Όταν το καρπούζι είναι μάπα

watermellon smoothie Facebook Twitter
Πάντως, χειμώνα-καλοκαίρι, τα smoothies είναι ο οικονομικότερος, γρηγορότερος και αγνότερος τρόπος να πάρουμε τα θρεπτικότερα συστατικά (όπως ίνες και βιταμίνες) των φρούτων.
0



ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΒΓΕΙ 
ταλαιπωρημένος από τον χειμώνα, τα lockdown, τα προσωπικά σου, τα σωματικά σου, τα κιλά σου και όλα τα υπόλοιπα «δικά σου», μην ανησυχείς: το καλοκαίρι είναι εδώ με τα κόλπα του, τα φρούτα και τα λαχανικά του να σε κάνει να νιώσεις κάπως καλύτερα, πιο light, πιο υγιή. 

Ακόμα και αν βγει μάπα το καρπούζι (που μέχρι στιγμής μάπα βγαίνουν όσα έχω αγοράσει, ζαχαρωμένα και άνοστα σαν τα μεγάλα κολοκύθια) μπορείς να το σώσεις για να αξίζει, τουλάχιστον, το κουβάλημά του! 

Πώς; Στο μπλέντερ! Με φράουλες, παγάκια και ελάχιστο lime. Στην αγορά κυκλοφορούν πολλών ειδών και τιμών μπλέντερ, εγώ έχω ένα της μανούλας μου, βασικό, βασικότατο μικρό μπλέντερ και με αυτό κάνω και τα smoothies μου (και επειδή το καπάκι του έχει την ιδανική μικρή τρυπίτσα να επιτρέπει την ελάχιστη ροή του ελαιόλαδου με αυτό φτιάχνω και τη μαγιονέζα, όπως την έκανε και κείνη…). Δεν υπάρχει δηλαδή λόγος να ξοδευτείτε για ένα μηχάνημα κουζίνας που ίσως να μη χρησιμοποιήσετε πολύ.

Πάντως, χειμώνα-καλοκαίρι, τα smoothies είναι ο οικονομικότερος, γρηγορότερος και αγνότερος τρόπος να πάρουμε τα θρεπτικότερα συστατικά (όπως ίνες και βιταμίνες) των φρούτων.

Αν είσαι λάτρης των καλοκαιρινών smoothies με διάφορα φρούτα, πολλά παγάκια και λίγα φυλλαράκια δυόσμου ή ένα φύλλο αρμπαρόριζας, θα έχεις πάντα μια ωραία ποικιλία κατεψυγμένων φρούτων για να γεμίσεις το μπλέντερ σου και να δροσιστείς φυσικά, αποφεύγοντας χυμούς με ζάχαρη ή άλλα επιβλαβή γλυκαντικά.

Συνήθως, στο τμήμα κατεψυγμένων στα σούπερ μάρκετ βρίσκεις κατεψυγμένες φράουλες ολοχρονίς όπως και πολλά άλλα φρούτα. Πολύ εύκολα όμως μπορείς να καταψύξεις εσύ ο ίδιος τα δικά σου ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά φρούτα: θα διαλέξεις να είναι ώριμα αλλά όχι μαλακά, θα τα πλύνεις καλά με κρύο νερό της βρύσης και θα τα αφήσεις σε μια πετσέτα της κουζίνας να στεγνώσουν τελείως.

Θα αφαιρέσεις κουκούτσια και φλούδες, θα κόψεις τα μεγαλύτερα φρούτα σε φετούλες ή σε μεγάλα κομμάτια (π.χ. τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια ) ή θα τα αφήσεις ολόκληρα (όπως τις φράουλες και τα μύρτιλα) ή κομμένα στη μέση (όπως τα βερίκοκα) και θα τα μοιράσεις σε μερίδες ή σε σακουλάκια με δόσεις που σε βολεύουν για τις συνταγές στις οποίες σκέφτηκες να τα χρησιμοποιήσεις.

Η φράουλα παγώνει τέλεια, πάντως, σας το λέω εγγυημένα γιατί είναι το αγαπημένο μου φρούτο και κρατάει έναν ολόκληρο χρόνο στην κατάψυξη χωρίς να χάσει ίχνος από τη γεύση και το άρωμά της. Επίσης, ακόμα και αν οι φράουλες ενωθούν μεταξύ τους (πράγμα δύσκολο αν βάλεις λίγες σε κάθε σακουλάκι και τα τοποθετήσεις ξαπλωτά στην κατάψυξη) δεν πειράζει, στο μπλέντερ θα ανακατευτούν μια χαρά όταν τις βάλεις παγωμένες κατευθείαν από την κατάψυξη, χωρίς να τις αποψύξεις και χάσεις τους χυμούς τους. 

frozen strawberries Facebook Twitter
Πολύ εύκολα μπορείς να καταψύξεις εσύ ο ίδιος τα δικά σου ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά φρούτα.

