ο καλύτερος της γης μάλλον έχει ήδη δουλειά. Μη σκέφτεσαι μόνο τους χιλιάδες καλύτερους, σκέψου και τους χιλιάδες χειρότερους. Επικεντρώσου στο τι είναι αυτό που ξέρεις και δήλωσέ το απερίφραστα, χωρίς δικαιολογίες και χωρίς να το μειώνεις. Λίγη σιγουριά θέλουν να δουν, όχι κάτι περισσότερο.

Κι εγώ σας αγαπώ!

______________
4.


"Ξέρω ότι δεν είναι η ειδικότητά σου, αλλά νομίζω ότι το βασανίζεις το θέμα πριν απαντήσεις, οπότε τολμώ:
1. Αράχοβα ή Αράχωβα;
2. Βρόμικο ή βρώμικο;
Το μάτι μου το έρμο τρομάζει και ακόμα κλωτσάει όταν βλέπει την πρώτη εκδοχή. Να μην επεκταθώ στους δίφθογγους, δίψηφα κλπ...Τι να κάμω; Και τελικά σωστό ποιο θεωρείται; (από τους φιλόλογους, για να μην παρεξηγούμαστε, γιατί θα σας μιλούσα στον πληθυντικό με -ε αγαπητή μου, άλλο κι αυτό το βασανιστικό -ειδικά όταν κατεβάζεις υπότιτλους τρελαίνεσαι όταν λες δε μπορεί ένας άνθρωπος που κάθεται και μεταγλωττίζει τόσες ώρες να είναι τόσο τραγικά ανορθόγραφος και να μην διαχωρίζει επιπροσθέτως ενεργητική από παθητική φωνή , αχ δε ζεις πια εδώ δεν τα βλέπεις η αισθητική σου έχει γλιτώσει-και απ' αυτό- πολλά)"- Annouk


Το βρόμικο το έχω καταπιεί, κι ας μου φαίνεται λάθος στο μάτι. Το Αράχοβα δε μπορώ με τίποτα να το συνηθίσω. Κι ας είναι λάθος! Δεν ξέρω αν απευθύνεσαι στον σωστό άνθρωπο, όμως, γιατί κάνω πολλά λάθη.
Σύμφωνα με το σημείωμα του Μπαμπινιώτη:

βρόμα ή βρώμα, βρομώ ή βρωμώ; Το ουσ. βρόμα είναι παράγωγο του ρ. βρομώ, το οποίο παράγεται από το βρόμος (ο) και αυτό από το αρχ. ρ. βρέμω. Και τα τρία (βρέμω-βρόμος-βρομώ) δήλωναν κρότο, θόρυβο και είναι ομόρριζα του βροντή-βροντώ. Όπως φαίνεται από την ετυμολογική προέλευση των λέξεων, η σωστή τους γραφή είναι με -ο- (βρόμα, βρομώ). Το -ω- εμφανίστηκε πρώτα στο ουσ. βρώμα από παρετυμολογική σύγχυση της λ. βρόμα με το ουσ. βρώμα"φάγωμα, η βρώση" (<βιβρώσκω) εξαιτίας της εκκλησιαστικής φράσης "σκωλήκων βρώμα και δυσωδία" (νεκρώσιμη ακολουθία). Από το βρώμα (η) γράφτηκε και βρωμώ. Άρα η ορθή γραφή είναι η βρόμα και ρ. βρομώ, που καμία σχέση δεν έχουν με τη λ. το (το) βρώμα (<βιβρώσκω).


Και για την Αράχοβα:
Το θέμα θα έπρεπε να είχε λήξει από καιρό. Η πολιτεία με διοικητική πράξη του 1940 (με κυβέρνηση που δεν θα την κατηγορούσε ποτέ κανείς για υστέρηση (* Πηγή. Επίτομο γεωγραφικό λεξικό της Ελλάδας. Μιχαήλ Σταματελάτος, Φωτεινή Βάμβα - Σταματελάτου. Αθήνα: Ερμής, 2001). Έπειτα, το Λεξικό Μπαμπινιώτη είναι σαφές και λιγόλογο: Αράχοβα με όμικρον.

