Το φριχτό μυστήριο

Το φριχτό μυστήριο Facebook Twitter
«Θαύμα» στην Τήνο. Φωτογραφία του Σπύρου Στάβερη
10

Εναντίον κάθε εκδοτικής συνήθειας των free press, σήμερα δημοσιεύουμε ένα άρθρο 7.000 λέξεων για τον θάνατο, μετά από πολύμηνη έρευνα και τεκμηρίωση. Το κάναμε, αρχικά, διότι θέλουμε να διαβάσουμε εμείς κάτι ουσιώδες για ένα δεσποτικό θέμα που θεωρείται ταμπού.

Αργά ή γρήγορα όλοι μαθαίνουν τη δύναμη του θανάτου. Χάνουν ένα αγαπημένο τους πρόσωπο, το αίμα τους. Για πάντα. Και νιώθουν στην πλάτη τους έναν καγχασμό και μια απειλή. Όλα όσα ζουν, πάγος λεπτός, ξαφνικά κάτω απ' τα πόδια τους. Μια αδιανόητη μπλόφα.

Δεν πενθούμε πια όπως παλιά. Ειδικά στις πόλεις. Το ξέρω από μένα. Δεν πάω στους τάφους των δικών μου, ούτε στα μνημόσυνα. Απεχθάνομαι τις εκκλησίες, με αγριεύει το ξενύχτι του νεκρού -- αλλά εκεί που τρώω μια τυρόπιτα στην κουζίνα, ένα βράδυ, όλως απροειδοποίητα, μπορεί να με πιάσει το παράπονο για μια απουσία, χρόνια πριν. Ένα πυκνό πένθος, αδιαπέραστο. Όχι κατ’ ανάγκην με δάκρυα και στεναγμούς. Το πένθος έχει γίνει πια ένας πεζός ιστός, ημιδιάφανος, που όλα τα τυλίγει και πουθενά δεν δηλώνεται.

Αλλά ο θάνατος υπάρχει, όπως και η γιγαντιαία, μάλλον κυνική μπίζνα του. Και θέλαμε να το ψάξουμε.

Θέλαμε, επίσης, να πάμε λίγο παρακάτω τη συνταγή μας, μετά την πρώτη δοκιμή με το τεύχος «Η Ιστορία μιας πόλης». Καλώς ή κακώς, είμαστε ένα από τα ελάχιστα έντυπα που απόμειναν στην Αθήνα. Είτε είμαστε δωρεάν είτε όχι, πρέπει να προσπαθήσουμε για μια καλύτερη δημοσιογραφία. Πιστεύουμε ότι ο κόσμος διψά και επικροτεί κάθε τέτοια προσπάθεια. Τόσο στα έντυπα, όσο και στο Ίντερνετ.

Όλοι όσοι διδάσκουν δημοσιογραφία στις ελεεινές σχολές των τηλεαστέρων λένε ότι στη γενιά του τουίτερ οφείλεις να απευθύνεσαι με σύντομα κείμενα, γλώσσα διάστικτη από ευφυολογήματα και μεγάλες φωτογραφίες.

Βρίσκω την άποψη βλακώδη. Τα έντυπα που μιμούνται το τουίτερ αυτοκτονούν, απλώς διότι δεν έχουν μπαταρία. Τα έντυπα (όπως και τα καλά σάιτ) οφείλουν να γίνουν το αντίθετο του τουίτερ: να έχουν περιεχόμενο. Και αισθητική. Τέλος.

Διαβάζοντας, βέβαια, το εξαιρετικό, απέριττο γραπτό του Ηλία Μαγκλίνη, δεν απέφυγα τους συνειρμούς. Για τα δικά μου. Θανάτους της οικογένειας, απερίγραπτους και άδικους, παιδιά, φίλους – σκόνη όλα. Ποτέ καμμία θρησκεία ή σκέψη δεν μπόρεσε να καταλαγιάσει την οργή μου γι’ αυτή την κωμωδία, ούτε να με παρηγορήσει για ό,τι θα συμβεί και σε μένα.

Πεθαίνουμε σαν τις μύγες – εμείς, που τρώμε το μέλι της ζωής με το κουτάλι. Τι γελοία κατάληξη!

