Γιατί εξεγέρθηκαν οι Σουηδοί;

Γιατί εξεγέρθηκαν οι Σουηδοί; Facebook Twitter
16

Ο Arne Johansson ζει σε προάστιο της Στοκχόλμης από τότε που γεννήθηκε.  Αν και το πρότυπο σουηδικό μοντέλο αποτέλεσε το κυρίαρχο modus vivendi μέχρι πρόσφατα, τα τελευταία χρόνια το είδε να στρεβλώνεται έως οριστικής παραμορφώσεως.

Ως επικεφαλής ομάδας πολιτών άσκησε έντονες πιέσεις και κατόρθωσε να πετύχει την απόσυρση νομοσχεδίου που προέβλεπε την κατεδάφιση 1.000 διαμερισμάτων και την ανέγερση νέων με ταυτόχρονη αύξηση των ενοικίων κατά 70%. Την ίδια περίπου περίοδο έβλεπε το αυγό του φιδιού να εκκολάπτεται όταν οι αρχές έκαναν λόγο για «βαριεστημένους νέους των προαστίων» που πυρπολούσαν ακριβά αυτοκίνητα στα προάστια της Στοκχόλμης, του Γκέτεμποργκ και του Μάλμε. Την περασμένη Τετάρτη πραγματοποίησε με την ομάδα του ειρηνική διαμαρτυρία ενάντια στην αστυνομική βία και τους βανδαλισμούς των διαδηλωτών.

Σε συνέντευξή του στο Spiegel δίνει την δική του εκδοχή για όσα απασχολούν την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη τις τελευταίες ημέρες.

Για την «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι»

«Οι άνθρωποι εδώ δεν μπορούν να καταλάβουν πώς ένας τόσο μεγάλος αριθμός αστυνομικών δεν κατάφερε να αφοπλίσει έναν ηλικιωμένο άνδρα που βρισκόταν σε φρενήρη κατάσταση στο διαμέρισμά του. Ο 69χρονος δέχθηκε θανάσιμο πυροβολισμό ενώ το μόνο που κρατούσε ήταν ένα κουζινομάχαιρο. Οι ντόπιοι έχουν την αίσθηση ότι αυτό δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί σε κάποιο από τα πλούσια προάστια».

Για τα πραγματικά αίτια της οργής στα προάστια

«Μια μειοψηφία μόνο συμμετείχε στις ταραχές. Το βασικό πρόβλημα είναι πως η ανεργία εδώ στο Χάσμπι αλλά και σε άλλα προάστια είναι εξαιρετικά υψηλή. Πολλοί νέοι δεν έχουν ούτε δουλειά ούτε πρόσβαση στην εκπαίδευση. Πολλές φορές οι Αρχές κάνουν διακρίσεις σε βάρος τους και μάλιστα η αστυνομία δεν διστάζει να ασκήσει σωματική βία εναντίον τους. Ακόμη, δεν λείπουν οι ρατσιστικές προσβολές. Συχνά τους αποκαλούν «πιθήκους» ή «αράπηδες» (niggers)».

Κατέρρευσε το περίφημο «σουηδικό μοντέλο»;

«Η Σουηδία έχει καταντήσει πλέον ένα πείραμα νεοφιλελευθερισμού, πιο ακραίο ακόμη κι από αυτό της Αγγλίας.  Τα σχολεία διευθύνονται από κερδοφόρες επιχειρήσεις, ενώ τα εναπομείναντα δημόσια σχολεία, που λειτουργούν με πενιχρή χρηματοδότηση, αντικαθίστανται σταδιακά από τα θρησκευτικά σχολεία. Αν κάνει κάποιος τη διεθνή σύγκριση θα παρατηρήσει ότι το επίπεδο του εκπαιδευτικού συστήματος στη Σουηδία είναι πλέον πολύ χαμηλό και αυτοί που επηρεάζονται άμεσα είναι οι νέοι των προαστίων. Επίσης, οι κοινωνικές παροχές, και ειδικά αυτές που αφορούν στην ενίσχυση των τοπικών κοινοτήτων, έχουν μειωθεί δραματικά».

