46 εναλλακτικά εξώφυλλα της Λολίτας

46 εναλλακτικά εξώφυλλα της Λολίτας Facebook Twitter
2

Του Πάνου Μιχαήλ

H Λολίτα, το γνωστό βιβλίο του Ναμπόκοφ, λόγω του προβοκατόρικου θέματος της (της ανίχνευσης της σχέσης του μεσήλικα καθηγητή Humbert Humbert με την 12χρονη Dolores Haze )

αλλά κυρίως λόγω της κινηματογραφικής της εκδοχής από τον Στάνλευ Κιούμπρικ το 1961 αποτέλεσε για πολύ καιρό ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα pop culture  σύμβολα.

Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε ούτε την κριτική αποδοχή του βιβλίου του Ναμπόκοφ, το οποίο θεωρείται κλασσικό πια λογοτεχνικό δείγμα του 20ου αιώνα, ούτε την αντίστοιχη αποτίμηση του αριστουργήματος του Κιούμπρικ.

Πριν λίγες μέρες έγινε γνωστό πως πρόκειται να εκδοθεί ένα βιβλίο το οποίο θα συγκεντρώνει καινούρια εξώφυλλα της Lolita σχεδιασμένα από διάφορους graphic designers οι οποίοι είχαν ανταποκριθεί θετικά στην ιδέα επανασχεδιασμού της εικονογραφικής ταυτότητας του γνωστού βιβλίου που είχε ο John Bertram, ένας αρχιτέκτονας και μπλόγκερ το 2009.

 (Αποτυχημένη ελληνική βίνταζ εκδοχή. Η Lolita οικοδόμος στου Μπακάκου;-)

Ο Bertram είχε παρατηρήσει πως στις περισσότερες εκδοτικές εκδοχές επιλεγόταν για εμπορικούς λόγους εκδοχές εξωφύλλων που δεν κάλυπταν με επάρκεια τα πολύπλοκα, σκοτεινά και αμφίσημα κομμάτια του βιβλίου και είχε αποφασίσει τότε να διοργανώσει ένα κάλεσμα σε όσους θα θέλανε να επανασχεδιάσουν το εξώφυλλο της Lolita.

Οι συμμετοχές λοιπόν (περίπου 60 τον αριθμό) πρόκειται να εκδοθούν σε μια συγκεντρωτική έκδοση τον Ιούνιο σε αντίστιξη μαζί με μερικές από τις παλιές εκδοχές.

Δες μερικά από τα εξαιρετικά εξώφυλλα που πρόκειται να εκδοθούν και συγκρινέ τα με παλιά στο τέλος του ποστ. Έχω την αίσθηση πως η σύγκριση δείχνει ανάγλυφα και την εποχή που τα γέννησε, και τα καλλιτεχνικά ρεύματα και τις αναμενόμενες ηθικολογικές διελκυστίνδες που κάθε περίοδος είχε να διασχίσει.

Γιατί αυτό που εκφράζει το βιβλίο ουσιαστικά, πέρα από το controversial πρώτο επίπεδο είναι η διαμάχη παλιού και νέου. Του παλιού κόσμου που φεύγει και του νέου που έρχεται.

 

Υπενθυμιζοντάς μας πως στην τέχνη τίποτα δεν είναι άσπρο-μαύρο.

 

 

 

 

 

 

 

Δες εδώ και μερικές

από τις βίνταζ εκδοχές:

Design
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγνή Πικιώνη: «Η Αθήνα έχει εξελιχθεί σ’ ένα μαζικό λούνα παρκ»

Οι Αθηναίοι / «Δυσκολεύονταν να με πλησιάσουν επειδή ήμουν η κόρη του Πικιώνη»

Η Αγνή Πικιώνη, κόρη του οραματιστή αρχιτέκτονα που είχε αφοσιωθεί στη λαϊκή αρχιτεκτονική, μιλά για τη ζωή της δίπλα σε εκείνον, που της έμαθε ότι «ένας απλός άνθρωπος μπορεί να φτιάξει κάτι σημαντικό». Αρχιτέκτονας και η ίδια, φρόντισε να διασώσει και να ταξινομήσει το έργο του. Τη θυμώνει η μεταμοντέρνα αρχιτεκτονική και πιστεύει ότι η Αθήνα έχει χάσει το στοίχημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Αθηναία αρχιτέκτων Ελίζα Μάνωλα «μεταφράζει» την αγγλική εξοχή

