Διεθνή ΜΜΕ: Η Μόρια φλέγεται

Διεθνή ΜΜΕ: Η Μόρια φλέγεται Facebook Twitter
Διεθνή ΜΜΕ: Η Μόρια φλέγεται (Eurokinissi/Αρχείο)
0

Η είδηση της πυρκαγιάς που ξέσπασε στη Μόρια τα ξημερώματα της Τετάρτης βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων ειδησεογραφικών σάιτ του κόσμου.

«Η Μόρια φλέγεται: Εκατοντάδες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον υπερπληθή καταυλισμό της Ελλάδας», αναφέρει το Al Jazeera, προσθέτοντας ότι τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν ασαφή.

Το BBC αναφέρει ότι η πυρκαγιά κατέστρεψε το μεγαλύτερο καταυλισμό μεταναστών της Ελλάδας, την υπερπληθυσμένη εγκατάσταση Μόρια, στο νησί της Λέσβου.

«Χιλιάδες έμειναν χωρίς καταφύγιο καθώς ξέσπασε φωτιά στο καταυλισμό προσφύγων της Λέσβου» γράφει ο Βρετανικός Guardian.

Διεθνή ΜΜΕ: Η Μόρια φλέγεται Facebook Twitter
«Χιλιάδες έμειναν χωρίς καταφύγιο καθώς ξέσπασε φωτιά στο καταυλισμό προσφύγων της Λέσβου» γράφει ο Βρετανικός Guardian.

«Η πυρκαγιά καταστρέφει ολοσχερώς τον μεγαλύτερο καταυλισμό μεταναστών της Ευρώπης στη Λέσβο μετά από μαζικές φωτιές που ξέσπασαν στην πολυπληθή περιοχή της Ελλάδας στο νησί της Λέσβου» γράφει το CNN.

«Πυρκαγιά σε καταυλισμό προσφύγων, χιλιάδες αναγκάζονται να φύγουν» μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Πρώτο θέμα στην διαδικτυακή έκδοση του Spiegel είναι η πυρκαγιά στη Μόρια. «Δραματικές σκηνές αποτυπώνονται σε εικόνες που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. "SOS, SOS, SOS, βοηθείστε μας, οι ζωές μας κινδυνεύουν, καίγεται ολόκληρος ο καταυλισμός», είπε στο Spiegel μέσω του WhatsApp o Ρείντ αλ Ομπεϊντ, που φιλοξενείται στον καταυλισμό.

«Η πυροσβεστική δεν μπορεί να θέσει υπό έλεγχο τις φλόγες. Ο κόσμος διέφυγε στους δρόμους για να γλιτώσει».

Διεθνή ΜΜΕ: Η Μόρια φλέγεται Facebook Twitter
Πρώτο θέμα στην διαδικτυακή έκδοση του Spiegel είναι η πυρκαγιά στη Μόρια. στη γερμανική Spiegel.

«Στις φλόγες ο καταυλισμός-κόλαση των προσφύγων στη Μόρια – Εμπρησμός;» διερωτάται στον τίτλο του σχετικού ρεπορτάζ της η γερμανική εφημερίδα Bild.

 

Προσθέτει δε, πως «παραμένει ασαφές αν μετανάστες έβαλαν τις φωτιές ή κάτοικοι του νησιού. Μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς φιλοξενούμενοι στη δομή πέταξαν πέτρες κατά των πυροσβεστών και προσπάθησαν να τους εμποδίσουν στο έργο της κατάσβεσης, όπως δήλωσε ο επικεφαλής τους(...) Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ανθρώπους να τρέχουν φοβισμένοι και αλλόφρονες κι άλλους να τραγουδούν "bye, bye Μόρια"!»

Διεθνή ΜΜΕ: Η Μόρια φλέγεται Facebook Twitter
«Στις φλόγες ο καταυλισμός-κόλαση των προσφύγων στη Μόρια – Εμπρησμός;» διερωτάται στον τίτλο του σχετικού ρεπορτάζ της η γερμανική εφημερίδα Bild.

Η γαλλική Le Figaro κάνει λόγο για «Επιχείρηση διάσωσης στον καταυλισμό μεταναστών στη Μόρια μετά από πυρκαγιά» ενώ συμπληρώνει ως πιθανή αιτία της φωτιάς μια εξέγερση. 

Διεθνή ΜΜΕ: Η Μόρια φλέγεται Facebook Twitter
Η γαλλική Le Figaro κάνει λόγο για «Επιχείρηση διάσωσης στον καταυλισμό μεταναστών στη Μόρια μετά από πυρκαγιά»

Ολική καταστροφή

Το μέγεθος της καταστροφής του καταυλισμού - «πόλης» των 13.000 προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια αποκάλυψε το φως της ημέρας, μετά τη φωτιά που ξέσπασε τη νύχτα προς την Τετάρτη, αφήνοντας στο δρόμο πάνω από 12.000 ανθρώπους.

