Μπακογιάννη: Αυτοί που καταδιώκονται στο Κόσοβο είναι οι Σέρβοι

Μπακογιάννη: Η Έκθεση αφορά αυτούς που καταδιώκονται στο Κόσοβο, τους Σέρβους Facebook Twitter
φωτ.: Eurokinissi
0

Τις επικρίσεις που δέχεται σχολιάζει η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στον Πολίτη της Κύπρου, ενώ παράλληλα αναφέρει ότι ούτε η ίδια αναγνωρίζει το Κόσοβο, ούτε προκύπτει τέτοιο ζήτημα από την Έκθεσή της στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Στη συνέντευξή της επιχειρεί να απαντήσει στις επικρίσεις που δέχεται, μετά την έγκριση της Έκθεσής της στο πλαίσιο της Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για ένταξη του Κοσόβου στον Οργανισμό. Οι επικριτές την κατηγορούν ότι δημιουργεί προηγούμενο το οποίο θα τύχει αξιοποίησης και από άλλες αποσχιστικές οντότητες, όπως η αποκαλούμενη από την Τουρκία «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)» στην κατεχόμενη Κύπρο, πράγμα που οδήγησε στην καταψήφιση της πρότασής της και από Κύπριους βουλευτές.

Η Μπακογιάννη πάνω σε αυτό ανέφερε πως «ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης ξέρει πάρα πολύ καλά ότι το θέμα δεν έχει σχέση με την Κύπρο», ενώ παραπέμπει στην απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης «που ξεκάθαρα λέει ότι το θέμα της Κύπρου και το θέμα του Κοσόβου δεν μπορούν ποτέ και με κανέναν τρόπο να συσχετιστούν». «Στην Κύπρο έχουμε κατοχή, έχουμε εισβολή, δεν έχει καμιά σχέση με την ιστορία του Κοσόβου. Και αυτή είναι και η θέση του Δικαστηρίου της Χάγης», σχολίασε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Όπως επισημαίνει: «Τόσο οι δύο Εκθέσεις της Επιτροπής της Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, για νομικά θέματα και για θέματα ισότητας, όσο και η δική μου Έκθεση στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, έτυχαν επεξεργασίας στη βάση της κατάστασης που επικρατεί στο Κόσοβο από άποψη ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Και προσέθεσε: «Το δεύτερο θέμα αφορούσε τις σερβικές θρησκευτικές περιουσίες οι οποίες καλύπτονται με προσοχή από το σύνταγμα του Κοσόβου, αλλά υπήρχε μια φράση στον νόμο η οποία έπρεπε να αφαιρεθεί, όπως και έγινε. Το τρίτο μεγάλο θέμα αφορά την Ένωση Σερβικών Δήμων. Πρόκειται για ένα πολύ ουσιαστικό θέμα για το Κόσοβο. Για να γίνει αυτό δεν χρειάζονταν τη σύμφωνη γνώμη της Σερβίας, διότι το θέμα αφορά μόνο του Κοσοβάρους και όχι τη Σερβία. Παρ’ όλα αυτά η ΕΕ είχε εντάξει το θέμα στον διάλογο Πρίστινας-Βελιγραδίου»

