ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

ΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ Ο,ΤΙ ΚΡΥΒΕΙΣ Ή ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΣ.
 
 

Όλοι έχουμε πράγματα που θέλουμε να τα βγάλουμε από μέσα μας. Αλλά διστάζουμε να τα παραδεχτούμε ακόμα και στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Όμως, αμαρτία εξομολογημένη, αμαρτία δεν είναι...

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ή ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥ
28.1.2020 | 22:10

Μην ειστε τοσο τσιγκουνηδες ρε σεις

Τσιγκουνια σε μια φιλια 13 ετών. Εγω κερνουσα μια στο τοσο τον καφε, το ποτο, ενα γλυκισμα και γενικά οποτε μου έβγαινε απο μεσα μου. Η τυπισσα δεν έχει κερασει ποτε της εκτος απο το κλασικο ποτο των γενεθλίων το οποίο απ οτι έχω αντιληφθεί το θεωρεί και κάτι φοβερό σαν κινηση, προφανώς λογω της απιστευτης τσιγκουνιας της. Σημερα αρπαξα την ευκαιρία και ενω μιλούσαμε για κατι σχετικό με κερασματα, της ειπα οτι η αποψη μου ειναι ότι αν δεις οτι καποιος δεν κερναει ποτε το κοβεις μαχαιρι γιατι θα σε περάσουν για κορόιδο. Ομολογω οτι με κοιτούσε πολυ προσεκτικά όση ωρα έκανα ανάπτυξη αυτού του σκεπτικου μου και προς μεγαλη μου έκπληξη οταν ηρθε η ωρα να φύγουμε ψέλλισε "Αφου είναι 5 ακριβώς, θα πληρώσω εγώ". Εγω επειδή ειχα σκυψει να πιασω την τσάντα μου και επειδή μίλησε υπερβολικά σιγα παριστανα πως δεν ακουσα και ετσι περίμενα να δω αν θα πει κατι. Αντιθέτως, ειδα πως έβγαλε το ποσο του καφε της και άφησε τα χρήματα πανω στο τραπέζι χωρις να προσθέσει το ποσο για τον δικό μου. Εκεί ακριβώς καταλαβα πόσο μα πόσο τσιγκουνα ειναι και ενιωσα άσχημα για εκεινη και για το σοβαρο της παθος. Να σημειωθει οτι σημερα βγηκαμε μετα απο πολυ καιρο μιας και εκεινη το προτεινε. Νωριτερα εγω ειχα γενέθλια. Προφανώς και δεν θελησα να κερασω τον καφε διοτι μετα απο τοσα κερασματα που δεν υπηρξαν ανταποδοτικά, ένιωσα ότι θεωρούμαι ο μαλακας της υπόθεσης. Η κοπελιά φυσικα δεν εφερε ούτε ενα μαραμενο λουλουδι ή ενα κατιτίς ως δωρο γενεθλίων. Η στιγμή που λες ποσο μαλακας ειμαι που ξοδεψα 20€ για δωρο τη στιγμή που σε εκείνη δεν πέρασε καν η σκέψη να το κανει.Τελικά κατάλαβα παρα πολλα για κείνη γιατί μετά είδα πολλα που για αρκετο καιρό δεν ηθελα να δω. Παιδιά μη δίνετε τόση σημασία και τοση προσοχή σε μερικούς ανθρώπους γιατί όταν καταλάβετε πόσο υλιστές και μίζεροι είναι ίσως να νιώσετε ότι έχετε χαραμίσει παρά πολλά.
26
 
 
 
 
σχόλια
Δεν είναι υποχρεωμένη να σε κεράσει. Ο κανόνας είναι ο καθένας να πληρώνει τα δικά του. Δεν είναι η κοπέλα τσιγγούνα, απλά αν δεν υπάρχει κάποιος λόγος (γενέθλια, γιορτη,...) συνήθως δεν κερνάμε.
Θα πω κι ένα τελευταίο που μου χτύπησε άσχημα από την αρχή: δεν μιλάς για φιλία, δεν συμπεριφέρονται έτσι οι φίλοι όπως εσύ και θα σου πω τι εννοώ. Το να λες ιστορίες (πετάς μπηχτές; πως να το πω;) για να κόψεις αντιδράσεις δεν είναι σωστή συμπεριφορά ακόμη και όταν μιλάμε για δυο ξένους ανθρώπους. Παρίστανες ότι δεν άκουσες, έκανες, έρανες... Προσωπικά αυτά δεν μου αρέσουν καθόλου και ένιωσα άσχημα διαβάζοντας την Εξομολόγησή σου. Σχεδόν ντράπηκα ακόμη και γι' αυτό το "ψέλισσε" που έγραψες. Αυτά από μένα.