Το σύνολο του εκτός του ΚΥΤ μέρους έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά, ενώ έχει καταστραφεί και μεγάλο μέρος του εντός του ΚΥΤ καταυλισμού που συνεχίζει να καίγεται.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν κάηκαν οι υποδομές διοίκησης και ταυτοποίησης, κάηκε όμως ολοσχερώς η Υπηρεσία Ασύλου και ο εξοπλισμός της. Επίσης, ζημιές υπήρξαν στον χώρο της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας και στον κλιματισμό της υγειονομικής μονάδας που φτιάχτηκε με δωρεά της ολλανδικής Κυβέρνησης.

Μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Μόριας έχει διαφύγει στα γύρω κτήματα, ενώ άλλο μέρος έχει κινηθεί προς την πόλη της Μυτιλήνης - που στο ύψος του Καρά Τεπέ, λίγο πριν το εργοστάσιο της ΔΕΗ, έχει παραταχθεί ισχυρή Αστυνομική δύναμη που δεν τους επιτρέπει να μπουν στην πόλη. Χιλιάδες άνθρωποι, μαζί και παιδιά, έχουν βρει καταφύγιο με τα λιγοστά υπάρχοντά τους στις άκρες των δρόμων.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιράν: Ποιος θα μπορούσε να επωφεληθεί πολιτικά από τον θάνατο του Ραϊσί; 

Διεθνή / Ιράν - Ο θάνατος του Ραϊσί και οι επίδοξοι διάδοχοι: Ο γιος, ο πρόεδρος της βουλής, η πανίσχυρη σύζυγος και τα αουτσάιντερ

Ποιος θα μπορούσε να επωφεληθεί πολιτικά από τον αδόκητο θάνατο του προέδρου της ισλαμικής δημοκρατίας; - Πώς ο θάνατος Ραϊσί αλλάζει την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των παρατάξεων εντός της Ισλαμικής Δημοκρατία
ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Ιράν: Εντοπίστηκε η σορός του Ραϊσί και των άλλων επιβατών μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου

Διεθνή / Ιράν: Εντοπίστηκε η σορός του Ραϊσί και των άλλων επιβατών μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου

Από την στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση για το θάνατο του Εμπραίμ Ραϊσί οι κρατικοί ραδιοτηλεοπτικοί φορείς του Ιράν μεταδίδουν ισλαμικές προσευχές μεταξύ των ειδησεογραφικών τους εκπομπών
NEWSROOM
«Το πνεύμα του λαϊκού και επαναστατικού προέδρου του Ιράν εντάχθηκε στο ουράνιο βασίλειο»: Τα ΜΜΕ του Ιράν για τον θάνατο του Ραϊσί

Διεθνή / «Το πνεύμα του λαϊκού και επαναστατικού προέδρου του Ιράν εντάχθηκε στο ουράνιο βασίλειο»: Τα ΜΜΕ του Ιράν για τον θάνατο του Ραϊσί

Η επιβεβαίωση του θανάτου του προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, αντιμετωπίζεται με προσοχή ώστε να αποφευχθούν αντικαθεστωτικές αντιδράσεις
NEWSROOM
Ανάλυση Economist: Πώς αλλάζει το «παιχνίδι εξουσίας» στο Ιράν μετά τον θαάντο του Εμπραχίμ Ραϊσί

Διεθνή / Ανάλυση Economist: Πώς αλλάζει το «παιχνίδι εξουσίας» στο Ιράν μετά τον θάνατο του Εμπραχίμ Ραϊσί

Ο θάνατος του Εμπραχίμ Ραϊσί θα κλονίσει την ιρανική πολιτική σκηνή.Θα αναγκάσει το καθεστώς να βρει νέο πρόεδρο σε σύντομο χρονικό διάστημα σε μια δύσκολη συγκυρία
NEWSROOM
Το νέο πολιτικό τοπίο στη Βόρεια Μακεδονία: Τι αλλάζει μετά τις εκλογές;

LiFO politics / Το νέο πολιτικό τοπίο στη Βόρεια Μακεδονία: Τι αλλάζει μετά τις εκλογές;

Ο δημοσιογράφος Φέρυ Μπατζόγλου, που εργάζεται ως ανταποκριτής γερμανόφωνων ΜΜΕ, επέστρεψε από τη Βόρεια Μακεδονία, όπου είχε πάει για να καλύψει τις εκλογές που έγιναν εκεί πρόσφατα, και περιγράφει στη Βασιλική Σιούτη όσα κατέγραψε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