Design / Η Ελίζα Μάνωλα ξαναζωντανεύει παλιά εξοχικά σπίτια της βρετανικής υπαίθρου

Με σεβασμό στην ιστορική αρχιτεκτονική τους, την ιδιαιτερότητα των τεχνοτροπιών και των λεπτομερειών τους, η Αθηναία αρχιτέκτονας προτείνει τον δικό της σύγχρονο σχεδιασμό, εγκαθιστά σε αυτά τα διατηρητέα κτίρια μια αισθητική απαλλαγμένη από κλισέ.
ΝΙΚΟΣ ΤΣΕΠΕΤΗΣ
Hôtel de la Marine, ένα μουσείο για το lifestyle στο Παρίσι του 18ου αιώνα

Design / Hôtel de la Marine, ένα μουσείο για το lifestyle στο Παρίσι του 18ου αιώνα

Το hotspot της γαλλικής αριστοκρατίας των δεκαετιών πριν από τη Γαλλική Επανάσταση ζωντανεύει έναν τρόπο ζωής υψηλής τέχνης και μια καθημερινότητα γεμάτη ακραία εξωπραγματική πολυτέλεια. Τώρα είναι και πάλι ανοιχτό για το κοινό. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα διαμέρισμα με ανθρώπινη υπόσταση

Interiors / Ένα διαμέρισμα με ανθρώπινη υπόσταση στο Παγκράτι

Ο φωτογράφος μόδας Θανάσης Κρίκης ζει σε ένα διαμέρισμα που το αισθάνεται σαν προέκταση του εαυτού του. Σε αυτό κυριαρχούν οι φωτογραφίες μόδας, τα ζωγραφικά του έργα και τα design έπιπλα, μα, πάνω απ’ όλα, η ικανότητά του να τα συνθέτει όλα αυτά και να δημιουργεί ένα καλαίσθητο σύμπαν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Πώς είναι να ζεις μέσα σε ένα dream house

Design / Πώς είναι να ζεις μέσα σε ένα σπίτι σαν γκαλερί γλυπτών

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται ένα αθηναϊκό σπίτι γεμάτο με έργα Ελλήνων γλυπτών, που όλα του τα πράγματα μένουν πάντα στη θέση τους, και μιλά με τον αρχιτέκτονα ιδιοκτήτη που δεν συνηθίζει να σχεδιάζει σπίτια γιατί «αισθανόταν ότι θα έπρεπε να κάνει και τον διαπραγματευτή της οικογένειας»
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών 

Design / Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών 

Σε μια υπερυψωμένη βιτρίνα στο Κολωνάκι συναντάμε μια σειρά από έργα τριών καλλιτεχνών οι οποίοι δεν είχαν μιλήσει μεταξύ τους πριν τελειώσει το κατάστημα, που απ’ έξω δεν μαρτυρά τι ακριβώς κρύβει μέσα του. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η χρυσή σχεδιάστρια που μάγεψε το Χόλιγουντ

Design / Συνεργάτις του Ντε Κίρικο. Κολλητή του Νουρέγιεφ. Επίσκεψη στο απίθανο σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται το σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis, που ήταν στενή φίλη του Ιόλα, συνεργάτιδα του Ντε Κίρικο και κολλητή φίλη του Νουρέγιεφ. Και εντυπωσιάζεται με την κινηματογραφική της ζωή.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Design / Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Ένα νέο concept store εμφανίστηκε στα Εξάρχεια από τη γλύπτρια Αντιγόνη MacLellan και τον designer Χαρίλαο Κουρτίνο Πάλλα, το Αphilo, που συγκεντρώνει τη δουλειά πολλών ντόπιων artisans. Εκεί βρίσκουμε και τα χρηστικά αντικείμενα του brand τους, Kyr Lakis, που αξιοποιεί τα σχέδια από ξυλόγλυπτες μήτρες οι οποίες άντεξαν στον χρόνο, όπως μια γοργόνα που μετρά εκατό χρόνια ζωής.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

2 σχόλια
σε αυτό με τη μύγα φαίνεται και το "χνούδι" το οποίο περιέγραψε ο Ναμπόκοβ.το άλλο με το γλειφιτζούρι και τα γυαλιά είναι το πόστερ απο την ταινια του Κιούμπρικ σε άλλο χρώμα.Τα καλτσάκια είναι ενδιαφέρον και το άλλα FTW το άλλο με το γλειφιτζούρι και την παρατημένη κούκλα στο πάτωμα