Επειδή εσύ και πολλοί άλλοι όπως βλέπω έχετε διάθεση να με κρίνετε πολυ σκληρά μάλλον για να βγάλετε τα ψυχολογικά σας ας ξεκαθαρισω μερικα λαθεμένα συμπεράσματα. Η κοπέλα στην οποία αναφερθηκα δεν έχει οικονομικό πρόβλημα και δε θα τολμουσα να πω τέτοια λογια αν ηξερα οτι τα 2 ή τα 3 ευρω που σε μενα φαίνονται λίγα ήταν για εκείνη απολύτως αναγκαία. Ειναι η νοοτροπία τέτοια κάτι που ίσχυε απο παντα οπως εχω αρχισει να καταλαβαίνω. Είμαι ενας άνθρωπος που εχω μαθει να δινω και να μοιραζομαι περισσότερο απ οσο πρεπει καποιες φορες και γι αυτο καταλαβαίνω πλεον γιατί τρώω τα μούτρα μου. Η εξομολόγηση δεν εχει να κανει με τα χρηματα οπως διαβασα σχεδον απο ολους αλλα απ το γεγονός ότι είχα λάθος εικονα για εκείνη. Δεν είναι δίπλα μου όταν την χρειάζομαι και εγώ εθελοτυφλουσα επειδή νομιζα πως αν χασω μια φιλια θα ερθει το τελος του κοσμου. Περναω μια φαση όπου τρωω χαστούκια απανωτα απο πολλούς ανθρώπους καθως απο ασήμαντες λεπτομέρειες (για πολλούς) εγω βλέπω ποιος νοιάζεται και ποιος οχι για μενα. Η φιλη που εγω εβαζα χερια στη φωτιά
Για εκεινη και για την ακεραιότητα της μάθαινα ότι με έχει κακολογησει και βλέπω πως ισως τελικά κανει παρέα μαζι μου μονο για τα καλα. Νιώθω ότι ίσως και το κέρασμα ήταν κάτι που την τραβούσε αφού εκείνη δεν ενιωσε ποτέ την ανάγκη να το κάνει. Αυτος ειναι ο λογος που το χρησιμοποίησα σαν παράδειγμα. Δεν θεωρώ ότι κερνάς για να σε κερνούν αλλά σε μια φιλία τόσων χρόνων μια φορά είναι λογικό να σου βγει να το κάνεις. Εμένα αυτό για το οποίο όλοι με στολισατε με βοήθησε να δω καθαρά πόσο διαφορετικά βλέπουμε τα πράγματα.
Εννοούσα ότι για σένα την ίδια δεν είναι σωστό να συμπεριφέρεσαι έτσι. Πολύ απλά μπορούσες ευθέως να της πεις ξεκάθαρα για το πως νιώθεις εσύ με εκείνη. Να μην μιλάς αόριστα και όσο για το ότι έκανες ότι δεν άκουσες για να μην νοιώσει άσχημα, αυτό δεν φαίνεται στην Εξομολόγηση έτσι όπως το λες τώρα.
Και επειδή εσύ ειδικά πέφτεις εντελως έξω, όχι δεν της είπα για τον συγκεκριμένο άνθρωπο που ανέφερε πως κερνουσε για να πεταξω σπόντα για εκείνην αλλά για να της εξηγήσω ότι στις αληθινές φιλίες συνηθίζεται όταν διευκολύνονται και οι δύο να κερνιουνται περιστασιακά. Εκ των υστέρων όταν έμεινα μόνη σκέφτηκα ότι αυτό ταίριαζε και στην περίπτωση τη δικη της. Το αν παρίστανα ότι δεν ακουσα δεν ειναι αξιο ντροπης γιατί το έκανα μόνο και μόνο για να μη τη φέρω σε άσχημη θέση και την αναγκασω να πληρώσει για μενα χωρις να νιώθει ότι θέλει να το κάνει από την καρδιά της όπως έκανα εγώ στο παρελθόν. Άλλο το ένα άλλο το αλλο. Δεν την προέβαλλα ποτέ και δεν θα το κάνω. Είμαι άνθρωπος όμως και ένιωσα την ανάγκη να πω σε κάποιον ολες αυτεα τις σκέψεις.