 

________________
5.


"ρε συ Α,μπά, ήθελα να ρωτήσω τί παίζει με τα θέατρα στην Αμερική. Είναι όπως εδώ που είσαι ποιοτικός μόνο αν έχεις μια σειρά από παραστάσεις στο θέατρο? Παίζουν οι διάσημοι ηθοποιοί όπως klooney, pitt κτλ? Γίνονται 800 παραστάσεις τη χρονιά? Έχει κάθε διάσημος ηθοποιός το δικό του θέατρο? Αυτά τα ερωτήματα με τυραννούσαν χτες το βράδυ!!
"-λαλάς


Δε θα μπορούσες να ρωτήσεις πιο άσχετο άνθρωπο. Μπορώ να σου πω όμως ότι κάθε χρόνο στο Broadway εμφανίζονται διάσημοι ηθοποιοί, αυτή την περίοδο ας πούμε εμφανίζονται ταυτόχρονα (σε διαφορετικά έργα), ο Τομ Χανκς, η Σκάρλετ Γιόχανσον κι ένα σωρό άλλοι που ξέρουμε από το σινεμά και την τηλεόραση. Νομίζω ότι παντού ισχύει ότι το θέατρο δείχνει «ποιότητα», περισσότερο από τον κινηματογράφο και οι κριτικοί περιμένουν με αγωνία να θάψουν διάσημους που θα τολμήσουν να εμφανιστούν στο θέατρο.


Γίνονται πολλές περισσότερες από 800 παραστάσεις τη χρονιά, αλλά θέλεις να συγκρίνουμε την Αθήνα με τη Νέα Υόρκη;

________________
6.


"γεια σου και απο μενα!ευγε για το πνευματωδες χιουμορ
λοιπον η ερωτηση μου ειναι: λενε οτι μεσα απο δυσκολιες γινομαστε πιο δυνατοι, εγω θα το κανω πιο συγκεκριμενο.κατα ποσο ισχύει το οτι καθε φορα που πληγωνομαστε απο αισθηματικης φυσεως παρατραγουδα γινομαστε πιο δυνατοι? οντως αυτη ειναι η πραγματικοτητα η απλα ειναι κατι που εμεις επινοησαμε για να νιωσουμε λιγο καλυτερα? σε ευχαριστω"-just asking

Νομίζω ότι γινόμαστε λιγότερο δυνατοί (συγκρίνεται η ορμητικότητα ενός 16χρονου;) και όσο περισσότερες απογοητεύσεις, τόσο λιγότερη και η δύναμη. Όμως υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις για να αντισταθμίσεις τη χασούρα. Αν έχεις το νου σου, αν χρησιμοποιείς το μυαλό σου, αν βγάζεις συμπεράσματα από όσα συμβαίνουν γύρω σου και προσπαθήσεις συνειδητά, μέσα από τις δυσκολίες κερδίζεις κάτι εντελώς άγνωστο στους νέους: την αυτογνωσία και την εμπειρία, που είναι χρυσάφι, σε αντίθεση με τη δύναμη, που είναι σαν τις μετοχές.


Το ερώτημα είναι βέβαια πώς θα μετατρέψεις τις αναποδιές σε πολύτιμη εμπειρία. Είναι πάρα πολύ δύσκολο, είναι σαν να μεταμορφώνεις μια σκούρα πέτρα σε ορυχείο σε λαμπερό διαμάντι. Νομίζω ότι γίνεται ρωτώντας τον εαυτό σου συνέχεια «γιατί;» Γιατί φέρθηκα έτσι; Γιατί είπα ψέματα; Γιατί ανέχτηκα αυτό κι εκείνο; Γιατί υστερώ σε σχέση με τον τάδε; Πολύ δύσκολες ερωτήσεις, αλλά αν απαντήσεις με ειλικρίνεια, υπάρχει μια ελπίδα να κερδίσεις την αυτογνωσία.