16

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μουσείο του Λούβρου: Χορός, γιόγκα και γυμναστική δίπλα στην αινιγματική Μόνα Λίζα

Διεθνή / Μουσείο του Λούβρου: Χορός, γιόγκα και γυμναστική δίπλα στην αινιγματική Μόνα Λίζα

Ένα πρότζεκτ της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι - Η έκθεση «L' Olympisme» περιλαμβάνει εκθέματα από τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
«Free Bella»: Εκστρατεία για την απελευθέρωση της φάλαινας μπελούγκα που ζει σε ενυδρείο της Σεούλ

Περιβάλλον / «Free Bella»: Εκστρατεία για την απελευθέρωση της φάλαινας μπελούγκα που ζει σε ενυδρείο της Σεούλ

Η Μπέλλα ασφυκτιά μέσα σε ένα μικρό ενυδρείο, που βρίσκεται σε εμπορικό κέντρο της Σεούλ - «Το να κρατάει κανείς αυτά τα πλάσματα σε αιχμαλωσία είναι απλώς ανήθικο», δήλωσε βιολόγος θαλάσσιας ζωής
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Η σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ στην επιτροπή που γνωμοδότησε για τα εντάλματα σύλληψης σε Χαμάς, Νετανάχου, Γκάλαντ

Διεθνή / Η σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ, Αμάλ, στην επιτροπή που γνωμοδότησε για τα εντάλματα σύλληψης σε Χαμάς, Νετανιάχου, Γκάλαντ

Η σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ, Αμάλ στην ομάδα των νομικών που έκανε την γνωμοδότηση στον εισαγγελέα του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου για το ένταλμα σύλληψης του Νετανιάχου
NEWSROOM
Ιράν: Τι αλλάζει στην πολιτική της Τεχεράνης για τα πυρηνικά ο θάνατος του Εμπραχίμ Ραϊσί

Διεθνή / Ιράν: Τι αλλάζει στην πολιτική της Τεχεράνης για τα πυρηνικά ο θάνατος του Εμπραχίμ Ραϊσί

Ποιος είναι ο νέος Ιρανός ΥΠΕΞ - Πώς επηρεάζονται οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν για τα πυρηνικά της Τεχεράνης - «Τεχνική βλάβη στο ελικόπτερο» λένε τα ΜΜΕ του Ιράν
ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ

