Το άγριο πρόσωπο του κουτσομπολιού

 Το άγριο πρόσωπο του κουτσομπολιού Facebook Twitter
4

 

Μέσα στον χαμό για τα λόγια της Κικής Δημουλά οι άνθρωποι αποκαλύπτουν ξανά μια μεγάλη τους ανάγκη: Την ανάγκη για «καυτό» κουτσομπολιό. Επειδή εξαιτίας της Κρίσης τα κουτσομπολιά για την Ύλη (σ.σ Σπίτια, σκάφη, και κοσμικοί της Μυκόνου που τα σάρωσε όσο μπόρεσε το ΣΔΟΕ) είναι σήμερα αντιδημοφιλή θέματα στον ψηφιακό και τηλεοπτικό καφενέ, οι άνθρωποι στρέφονται σε πιο «πνευματικές» συζητήσεις κουτσομπολιού.

 

Το «παραμύθι» πάει ως εξής σε τρία απλά βήματα:

 

1.

 

Μεγάλο μέρος του κοινού καταπίνει αμάσητο το ξεροκόμματο μιας απομονωμένης φράσης.

 

2.

 

Ό,τι διευκρινίσεις και να δοθούν από εδώ και πέρα είναι μάταιες. Η ρετσινιά μένει γιατί η ρετσινιά είναι η μήτρα του κουτσομπολιού.

 

3.

 

Επειδή όμως δεν έχουμε να κάνουμε με ύλη αλλά με πνεύμα, κουτσομπολεύουμε μεν επιφανειακά αλλά με μια δήθεν αγωνία για το «πού πηγαίνει ο τόπος με αυτούς τους πνευματικούς ανθρώπους που έχουμε».

 

 

Η αγωνία των περιστέρων για αυτά που είπε η Κική Δημουλά είναι ακριβώς η ίδια αγωνία που είχαν παλιότερα για την αλλαγή χρώματος μαλλιών της κάθε πρωiνατζούς και της κάθε κοσμικής κότας. Επειδή οι κοσμικές κότες φέτος κλωσάνε τα αυγά τους και δεν βγήκαν βόλτα στα στενά της Μυκόνου, είπανε να το ρίξουμε σε κάτι πιο «ανώτερο»: Στα λόγια της ποιήτριας.

 

Έτσι λοιπόν οι άνθρωποι μιλάνε με αφορμή αυτά για τους στίχους της Δημουλά και του κάθε ποιητή, σαν να μιλάνε για τα γκομενικά των αγαπημένων τους σελέμπριτι. Μέσα στον κακό χαμό λένε «έγραψε κάποιους καλούς στίχους αλλά...» ή «σιγά την ποίηση της Δημουλά!», σαν να λένε «ωραίο το γκομενάκι αυτό, αλλά το παλιό είναι καλύτερο» ή «σιγά την εκπομπή που έχει». Καταλαβαίνω την ανθρώπινη ανάγκη για κουβεντούλα αλλά καλύτερα να βάζουμε εμείς οι ίδιοι κάποιους κανόνες στον εαυτό μας όταν το κάνουμε, εάν δεν θέλουμε να γελοιοποιούμαστε.

 

Υ. Γ

 

Σε ένα κανάλι χθες. Από εκείνα που τους έχουμε δώσει το στέμμα του "αγνού" trash. Κάποια παίρνοντας το πιο σοβαρό ύφος του κόσμου είπε: «Δεν με ενδιαφέρει η ποίηση της Δημουλά. Στην ιστορία θα μείνει για αυτή την φράση». Άθελα της έκανε μια άψογη επίδειξη χειραγώγησης των media μέσα στα κεφάλια των απαίδευτων ανθρώπων.