________________
7.


Α μπα μου, σιχαίνομαι αυτό το ανεκδιήγητο κοπελιάάάάά......Γιατί δεν ξαναγυρνάμε στο, κατα τ' άλλα, ευγενικό δεσποινίς;; Μέχρι και καλημέρα έχουμε ξεχάσει να λέμε-γκι


Το "δεσποινίς" δεν έχει πια θέση στην κοινωνία μας. Είμαστε όλες κυρίες, ασχέτως από την οικογενειακή μας κατάσταση.


________________
8.


Τί θα κάνεις τα Ελαφηβόλια;- Αρτεμίδωρος

Δυστυχώς στο Orange County δεν την τιμούν αυτή τη γιορτή.


________________
9.


"Λένα, μου πήραν μια ηλεκτρική κουβέρτα. Υπάρχει περίπτωση να πάθω ηλεκτροπληξία από τα σάλια που τρέχουν ενώ κοιμάμαι;
Υ.γ: Θεωρώ πως αν η ερώτηση απαντηθεί κατά την άνοιξη δεν θα χει ουσία γιατί ή θα χω γίνει φλαμπέ ή θα την έχω μαζέψει. Σε φιλώ."- Di_si


Μην την σιδερώνεις και μη μπεις μαζί της σε γεμάτη μπανιέρα.

________________
10.


"Γιατί ο Batman και ο Superman κυκλοφορούν με τα σώβρακά τους; Από τη μέρα που τους είδα να φιλιούνται σε ένα σκίτσο, μου'χει καρφωθεί αυτή η απορία. Βέβαια δίνω την απάντηση, αν ενώσω τις δυο εικόνες που μόλις ανέφερα, την απάντηση τουλάχιστον που θα'χε ενδιαφέρον, αλλά δώσε μου κι εσύ μια εναλλακτική.
Μα δεν είναι υπέροχο ζευγάρι;


Και τέλος, ποιος από τους δύο είναι καλύτερος; Αυτό κι αν είναι δίλημμα!

Να χαμογελάς! Φ! -Camera Obscura

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις: σε ποιά εκδοχή φαίνεται να είναι πιο «ηρωικός»;

________________
11.


"Βρε καλή μου συνάδελφε Α μπα, γιατί δεν έχω καταφέρει παρά τις φιλότιμες προσπάθειές μου να γίνω μέλος ώστε να μπορώ κι εγώ η πτωχή να κάνω σχόλια? Τι στο καλό κάνω λάθος? Θέλω να γράψω π.χ. ότι η απάντηση στην ερώτηση για το πώς να φτιάξεις μια γλώσσα είναι καταπληκτικά κυριολεκτική ΚΑΙ σουρρεαλιστική!!! ΠΩΣ !?!?!!???
"-Μαρία Δ.

Ελπίζω να τα έχεις πλέον καταφέρει, αλλά έχεις κοιτάξει πάνω-πάνω-τέρμα πάνω στη σελίδα του lifo.gr; Εκεί γίνεσαι μέλος, δηλώνοντας mail. Αν εξακολουθείς να έχεις προβλήματα στείλε μου στο [email protected] να το δούμε.