Με συγχωρείς, δεν σε είπα τσιγκούνα. Ακριβώς επειδή δεν μπόρεσα να καταλάβω μέσα από την Εξομολόγηση αν έχει κάποια από τις δυο σας τέτοιο θέμα, είπα απλά ότι δεν αντέχω την τσιγκουνιά. Δεν έχω καμία διάθεση να κρίνω εσένα ή κάποιον άλλον "σκληρά". Έγραψα το πως ένοιωσα διαβάζοντας την Εξομολόγηση και όπως ήδη σχολίασα με έκανε να νοιώσω άσχημα. Το βρίσκεις σκληρό το ότι ένοιωσα έτσι; Δεν στέκει νομίζω, ο καθένας νοιώθει όπως νοιώθει. Ακόμη και αν εκείνη δεν ήταν σωστή απέναντί σου (δεν έχω λόγο να αμφιβάλλω), δεν μου αρέσει ο πλάγιος τρόπος στα μάτια μου είναι υποκριτικός και στην τελική τι μπορεί να πετύχει κανείς αν συμπεριφέρεται έτσι; Αν εκείνη πλήρωνε τον λογαριασμό, θα σωζόταν κάτι; Το δέχομαι ότι ίσως όπως λες τα κεράσματα να ήταν ένας λόγος που έκανε παρέα μαζί σου, υπάρχουν άνθρωποι και άνθρωποι σε αυτόν τον κόσμο. Αλλά για μένα δεν είναι σωστός ο τρόπος που το χειρίστηκες, μίλα ξεκάθαρα ή άστο να πάει στο διάολο εγώ έτσι το βλέπω.
Άκου να δεις. Όταν έχω οποιοδήποτε θέμα να λύσω, λέω εγώ η Αθανασία έχω θέμα με σένα την Μαρία/Κατερίνα ΧΨ γιατί κάνεις αυτό και αυτό που με ενοχλεί. Αν κάποιος μου μιλούσε όπως το έκανες εσύ (λέμε ρε παιδί μου τώρα, δεν θα μπορούσα εκ των πραγμάτων να βρεθώ σε αυτήν την θέση) θα σου έλεγα με κοροϊδεύεις Φιλενάδα; Μίλα ξεκάθαρα. Δεν παίζει κάτι άλλο.
Μα σου εξηγώ ότι εγώ δεν έχει πρόθεση να μιλησω πλαγίως άλλο που έτσι φάνηκε τελικά. Αν ηθελα να τσακωθω δεν θα δεχόμουν να βγούμε για καφέ και να συζητήσουμε πολιτισμένα. Ακριβως επειδή με ξερει τοσα χρονια δεν χρειαζόταν αυτος ο θεατρικός επίλογος. Αφου δεν θέλει να κεράσει το να ψυθιρισει δικα μου σημερα και τελικά να πληρωσει μονο τα δικα της ηταν τουλάχιστον γελοίο για να μην πω τραγικό.
Ε αφού θεα να το πάμε τοσο deep να σου πω οτι εχεις δικιο σωστός ο συλλογισμός σου. Αλλά υπάρχουν δυο ενδεχόμενα που ενας άνθρωπος δε σου λεει εε ψιτ για μενα λες τωρα; τι συμβαίνει; 1). Δε θέλει να θεωρηθεί οτι εχει τη μύγα και μυγιαζεται ή 2). Ξέρει ότι είναι φάουλ σε αυτό και απλά το παίζει αδιαφορος. Ότι κι αν ισχύει απ τα δυο το σίγουρο είναι ένα. Δεν νοιάζεται και δεν του καίγεται καρφί στην πραγματικοτητα γιατί πολύ απλά αυτός περνάει τον καιρο του ενώ εσύ (δηλαδη εγώ) καθεσαι 2.30 το πρωί και στεναχωριέσαι που σε αδειάζουν οι φιλοι σου
Εντάξει λοιπόν, αν όμως διαβάσεις με ουδέτερα μάτια την Εξομολόγηση πρέπει να παραδεχτείς ότι βγαίνουν τελείως διαφορετικά συμπεράσματα. Όσο για τα χρήματα, η σχέση μας με αυτά αποκαλύπτουν χίλια στραβά (ή καλά, αναλόγως πάντα) του χαρακτήρα μας. Προσωπικά δεν δέχομαι ότι μπορεί ένας άνθρωπος να είναι καλής πάστας όταν είναι πολύ σφιχτοχέρης. Αφού λες ότι η γυναίκα έχει τέτοια θέματα δίχως να είναι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, και μάλιστα σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα που αναφέρεις, καλώς τελείωσε η ιστορία εδώ. Καιρός ήταν.