4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια
Δεν είναι μόνο GOSSIPΒαγγέλη επιτέλους έβαλες το θέμα στη σωστή του βάση, γιατί τέτοια σχόλια από Διαμανιδη και Κούλογλου και κάθε Κούλογλου είναι φρικτές μικροπρέπειες...Υποτιμάνε το αναγνωστικό κοινό και εκχυδαίζουν προσωπα και καταστάσεις εκμεταλλέυομενοι τα θύματα βίας (Έλληνες και ΑΛΛΟΔΑΠΟΎς) για να πουλήσουν πνεύμα.Είναι αντιδεοντολογικό.Επίσης, οι γριές δεν είναι γριές αλλά ηληκιωμένες κυρίες αγαπητοί "δημοσιογράφοι"...., και δεν πληρώνονται από ομίλους αγαπητή δημοσιογράαφοι
Επιτέλους κάποιος εκτίμησε το μοναδικό ΓΕΓΟΝΟΣ από αυτήν την ιστορία. Είτε σωστά, είτε λάθος η Κ. Δημουλά είπε κάποια πράγματα. (Για μένα δεν υπάρχει θέμα σωστό ή λάθος. Απλώς είπε κάτι.)Σαν άνθρωπος, που πρώτα άκουσε το σούσουρο και μετά διάβασε τι όντως ειπώθηκε, ένιωσα ένα πράγμα:Αηδία. Η ανάγκη του μέσου "σχολιαστή" να βγάλει σκατά από το στόμα/πληκτρολόγιο του φαίνεται τόσο πολύ και άσχημα που και κάτι κακό να έλεγε η Κ. Δημουλά, πάλι θα την συμπαθούσα κάνοντας την σύγκριση της με τους υπόλοιπους. ΠΡΙΝ κρίνεις τα λόγια της και την ανάγκη για "πιο προσεκτικό λόγο από τέτοιους ανθρώπους", κρίνε την ανάγκη σου να κάνεις αφ' υψηλού κριτική (νομίζεις ότι μπορείς επειδή "έκανε λάθος" με τις δηλώσεις της), βρες από που πηγάζει και ταυτόχρονα σκέψου πως ουσιαστικά ζητάς από έναν άνθρωπο να μην πει αυτό που σκέφτεται επειδή ΕΣΥ είναι ανίκανος να το διαχειριστείς.Όσο προσεκτικός και να είναι ο λόγος ενός "διανοούμενου" στο τέλος δεν παίζει ρόλο. Από την ώρα που ότι πει απευθύνεται σε μένα, εσένα και στον Γιώργο τον Χρυσαυγίτη από την Κυψέλη ΟΤΙ και να πει θα έχει κάποιο πάτημα για παρεξήγηση. Ο μόνος τρόπος που ξέρω να μην παρεξηγηθείς είναι να μην μιλάς. Αυτό θες από την Κ. Δημουλά? Δημουλά στην σιωπή και το σκοτάδι?Και μην ξαναακούσω ότι "μα δίνει πάτημα στην Χ.Α.".Οτιδήποτε μπορεί να δώσει πάτημα στην Χ.Α.Και όποιος είναι πρόθυμος να πατήσει πάνω δεν χρειάζεται καμία Δημουλά να τον δικαιολογήσει με τα λόγια της.Και συγγνώμη που θα στο πω και ίσως να σε σοκάρω αλλά δεν νομίζω ο μέσος ψηφοφόρος της Χ.Α. να ένιωσε δικαίωση που η μεγάλη Κ. Δημουλά, που τόσο θαυμάζει, νομιμοποίησε ηθικά τις αντιλήψεις του. Μάλλον άνοιξε το google search να δει... who is Δημουλά. Οπότε συμφωνούμε σε ένα πράγμα.Απογοήτευση και αηδία.Εσύ με την Κ. Δημουλά και εγώ με σένα. Και έτσι ο κύκλος μίσους/κους κους συνεχίζεται με πάθος. Όπως ολόσωστα είπε ο Κ. Μακρής αυτό είναι το θέμα μας.Να πιαστούμε με κάτι αρνητικό, αρκεί να μην είμαστε εμείς. Κ. Μακρή σας ευχαριστώ που θέσατε το θέμα στην σωστή του -για μένα- διάσταση.
Πολύ εύστοχο το σχόλιό σου Alee. Θα μείνω στη φράση σου για το πάτημα στην ΧΑ. Με ενοχλέι φοβερά ότι οτιδήποτε τείνει να μοιάσει στην πρακτική τους είναι κίνδυνος καπήλευσης. Καταλάβετέ το καλά: Το ότι υπάρχει μια διεστραμμένη ομάδα, σε καμμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι οτιδήποτε επικαλείται είναι δικό της και ταυτίζεται με την αρρωστημένγη ιδεολογία. Το ότι θα σηκώσω μια σημαία στο μπαλκόνι μου μια μέρα δεν σημαίνει ότι δεν αποδέχομαι το ολοκάυτωμα ή ότι είμαι φασίστας. Το ότι μπορεί να δέχομαι ότι η εγκληματικότητα ίσως έχει αυξηθεί λόγω των παράνομων μεταναστών δεν με κάνει να θέλω αν τους σκοτώσω. Βγάλτε τις παρωπίδες και δείτε ψύχραιμα, για μια φορά σε αυτό τον κόσμο.
Επίσης θυμήθηκα τώρα που η Χ.Α. είχε πάρει το τραγούδι του Ρασούλη, Αχ Ελλάδα, και το είχε κάνει ύμνο της. Δηλαδή αν ο Ρασούλης ζούσε και έγραφε το τραγούδι τώρα, τι θα λέγαμε;