Για την γεωμαγνητική καταιγίδα

Για την γεωμαγνητική καταιγίδα Facebook Twitter
29

Αναδημοσιεύσαμε την εξής είδηση:

Σε κατάσταση επιφυλακής είναι οι αρμόδιες αρχές και οι επιστήμονες περιμένοντας την ισχυρή μαγνητική καταιγίδα που αναμένεται να πλήξει τον πλανήτη και ιδιαίτερα την Ελλάδα. Αιτία της καταιγίδας είναι μια έκρηξη στον ήλιο στις 22 Μαΐου που δημιούργησε βροχή από φορτισμένα σωματίδια στο μαγνητικό πεδίο της γης. Τα σωματίδια εκτοξεύονται με ταχύτητα 400-1.000 km/sec προς το μαγνητικό πεδίο της γης.

Μιλώντας στον Τύπο, ο επιστημονικός συνεργάτης του Δημόκριτου, Νίκος Κατσαρός τόνισε ότι η γεωμαγνητική καταιγίδα στην Ελλάδα έχει σημάνει "πορτοκαλί συναγερμός". Οι ειδικοί εκφράζουν φόβους για σοβαρά προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες, ενώ έρευνες καταδεικνύουν ότι το φαινόμενο επηρεάζει και την ανθρώπινη συμπεριφορά και υγεία, ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες. "Επηρεάζουν κυρίως εκείνους που υποφέρουν από υπέρταση, υπόταση και καρδιακές παθήσεις. Επίσης προκαλούν πονοκεφάλους, ζαλάδες, ημικρανίες, αϋπνία, καχεξία, πτώση της πίεσης και γενικά νωθρότητα και χαμηλή ζωτικότητα" λέει ο κ. Κατσαρός.

"Όταν το 2005 ανάλογη μαγνητική καταιγίδα είχε πλήξει τον Καναδά και τις πολιτείες του Κεμπέκ είχε δημιουργηθεί συσκότιση για περισσότερες από πέντε ώρες" σημείωσε ο κ.Κατσαρός και πρόσθεσε: "Είναι λοιπόν πιθανόν να επηρεαστούν στη χώρα μας οι τηλεπικοινωνίες, να μειωθεί η ορατότητα (νιφάδες) στις τηλεοράσεις, να προκληθούν παρεμβολές στη ραδιοφωνία, στους δορυφόρους τηλεπικοινωνίας και καταστροφές στα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας".

===

Ψάχνοντάς το περισσότερο ανακαλύψαμε ότι ο Νίκος Κατσαρός ΔΕΝ είναι συνεργάτης του Δημόκριτου, όπως ισχυρίζεται, και ότι είναι ο ίδιος που έχει υποστηρίξει την ύπαρξη αεροψεκασμών κλπ. 

Γράφει ένας αναγνώστης μας: "Δεν υπάρχει πιο γελοία είδηση από αυτήν. Κυκλοφόρησε στο ιντερνετ από έναν άνθρωπο ο οποίος ισχυρίζεται ότι ανήκει στον Δημόκριτο, ο δε Δημόκριτος έβγαλε επίσημη ανακοίνωση ότι δεν έχει καμιά σχέση μαζί του. Δρ. (;) Κατσαρός λέγεται και αν θέλετε διαβάστε εδώ τι λέει για τους αεροψεκασμούς, ώστε να καταλάβετε για τι πρόκειται http://www.otyposnews.gr/archives/14608#axzz2UZkrM0df "

Όπως πολύ σωστά πρόσθεσε αναγνώστης μας: "Η καταιγίδα ήρθε και στις 24 Μαίου πέρασε δύο μέρες μετά από την ηλιακή έκλαμψη της 22ης Μαίου. Έτσι κάνουν πάντα... δεν απομακρύνθηκε ξαφνικά ο ήλιος στις 7 μέρες απόσταση.

