ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

ΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ Ο,ΤΙ ΚΡΥΒΕΙΣ Ή ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΣ.
 
 

Όλοι έχουμε πράγματα που θέλουμε να τα βγάλουμε από μέσα μας. Αλλά διστάζουμε να τα παραδεχτούμε ακόμα και στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Όμως, αμαρτία εξομολογημένη, αμαρτία δεν είναι...

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ή ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥ
12.3.2023 | 13:22

Πώς αντιμετωπίζω άτομο με ψυχική διαταραχή

Μια από τις πολύ καλές μου φίλες (παρέα 10 χρόνια+) τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει διάφορα ζητήματα ψυχολογικής φύσης.. για τα οποία για καιρό δε μου είχε ανοιχτεί. Από όταν το έκανε την στήριξα αρκετά, ήμουν και ο μόνος άνθρωπος στον οποίο μίλησε και ένιωθα ακόμα παραπάνω την «ηθική υποχρέωση» για αυτό. Συμβουλές και συζητήσεις επί συζητήσεων. Χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα. Σταδιακά αυτό ήταν το μόνο θέμα συζήτησης και η φιλία έγινε καθαρά μονόπλευρη σαν να αποτελώ ψυχολόγο.. τα δικά μου θέματα, οι δικοί μου προβληματισμοί, δεν είχαν θέση στη συζήτηση. Ειδικά τον τελευταιο χρόνο άρχισε να αποκτά εμμονές, να νιώθει ότι κάποια συγκεκριμένα άτομα θέλουν το κακό της, την καταδιώκουν, την παρακολουθούν και γενικά θέλουν να τη βλάψουν. Ο κύκλος αυτών των ατόμων συνεχώς άνοιγε.. μέχρι που είδα ότι ξαφνικά με έχει μπλοκάρει από όλα τα μέσα, οπότε προφανώς μπήκα κι εγώ σε αυτό τον κύκλο. Το ζήτημα είναι πως το διαχειρίζομαι; Από τη μια όπως φαίνεται δε μπορώ να βοηθήσω.. όσες φορές την συμβούλευσα για επίσκεψη σε ειδικό η απάντηση είναι ότι είναι υγιής και ότι οι όποιες λάθος σκέψεις της απορρέουν από την αγνότητα - ανωριμότητα της. Επίσης οι γονείς της δεν φαίνεται να αναγνωρίζουν το πρόβλημα και όταν κάποιος τρίτος πολύ δικος τους άνθρωπος τους είπε συμβουλευτικά ότι πρέπει να επισκεφθεί ειδικό, μπήκε στη λίστα των «εχθρών». Την αφήνω να συνεχίσει μόνη της τη ζωή της, αναγνωρίζοντας ότι είναι «χαμένη υπόθεση» αν και την νοιάζομαι ουσιαστικά, ή προσπαθώ να την προσεγγίσω με κάποιο μήνυμα να δω γιατί αυτή η στάση απέναντι μου και τι μπορώ να κάνω;
5
 
 
 
 
σχόλια

Δε νομίζω ότι μπορείς να τη βοηθήσεις με κάποιο τρόπο. Την βοήθεια απο ειδικό ψυχικής υγειας, κάτι που ξεκάθαρα χρειαζεται , δε τη βλέπει καθόλου σαν επιλογή.
Αν δε θέλει η ίδια να αντιμετωπίσει τα θέματα της , τότε δε πρόκειται να αλλάξουν πολλά.
Δεν φέρεις κάποια υποχρέωση απέναντι της, μπορείς να προχωρήσεις και χωρίς εκείνη.

ΘΕΛΕΙ ΕΙΔΙΚΟ ΑΜΕΣΑ. Η ίδια είναι δύσκολο να πειστεί, ειδικά σε αυτή τη φάση που αναφέρεις. Δεν έχει νόημα ίσως να την προσεγγίσεις σε αυτή τη φάση. Τι περιμένεις να σου πει; Μπορεί να θεωρήσει πχ ότι το κάνεις για να την βλάψεις.

Για διπολική διαταραχή μου ακούγεται αλλά είναι τόσο ευρύ το φάσμα των ψυχικών διαταραχών που μόνο ένας ειδικός θα μπορούσε να ξέρει. Είσαι χρυσό κορίτσι, μπράβο σου που νοιάζεσαι τόσο ουσιαστικά για τους ανθρώπους αλλά δυστυχώς δε μπορείς να βοηθήσεις κάποιον που αρνείται ότι κάτι του συμβαινει. Η οικογένειά της πρέπει να τη βοηθήσει. Επίσης να ξέρεις ότι ειδικά σε τέτοιες περιπτώσεις, η τόσο συνεχόμενη προσπάθεια να βοηθήσεις, στο τέλος ρουφάει όλη σου την ενέργεια. Έχεις και εσύ προβλήματα , μη βάζεις κανέναν άλλο πάνω από τη δική σου ψυχική υγεία,οποίος και αν είναι αυτός.

Η πολύ βοήθεια και συμβουλή είναι πιεστική και τραυματική, πολλές φορές ,για ένα άτομο που δεν νιώθει καλά . Θα μπορούσες απλά να την ακούς και να κάνετε εξόδους που θα την κάνουν ξεσκάσει. Βάλατε τα σκοτεινά θέματα ανάμεσα σας και ίσως χάσατε όλα τα φωτεινά που σας ένωναν τόσα χρόνια. Σε αυτά επρεπε να δώσετε βάση εξαρχής και όχι στα προβλήματα. Ασχολούμενοι με το φως χάνεται το σκοτάδι από μόνο του ,χωρίς να ασχοληθείς καν μαζί του. Λύση δεν έχεις για εκείνη. Πάρτο απόφαση . Είναι εντελώς προσωπική υπόθεση η εξέλιξη κάποιου, η ωρίμανση ,θεραπεία όπως θες πες το. Μόνη της θα βρει την άκρη και μόνο εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της θα έπρεπε να της δείξεις. Τέλος πάντων , μην πιέζεις γενικά ούτε για να τα βρείτε. Κοίταξε την δική σου ζωή γιατί και όλο αυτό που θες ακόμα να βοηθήσεις δεν είναι τόσο υγιές και από την πλευρά σου. Η κοπέλα θα βρει τον δρόμο της όπως μπορεί εκείνη . Άρχισε να μην νιώθει καλά στη σχέση της μαζί σου και πρέπει να το σεβαστείς ,όσο καλές προθέσεις και να είχες.