ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

4 μυστικά για καλά γηρατειά από ανθρώπους που έχουν ξεπεράσει τα 90

4 μυστικά για καλά γηρατειά από ανθρώπους που έχουν ξεπεράσει τα 90 Facebook Twitter
0

Οι λόγοι για τους οποίους κάποιοι άνθρωποι ζουν περισσότερο από τους άλλους ποικίλλουν, αλλά τα γονίδια διαδραματίζουν αναμφίβολα μεγάλο ρόλο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως πρέπει να είμαστε απαισιόδοξοι για το αν θα έχουμε καλά γηρατειά. Παρόλο που τα γονίδια συνιστούν "παρακαταθήκη" από τους γονείς μας, το τι μέλλει γενέσθαι φαίνεται τελικά πως επηρεάζεται πολύ από τον τρόπο ζωής μας.

Η διατροφή, η φυσική δραστηριότητα και το άγχος μπορούν να επιφέρουν αλλαγές στη λειτουργία των γονιδίων, εισάγοντας "χημικούς διακόπτες" οι οποίοι προσδένονται στο DNA και μπορούν να ενεργοποιούν/ απενεργοποιούν ή να εξασθενούν την μεταγραφή των γονιδίων, κάτι που επηρεάζει την υγεία και τη διάρκεια ζωής. Η μελέτη αυτής της διαδικασίας είναι γνωστή και ως επιγενετική- ο τρόπος δηλαδή που παράγοντες εξωτερικοί του γενετικού υλικού (DNA) επηρεάζουν τις αλλαγές στην γονιδιακή έκφραση.

 Το να γεράσεις με επιτυχία είναι κάτι παραπάνω από την απουσία ασθενειών και του να ζεις ανεξάρτητος- έχει να κάνει και με το πόσο κοινωνικά ενεργός παραμένεις. Οι φίλοι και η οικογένεια συνιστούν σημαντικούς παράγοντες σε αυτό, συντελούν στην καλή πνευματική υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου και βοηθούν τους ανθρώπους να διαχειρίζονται στρεσογόνα περιστατικά στις ζωές τους.

Σε μια σειρά ερευνών με αντικείμενο τους "nonagenarians" (σ.σ. ο αυξανόμενος πληθυσμός των ανθρώπων άνω των 90 ετών που οδεύουν προς την αιωνιότητα χωρίς προβλήματα υγείας), βρέθηκε πως οι συμμετέχοντες έφεραν λιγότερα γονίδια που συνδέονται με καρδιαγγειακές παθήσεις και ταυτόχρονα άλλους τύπους που ενισχύουν την ανοσία τους.

Σε πρόσφατη σχετική έρευνα του BELFAST, ενεργοί "nonagenarians" ρωτήθηκαν γιατί πιστεύουν πως έχουν ζήσει τόσο πολύ και με τόσο καλή υγεία. Το οικογενειακό ιστορικό και οι προσωπικές τους ιστορίες σε συνδυασμό με την γονιδιωματική ανάλυση αποτέλεσαν το βασικό εργαλείο της έρευνας, καθώς ήταν αυτά που βοήθησαν τους επιστήμονες να κατανοήσουν πως τα πιστεύω, η συμπεριφορά και ο τρόπος ζωής ρυθμίζουν διακριτικά τον τρόπο που λειτουργούν τα γονίδια στην καθημερινότητα.

Μιλώντας σε τέτοιους ανθρώπους για τις ζωές τους, εκτός από το συμπέρασμα του πόσο σημαντικά είναι τα γονίδια, προέκυψαν και διάφοροι άλλοι παράγοντες που οι ίδιοι θεωρούν πως συνέβαλαν στην μακρά και υγιή ζωή τους.

Γονίδια και καλή υγεία

 Πολλοί "nonagenarians" είχαν επίσης συγγενείς στην ίδια κατάσταση. "Υποθέτω είναι στην οικογένεια- οι γυναίκες συγγενείς της μητέρας μου έζησαν όλες μέχρι τα 90 τους. Θυμάμαι εξαδέλφες και θείες, όλες πάνω από 90. Οι άντρες δεν ζούσαν τόσο πολύ" λέει η 99χρονη Ellie.

 

Στην πραγματικότητα, η Ellie παρατήρησε κάτι που πολλοί επιστήμονες δυσκολεύονται ακόμη να καταλάβουν: το γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες. Στοιχεία υποδεικνύουν πως ενδεχομένως αυτό συνδέεται με τις ανδρικές ορμόνες στη μήτρα, που με τη σειρά τους επιφέρουν ασθένειες σχετικές με την ηλικία.