________________
12.

"Τέταρτη φορά που στέλνω ερώτηση και σ ευχαριστώ πολύ για όλες τις απαντήσεις...αυτή τη φορά θέλω να ρωτήσω κάτι που έχει απαντηθεί αρκετές φορές στο 'Α, μπα' αλλά με προβληματίζει ακόμα.
Είναι αχαριστία το να βγάλω από τη ζωή μου ανθρώπους που δε μου ταιριάζουν πια, που δεν περνάω καλά μαζί τους, που το μόνο που μας δένει είναι η παιδική ηλικία που περάσαμε μαζί, όταν όμως μου έχουν δώσει τόσο πολλά πράγματα; Έχω δύο φίλες από το σχολείο, που με αγαπάνε σαν οικογένεια, τις εμπιστεύομαι όσο κανέναν και μου έχουν σταθεί όσο κανείς στις πιο δύσκολες στιγμές μου. Το πρόβλημα είναι πως πλέον δεν έχουμε τίποτα κοινο και κυρίως (αν και νιώθω πολύ άσχημα που το λέω έτσι), συνειδητοποιώ μεγαλώνοντας πως είναι άτομα χαμηλής αφυΐας. Δεν αντέχω να βγαίνω για καφέ και να συζητάω μόνο για μαλλιά, αγόρια και πρωινάδικα της τηλεόρασης. Είναι σαν να είμαστε από άλλους κόσμους - και το θέμα είναι πως οι ίδιες δε νιώθουν το ίδιο, προσπαθούν με κάθε τρόπο να περνάνε χρόνο μαζί μου κι εγώ κάποιες φορές το αποφεύγω. Από την άλλη νιώθω τύψεις και κυρίως νιώθω αχάριστη και ηλίθια και που μου δείχνουν με κάθε τρόπο την αγάπη τους κι εγώ δεν το ανταποδίδω στον ίδιο βαθμό. Τις νοιάζομαι και τις αγαπώ, αλλά νιώθω πως η φιλία αυτή έχει κάνει τον κύκλο της. Τι να κάνω; φοβάμαι πως κάνω λάθος και πως θα το μετανιώσω!"- de sou lew

Δε χρειάζεται να είναι όλα ή τίποτα. Είναι κακή ιδέα να αποκλείσεις από τη ζωή σου ανθρώπους που σου έχουν σταθεί. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να έχετε κολλητή σχέση. Μεταξύ του «κολλητού» και του «αποκλεισμού» υπάρχουν ένα σωρό στάδια.


Δεν γίνεται να απαιτείς από τους άλλους να είναι σταθεροί, να σε αγαπάνε, να είναι όσο έξυπνοι θέλεις, να ενδιαφέρονται για τα ίδια πράγματα και να είναι και διασκεδαστικοί, όλα αυτά μαζί στον ίδιο άνθρωπο. Ούτε εσύ μπορείς να καλύψεις πλήρως κάποιον άλλον. Ο καθένας έχει τα χαρίσματά του, και αν ξέρεις ποιά είναι, μπορείς να αρκεστείς σ' αυτά, χωρίς να απογοητεύεσαι που δεν είναι το φουλ πακέτο. Γιατί είναι πρόβλημα να βγαίνεις που και που και να συζητάς για αγόρια και για μαλλιά; Πολύ χαλαρωτικό μου φαίνεται, ειδικά αν είναι με ανθρώπους που ξέρω ότι με αγαπάνε και τους αγαπώ. Απ' όλα χρειάζεται η ζωή για να είναι πλήρης. Αν έχεις παρέες που καλύπτουν και τα υπόλοιπα, είσαι πολύ τυχερή.