σχόλια

6 σχόλια
Το άρθρο είναι γενικά σωστο. Τα σχόλια είναι που είναι για λοβοτομημένους. Δεν θα ήθελες να είσαι Σουηδία εσύ, θα σε χάλαγε. Θα σε χάλαγε ο βασικός μισθός 1500 ευρώ και θα σε χάλαγε η σύνταξη και θα σε χάλαγε η δωρεάν ιατρική περίθαλψη επιπέδου. Θα σε χάλαγε γιατί στη Σουηδία έχουν γκέτο. Γιατί στην Ελλάδα που δεν τα έχουμε όλα αυτα, έχουμε και Χρυσή Αυγή, έχουμε και στρατόπεδα συγκεντρώσεως, έχουμε και πουλημένους μπάτσους, έχουμε και πολιτικούς αγορασμένους από πολυεθνικές. Αλλά εσύ δεν θα ήθελες να γίνεις Σουηδία. Εγώ θέλω ρε φίλε. Γιατί το γκέτο για την Ελλάδα θα ήταν πρόοδος. Γιατί η εκπαίδευση σε επίπεδο Σουηδίας είναι ακόμα και τώρα έτη φωτός μπροστά. Για ποιον ρατσισμό μιλάς? Γιατί Σουηδό που να πει τις λέξεις αραπης, πακιστάνι, πρεζακι, δεν υπάρχει. Στην Ελλάδα είναι το default. Γιατί ο μετανάστης παίρνει τον ίδιο μισθό με τον Σουηδό και δεν τους βάζουν σκλαβιά να δουλεύουν 12ωρα για 200 ευρώ. Γιατί οι Σουηδοί μπάτσοι δεν πλακώνουν στο ξύλο τους μετανάστες με συνοδεία νεοναζί.Είσαι ότι χειρότερο έχει να προσφέρει η χώρα μας. Γιατί το μόνο που έχεις να προσφέρεις είναι μια από τα ίδια, μια μερίδα σκατά και λαϊκισμό για γαρνιτούρα.
αν σ'αρεσει η Σουηδια να πας να ζησεις εκεις. Ελευθερος εισαι και οταν γυρισεις με το καλο για διακοπες πες μας αν υπαρχει ρατσισμος ή οχι...Καποιοι απο εμας εχουμε οικογενειες, δουλειες και γονεις και οσο δυσκολο και αν μας φαινεται προσπαθουμε να επιβιωσουμε στην πατριδα μας και να προσφερουμε με τη σειρα μας στους "γονεις" και την κοινωνια που μας μεγαλωσε. Προτιμώ να ζω στη χωρα μου με τους υπολοιπους λαϊκιστες, λοβοτομημενους συμπολιτες μου και να προσπαθω να κανω το καλυτερο για αυτη μεσα απο τη δουλεια μου. Το θεωρω χρεος και υποχρεωση μου να παλεψω εστω και με αυτα τα μεσα εδω και ας αποτυχω. Μπορεις να προσβαλλεις οσο θελεις αγνωστους στο διαδικτυο, αλλα οσο μισεις τους αλλους-ακομη και τους χρυσαυγιτες- δε θα βρεις ισορροπια σε καμια κοινωνια. Οσες παροχες και οικονομικά προνομια να σου δινει μια χωρα, η ανθρωπινη επαφη και η αισθηση προσφορας ειναι αυτη που δινει συνοχη σε μια κοινωνια.
Εκει ζώ γιατι η Ελλάδα είναι νεκρή και δεν έχω μπαμπάκα να σκάει τάληρα για να παίζω το πουλί μου ολη μέρα. Δουλεύω. Κάτσε εσυ τώρα να ''προσφέρεις'' στην χώρα σου. Ελπίζω να είσαι τουλάχιστον πυρηνικός επιστήμονας ή έστω καρδιοχειρουργος.
Ερχονται μετανάστες στη χώρα σου-όσοι χρειάζονται, τους υποδεχεσαι με τυπικότητα. Τους βρίσκεις δουλειά-όχι απο φιλανθρωπεία αλλά γιατί χρειάζεσαι φθηνά εργατικά χέρια να κάνουν την βρωμοδουλέια που δε θελουν να κανουν οι καλοταισμένοι ομοεθνείς σου. Καλά τα λεφτά , σαφώς χαμηλοτερος μισθός από αυτόν που δίνεις στον ομοεθνη. Δινεις και κοινωνικές παροχες περιθαλψη , ασφαλεια και παιδεία. Οι μεταναστες έχοντας καλυτερες συνθηκες διαβιωσης κανουν υπομονή και δέχονται τον συγκαλυμένο ρατσισμό σου-ανακατεμένο με οικτο και συγκαταβατηκότητα, εργάζονται τίμια, πληρωνουν εισφορές , κανουν παιδιά, μεγαλώνουν τα παιδιά τους ΣΤΗ ΧΩΡΑΣ ΣΟΥ, ΜΙΛΟΥΝ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΟΥ, ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΣΟΥ γιατι ειναι η μοναδική πραγματικότητα που έχουν ζήσει. Οταν έχεις γεννηθει