Mια πολύ αποκαλυπτική φωτογραφία

Mια πολύ αποκαλυπτική φωτογραφία Facebook Twitter
30

Μια φωτογραφία, πιθανότατα κατα τη διάρκεια της χούντας, που καταδεικνύει τη γλυκειά σχιζοφρένεια της σύγχρονης Ελλάδας.

 

Φίλοι κι αδέρφια, αυτοί που υποτίθεται τους χώριζαν ωκεανοί γούστου και αγώνων.

 

Ο Ντουνιάς που επί χούντας τραγουδούσε το "Θα πάω στη ζούγκλα με τον Ταρζάν", η Ρένα Βλαχοπούλου, ο διδακτικός κοινωνικός αγωνιστής Γιώργος Νταλάρας, η στάρ αισθησιακών ταινιών Γκιζέλα Ντάλι και ο Σταύρος Παράβας σε πλήρη χίπικη άνθηση.

 

Στα μάτια τους βλέπεις αυτά που κανένας βιογράφος δεν θα τολμήσει ποτέ να πεί

30

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

20 σχόλια
Kαλοκαίρι του 1970, στο θέατρο Εθνικού Κήπου παρουσιάζεται το Έρχονται δεν έρχονται των Κώστα Νικολαΐδη-Ηλία Λυμπερόπουλου-Γιώργου Μουζάκη, από τον θίασο Ρένας Βλαχοπούλου, Σταύρου Παράβα, Νινής Τζάνετ με σύμπαρξη Γκιζέλας Ντάλι και χορευτικό Φώτη Μεταξόπουλου-Νάντιας Φοντάνα. Η επιθεώρηση εκείνη σπάει ταμία και ενοχλεί τη χουντική κυβέρνηση (ιδιαίτερα το θρυλικό νούμερο "Ντιρλαντά" που έπαιζε ο Σταύρος Παράβας) η οποία την επόμενη χρονιά δεν επιτρέπει στο κηποθέατρο να λειτουργήσει.
¨Στα μάτια τους βλέπεις αυτά που κανένας βιογράφος δεν θα τολμήσει ποτέ να πεί¨: Άντε, να ενώσω κι εγώ τη φωνή μου με τους συνάσχετους που ουδόλως υποψιαζόμαστε τι στο διάολο θα δει αυτός ο βιογράφος στα μάτια τους, που δεν θα τολμήσει κιόλας ποτέ να το πει. Εξόριστε βιογράφε στα μάτια τους λέγε τι βλέπεις;
Μήπως εννοεί ότι τελικά η διαφορετική πορεία που ακολούθησαν ήταν αποτέλεσμα απλής συγκυρίας, και όχι προσωπικών επιλογών, και καταβάθος δεν διαφέρουν και τόσο; Το βρήκα; Κερδίζω κάτι;
Η "δεξιά", ο "κομμουνιστής", ο "σοσιαλιστής", η "τι κάνω εγώ εδώ" και ο "ταρζαν" σε πλήρη άνθηση. Για να μαθαίνουμε τι σημαίνει πολιτική, ιδεολογίες και δημοκρατία για τους καλλιτέχνες μας και να αρχίζουμε να βλέπουμε πίσω από τις λέξεις όταν κάποιος από αυτούς (όσοι ζουν) - ή οι διάδοχοί τους - δίνουν μία συνέντευξη, για παράδειγμα.
Και καλά να πεις την εξυπνάδα γιατί (κάποιους απ'αυτούς ή ίσως και όλους) δεν τους χωνεύεις. Για σένα δεν έπρεπε να υπάρχει ούτε μισό χαμόγελο δηλαδή εν μέσω επταετίας. Τρομερά έξυπνο, αλλά πες εντάξει, γνώμη σου. Οι "διάδοχοί" τους ρε φίλε τι φταίνε; Εσένα δηλαδή οι "πρόγονοί" σου στη χούντα είχαν πιει το αμίλητο νερό;
Δεν έχω πρόβλημα προσωπικό με κανέναν άνθρωπο που δεν γνωρίζω. Απλά θεωρώ υποκριτικό να κάνεις καριέρα σαν δημόσιο πρόσωπο εν μέσω χούντας σαν να βρίσκεσαι σε ένα χαλαρό δημοκρατικό περιβάλλον. Και θεωρώ ότι παρόμοια συμπεριφορά διαπλοκής έχουν επιδείξει πολλοί από αυτούς. Πριν, τότε και μετά. Επίσης δεν λέω κανενός είδους εξυπνάδες, λέω την άποψη μου. Είναι ξεκάθαρη, σου αρέσει ή όχι.
Για όσους δεν γνωρίζουν, ο Σταύρος Παράβας φυλακίστηκε και εξορίστηκε στη δικτατορία. Επίσης και ο ηθοποιός Νίκος Παπαναστασίου, ο γνωστός παλιότερα και ως 'εισαγόμενος'. Μην κρίνουμε από μια φωτογραφία. http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22733&subid=2&pubid=1612640