Η φράση "Η Ελλάδα στο επίκεντρο" είναι μνημείο αγραμματοσύνης για όποιον την λέει. Ως γνωστόν το βόρειο σέλας που προκαλείται από τα σωματίδια που εκτοξεύει ο ήλιος είναι φαινόμενο των πόλων. Για να φτάσει στην Ελλάδα θα μιλάμε για έκρηξη βιβλικών διαστάσεων και φυσικά η Ελλάδα θα επηρεαστεί το λιγότερο με τις βόρειες χώρες και την Αμερική να παθαίνουν την μεγαλύτερη ζημιά."

Για να μάθουμε και τίποτα νέο ας πούμε τώρα τι ισχύει πραγματικά και σε σενάρια για το αόριστο μέλλον.

Την μια και μοναδική φορά που είδαν βόρειο σέλας στην Αθήνα ήταν το 1859 με την ηλιακή έκλαμψη "Carrington Event" (Google it) που είχε δημιουργήσει μεγάλο θέαμα παγκοσμίως. Παραμένει ακόμα το ισχυρότερο καταγεγραμμένο τέτοιο φαινόμενο με (μέση) συχνότητα 1 ανά 500 χρόνια (περίπου). Τότε δεν είχαμε ηλεκτρικό ρεύμα αλλά είχε κάψει τους τηλέγραφους. Αν γίνει τώρα κάτι τέτοιο σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη θα μιλάμε για ολικό black-out (σχεδόν όλος ο πολιτισμένος κόσμος μακριά από τον ισημερινό). Τύπου Revolution για όσους βλέπουν την σειρά - μόνο που θα επηρεαστεί κυρίως το δίκτυο διανομής εναλλασσόμενου ρεύματος και όχι οτιδήποτε λειτουργεί με ηλεκτρισμό ή μπαταρίες (αυτό γίνεται μόνο στις ταινίες).

Οι μετασχηματιστές υψηλής τάσης της ΔΕΗ δεν αντικαθίστανται εύκολα. Πριν κάποια χρόνια έσκασε ένας στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης και έπεσε το ρεύμα για ώρες σε όλη την Μακεδονία. Αν μιλάμε για αντικατάσταση όλων των μετασχηματιστών θα πρέπει να παραγγελθούν αλλά όπως είπαμε αν φτάσει να χτυπήσει την ελλάδα τότε το ίδιο πρόβλημα θα αντιμετωπίζει και όλη η Ευρώπη και η Αμερική. Άρα δεν θα υπάρχει διαθεσιμότητα. Επίσης δεν θα μπορούν να κατασκευαστούν νέοι μετασχηματιστές για να καλύψουν την ζήτηση γιατί ...θέλει ρέυμα για να τους φτιάξεις. Θα μιλάμε για Ελλάδα χωρίς διανομή ρεύματος για μήνες ή χρόνια.

Αυτό μπορεί πραγματικά να συμβεί, αλλά όχι σήμερα.

Όπως λέει στo lifo.gr συνεργάτης του Ινστιτούτου Αστρονομίας και Αστροφυσικής, «... τα όσα γράφτηκαν το τελευταίο διάστημα σχετικά με την γεωμαγνητική καταιγίδα, ήταν σε πολλές περιπτώσεις όχι μόνο ανατριχιαστικά ανακριβή, αλλά και επιστημονικά ατεκμηρίωτα. Οι χώρες που μπορεί να πληγούν από μια τέτοιου τύπου μαγνητική καταιγίδα βρίσκονται συνήθως στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη. Και πρέπει να υπάρχουν ειδικές συνθήκες στη μαγνητόσφαιρα της γης για να γίνει αυτό. Καμία σχέση με την Ελλάδα, συνεπώς. Όσον αφορά την έκρηξη στον ήλιο, που δημιούργησε τη γεωμαγνητική καταιγίδα,  αυτή πραγματοποιήθηκε στις 22 Μαΐου. Τα υπόλοιπα που κυκλοφόρησαν περί προβλημάτων σε επικοινωνίες και ηλεκτροδότηση σήμερα είναι τελείως μα τελείως ανυπόστατα. Υπάρχει πράγματι μια μέγιστη δραστηριότητα στον ήλιο αυτή την εποχή, καθώς ολοκληρώνεται ο 11ετής ηλιακός κύκλος, αλλά μέχρις εκεί. Δεν διατρέχουμε κανένα κίνδυνο. Ούτε φυσικά σε επίπεδο υγείας. Έχουν παρατηρηθεί στατιστικά σε μαγνητικές καταιγίδες κάποια λιγοστά περιστατικά με καρδιοπαθείς, αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση ο κανόνας».

