Στο σημερινό ‘Α, μπα’: καριερίστες!

Στο σημερινό ‘Α, μπα’: καριερίστες! Facebook Twitter
23

________________
1.


τι σε κάνει χαρούμενη και τι ευτυχισμένη;- ορίζ-ον-τας

Τα ορθογραφικά λάθη αυτών που μου κάνουν υποδείξεις.

________________
2.


Μήπως αυτοί που κρατούν σκύλους έχουν κατα βάθος το χαρακτήρα γάτας και αντιστρόφως; (άργησα λίγο, άλλα η φωτιά άναψε, ε;)- trinity

Ας μιλήσουμε λίγο γι' αυτούς που έχουν χρυσόψαρα.

________________
3.


όταν δεν θεωρείς κάποιον καλό σου φίλο είναι σωστό να δέχεσαι εξυπηρετήσεις και κεράσματα; Εγώ αρνούμαι ευγενικά και αν ο άλλος επιμένει τα δέχομαι. Δεν θεωρώ όμως ότι τα κάνει αυτά γιατί περιμένει ανταπόδοση (αυτούς που έχουν στο νου τους τη συναλλαγή αντί για το χτίσιμο φιλίας δεν με νοιάζει να τους απογοητεύσω). Θα επιδιώξω να ανταποδώσω τα κεράσματα, αλλά κάνω στον άλλο τις εξυπηρετήσεις που πιστεύω ότι μπορώ να κάνω. Σε μια τέτοια περίπτωση αρνήθηκα μια εξυπηρέτηση για λόγους που ο άλλος δεν γνώριζε (γιατί δεν είναι και κολλητός μου να τα ξέρει όλα) οπότε αντιμετώπισα ένα βλέμμα που με έκανε να νιώθω σαν τον Ιούδα... Θα μου πεις, "τι παραπονιέσαι ότι χάνεις μια φιλία, αφού δεν τη θεωρούσες εξαρχής φιλία;" και θα σου πω ότι αν δεν στράβωνε μαζί μου ο άλλος τότε θα βρισκόταν πιο κοντά στο να τον θεωρήσω φίλο μου! Πού είμαι λάθος αγαπητή α, μπα, βοήθησε λίγο σε παρακαλώ τη σκέψη μου!- τύψη

Κάπως έτσι φαντάζομαι τις συζητήσεις στο καφενείο της Βουλής.

______________
4.


"Αγαπητή Α, μπα,
σ'άρεσει η εικόνα;
Όταν την είδα μου θύμισε πολύ εσένα ...έπεσα έξω;

 

"- Αναρωτούσα

Θα ίσχυε, αν έκανα λιγότερα ορθογραφικά λάθη.

______________
5.


τι κανεις αν το δαχτυλιδι δεν ειναι εσυ?- carrie

Θα βρεις άλλον.

________________
6.


Αγαπητή Λένα. Μένω μόνη μου, δουλεύω τρελά ωράρια και προσπαθώ μέσα στο χαμό να βλέπω φίλους , να κάνω ένα ομαδικό χόμπι το οποίο αγαπώ πολύ, να μη μένουν πίσω λογαριασμοί και να επιστρέψω κάποια (αρκετά) χρήματα που μου έχουν δώσει οι δικοί μου για μια αγορά (τα οποία μου έχουν πεί πως δεν τα θέλουν πίσω). Το καλοκαίρι κοντοζυγώνει και οι μπαταρίες μου θέλουν οπωσδήποτε φόρτισμα. Γιατί νοιώθω τόσο ενοχικά όταν ξεκλέβω κάποιες στιγμές για ύπνο, όταν περιμένει η δασκάλα του χόμπι να συμμετάσχω σε κάποια παρουσίαση στην οποία δεν έχω το κουράγιο να προετοιμαστώ και να παραβρεθώ και ακόμα περισσότερο όταν χαλάω χρήματα για κάποια έξοδα τα οποία δεν είναι απαραίτητα; Γιατί πρέπει να εξηγώ στους άλλους και περισσότερο στον εαυτό μου ότι απλά δεν αντέχω; Πού πήγε η παιδικότητά μου και η ανεμελιά μου; Υπάρχει σωτηρία άραγε;- ρομποτάκι

Δεν σας καταλαβαίνω εσάς που ξεκινάτε ένα χόμπι και μετά γκρινιάζετε επειδή δεν προλαβαίνετε. Δεν καταλαβαίνω γιατί προβληματίζεστε τόσο με το ότι νυστάζετε και μετά με ρωτάτε τι να κάνετε που νυστάζετε. Πιστεύετε ότι αν δεν κάνετε αυτά που έχετε στο μυαλό σας θα πάθει τίποτα καμιά φοράδα σε κανένα αλώνι; Φοβόσαστε μήπως χάσει κανένα βελόνι η Βενετιά; Παρατήστε ό,τι δεν προλαβαίνετε και πέστε για ύπνο. Το "δεν προλαβαίνω" δεν ισούται με το "είμαι η CEO της yahoo".

