Αποζημίωση μαμούθ θα πληρώσει η Johnson & Johnson σε 22 γυναίκες με καρκίνο

Αποζημίωση μαμούθ θα πληρώσει η Johnson & Johnson σε 22 γυναίκες με καρκίνο Facebook Twitter
3

Αποζημίωση μαμούθ ύψους 4,7 δις δολαρίων επιδίκασε δικαστήριο του Μιζούρι στις ΗΠΑ  σε 22 γυναίκες που είχαν προσφύγει κατά τις εταιρείας Johnson & Johnson. 

Οι γυναίκες ισχυρίζονταν πως η χρήση του ταλκ της εταιρίας τους προκάλεσε καρκίνο στις ωοθήκες. 

Πρόκειται για μια από τις 9.000 δικαστικές υποθέσεις που αντιμετωπίζει η αμερικάνικη εταιρία κολοσσός και οι οποίες αφορούν το προϊόν σήμα κατατεθέν τους. 

Η εταιρία δήλωσε «βαθιά απογοητευμένη» και ανακοίνωσε πως θα κάνει έφεση. 

Στη δίκη που κράτησε 6 εβδομάδες οι γυναίκες και οι οικογένειες τους ισχυρίστηκαν πως ανέπτυξαν καρκίνο στις ωοθήκες μετά από χρήση του ταλκ για μωρά και άλλων αντίστοιχων προϊόντων της εταιρίας για δεκαετίες 

Οι δικηγόροι των γυναικών τόνισαν πως η εταιρεία γνώριζε ότι το προϊόν ήταν μολυσμένο με αμίαντο από τη δεκαετία του 1970, αλλά απέτυχε να προειδοποιήσει τους καταναλωτές για τους κινδύνους.

Από την πλευρά της η εταιρία αρνήθηκε πως τα προϊόντα της περιέχουν αμίαντο και επιμένει πως δεν προκαλούν καρκίνο. Επίσης οι εκπρόσωποι της εταιρίας τόνισαν πως μια σειρά ερευνών έχουν αποδείξει πως το ταλκ είναι ασφαλές και πως η ετυμηγορία ήταν αποτέλεσμα μιας «θεμελιωδώς άδικης διαδικασίας» 

Ο αμερικάνικος Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων προχώρησε το 2009 και το 2010 σε μια σειρά ερευνών με δείγματα ταλκ. Δεν βρήκε αμίαντο σε αυτά. 

Η βρετανική οργάνωση Ovacome που ασχολείται με τον καρκίνο στις ωοθήκες έχει προχωρήσει και αυτή κατά καιρούς σε ανακοίνωση στοιχείων για το συγκεκριμένο θέμα. 

Σύμφωνα με αυτά, υπάρχουν φόβοι πως η χρήση ταλκ στα γεννητικά όργανα μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στις ωοθήκες, όμως ακόμα δεν υπάρχει αρκετές αποδείξεις και χρειάζονται περισσότερες έρευνες.  

Πάντως η εταιρία ελπίζει βάσιμα πως το εφετείο θα μειώσει ή θα ακυρώσει την αποζημίωση, καθώς αυτό είχε γίνει σε μια υπόθεση το 2017 στην Καλιφόρνια που είχε επιδικάσει 417 εκατ. δολάρια σε μια γυναίκα, αλλά και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.  

Σημειώνεται πως οι γυναίκες που προσέφυγαν στο δικαστήριο δεν είναι από το Μιζούρι και επέλεξαν το συγκεκριμένο δικαστήριο γιατί θεωρούσαν πως αυτό θα ήταν πιο φιλικό προς αυτές στην απόφαση του. Αυτό θα είναι και ένα από τα βασικά επιχειρήματα της εταιρίας στην έφεση.

Σύμφωνα με την Johnson & Johnson «κάθε ετυμηγορία σε αυτό το δικαστήριο έχει ανατραπεί στην έφεση. Ειδικά σε αυτή την  δίκη τα πολλαπλά λάθη ήταν πολύ περισσότερα από άλλες δίκες , οι αποφάσεις των οποίων είχαν επίσης ανατραπεί».  

Με πληροφορίες από ΒΒC

Διεθνή
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιράν: Τι αλλάζει στην πολιτική της Τεχεράνης για τα πυρηνικά ο θάνατος του Εμπραχίμ Ραϊσί

Διεθνή / Ιράν: Τι αλλάζει στην πολιτική της Τεχεράνης για τα πυρηνικά ο θάνατος του Εμπραχίμ Ραϊσί

Ποιος είναι ο νέος Ιρανός ΥΠΕΞ - Πώς επηρεάζονται οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν για τα πυρηνικά της Τεχεράνης - «Τεχνική βλάβη στο ελικόπτερο» λένε τα ΜΜΕ του Ιράν
ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Τι είναι, ποια η δικαιοδοσία - Ο Πούτιν ανάμεσα στα εκκρεμή εντάλματα σύλληψης

Διεθνή / Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Τι είναι, ποια η δικαιοδοσία του - Ο Πούτιν ανάμεσα στα εκκρεμή εντάλματα σύλληψης

Αν και το αίτημα για τα εντάλματα σύλληψης των Μπενιαμίν Νετανιάχου και Γιοάβ Γκάλαντ πρέπει να εγκριθεί από τους δικαστές του ΔΠΔ, η ανακοίνωση του Καρίμ Καν αποτελεί πλήγμα για την κυβέρνηση του Ισραήλ και πιθανότατα θα τροφοδοτήσει τη διεθνή κριτική για την πολεμική στρατηγική του στη Γάζα.
NEWSROOM
Τι σημαίνει το ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τον Νετανιάχου

Διεθνή / Τι σημαίνει για Νετανιάχου και Χαμάς το ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Οι κατηγορίες εναντίον του Νετανιάχου και του Γκάλαντ περιλαμβάνουν «την πρόκληση εξόντωσης, πρόκληση πείνας ως μέθοδος πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης των προμηθειών ανθρωπιστικής βοήθειας, σκόπιμης στόχευσης αμάχων σε σύγκρουση»
NEWSROOM
Πενθήμερο εθνικό πένθος για τον θάνατο του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί

Διεθνή / Eθνικό πένθος σε Ιράν και Πακιστάν για τον θάνατο Ραϊσί

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κήρυξε πενθήμερο εθνικό πένθος μετά τον θάνατο του προέδρου - Η εθνική σημαία του Πακιστάν κυματίζει μεσίστια στο γραφείο του πρωθυπουργού στο Ισλαμαμπάντ
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Απο την στιγμη που δεν στηριζονται οι κατηγοριες σε καποια ερευνα και ολες οι ερευνες ειναι αρνητικες, πως επιδικαζεται τοσο μεγαλη αποζημιωση; Μιλαμε για ενα προιον που το χρησιμοποιουν εκατομμυρια κοσμος, ειδικα στα μωρα που εχουν μεγαλυτερα ευαισθησια. Αν ηταν καρικονογο το πληθος των κρουσματων θα μιλουσε απο μονο του...
Θα ηθελα να ακουσω την αποψη των downvoters, εκτος αν βλεπουν πολυεθνικη και αυτοματα συμπεραινουν οτι ειναι ο διαβολος. Αληθεια στα μωρα σας τι βαζετε εκτος απο ταλκ;