Το καλύτερο φαγητό στην Κορυτσά

Το καλύτερο φαγητό στην Κορυτσά Facebook Twitter
Andoneta στη Μπομποσίτσα: Eστιατόριο αναφορά για όποιον θέλει να φάει το καλύτερο αλλά και να βιώσει μια μοναδική εμπειρία με χίλια πρόσωπα...
0

Άλλοι ονειρεύονται να ταξιδέψουν στο Λονδίνο και τη Ν. Υόρκη. Εγώ πάλι, χρόνια τώρα, είχα φαγωθεί να δω από κοντά την Αλβανία. Τόσα χρόνια οι Αλβανοί στη χώρα μας, θεωρώ ντροπή να μην ξέρεις πού ζούνε κι ούτε ένα αλβανικό εστιατόριο στην πόλη, να δοκιμάσεις τί τρώνε. Από τις Αλβανίδες φίλες μου την είχα ακούσει πανέμορφη, από τα χέρια τους είχα δοκιμάσει μαγικές πίτες με σπιτίσιο φύλλο, που όση ώρα το άνοιγαν, με συγκίνηση μου μιλούσαν για τα νόστιμα κρέατα της πατρίδας τους, περιγράφοντας με νοσταλγία τις συνταγές τους.

Όταν πήρα στα χέρια το σφραγισμένο διαβατήριο από το τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής, ένα τίποτα δρόμος από τη Φλώρινα, ένοιωσα ένα καρδιοχτύπι, μπαίνοντας στα γκρίζα βουνά, γεμάτα από τις μνήμες των ελληνικών πολέμων. Ο μισή ώρα δρόμος ως την Κορυτσά, διάσπαρτα χωριά με βίλες-τούρτες που χτίστηκαν από το χρήμα της ελληνικής φούσκας, τον ιδρώτα του μετανάστη που τώρα αναζητά δουλειά αλλού, στη Γερμανία πιο συγκεκριμένα.

H Korca μιλάει ελληνικά, είναι κάτι σαν συνέχεια της δικής μας Μακεδονίας και κρατά στους δρόμους της ένα κομμάτι της δικής μας ιστορίας. Τουρίστας στην Αλβανία, ναι, σας τη συστήνω ολόψυχα.

Κι ύστερα η Κορυτσά. Μια απείραχτη μαγική παλιά πόλη, κάτι σαν την Πλάκα πριν τις ανακαινίσεις, νοιώθεις πως σε λίγα χρόνια εδώ θα ανθεί ένας νέος τουρισμός, αυτός που τώρα αναστηλώνεται με χρήματα της Unesco στο μεσαιωνικό παζάρι της πόλης, αυτή τη στιγμή ένα βομβαρδισμένο τοπίο στον οργασμό της ανοικοδόμησης. Η αγορά, κάτι από Κάιρο, κάτι από Πόλη, υπέροχα λαχανικά, τυριά, όλα μια αγνότητα που έχουμε χάσει στον δυτικό κόσμο της υπερπαραγωγής.

Το καλύτερο φαγητό στην Κορυτσά Facebook Twitter
Γκιοζλεμέ ή λακρόρ: Τούρκικες κρέπες γεμιστές με σπανάκι και λευκό κρεμώδες τυρί.

Τα μαγικά σπίτια στις γειτονιές του πλούτου, ένα προσκύνημα στο εντυπωσιακό μνημείο των πεσόντων στον Β' Παγκόσμιο, το εργοστάσιο της τοπικής αγαπημένης μπύρας Korca, η πόλη κάτω αμφιθεατρική, ο δρόμος βγαίνει στα προάστια, εμείς πάμε στην Andoneta στη Μπομποσίτσα.

Eστιατόριο αναφορά για όποιον θέλει να φάει το καλύτερο αλλά και να βιώσει μια μοναδική εμπειρία με χίλια πρόσωπα. Πλάι στο ποταμάκι και μέσα σε μια ολοπράσινη βλάστηση, μια τεράστια αυλή με ξύλινα υπόστεγα, βραγιές, διαφορετικές γωνιές με πέτρινα γλυπτά, γεφυράκια για φολκλόρ-ειδυλλιακά ενσταντανέ, στο αλπικού στυλ κτίριο, κρεμασμένη στα ξύλινα κάγκελα μια θεόρατη προβιά αρκούδας.

Μέσα, μεγάλες αίθουσες αλλά και πριβέ δωμάτια με τα τζάκια και τα σεμέν τους, σαν σπιτικές αστικές τραπεζαρίες, οι Αλβανοί αγαπούν τα μεγάλα πριβέ τραπεζώματα με σύσσωμη την οικογένεια.