________________
7.


Αφού λέγεται "Greenland" , πώς μας προέκυψε το "Γροιλανδία"; Πρασινοχώρα θα ήταν πιο φευγάτο λέω...- Αγουροξυπνημένη


Και δεν είναι καν πράσινη.

________________
8.


Δε με πειραζει που ειμαι μονη μου, γιατι ετσι κι αλλιως εχω να αφοσιωθω στην καριερα μου. ελα να τσουγκρισουμε με τζιν λεμονι φωναζοντας δυνατα: ΣΤΗΝ ΚΑΡΙΕΡΑ ΜΟΥ! σε επεισα;- gito


Όλες οι αφορμές για ένα τζιν λεμόνι καλές είναι, εκτός από αυτή που δεν είναι. Πρώτον, όλα τα μυρμηγκάκια βρίσκουν το μυρμηγκάκι τους, μην ανησυχείς. Δεύτερον, πρόσεχε τι εύχεσαι. Λίγα είναι τα πράγματα που λύνονται με την παρουσία κάποιου άλλου.

________________
9.


"Είμαι 25. Πρόσφατα πήγα σε μια δουλειά που ονειρευόμουν πάντα.

Προσγειώθηκα απότομα όμως, γιατί αφενός μισθός δεν αναμένεται σύντομα και από την άλλη νιώθω ότι δεν είμαι αρκετά καλή για να παραμείνω.

Για να μην τα πολυλογώ, έχω... δύο προβλήματα για κάθε λύση

Υποφέρω από κρίσεις πανικού. Χθες με είπαν αχάριστη, που "όλα πάνε καλά" κι εγώ δημιουργώ προβλήματα στον εαυτό μου. Ζορίζομαι όμως, περισσότερο από ποτέ.

Θα γίνω καλά γιατρέ μου;;"- ουφ

Αν έχεις κρίσεις πανικού, ίσως η δουλειά είναι αφορμή. Οι κρίσεις πανικού αντιμετωπίζονται. Όχι μέσω ιντερνετικής στήλης. Μάθε τι είναι οι κρίσεις πανικού. Προσπάθησε να συμπεράνεις αν αυτό είναι που παθαίνεις. Μίλησε με έναν ειδικό.

(Το «πάντα» όταν είσαι 25 πόσο είναι; Τρία χρόνια;)

________________
10.

"Α, μπίτσα μου,
HELP!!
έχω μια σχέση με έναν τύπο και πάει πολύ καλά. Αν και μόνο 6 μήνες μαζί νιώθω ότι θέλω περισσότερα από βόλτες και sleeping over. Αυτός πάλι δεν έχει τέτοιες ανησυχίες και θεωρεί ότι είναι νωρίς για οτιδήποτε άλλο.
Τι να κάνω, διδάσκεται η υπομονή?
Είμαι πολύ κακιά που σκάω από το κακό μου όταν ακούω παραδείγματα γνωστών των οποίων οι άντρες φίλοι επιδιώκουν την δέσμευση?
Περιμένω την απάντησή σου, anywayzzz είτε με κατανόηση είτε σαρκαστική!! ;)
thanx!"- summer-time girl

Μήπως βιάζεσαι μόνο και μόνο επειδή βλέπεις αντίσταση; Δεν λέω ότι οι έξι μήνες είναι λίγοι, ούτε πολλοί είναι, κάθε ζευγάρι έχει τις δικές του ταχύτητες.


Κι ας σταθούμε λίγο εδώ: κάθε ζευγάρι ορίζει τις δικές του ταχύτητες. Μην συγκρίνεις τη ζωή σου με άλλες. Πόσες ώρες χάνουμε κάνοντας τέτοιες σκέψεις! Νομίζουμε ότι κάνουμε συγκρίσεις, ενώ το μόνο που κάνουμε είναι να ερμηνεύουμε σημάδια συμπληρώνοντας τα κενά με το μυαλό μας. Δεν ξέρεις τι διαλέγει να σου πει ο καθένας και τι παραλείπει να συμπληρώσει, αν σου λέει αλήθεια η ψέματα, και ποιά είναι τα κίνητρά του ακόμα και όταν λέει την αλήθεια. Δε μπορείς ξέρεις πώς ζει κάποιος άλλος, ούτε αν θα ήθελες να ήσουν στη θέση του.
Ο καθένας το δικό του σταυρό κουβαλάει. Μην ξεγελιέσαι από την επιφάνεια.