Εντάξει λοιπόν, αν όμως διαβάσεις με ουδέτερα μάτια την Εξομολόγηση πρέπει να παραδεχτείς ότι βγαίνουν τελείως διαφορετικά συμπεράσματα. Όσο για τα χρήματα, η σχέση μας με αυτά αποκαλύπτουν χίλια στραβά (ή καλά, αναλόγως πάντα) του χαρακτήρα μας. Προσωπικά δεν δέχομαι ότι μπορεί ένας άνθρωπος να είναι καλής πάστας όταν είναι πολύ σφιχτοχέρης. Αφού λες ότι η γυναίκα έχει τέτοια θέματα δίχως να είναι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, και μάλιστα σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα που αναφέρεις, καλώς τελείωσε η ιστορία εδώ. Καιρός ήταν.
Η αληθεια ειναι πως δεν τσακωθηκα οπως σου ειπα ουτε την προέβαλλα καθως αυτό δεν με χαρακτηρίζει άλλα όταν έμεινα μόνη μετά τη συνάντησή μας τα σκέφτηκα ολα και προβληματίστηκα πάρα πολύ. Δεν ξέρω αν υπαρχει κάτι για να της πω. Έχω παρα πολλα παράπονα μεσα μου που ομως ξερω προκαταβολικά ότι ούτε μπορεί να τα καταλάβει στο 100% ούτε να δώσει λύσεις. Προσπάθησα πολλά χρονια να την δεχτώ σε όσα διαφέρουμε αλλά καθε φορα που λέω ειμαστε καλα τώρα προκύπτει κατι νεο που μου δείχνει ότι τελικά παντα εγω θα περιμένω κάτι απο εκεινη που εκείνη δεν έχει καν την ανάγκη να μου το δώσει. Εύχομαι να με καταλαβαίνεις γιατί διαφορετικά θα με ξαναπαρεξηγησεις και θα μπούμε σε φαύλο κύκλο ξανά.
Δεν είναι έτσι οι φιλίες, να μαζεύουμε παράπονα και να είμαστε στην τσίτα. Καλύτερα να το πάρεις απόφαση ότι δεν ταιριάζετε. Είναι ψυχοφθόρο να περιμένουμε να μας καλύψουν συναισθηματικά άνθρωποι που δεν είναι σε θέση (ή δεν θέλουν) να το κάνουν. Κακώς τράβηξε τόσον καιρό αυτή η ιστορία αφού νοιώθεις έτσι. Κι αφού λες ότι δεν θα σε καταλάβει, κάτσε γράψτα όλα όσα νοιώθεις και μετά πέταξέ τα στο καλάθι των αχρήστων βάζοντας μια οριστική τελεία.
Λοιπόν, ακούστε. Κάποτε πριν πολλά χρόνια βρέθηκα για ένα διάστημα σε κάποιο μέρος για δουλειά. Εκεί γνώρισα έναν άντρα ο οποίος ήταν πάμφτωχος. Έμενε μαζί με τη μάνα του ζούσανε πολύ φτωχικά και το παιδί (γύρω στα 20 θα ήταν τότε) δεν έβρισκε δουλειά παρά μόνο το καλοκαίρι. Δεν είχε τελειώσει σχολείο αλλά ήταν βιβλιοφάγος σαν κι εμένα και είχαμε πάρα πολλά να πούμε. Τον συμπάθησα από την πρώτη στιγμή που τον γνώρισα, ήταν πολύ ήσυχος και πάντα κυκλοφορούσε μόνος του. Έτυχε λοιπόν να γνωριστούμε και κάναμε παρέα. Καθαρά φιλική παρέα. Ήξερα για την οικονομική του κατάσταση και πλήρωνα πάντα εγώ τους καφέδες ή τα σουβλάκια μας. Μια φορά μου είχε πει ότι το δέχεται γιατί με συμπαθεί πολύ και νοιώθει καλά μαζί μου, του είπα αμοιβαία τα αισθήματα και δεν το ξανασυζητήσαμε. Χάρηκα που το δεχόταν, φαινόταν ότι ήταν περήφανος άνθρωπος και δεν το συνήθιζε. Ήταν τιμή μου που το έβλεπε έτσι μαζί μου. Ήρθε που λέτε η ώρα να φύγω. Θα βρισκόμασταν τελευταία φορά, πήγαμε στο καφέ που συνηθίζαμε