Το καλύτερο φαγητό στην Κορυτσά Facebook Twitter
Σαλάτα με ψητά στα κάρβουνα λαχανικά, κολοκύθι, πατάτα, μελιτζάνα, παντζάρι, κουνουπίδι, πιπεριά Φλωρίνης και λευκό τυρί, με μπόλικο σκόρδο και μαϊντανό...

Ο μπαμπάς βοσκός της περιοχής, που φημίζεται για το καλό της κρέας, η μαμά έφτιαχνε μόνη της πίτες και άλλα νόστιμα, το μικρό καλύβι έγινε διάσημο, μεταμορφώθηκε στην υπερπαραγωγή που είναι τώρα, όταν το πήραν στα χέρια τους οι τρεις κόρες με τους γαμπρούς. Θα τις βρεις και τις τρεις στην κουζίνα, η Άλμα, Αννούλα και η Ντιάνα, μαγειρεύουν σε τέσσερις διαδοχικές τεράστιες κουζίνες, μια με το παραδοσιακό σινί που ψήνει τις πίτες στη χόβολη, τον ξυλόφουρνο για τις γάστρες, άλλη για τα μαγειρευτά, άλλη για τις σαλάτες, άλλη για τα τηγανητά-αυτή με το χειροκίνητο μηχάνημα που κόβει ομοιόμορφη στρογγυλή την τηγανητή πατάτα την ώρα της παραγγελίας.

Από το δίπλα τραπέζι, ο Έλλην πρόξενος μας κερνά μπύρες και πιάνουμε γνωριμία, στο τραπέζι έχει ήδη έρθει ο λόγος που όλοι αγαπούν την Andoneta, τα γκιοζλεμέ ή λακρόρ, όπως λέγονται εδώ. Οι τούρκικες κρέπες που γεμίζουν με σπανάκι και λευκό κρεμώδες τυρί ή με κιμά ή με ντομάτα, κρεμμύδια και πατάτα, που ψήνονται αλάδωτες και τραγανές στο σινί (σάατς). Μια σαλάτα με ψητά στα κάρβουνα λαχανικά, κολοκύθι, πατάτα, μελιτζάνα, παντζάρι, κουνουπίδι, πιπεριά Φλωρίνης και λευκό τυρί, με μπόλικο σκόρδο και μαϊντανό, ονειρεμένοι γίγαντες στο φούρνο. Οι πέτουλες, κρέπες ψημένες στα κάρβουνα με τυρί στην επιφάνεια, η Αλβανία, ξέρει από φύλλο! Το χοιρινό μπουκιές τηγανιά, ντόπιο, αληθινό κρέας που ψήνεται μόνο με το λίπος του και λίγο μαϊντανό για τη δροσιά, παρέα με τις καυτές, ονειρεμένες τηγανητές πατάτες. Στο τέλος, ένας λεπτός, crispy μπακλαβάς με φύλλο και πορτοκάλι κι από πάνω μια μπάλα παγωτό καϊμάκι με βύσσινο, κέρασμα!

H Korca μιλάει ελληνικά, είναι κάτι σαν συνέχεια της δικής μας Μακεδονίας και κρατά στους δρόμους της ένα κομμάτι της δικής μας ιστορίας. Τουρίστας στην Αλβανία, ναι, σας τη συστήνω ολόψυχα.

Το καλύτερο φαγητό στην Κορυτσά Facebook Twitter
Οι πέτουλες, κρέπες ψημένες στα κάρβουνα με τυρί στην επιφάνεια
Το καλύτερο φαγητό στην Κορυτσά Facebook Twitter
Λεπτός, crispy μπακλαβάς με φύλλο και πορτοκάλι κι από πάνω μια μπάλα παγωτό καϊμάκι με βύσσινο...
Γεύση
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με το λούπινο από τις μοβ ισλανδικές πεδιάδες μέχρι τα χωράφια της Μεσσηνίας

Nothing Days / Το λούπινο που άλλαξε το τοπίο της Ισλανδίας και σχεδόν εξαφανίστηκε από τα χωράφια της Μεσσηνίας

Το όσπριο που οι Νοτιοαμερικανοί κάνουν vegan σεβίτσε και έθρεψε γενιές Ελλήνων έχει βγει πια από τη διατροφή μας. Οι πεδιάδες της Ισλανδίας γίνονται ένα απέραντο μοβ από αυτό, είναι η μόνη χώρα που το έχει σε αφθονία και δεν το τρώει.
M. HULOT
Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Γεύση / Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Ο εξωτερικός χώρος του Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης μετατράπηκε σε ένα «σκηνικό θεάτρου», όπου οι σημερινοί επαγγελματίες της αγοράς και της γαστρονομίας αναπαρήγαγαν την αγορά των προγόνων τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΚΑΝΙΑ
Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