Polpo: Εκεί που χορταίνει τώρα η λαχαναγορά

Polpo: Εκεί που χορταίνει τώρα η λαχαναγορά Facebook Twitter
Αν είστε από εκείνους τους πολύ ψαγμένους foodies που τους απασχολεί περισσότερο το τι έχουν στο πιάτο τους από το γύρω περιβάλλον, τότε σημειώστε το Polpo, θα σας ικανοποιήσει και με το παραπάνω, μπορεί να γίνει και στέκι σας. Φωτ.: Άλεξ Αντωνιάδης
0

Η σχέση της οικογένειας Κατσικάκη με όσα νόστιμα μάς δίνει η θάλασσα μετράει πια είκοσι χρόνια. Ο κύριος Νίκος ξεκίνησε μόνος του και από το μηδέν την επιχείρησή του και έχει φτάσει πια να προμηθεύει με ψάρια και θαλασσινά μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας· και όχι μόνο, εξάγει κιόλας.

Είχε σταθερή, πολυετή συνεργασία με τα Milos, τροφοδοτεί με πρώτη ύλη τις Μικρές Κυκλάδες της Ηλιούπολης, την Cookoovaya των Ιλισίων και το Τραβόλτα του Περιστερίου, τα εστιατόρια Παπαϊωάννου καθώς και όλα όσα διαθέτει το Four Seasons Astir Palace Hotel – μεταξύ αυτών και το μισελενάτο Pelagos.

Έξω από το συσκευαστήριό του, που βρίσκεται απέναντι από την είσοδο της Κεντρικής Λαχαναγοράς του Ρέντη, έστηναν αυθόρμητα καμιά φορά τραπέζια, χρησιμοποιώντας τα τελευταία χρόνια μια γκριλιέρα teppanyaki. Μέχρι που τα παιδιά, η Αφροδίτη και ο Γιάννης, θέλησαν να συνεχίσουν τη δουλειά του και ταυτόχρονα αποφάσισαν να την πάνε και ένα βήμα παραπέρα, να αξιοποιήσουν και οι ίδιοι δηλαδή την καλή πρώτη ύλη που φτάνει καθημερινά στα χέρια τους από τα καΐκια που ψαρεύουν για εκείνους σε όλη την Ελλάδα.

Δουλεύουν με ό,τι φρέσκο πέσει στα χέρια τους, αν έχει καιρό δηλαδή θα έχουν λιγότερες προτάσεις, και πάλι όμως, φτάνουν και περισσεύουν.

Νοίκιασαν λοιπόν τον διπλανό από το παρασκευαστήριο χώρο και έστησαν μια πολύ μικρή ψαροταβέρνα που δεν έχει τίποτα το fancy, ούτε διακόσμηση, ούτε design λεπτομέρειες, παρά μόνο μια λειτουργική κουζίνα και μερικά τραπέζια που γίνονται περισσότερα όταν φτιάχνει ο καιρός και το μαγαζί ανοίγει. Αν είστε όμως από εκείνους τους πολύ ψαγμένους foodies που τους αρέσει, ας πούμε, να τρώνε στις Ελιές στα Σπάτα και να οδηγούν μέχρι εκεί, αν σας απασχολεί περισσότερο το τι έχετε στο πιάτο σας από το γύρω περιβάλλον, τότε σημειώστε το Polpo, θα σας ικανοποιήσει και με το παραπάνω, μπορεί να γίνει και στέκι σας.

Polpo: Εκεί που χορταίνει τώρα η λαχαναγορά Facebook Twitter
Δουλεύουν φρέσκο ψάρι τόσο στο τηγάνι όσο και στη σχάρα. Φωτ.: Άλεξ Αντωνιάδης
Polpo: Εκεί που χορταίνει τώρα η λαχαναγορά Facebook Twitter
Οι άνθρωποι της αγοράς δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στην ψαρόσουπά του. Φωτ.: Άλεξ Αντωνιάδης