18

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

12 σχόλια
#7 "Με συγχωρείτε". Ούτε παλιομοδίτικο όπως το δεσποινίς (το οποίο είναι ανεκτό αν προέρχεται από ευγενικά άτομα μεγάλης ηλικίας), ούτε βλάχικο όπως το κοπελιά, ούτε να την πιάνει την καημένη η ψυχή της αν τυχόν έχει θέμα με το πόσο νέα ή όχι φαίνεται. :)
#7 Χρησιμοποιούσα κατά κόρον το "κοπελιά" μέχρι που μου είπε μία φίλη πως δεν αισθάνεται καλά να το ακούει. Ειδικά για επάγγελμα τύπου σερβιτόρας μου είπαν ότι θεωρείται σχεδόν προσβλητικό! Και ρωτώ: Πως μπορούμε να αποκαλέσουμε μία κοπέλα που δεν γνωρίζουμε για να ακουσθεί νορμάλ; Πχ σε μαγαζί ρούχων, πως να της απευθύνουμε τον λόγο; Το "δεσποινίς" μου θυμίζει λίγο από ελληνική ταινία. Το "κυρία" μου κάνει αρκετά επίσημο.ΥΓ: Χαίρομαι Α, μπα που επανέφερες την μεγάλη Ντέμπορα Μόργκαν στα gif.
#12 Μπράβο για την απάντηση αμπά!Μπορεί να μην υπάρχει άλλη παρέα που καλύπτει τα υπόλοιπα, γι'αυτό ο προβληματισμός και το παράπονο. Εγώ, τουλάχιστον σε αυτό, θεωρώ τον εαυτό μου πάρα πολύ τυχερό.
#12 Πολύ αχαριστία...τόσο τρομερό ειναι ενας καφες που και που με ανθρωπους που μας λατρευουν και μας εχουν στηρίξει??? Αλλοι θα εδιναν τα πάντα να πετύχαιναν τέτοιους ανθρώπους στη ζωή τους!Και τέλος πάντων πόσο ψηλά εχεις φτασει ποια το επιπεδο σου που θεωρεις δαπέδου των αλλων , που μεχρι χθες εισασταν ίσα και όμοια? Μηπως εχει συμβεί τελικά το αντίθετο? λεμε τωρα.....Τι ειναι τα Ελαφηβόλια?
#12Μην υποτιμάτε την νοημοσύνη των απλών/απλοϊκών ανθρώπων σε α) ζητήματα ζωής (δουλεια, ελευθερία, οικογένεια)β) ζητήματα συναισθηματικής φυσης (κερατο, χωρισμος, καψούρα)Σε μικρή ηλικία αποζητούμε περισσότερο το μαθησιακό όφελος από τη σχέση. Μεγαλώνοντας όμως καταλαβαίνεις ότι το συναισθηματικό περιεχόμενο μπορεί να είναι εξίσου ή και περισσότερο σημαντικό. Ενδιαφέροντες ανθρώπους θα συνεχίζεις να γνωρίζεις, ανθρώπους που σ' αγαπάνε και κάνουν κάτι γι' αυτο, πολύ σπάνιαΤο κακό δεν είναι αν οι φίλες σου μιλάνε μόνο για νυχια-μαλλιά. Το κακό θα είναι αν η μία απο αυτές γίνει Χρυσαυγίτισσα και συ είσαι αριστερή. 'Η αν αδιαφορεί επιδεικτικά για την οικολογία και συ είσαι μέλος του Αρκτούρου.Μέχρι αυτό το επίπεδο πάντως, η απάντηση της Λένας ειναι η καλύτερη. Μειώστε τα κολλητιλικια. Ετσι θα έχετε και πιο σημαντικά πράγματα να πείτε
#4 "Στις διφθογγους" και οχι "στους διφθογγους". Το σωστο ειναι η διφθογγος. Χαιρομαι με τα ατομα που ψαχνονται για σωστη ορθογραφια, οποτε πηρα το θαρρος :)
Έγινε από τότε που για να μπορέσεις να το γράψεις,πρέπει να γυρίσεις το πληκτρολόγιο στην αγγλική ή αμερικάνικη γλώσσα..Θέμα πρακτικότητας είναι και μόνο, να πω και την αλήθεια,το αγγλικό είναι πιο ευδιάκριτο,δεν μοιάζει με άνω-κάτω τελεία!
Το Q πατάς χωρίς να γυρίσεις γλώσσα. Αλλά συμφωνώ, στο ελληνικό πληκτρολόγιο θα έπρεπε να είναι πιο ευδιάκριτο -τουλάχιστον θα μπορούσε να έχει το σύμβολο από κάτω, όπως έχει τα ελληνικά γράμματα (εμένα δεν το έχει).