________________
11.


ποια ειναι η γνωμη σου για την οπρα?- daisy

Έχει σημαδέψει κι έχει πετύχει την καρδιά της Αμερικανίδας. Έχει εκτιμήσει διάνα μια ψυχική κατάσταση που δεν καταλαβαίνω απολύτως. Νομίζω ότι συνοψίζεται στο «πίστεψε στον εαυτό σου και θα καταφέρεις τα πάντα», κάτι που με κάνει να ξεκαρδίζομαι στα γέλια.


Τώρα που τελείωσαν οι εκπομπές της βλέπω ότι η «μάρκα» Όπρα δεν πουλάει όσο η παρουσία της, κάτι που δεν περίμενε και η ίδια, φαντάζομαι. Πώς να εξηγείται αυτό; Ότι οι φαν της θέλουν την μεγάλη σοφή μαύρη μαμά να τους χαϊδεύει τ' αυτιά, αυτήν και κανένα υποκατάστατο;


Αυτό που είναι κοινό σε όλους μας, είναι το πόσο θαυμάζουμε μαζικά όσους δεν μας προκαλούν πνευματικά.

________________
12.


"πότε γυναίκα μια γυναίκα θεωρείται καριερίστα/ -ρίστρια; Μόλις με αποκάλεσε ο φίλος μου (όχι με άσχημο τρόπο)&αναρωτιέμαι αν θα τον αποκαλούσα εγώ ποτέ έτσι &τι σημαίνει αυτό. Σημείωση, είμαι τριάντα+, &κάνω διδακτορικό, & θέτει το θέμα οικογένεια."- καριερίστρια (?)

Η Ελλάδα – εντάξει όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά για την Ελλάδα λέμε τώρα - λέει στις γυναίκες που κάνουν παιδιά να τα γεννήσουν και να τα μεγαλώσουν κόβοντας το λαιμό τους, οπότε δύο λύσεις έχουν: α) να έχουν έτοιμα λεφτά από τον πατέρα τους, β) να εξαρτώνται για αρκετά χρόνια από τον άντρα τους.


Έτσι, οποιαδήποτε γυναίκα που απλώς προσπαθεί να έχει μια δουλειά της ανθρωπιάς, δυσκολεύεται να κάνει το αναγκαίο διάλειμμα για να κάνει παιδιά. Αυτό βεβαίως είναι πολύ μακριά από τη γυναίκα που κυνηγάει την καριέρα (που, φυσικά, γούστο της και καπέλο της).


Αυτή είναι η γνώμη μου. Τώρα, αυτός που σου είπε αυτή την κατά γνώμη μου ανεπίτρεπτη βλακεία, ελπίζω να είναι πραγματικά καλός σου φίλος και να το είπε με όλη του την καλή θέληση. Γιατί αν δεν είναι κολλητός σαν αδερφός, η έμμεση μομφή του είναι προσβλητική. Το παρασύνθημα είναι ότι κοιτάς την προσωπική σου ολοκλήρωση, αντί να κάνεις παιδιά, που είναι ο αληθινός προορισμός της γυναίκας.