Έτσι, αν είσαι λάτρης των καλοκαιρινών smoothies με διάφορα φρούτα, πολλά παγάκια και λίγα φυλλαράκια δυόσμου ή ένα φύλλο αρμπαρόριζας, θα έχεις πάντα μια ωραία ποικιλία κατεψυγμένων φρούτων για να γεμίσεις το μπλέντερ σου και να δροσιστείς φυσικά, αποφεύγοντας χυμούς με ζάχαρη ή άλλα επιβλαβή γλυκαντικά, διώχνοντας έστω με τα αρώματα και τη δροσιά των φρούτων έννοιες και σκοτούρες και ίσως μερικά περιττά κιλά και χειμωνιάτικες τοξίνες. 

Καλό καλοκαίρι σε όλους! 

smoothie Facebook Twitter
Απλά βάλε στο μπλέντερ σου 1-2 χούφτες παγωμένες φράουλες, 1-2 φέτες καρπούζι χωρίς τα κουκούτσια και ένα ποτήρι παγάκια.

Συνταγή; (Ποια συνταγή;) 

Τι συνταγή να δώσουμε για το απλό αυτό smoothie; Βάλε στο μπλέντερ σου 1-2 χούφτες παγωμένες φράουλες, 1-2 φέτες καρπούζι χωρίς τα κουκούτσια και ένα ποτήρι παγάκια. Λίγο λάιμ ζωντανεύει τις κατεψυγμένες φράουλες και 1-2 φυλλαράκια δυόσμου δίνουν περισσότερη φρεσκάδα. Πατάμε το ΟΝ και αφήνουμε για 3-4 λεπτά το μοτέρ στη δυνατότερη ταχύτητα. Σερβίρουμε αμέσως ή το αφήνουμε με τον κάδο στο ψυγείο και το ξαναχτυπάμε 1-2 λεπτά, αν το σερβίρουμε αργότερα.

Αν το μπλέντερ μας είναι χαμηλής ισχύος και δεν μπορεί να αλέσει τα παγωμένα φρούτα, μπορούμε να το βοηθήσουμε να δουλέψει πιο άνετα ρίχνοντας λίγο νερό στην αρχή.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διατροφικές συμβουλές για να είμαστε υγιείς και fit το καλοκαίρι

Υγεία & Σώμα / Διατροφικές συμβουλές για να είμαστε υγιείς και fit το καλοκαίρι

Προσαρμόζουμε την καλοκαιρινή μας διατροφή, επιλέγοντας τροφές που ενισχύουν την υγεία και προσφέρουν έξτρα ενυδάτωση κάτω από τον ήλιο. Δεν χάνουμε την ευκαιρία για περισσότερη άσκηση με στόχο την ευεξία και την καλύτερη διαχείριση του βάρους μας.
ΙΩΑΝΝΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ
ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ

Γεύση / Από το παστινάκι στα ζυμαρικά από ρεβύθια: 13 νέα υλικά που μπήκαν στην κουζίνα μας

Κάποια τα πρωτοείδαμε σε καταλόγους εστιατορίων, μερικά χρησιμοποιούνται σε τηλεοπτικές μαγειρικές δοκιμασίες, αρκετά έχουν αναδειχθεί απ’ όσους ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή. Συγκεντρώσαμε υλικά με τα οποία μαγειρεύουμε τα τελευταία χρόνια και μερικά που πιστεύουμε ότι θα σημειώνουμε στον κατάλογο με τα ψώνια μας πολύ σύντομα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με το λούπινο από τις μοβ ισλανδικές πεδιάδες μέχρι τα χωράφια της Μεσσηνίας

Nothing Days / Το λούπινο που άλλαξε το τοπίο της Ισλανδίας και σχεδόν εξαφανίστηκε από τα χωράφια της Μεσσηνίας

Το όσπριο που οι Νοτιοαμερικανοί κάνουν vegan σεβίτσε και έθρεψε γενιές Ελλήνων έχει βγει πια από τη διατροφή μας. Οι πεδιάδες της Ισλανδίας γίνονται ένα απέραντο μοβ από αυτό, είναι η μόνη χώρα που το έχει σε αφθονία και δεν το τρώει.
M. HULOT
Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Γεύση / Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Ο εξωτερικός χώρος του Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης μετατράπηκε σε ένα «σκηνικό θεάτρου», όπου οι σημερινοί επαγγελματίες της αγοράς και της γαστρονομίας αναπαρήγαγαν την αγορά των προγόνων τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΚΑΝΙΑ
Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