Μια και εξυπηρετεί και χορταίνει πια και τους ανθρώπους της αγοράς, από τους οποίους προμηθεύονται τη μαναβική τους, και εκείνοι με τη σειρά τους δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στην ψαρόσουπά του και στη μακαρονάδα του ψαρά που την κάνουν με μύδια, γαρίδες, καλαμάρι και μπισκ γαρίδας, το Polpo ανοίγει από νωρίς, από τις 11 το πρωί, και έχει και μαγειρευτό φαγητό. Αυτό για εμάς σημαίνει πως αν κάποιος στην παρέα δεν είναι της ψαροφαγίας, εκεί δεν υπάρχει περίπτωση να μη βρει να φάει, και δεν θα έχει μόνο μία επιλογή. Αλλά το δυνατό τους κομμάτι προφανώς είναι τα θαλασσινά και το ψάρι, που το έχουν σε αφθονία. Δουλεύουν με ό,τι φρέσκο πέσει στα χέρια τους, αν έχει καιρό δηλαδή θα έχουν λιγότερες προτάσεις, και πάλι όμως, φτάνουν και περισσεύουν.

Polpo: Εκεί που χορταίνει τώρα η λαχαναγορά Facebook Twitter
Φωτ.: Άλεξ Αντωνιάδης
Polpo: Εκεί που χορταίνει τώρα η λαχαναγορά Facebook Twitter
Κοφτό μακαρονάκι με χταπόδι. Φωτ.: Άλεξ Αντωνιάδης

Με σεφ τους τη Μαρίνα Σελέτσκα που έχει θητεύσει στην κουζίνα της Cookoovaya, κάνουν τα πράγματα απλά, χωρίς φιοριτούρες. Έχουν πιάτα όπως κοφτό μακαρονάκι με χταπόδι και ροφό με μπάμιες, δουλεύουν φρέσκο ψάρι τόσο στο τηγάνι όσο και στη σχάρα, μαρινάρουν γαύρο και κάνουν σαρδέλα ξιδάτη, αν θέλετε να το επισκεφθείτε για ουζομεζέ, κάνουν όμως και ωμά, όπως ένα καρπάτσιο με ψάρι ημέρας σαν αυτό από φαγκρί που δοκίμασα και ήταν πολύ καλό, βγάζουν και με λιθρίνι, σκαθάρι, συναγρίδα, στείρα, γόπες, με ό,τι έχουν. Nα πάρετε την πατατοσαλάτα τους και τη σαντορινιά φάβα τους, τα μπαρμπούνια που τα φιλετάρουν, όπως κάνουν και με τις κουτσομούρες. Και καραβίδες θα βρείτε, και γαρίδες ψητές να παραγγείλετε, έχουν διάφορες ντόπιες, θα τις ευχαριστηθείτε.

Τζων Κέννεντυ 6, απέναντι από την Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών, 210 7104578

Polpo: Εκεί που χορταίνει τώρα η λαχαναγορά Facebook Twitter
Καρπάτσιο με ψάρι ημέρας. Φωτ.: Άλεξ Αντωνιάδης
Polpo: Εκεί που χορταίνει τώρα η λαχαναγορά Facebook Twitter
Και καραβίδες θα βρείτε, και γαρίδες ψητές να παραγγείλετε, έχουν διάφορες ντόπιες, θα τις ευχαριστηθείτε. Φωτ.: Άλεξ Αντωνιάδης
Polpo: Εκεί που χορταίνει τώρα η λαχαναγορά Facebook Twitter
Φωτ.: Άλεξ Αντωνιάδης
Polpo: Εκεί που χορταίνει τώρα η λαχαναγορά Facebook Twitter
Φωτ.: Άλεξ Αντωνιάδης
 
Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με το λούπινο από τις μοβ ισλανδικές πεδιάδες μέχρι τα χωράφια της Μεσσηνίας

Nothing Days / Το λούπινο που άλλαξε το τοπίο της Ισλανδίας και σχεδόν εξαφανίστηκε από τα χωράφια της Μεσσηνίας

Το όσπριο που οι Νοτιοαμερικανοί κάνουν vegan σεβίτσε και έθρεψε γενιές Ελλήνων έχει βγει πια από τη διατροφή μας. Οι πεδιάδες της Ισλανδίας γίνονται ένα απέραντο μοβ από αυτό, είναι η μόνη χώρα που το έχει σε αφθονία και δεν το τρώει.
M. HULOT
Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Γεύση / Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Ο εξωτερικός χώρος του Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης μετατράπηκε σε ένα «σκηνικό θεάτρου», όπου οι σημερινοί επαγγελματίες της αγοράς και της γαστρονομίας αναπαρήγαγαν την αγορά των προγόνων τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΚΑΝΙΑ
Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