 

29

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

18 σχόλια
Λοιπόν πέρα από την πλάκα πρέπει να μάθουμε τι γίνεται με τον κ. Νίκο Κατσαρό που κρύβεται τελικά πίσω από την είδηση. Αυτός ο κύριος είναι πάντα πρόθυμος να σπήρει τον πανικό και βρίσκει συνεχώς "απειλές". Είχε γίνει hype από το Alter, τη Ζούγκλα και είναι αγαπημένος του Χαρδαβέλα. Ένα φεγγάρι τον είχε συνεργάτη και ο Ευαγγελάτος στις Αποδείξεις που μας έλεγε για τα φυστίκια στα bar. Ο κύριος αυτός δηλώνει χημικός και συνεργάτης του Δημόκριτου. Αναφέρατε για ανακοίνωση του Δημόκριτου. Εγώ δεν βρήκα κάτι σχετικό από τον Δημόκριτο στο site του που να διαψεύδει τους ισχυρισμούς του κ. Κατσαρού περί συνεργασίας μαζί τους. Αντίθετα μέσα στο site ο κ. Κατσαρός είναι καταχωρημένος ως συνεργάτης τους. Άρα τι γίνεται; Ο κύριος αυτός υποστηρίζει έντονα και τα chemtrails και ότι μας ψεκάζουν. Έχει ένα νόημα να μάθουμε αν τελικά ο κ. Κατσαρός συνεργάζεται με τον Δημόκριτο ή όχι. Υπεύθυνα ας μας ενημερώσει κάποιος.
"Γράφει ένας αναγνώστης μας: "Δεν υπάρχει πιο γελοία είδηση από αυτήν. Κυκλοφόρησε στο ιντερνετ από έναν άνθρωπο ο οποίος ισχυρίζεται ότι ανήκει στον Δημόκριτο, ο δε Δημόκριτος έβγαλε επίσημη ανακοίνωση ότι δεν έχει καμιά σχέση μαζί του."Στη σελίδα του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ πάντως δεν βρήκα καμμία ανακοίνωση που να διαψεύδει κάτι. Τελικά τι ισχύει?
Σιγά μην αναφερθεί και στην επίσημη ιστοσελίδα του Δημόκριτου. Σε ερώτηση δημοσιογράφου απάντησαν απ' τον Δημόκριτο ότι δεν γνωρίζουν τον κ. Κατσαρό. Συγγνώμη για το "επίσημη ανακοίνωση" που ανέφερα στο προηγούμενο σχόλιό μου, ήταν στη ρύμη του λόγου και όχι κυριολεκτικό.
Κοιτάχτε ο κ. Κατσαρός βρίσκεται ως επιστημονική πηγή πίσω από κάθε συνωμοσιολογικό blog περί ψεκασμών. Ε ναι οφείλει ο Δημόκριτος να βγάλει ανακοίνωση. Πάντως σας επισημαίνω πως στo site του Δημόκριτου ο κ. Κατσαρός αναγνωρίζεται ως συνεργάτης τους. Αυτό με την απάντηση σε δημοσιογράφο πως το γνωρίζετε; Που μπορούμε να το βρούμε;
Δεν υπάρχει πιο γελοία είδηση από αυτήν. Κυκλοφόρησε στο ιντερνετ από έναν άνθρωπο ο οποίος ισχυρίζεται ότι ανήκει στον Δημόκριτο, ο δε Δημόκριτος έβγαλε επίσημη ανακοίνωση ότι δεν έχει καμιά σχέση μαζί του. Δρ. (;) Κατσαρός λέγεται και αν θέλετε διαβάστε εδώ τι λέει για τους αεροψεκασμούς, ώστε να καταλάβετε για τι πρόκειταιhttp://www.otyposnews.gr/archives/14608#axzz2UZkrM0dfΣυμπέρασμα; Μην υιοθετούμε αμέσως ότι κυκλοφορεί στο ιντερνετ...