στη Σουηδία/Γλλια/Ελλάδα/Καμποτζη και μιλάς τη γλώσσα και έχεις μεγαλώσει σε αυτές τις συνθηκες ασχετα με το τι λέει το DNA έχεις ενδόμυχα την απαίτηση να έχεις τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους υπολοιπους πολιτες. Και όταν σαν χώρα δέχεσαι μετανάστες που ειναι σωστοι στις υποχρτεώσεις τους , μη σεν ξενίζει όταν μετά απο καιρό που ορθοποδίσουν απαιτουν κατι παραπάνω. Αλλά βέβαια όταν καναν τη βρωμοδουλεια και συνεφεραν οικονομικά και δε μιλούσαν ήταν καλοί ε? reality bites in the ass...
Δεν τα ξέρεις καλά.Σε όλες τις δυτικές χώρες είναι αδιανόητο το να πληρώνονται οι μετανάστες λιγότερο,και να μην έχουν τα ίδια δικαιώματα (και υποχρεώσεις)με τους γηγενείς.Αυτή είναι ελληνική πατέντα,και την προπαγανδίζανε εδώ οι "υπέρμαχοι" των μεταναστών.Απο όσο γνωρίζω όσον αφορά τις δυτικές χώρες,μόνο στις ΗΠΑ κάνουν τα στραβά μάτια στις αγροτικές εργασίες σε αυτό το θέμα.Επίσης οι μετανάστες που ξεσηκωθήκανε ήταν μουσουλμάνοι,οι οποίοι ενσυνείδητα δεν προσαρμόστηκαν ποτέ στην τοπική κοινωνία.
η ιδια πραγματικοτητα ισχυει για ολα τα κρατη , συμπεριλαμβανομενης και της χωρας μας. δεν κατηγορω ουτε τους μεν ουτε και τους δε. κανεις εργαζομενος ή πολιτης ή μεταναστης δε θα αρκεστει στα λιγα όταν μαθει πως ειναι να ζεις με τα περισσοτερα. Η φυση του ανθρωπου ειναι ειναι να ζητα παντα το κατι παραπανω. Επισης σε κρατη στα οποια υπαρχουν πολλες διαφορετικες κουλτουρες φυσικο ειναι να υπαρχει τριβη. Οσο και να το θες ποτε ο Σουηδος δε θα χει την ιδια νοοτροπια με τον Ελληνα ή τον Αραβα. Δεν ξερω ποιος εχει δικιο.Εγω σαν Ελληνιδα καλως η κακως συννενοουμαι καλυτερα με τους Ευρωπαιους και τους ομοεθνεις μου αλλα ποτε δε θα προσβαλλω αλλη κουλτουρα. Αλλα σε καθε χωρα υπαρχουν και ακραια στοιχεια τα οποια προκαλουν τριβες. Εν προκειμενω ειναι μουσουλμανοι. Σαν κοινωνια οφειλεις να προστατευσεις την ΔΙΚΙΑ σου ανεξαρτησια και αυτων που προσαρμοζονται στους δικους σου κανονες. Σε οποιον δεν του αρεσει ας επιστρεψει στην πατριδα του και να προσπαθησει εκει να δημιουργησει την πραγματικοτητα που τον εκφραζει, ιδανικες κοινωνιες δεν υπαρχουν πουθενα, γιατι ο ανθρωπος δεν ειναι ιδανικο ον. Απλα προσπαθεις να προσαρμοστεις σε αυτην που "αναπνεεις πιο ελευθερα"
Τελικά αυτό που γίνεται, είναι η εξάπλωση του Αμερικανικού μοντέλου σε όλο τον πλανήτη. Η Ευρώπη παραδίδεται άνευ όρων, η Ασία μπαίνει όλο και πιο βαθειά στο λούκι, (σας θυμίζει κάποια χώρα πριν δέκα χρόνια η Τουρκία;) η Κίνα αλλοτριώνεται με απίστευτο ρυθμό, η Αφρική έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει στον πολιτιστικό χάρτη, την έχουν καταδικάσει σε στυγνή εκμετάλευση.Προς το παρόν, αντίσταση σ΄αυτή την "πολιτιστική" επέλαση, δεν φαίνεται πουθενά.
Να τονιστει οτι οι εξεγερμενοι και τα φτωχα προαστια δεν ειναι ακριβως "σουηδικα". Μιλαμε κυριως για γκετοποιημενους μεταναστες και τα παιδια τους που εχουν γεννηθει εκει.Στη Σουηδια τα προαστια ειναι τελειως ξεκομμενα το ενα απο το αλλο,(συνηθως με καποιο μεγαλο κυκλικο παρκο ή αλλη εκταση) και τα φτωχα ειναι τα πιο χωρισμενα γκετο που εχω δει ποτέ. Ειναι σαν σε αλλη χωρα, με τη διαφορα οτι ο σουηδικος σχεδιασμος και η οργανωση υπαρχουν κι εκει.