23

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

10 σχόλια
Σχετικά με το #6:Εγώ από αυτά που διάβασα δε συμπέρανα ότι φταίει το χόμπι για το τρέξιμο και τη νύστα, αλλά ότι φταίνε τα τρελά ωράρια και το άγχος για τους λογαριασμούς. Και ναι, είμαι σχεδόν σίγουρη ότι η φοράδα θα τρελαθεί και θα ψοφήσει από την πίεση και το άγχος των υποχρεώσεων, αν δεν κάνει αυτά που έχει στο μυαλό της. Θα πρότεινα να συνεχίσεις να κάνεις ό,τι κάνεις για τον εαυτό σου. Οι δουλειές έρχονται και παρέρχονται, οι λογαριασμοί μια μέρα θα στρώσουν. Οι φίλοι και τα χόμπι θα σου μείνουν και θα σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο και καλύτερη παρέα.
<<α) να έχουν έτοιμα λεφτά από τον πατέρα τους, β) να εξαρτώνται για αρκετά χρόνια από τον άντρα τους>>Το επιασες διανα! Και οι καλοι λογοι γι αυτο ειναι οτι α) και βεβαια θελουμε οι πλουσιοι να κανουν τα περισσοτερα παιδια και οχι οι φτωχοι*, β) και να διαλεγουν αντρα εξελιγμενο που να καταλαβαινει τη λογικη της υστερης φασης homo sapiens, τουτεστι, οχι σπερνω οπου ναναι κι οτι κατσει αλλα διαλεγω, φροντιζω και επιμενω. win-win, τι δε σ'αρεσει;*μπορω να επεκταθω αν χρειαστει.
<<αναρωτιέμαι αν θα τον αποκαλούσα εγώ ποτέ έτσι>> μην αγχωνεσαι, υπαρχουν χιλια δυο προσβλητικα για τους ανδρες... εξ αλλου εχουμε τεχνολογιες που και η πιο καριεριστρια μπορει να εχει παιδια, δηλαδη η Τζολι δεν κοιταει την καριερα της;
Εδώ συζητάμε για το φαινόμενο να αποκαλείται καριερίστα μια γυναίκα που βάζει τη δουλειά της σε αρκετά υψηλή θέση στις προτεραιότητες της, ασχέτως αν όντως έχει θυσιάσει πολλές προοπτικές καριέρας για να μεγαλώνει ταυτόχρονα και τα παιδιά της. Αυτή η γυναίκα δεν είναι καριερίστα και η Jolie ίσως τελικά να έχει και περισσότερο χρόνο για τα παιδιά της απ'ότι μια τέτοια γυναίκα (δεν φαντάζομαι πως κάνει τα ψώνια και τις δουλειές του σπιτιού). Κι όμως στην Ελλάδα στις γυναίκες που αντιμετωπίζουν τη δουλειά τους σοβαρά με σεβασμό και αγάπη για το ότι είναι εργαζόμενες χρεώνεται ο χαρακτηρισμός καριερίστα με αρνητικό πρόσημο, ότι δηλαδή δεν ασχολούνται με το σπίτι, τον άντρα και τα παιδιά τους όπως θα έπρεπε. Δεν ξέρεις πόσες γυναίκες καταπιέζονται υπό το βάρος αυτών των τεχνητών ενοχών...
Μα τι διαολο, τοσο πισω εχουνε παει τα πραγματα; Η μανα μου δουλευε μια ζωη στην Αθηνα του 195κατι-198κατι και αν την ειπε κανεις καριεριστα το προσπερασε γιατι δεν μπορουμε να ακουμε τη βλακεια του καθενος.
Μα γιατί θα πρέπει μια γυναίκα να νιώθει ενοχές αν είναι όντως καριερίστα? Επίσης η μάνα σου ήταν μια περίπτωση, υπάρχουν γυναίκες που δεν τις αφήνουν οι άντρες τους να δουλέψουν αν έτη 2000 και... Δεν πήγαμε ποτέ μπροστά (αν μπορούμε να το πούμε έτσι) στην πραγματικότητα.
Να είμαστε δίκαιοι, εσύ δεν το είπες! Αλλά σκεφτόμουν πως αν το θεωρούσαμε αυτονόητο δικαίωμα κάθε γυναίκας δεν θα κάναμε συζητήσεις επί συζητήσεων γι αυτό. (όχι εμείς, γενικότερα :) )
#4 Προς Αμπίτσα: τα ποιος, ποια, ποιον δεν τονίζονται ρε κουτό. Τονίζονται μόνο αν μπει ο τόνος στο γιώτα (βλ. ποίος, ποία κλπ.)Υ.Γ ένα καλό τεστ για να δούμε πόσο γρήγορα ξεπερνιέται ένα κόλλημα:) Καιρό ήθελα να το γράψω αυτό γιατί μου "χτυπάει" στο μάτι αλλά ελπίζω να μην φανεί σαν χτύπημα:
#7 Σύμφωνα με το πρώτο αποτέλεσμα του google(βικιλεξικό) είναι δάνειο από την λέξη Grønland που οι πρώτοι Βίκινγκς έδωσαν στη γη αυτή για προσελκύσουν περισσότερο κόσμο.Τώρα καταπόσο πέτυχε....
Όταν ανακαλύφθηκε η Γροιλανδία,το κλίμα ήταν θερμόετρο του τωρινού (σε παγκόσμιο επίπεδο) οπότε στην Γροιλανδία υπήρχε μπόλικο πράσινο (τουλάχιστον στις ακτές και σε αρκετή απόσταση από αυτές)
#1 Προσκυνώω Θεά#2Ας μιλήσουμε για εμάς που έχουμε και σκύλο και γάτα.και παπαγάλο και χρυσόψαρα. :Ρ :Ρ χεχε#12 Κάθε άνθρωπος έχει τις προσωπικές του φιλοδοξίες.Αν ικανοποιεί κάποιον το να δουλεύει,να βγάζει χρήματα και να επιδιώκει την επαγγελματική ανέλιξη ,που το κακό;
Πήγα να απαντήσω και κόλλησε το σύστημα..Ας ξαναπροσπαθήσω.Λοιπόν, για το #1. Είναι το (χαιρέκακο) γελάκι που έχεις όταν κάποιος πάει να σου την πει και χάνει τα λόγια του -αντίστοιχα στο γραπτό λόγο κάνει ορθογραφικά, ασυνταξίες, χρησιμοποιεί λάθος λέξεις (βλέπε 6/6 το #6).Τώρα για το #4. Η αμπά είναι πολύ καλή σε ορθογραφία, στίξη, σύνταξη κλπ, αλλά δεν λείπουν κατά καιρούς μερικά λαθάκια. Αυτό προφανώς το ξέρει (είναι αρκετά έξυπνη για να έχει επίγνωση ότι μπορεί κάτι να της ξεφύγει από βιασύνη ή και να μην το ξέρει). Οπότε, πώς να κρίνεις κάποιον για λάθη που ενίοτε κάνεις και εσύ; Αυτό πάει για όλους μας πιστεύω. Όλοι κάνουμε λάθη, ακόμα και φιλόλογοι, επιμελητές κλπ έστω από βιασύνη ή απροσεξία. Δεν θα έπρεπε να είμαστε grammar nazis, γιατί what goes around, comes around! Καλύτερα να κρίνουμε ένα κείμενο από το περιεχόμενο του, αν και η γενική εικόνα του (ορθογραφία, στίξη, κεφαλαία, σύνταξη κ.α.) δίνει πολλά στοιχεία για τον γράφοντα που, αναπόφευκτα, τα λαμβάνεις υπόψη (Αυτά είναι πραγματολογία). Έπεσα μέσα αμπά; :)
Merci meme! όντως κοιμομουν. στην #1, νομιζα οτι την ελεγε σε αυτον που εκανα την ερωτηση (αλλα καμια σχεση), απαντουσε κυριολεκτικά.στην #4 νομιζα οτι μιλουσε για την εικόνα κάτω απο την ερωτηση (γι' αυτο και κοιμομουν ακομα)!μια παρατηρηση μονο meme. Η πραγματολογια είναι κτ αλλο-δεν ασχολειται με τον γραπτο λογο:)
Αν και δεν είναι ο τομέας της ειδίκευσης μου, η πραγματολογία έχει να κάνει (νομίζω) με την επικοινωνιακή χρήση της γλώσσας ή με άλλα λόγια τη γλώσσα εν χρήσει. Ο γραπτός λόγος έχει και αυτός επικοινωνιακό σκοπό, οπότε ναι, με αυτή την έννοια το πώς θα γράψεις κάτι (αντίστοιχα πώς θα το πεις αν μιλάς) έχει να κάνει με την πραγματολογία. Αν θα βάλεις δέκα ερωτηματικά και όχι ένα, αν θα τα βάλεις όλα κεφαλαία, αν θα χρησιμοποιήσεις νεολογισμούς, λάθος στίξη, ορθογραφικά...αυτά ως τι τα αναλύεις; Ξέρω ότι άλλοι κλάδοι, πέραν της γλωσσολογίας αντιλαμβάνονται την πραγματολογία διαφορετικά. Δεν θα μπω σε αντιπαράθεση, γιατί εξάλλου δεν είμαι και η πλέον ειδική για να το κάνω.
Η κειμενογλωσσολογια, νομιζω, ασχολειται με όσα αναφερεις. Αν θες,περι πραγματολογιας, ριξε μια ματια εδώ:http://plato.stanford.edu/entries/pragmatics/Καμια αντιπαραθεση- εγώ το ονομάζω "διάλογο" όλο αυτό:)
@Maria: thanks για το link! Αντιπαράθεση με την έννοια του διαλόγου πάντα :) Αυτοί είναι οι τομείς της γλωσσολογίας που έχω τη μικρότερη εμπειρία, γι'αυτό μιλάω πολύ επιφυλακτικά.@αμπά: :D