Τι παραπληροφόρηση! Κίτρινος συναγερμός, οχι πορτοκαλί. Ο κ. Κατσαρός είπε οτι ΔΕΝ ειμαστε απο τις χώρες που το φαινόμενο θα είναι έντονο. Η επίδραση στις τηλεπικοινωνίες θα είναι ελάχιστη. Το φαινόμενο ενδιαφέρει περισσότερο τους ειδικούς. Όσο για τους καρδιοπαθείς οι υπερβολές αποφεύγονται ούτως ή άλλως.
Η ασχετοσύνη των δημοσιογράφων σε όλο της το μεγαλείο... Το αρχικό ρεπορτάζ νομίζω πρωτοακούστηκε στο zougla.gr στις 22 Μαίου. Bonus 10.000 internets σε όποιον βρεί ποιό site πρωτοσκαρφίστικε την ημερομηνία 28 Μαίου (σήμερα)Η καταιγίδα ήρθε και στις 24 Μαίου πέρασε δύο μέρες μετά από την ηλιακή έκλαμψη της 22ης Μαίου. Έτσι κάνουν πάντα... δεν απομακρύνθηκε ξαφνικά ο ήλιος στις 7 μέρες απόσταση :)http://thewatchers.adorraeli.com/2013/05/24/geomagnetic-storm-in-progress-subsiding-solar-radiation-storm-may-24-2013/ Η φράση "Η Ελλάδα στο επίκεντρο" είναι μνημείο αγραμματοσύνης για όποιον την λέει. Ως γνωστόν το βόρειο σέλας που προκαλείται από τα σωματίδια που εκτοξεύει ο ήλιος είναι φαινόμενο των πόλων. Για να φτάσει στην Ελλάδα θα μιλάμε για έκρηξη βιβλικών διαστάσεων και φυσικά η Ελλάδα θα επηρεαστεί το λιγότερο με τις βόρειες χώρες και την Αμερική να παθαίνουν την μεγαλύτερη ζημιά.-----------------------------------------------------Για να μάθουμε και τίποτα νέο ας πούμε τώρα τι ισχύει πραγματικά και σε σενάρια για το αόριστο μέλλον.Την μια και μοναδική φορά που είδαν βόρειο σέλας στην Αθήνα ήταν το 1859 με την ηλιακή έκλαμψη “Carrington Event” (Google it) που είχε δημιουργήσει μεγάλο θέαμα παγκοσμίως. Παραμένει ακόμα το ισχυρότερο καταγεγραμμένο τέτοιο φαινόμενο με (μέση) συχνότητα 1 ανά 500 χρόνια (περίπου). Τότε δεν είχαμε ηλεκτρικό ρεύμα αλλά είχε κάψει τους τηλέγραφους. Αν γίνει τώρα κάτι τέτοιο σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη θα μιλάμε για ολικό black-out (σχεδόν όλος ο πολιτισμένος κόσμος μακριά από τον ισημερινό). Τύπου Revolution για όσους βλέπουν την σειρά - μόνο που θα επηρεαστεί κυρίως το δίκτυο διανομής εναλλασσόμενου ρεύματος και όχι οτιδήποτε λειτουργεί με ηλεκτρισμό ή μπαταρίες (αυτό γίνεται μόνο στις ταινίες). Οι μετασχηματιστές υψηλής τάσης της ΔΕΗ δεν αντικαθίστανται εύκολα. Πριν κάποια χρόνια έσκασε ένας στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης και έπεσε το ρεύμα για ώρες σε όλη την Μακεδονία. Αν μιλάμε για αντικατάσταση όλων των μετασχηματιστών θα πρέπει να παραγγελθούν αλλά όπως είπαμε αν φτάσει να χτυπήσει την ελλάδα τότε το ίδιο πρόβλημα θα αντιμετωπίζει και όλη η Ευρώπη και η Αμερική. Άρα δεν θα υπάρχει διαθεσιμότητα. Επίσης δεν θα μπορούν να κατασκευαστούν νέοι μετασχηματιστές για να καλύψουν την ζήτηση γιατί ...θέλει ρέυμα για να τους φτιάξεις. Θα μιλάμε για Ελλάδα χωρίς διανομή ρεύματος για μήνες ή χρόνια. Αυτό μπορεί πραγματικά να συμβεί, αλλά όχι σήμερα.