Ερωτώμενη γιατί δέχεται επικρίσεις, η Ντόρα Μπακογιάννη απάντησε: «Αντιμετωπίζω τώρα μια ακροδεξιά επίθεση. Ούτως ή άλλως η ακροδεξιά δεν με χωνεύει, είμαι ο 'αγαπημένος' στόχος για τα βελάκια της ακροδεξιάς. Δεν μπορώ να κάνω κάτι για αυτό. Το γεγονός ότι αυτή η Έκθεση ψηφίστηκε από 131 βουλευτές έναντι 27 δείχνει και την ισορροπία της όλης Έκθεσης. Από την άλλη μεριά, δύο πρώην πρωθυπουργοί της Ελλάδος, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιώργος Παπανδρέου, είπαν εξαιρετικά καλά λόγια και απλώς απείχαν από την ψηφοφορία, και καλά έκαναν οι άνθρωποι. Είπανε πολύ καλά, εξαιρετικά λόγια και νιώθω πολύ κολακευμένη. Η πραγματικότητα είναι ότι αυτή τη στιγμή, τα συμφέροντα των ανθρώπων που καταδιώκονται, προστατεύονται μόνο από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Οι άνθρωποι που καταδιώκονται στο Κόσοβο είναι οι Σέρβοι. Άρα, αυτούς είχε στόχο να προστατεύσει η Έκθεση. Οι Σέρβοι αντιδρούν, και το καταλαβαίνω και το σέβομαι, διότι οτιδήποτε αφορά ένα κομμάτι που ανεξαρτητοποιήθηκε πριν από 20 χρόνια δεν το αποδέχονται, και ορθώς δεν το αποδέχονται, και ούτε εγώ θα το αποδεχόμουνα στη θέση τους».

Η έκθεση της Ντόρας Μπακογιάννη προκάλεσε την αντίδραση της Σερβίας η οποία δεν είχε ενημερωθεί εγκαίρως για την παράβλεψη των συμφωνηθέντων, καθώς η απόφαση για ένταξη του Κοσσυφοπεδίου, αγνοεί το γεγονός πως δύο από τους τρεις όρους που είχαν συμφωνηθεί δεν έχουν εκπληρωθεί. Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, είχε κατηγορήσει πριν από λίγο καιρό, προσωπικά την Ντόρα Μπακογιάννη, επί του θέματος. «Ξαφνικά μετάνιωσε που ήταν πολύ σταθερή και δυνατή. Μετά θυμήθηκε ότι το ZSO (σ.σ. Ένωση Σερβικών Δήμων, με πλειοψηφικό σερβικό πληθυσμό στο Κοσσυφοπέδιο) δεν είναι σημαντικό. Και μετά θυμήθηκε ότι ούτε η απαλλοτρίωση ήταν σημαντική. Ξέρω πολύ καλά ποιος έδωσε την εντολή να εγκαταλείψετε τις αρχές σας και να συμπεριφέρεστε έτσι. Ντροπή σας», είχε πει ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Αναφορικά με το Κυπριακό, η Ντόρα Μπακογιάννη λέει πως οι συνομιλίες μπορούν να επαναρχίσουν μόνο στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, ενώ κληθείσα να σχολιάσει εάν το Κυπριακό βρίσκεται στην εξίσωση του ελληνοτουρκικού διαλόγου στο πλαίσιο της θετικής ατζέντας που προωθείται, η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας απάντησε ότι «ελληνοτουρκικά χωρίς Κύπρο δεν υπάρχουνε».

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η ελληνική εργατική τάξη βρίσκεται σε μια διαρκή διαδικασία αναγέννησης»

LiFO politics / «Η ελληνική εργατική τάξη βρίσκεται σε μια διαρκή διαδικασία αναγέννησης»

Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον ιστορικό και υποψήφιο ευρωβουλευτή της Νέας Αριστεράς, Κωστή Καρπόζηλο, για τη γέννηση του ελληνικού εργατικού κινήματος και τους πρωτεργάτες του.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Φλωρίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ παραπλανά τον κόσμο- Ο Ποινικός Κώδικας που ψήφισε η ΝΔ αρζίσει από αύριο

Πολιτική / Φλωρίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ παραπλανά τον κόσμο- Ο Ποινικός Κώδικας που ψήφισε η ΝΔ αρχίζει από αύριο

Ο Γιώργος Φλωρίδης έκανε ειδική αναφορά στο τι ίσχυε με τον Κώδικα του 2019 επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τι θα ισχύσει από αύριο, οπότε θα εφαρμοστεί ο Κώδικας που ψηφίστηκε προ διμήνου από την κυβέρνηση της ΝΔ
NEWSROOM