μυστικό: δεν είναι μόνο στη Σουηδία αυτό, είναι γεγονός σε πολλές μεγαλ-[ούτσικ]ες πόλεις. Στρασβούργο, Le Mans, Nantes, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Παρίσι, Λονδίνο.... Ακόμα και στα χωριά υπάρχει "η κάτω γειτονία" και "η πάνω γειτονιά". Όταν αυξάνεται η διχάλα μεταξύ ποιότητας διαβίωσης των 2 ομάδων - είναι σύνηθες να εξεγείρονται. Και η αστυνομία/έλεγχος τείνει να είναι απρόσεκτη περισσότερο με τους φτωχούς εδώ και αιώνες.
Βρε αφήστε τα όλα αυτά, ανάπτυξη έχει; Διότι μόνο αυτό έχει σημασία. Οι επιχειρηματίες εκεί κερδίζουν; Τι μας νοιάζει για τους πολίτες; Αυτό είναι που λένε να γίνουμε Σουηδία; Πειράζει που δε θα ήθελα βλέποντας αυτά;
Πάντα έτσι ήταν αδερφέ...εγώ μεγάλωσα με αυτούς τους λαούς ,υποκριτές ,αλλαζόνες ζηλόφθονοι ,σχεδόν μισάνθρωποι! Το μόνο καλο που έχουν είναι οτι με κάποιον τρόπο έχουν καταφέρει το ατομικό τους συμφέρον να περνάει υποχρεωτικά πρώτα από το συνολικό.
Σοβαρα, μεγαλωσες με τους Σουηδους και το μονο που ειδες ηταν υποκρισια, αλλαζονεια και μισανθρωπισμο; Ε, θασουνα και συ ενας απο αυτους τους ελληνες μεταναστες της Σουηδιας, τους Παναγια βοηθα, απο κατι χωρια του Κιλκις, αναλφαβητοι οταν ηρθαν οι περισσοτεροι, θρησκοληπτοι και κλειστοφοβικοι και γκετοποιημενοι, που εχουν ζησει εκει 40 χρονια και ακομα φερονται σαν να ηταν στο χωριο τους... με το μυαλο στην κομπινα και στο κουτσομπολιο..Πραγματικη δυσφημηση για την Ελλαδα και τους Ελληνες...
Φαντάζομαι οτι είσαι από αυτούς τους Ελληναράδες που αυτούς που έρχονται από κάτι χωριά της Καμπούλ ,αναλφάβητοι ,θρησκόληπτοι ,κλειστοφοβικοί και γκετοποιημένοι που εχουν ζησει εκει 40 χρονια και ακομα φερονται σαν να ηταν στο χωριο τους ,τους βλέπει με συμπάθεια σε αντίθεση με τους αντίστοιχους Έλληνες του Κιλκίς.Ευτυχώς που δεν είναι όλοι οι Σκανδιναβοί καταθλιπτικοί όπως ευτυχώς δεν είναι όλοι οι Έλληνες με το "ζόρι αριστεριστές" ή απαίδευτοι χρυσαύγουλοι!
Πρέπει να είσαι βαθιά κομπλεξικό και πικρόχολο άτομο για να έχεις τέτοιες ιδέες. Δε ξέρω που μεγάλωσες εσύ αλλά δε μεγαλώσαμε όλοι έτσι. Τι έχει το Κιλκίς δηλαδή και το χτυπάς; Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι καλύτερες δηλαδή; Όλοι πρωτευουσιάνοι πολιτισμένοι αμπελοφιλόσοφοι καταντήσαμε πια επειδή διαβάσαμε ένα Coelho κι έναν Dan Brown και νομίσαμε ξάφνου πως πλημμυρίσαμε με γνώση. Δεν έζησα στη Σουηδία και δε θέλω να ζήσω εκεί, προτιμώ την Ελλάδα. Ξέρουν και μιλούν εκεί πάνω για τη Χ.Α. στην Ελλάδα και τον ρατσισμό απέναντι στους ξένους αλλά για πλούσιες χώρες όπως η Σουηδία ούτε λόγος. Για την ξενοφοβία, τον ρατσισμό σε όρια ναζισμού και την ανισότητα τίποτα. Όλα αυτά είναι "προνόμια" της Ελλάδας. Αν περνούν όλοι τόσο καλά στη Σουηδία τότε προς τι οι εξεγέρσεις; Εκτός κι αν διάβασες εσύ κάπου δήθεν μορφωμένε ότι τις εξεγέρσεις έκαναν οι Έλληνες που ζουν εκεί.
Οι οικονομικοί μετανάστες από το Κιλκίς ήταν στην πλειοψηφία τους παιδιά προσφύγων από τον Πόντο. Προφανώς δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν, ούτε είχαν οικόπεδα να τα δώσουν αντιπαροχή για να φτιαχτούν. Πολλοί από αυτούς θυσιάστηκαν για να μπορέσουν να στηρίξουν τους συγγενείς τους στην Ελλάδα και για να προσφέρουν κάτι καλύτερο στα παιδιά τους. Το σχόλιο σου είναι ενοχλητικό και άστοχο.