@TEXM 28.5.2013 | 13:27 > Αν μιλάμε για αντικατάσταση όλων των μετασχηματιστών θα πρέπει να παραγγελθούν αλλά όπως είπαμε αν φτάσει να χτυπήσει την ελλάδα τότε το ίδιο πρόβλημα θα αντιμετωπίζει και όλη η Ευρώπη και η Αμερική. Άρα δεν θα υπάρχει διαθεσιμότητα. Επίσης δεν θα μπορούν να κατασκευαστούν νέοι μετασχηματιστές για να καλύψουν την ζήτηση γιατί ...θέλει ρέυμα για να τους φτιάξεις. Θα μιλάμε για Ελλάδα χωρίς διανομή ρεύματος για μήνες ή χρόνια.Τι σενάριο! Μού θυμίζει ένα κείμενο —«Verso un nuovo Medioevo» πρέπει να το έλεγαν— του Umberto Eco.
Απίστευτα πράγματα συμβαίνουν μέσα στο σπίτι μου λόγω της καταιγίδας. Όλα τα κουζινομάχαιρα, κουταλάκια του καφέ και της σούπας, πιρούνια και κατσαρόλες, έχουν κολλήσει στο ταβάνι. Πήγα να κάνω μπάνιο και δεν μπορούσα να πιάσω τη ντουζιέρα επειδή αιωρούνταν σαν κόμπρα. Η tv δείχνει χιόνια με ένα παράξενο δαχτυλίδι στη μέση. Το χειρότερο απ' όλα είναι που γεμίσαμε κουνούπια επειδή έπαψαν να λειτουργούν τα μαγνητάκια από την κουνουπιέρα που αγόρασα από το telemarketing.
" Συστήνεται σε εκείνους που είναι ευαίσθητοι στις μαγνητικές καταιγίδες να αποφεύγουν την έντονη σωματική δραστηριότητα. "απ την διαδικτυακή σελίδα εφημερίδας...γραφει και για ταχυδρομικα περιστερια, αλλα αυτο μου φανηκε πιο γελοιο!
Ε για να το λέει ο δημοσιογράφος έτσι θα είναι. Μάλιστα τώρα στο Δημόκριτο βγήκαν έξω σαν τους Ghostbusters με κράνοι από αλουμινόχαρτα, στρατιωτική εξάρτηση, carroten 50 βαθμών και τα γαλβανόμετρα στο χέρι.
"περιμένοντας την ισχυρή μαγνητική καταιγίδα που αναμένεται να πλήξει τον πλανήτη και ιδιαίτερα την Ελλάδα..." Κοίτα να δεις τι καινούργια κόλπα βρήκαν οι Μνημονιακοί για να πλήξουν το Έθνος... Ή ο κύριος που μετέφρασε δεν ξέρει και πολύ καλά ταϊβανέζικα. Ένα από τα τρία...
επεκτείνομαι: το Κεμπέκ είναι 15 μοίρες πιο βόρεια από την Ελλάδα, πολύ πιο κοντά στον Αρκτικό Κύκλο. Δεδομένου του πώς λειτουργεί η μαγνητόσφαιρα, είναι επιεικώς γελοίο να ισχυρίζεται επιστήμονας άνθρωπος ότι υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να δούμε εδώ πέρα φαινόμενα παρόμοια με εκεί. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο εκεί έχουν Βόρειο Σέλας ενώ εδώ όχι. Εκτός αν μιλάμε για κατακλυσμικό φαινόμενο της κατηγορίας μια φορά στα εκατό εκατομμύρια χρόνια, που και πάλι είμαι σίγουρος ότι θα μας απασχολούσε πιο πολύ ότι θα γινόταν ψητό οτιδήποτε βρίσκεται βορειότερα του Λονδίνου.