και μου είπε ότι θα κεράσει αυτός γιατί είχε σταθεί τυχερός και είχε βρει κάτι μεροκάματα. Μου είπε ότι θέλει να με καλέσει για φαγητό, έφερα κάποιες αντιρρήσεις γιατί σκεφτόμουν ποιός ξέρει πότε θα ξαναδουλέψει. Εκείνος όμως επέμενε, σχεδόν με παρακάλεσε είδα ότι το θέλει πολύ, κι έτσι δέχτηκα. Με πήγε σε ένα ακριβό φαγάδικο της περιοχής. Φάγαμε, ο άνθρωπος πλήρωσε και μετά όταν φύγαμε μου είπε να περιμένω. Όταν ήρθε κρατούσε ένα βιβλίο (ένα που είχαμε κουβεντιάσει και δεν το είχα διαβάσει) και μου το χάρισε. Αποχωριστήκαμε και κατά σύμπτωση έμαθα αργότερα ότι εκείνη την ημέρα είχε πάει με τα πόδια στο σπίτι του. Μιλάμε για χιλιόμετρα. Θέλω να πω,υπάρχουν άνθρωποι που είναι Άρχοντες ακόμη και στην μεγαλύτερη φτώχεια και πάντα συγκινούμαι όταν τον θυμάμαι. Όχι πως χρειαζόταν να μου αποδείξει κάτι. Θα τα ήξερα όλα αυτά και ας μην είχε χαλάσει ποτέ δεκάρα για μένα.
Προσωπικά παραδόξως δεν μου έχει τύχει να γνωρίσω κάποιον άνθρωπο, να τον συμπαθήσω και να προκύψει τσιγκούνης. Δεν έχω ούτε μια φίλη που να έχει τέτοια θέματα. Εικάζω ότι όταν εισπράττω κάτι πολύ θετικό από έναν άνθρωπο που μου αρέσει,με έναν μαγικό τρόπο αποκλείονται αυτομάτως κάποιες κατηγορίες χωρίς να είμαι σε θέση από την αρχή να το γνωρίζω. Οι περίφημες συναισθηματικές κεραίες; Δεν ξέρω. Η γενναιοδωρία πάντως είναι πολύ γοητευτικό στοιχείο και δεν έχει να κάνει με την οικονομική κατάσταση ενός ανθρώπου. Το ότι μπορεί ένας άνθρωπος να βρεθεί για καιρό με οικονομικές δυσκολιές, δεν τον κάνει λιγότερο γενναιόδωρο, αυτό είναι άλλο (και σαν φίλος πληρώνεις τα πάντα αν μπορείς και για όσον καιρό χρειαστεί,δεν το συζητώ). Ήθελα να δώσω παράδειγμα ενός γενναιόδωρου ανθρώπου που πάντα θυμάμαι όταν μιλάμε για τσιγκουνιές. Θα επανέρθω σε λίγο και θα σας πω.
Είμαι από τους ανθρώπους που κερνάνε, γιατί μου αρέσει, μ' ευχαριστεί μέσα μου. Ποτέ δεν μπήκα στην διαδικασία να σκεφτώ αν ο/ η τάδε με έχει κεράσει αντίστοιχα η' και ποτέ.Κατανοω εν μέρει αυτό που λες αλλά πραγματικά όταν κάτι βγαίνει αληθινά από μέσα σου δεν περιμένεις ανταπόδοση. Ο καθένας λειτουργεί διαφορετικά και κάνει αυτό που αισθάνεται.Αν δεν το αισθάνεται πολύ απλά δεν το κάνει. Αν κάποιος μ' έχει στηρίξει ανθρώπινα και έχει σταθεί ως πραγματικός φίλος, δεν θα κολλούσα ποτέ στο αν μου κέρασε τον καφέ.Προφανως αυτό που αναφέρεις είναι η κορυφή του παγόβουνου, καθώς κοιτώντας προς τα κατω, φαίνεται έλλειψη ουσιαστικής φιλίας.
Μια στιγμή... Αναφέρεις μια φιλία 13 ετών.. Σωστα;;13 χρόνια λοιπόν που έχετε αυτη τη φιλια, έχει κάνει κάτι άλλο μεμπτό;; Σαν φίλη σε εχει στηρίξει; Σε εχει βοηθησει; Την εχεις ...αντιστοιχα;;;Μήπως έχει καποιο σοβαρο προβλημα οικονομικό που δεν της επιτρέπει κερασματα;Αν εχει και δε το ξερεις ισως δεν ειναι μοα ουσιαστική φιλιά..