Σας εύχομαι Καλό Πάσχα. Τώρα που ζείτε, ζήσετε!

10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

9 σχόλια
Whatever became of the moment when one first knew about death? There must have been one. A moment. In childhood. When it first occured to you that you don't go on forever. Must have been shattering. Stamped into one's memory. And yet, I can't remember it. It never occured to me at all. We must be born with an intuition of mortality. Before we know the word for it. Before we know that there are words. Out we come, bloodied and squawling, with the knowledge that for all the points of the compass, theres only one direction. And time is its only measure.Από το "O Rosencrantz και ο Guildenstern είναι νεκροί"
memento mori θυμίσου το θάνατοαν θυμάσαι το θάνατο που όλα τα ισοπεδώνει, όπως λες, ίσως να θυμόμαστε κ να ζούμε..γιατί δεν εκτιμάται η ζωή καλέ μου Στάθη, που έχεις το σεβασμό μου πάντα, είσαι εξερευνητής της αβύσσου του κόσμου καλός, διορατικός, αναζητητής μιας ουσίας..δεν εκτιμάται κάτι αν δεν υπάρχει το αντίθετό του, αν ανά πάσα στιγμή δεν κινδυνεύεις να το στερηθείς..όλα αυτά νιώθω ότι είναι σύνδρομα του δυτικού κόσμου, και μάλιστα του κόσμου αυτού που είναι αποξενωμένος από τους κύκλους της Φύσης..μεγάλωσα σε πόλη κι εγώ, στη Σαλονίκη..αλλά μένω στην επαρχία εδώ κ χρόνια..με τον 6χρονο γιο μου βρήκαμε ποντικάκια που είχε σκοτώσει ο γατούλης ο Τάκης.. και δεν σοκαρίστηκα, του μίλησα γι αυτό πολύ ήσυχα.. τα θάψαμε στο βουνό, "θα γίνουν λουλουδάκια, του είπα, όπως κι εμείς μια ημέρα.."δεν σημαίνει αυτό ότι δεν αντιδρά ο νους του ανθρώπου σε κάτι που δεν μπορεί να ελέγξει, σε κάτι τετελεσμένο, προδιαγεγραμμένο και άγνωστο..ο Άνθρωπος όλα θέλει να μπορεί να τα αλλάξει, να τα ορίσει..αλλά είναι ένα πράγμα στον Κύκλο, η ζωή κ ο θάνατος..το τραγούδι το θυμάσαι; το παραδοσιακό;"χορέψετε, χορέψετε, τα νιάτα να χαρείτεγιατί σε τούτο το ντουνιά δεν θα τα ξαναβρείτεδώστε του χορού να πάει, τούτη η γη θα μας εφάει, τούτη η γη που τη πατούμε, όλοι μέσα θε να μπούμε.όσοι έχουνε καλή καρδιά και τακτικά γλεντούνε, αυτοί τον ψεύτικο τον κόσμο θα χαρούνε.."ξέρεις τι λείπει συχνά από έναν ζωντανό κ αναζητητή Νου Στάθη μου;η ταπεινότητα. δεν την εννοώ με τη χριστιανική έννοια.παρά με την στωική αντιμετώπιση του >>ό,τι έχω είναι ένα δώρο. και ότι γεννήθηκα ακόμη ήταν μια έκπληξη! Ας κάνω ό,τι μπορώ πιο ωραίο με αυτό, ας εκφράσω τα πιο υπέροχα που είναι μές τον Άνθρωπο κ τα σκοτάδια ακόμη ας τα πολεμήσω με χάρη κ γενναιότητα... και ας αφήσω πίσω καλή γενιά, λίγο ανώτερη πάντα από ότι ήταν η δικιά μου.. θα φήσω το σημάδι μου, είναι η φωτιά μου δυνατή.. αλλά θα πατήσω απαλά στη Γη..
Σαφώς και έχει δύναμη ο θάνατος αφού τους ισοπεδώνει όλους!Όσο αφορά το πένθος για μένα δεν είναι ένας πεζός ιστός,αλλά μια πληγή που μ΄ακολουθεί,γλυκαίνει πολλές φορές και κρατά δίπλα μου τα αγαπημένα πρόσωπα που έφυγαν.Καλά να περάσετε το Πάσχα!