Άσκηση μυαλού και σώματος

Όλοι όσοι συμμετείχαν στην έρευνα μίλησαν για το πόσο σημαντικό είναι να παραμένεις πνευματικά και σωματικά ενεργός. Τα οφέλη της φυσικής δραστηριότητας δεν πρέπει να παραγνωρίζονται. Η καθημερινή άσκηση αλλάζει το επιγονιδίωμά μας, ενεργοποιώντας τα γονίδια που βελτιώνουν την λειτουργία των μυών.


Η άσκηση όχι μόνο προστατεύει τους μυς μας αλλά και το μυαλό μας, σε δοσοεξαρτώμενο βαθμό- όσο περισσότερο ασκούμαστε τόσο μεγαλύτερο το όφελος. Είναι καλή για όλους και ποτέ δεν είναι αργά να την ξεκινήσεις.

Τρώγε καλά

Πολλοί από τους συμμετέχοντες ανέφεραν επίσης την σημασία του φαγητού στο πόσο καλά τελικά γεράζουμε. Είναι γνωστό πως "είμαστε ό, τι τρώμε". Η επιστήμη έχει αποδείξει πως τα φρούτα και τα λαχανικά μετριάζουν τα γονίδια που προκαλούν καρκίνο ή ακόμη και μας προστατεύουν από αυτόν αλλάζοντας τους επιγενετικούς δείκτες. Πολύ λίγοι δε από τους ερωτηθέντες "nonagenarians" κάπνιζαν.

Μείνε θετικός, μείνε κοινωνικός

Πολλοί αυτοχαρακτηρίστηκαν "ευτυχισμένοι", "πάντα ευδιάθετοι", "ποτέ μελαγχολικοί" και ευχαριστημένοι κάνοντας "γεμάτη ζωή" με οικογενειακές σχέσεις. "Με ενδιαφέρουν οι άνθρωποι και με ενδιαφέρει και η ζωή" λέει ο 95χρονος Samuel, ενώ η 93χρονη αδερφή του Ethel προσθέτει: "Με ενδιαφέρουν σχεδόν τα πάντα, ό, τι συμβαίνει γύρω μου". Το ίδιο περίπου απάντησαν η 95χρονη Sarah και η 94χρονη αδερφή της Mariah, πως είναι συνεχώς χαρούμενες και έχουν θετική στάση ζωής.


Η ικανότητα ή η βούληση να ανταπεξέρχεσαι στις δυσκολίες ήταν ένα κοινό χαρακτηριστικό σε όλους όσοι συμμετείχαν στην έρευνα. Το να γεράσεις με επιτυχία είναι κάτι παραπάνω από την απουσία ασθενειών και του να ζεις ανεξάρτητος- έχει να κάνει και με το πόσο κοινωνικά ενεργός παραμένεις. Οι φίλοι και η οικογένεια συνιστούν σημαντικούς παράγοντες σε αυτό, συντελούν στην καλή πνευματική υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου και βοηθούν τους ανθρώπους να διαχειρίζονται στρεσογόνα περιστατικά στις ζωές τους.

Μπορεί να μην μπορούμε να διαλέξουμε τους γονείς μας ώστε να εξασφαλίσουμε σε γονιδιακό επίπεδο καλά γηρατειά, αλλά σύμφωνα με τους "nonagenarians" μπορούμε να επιλέξουμε τον τρόπο ζωής μας κι αυτό ενδεχομένως είναι πολύ πιο σημαντικό.

0

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον Καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον καρκίνο

Ο νέος πρόεδρος και διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καταγράφει τις δράσεις του ιδρύματος στον τομέα της υγείας, ειδικότερα στην Ογκολογία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Υγεία & Σώμα / Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Η νέα πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Βάσω-Ραφαέλα Βακουφτσή, μιλά για τα ζητήματα που αφορούν την πρόληψη των χρόνιων παθήσεων, την ψυχοσωματική υγεία των ασθενών και τα δικαιώματά τους.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μιλάμε ανοιχτά για τη σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Υγεία & Σώμα / Η σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Η Μόιρα Τζίτζικα, ειδική σύμβουλος ΑμεΑ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση, μας ενημερώνει για ένα θέμα που, παρότι αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα για όλους, παραμένει ταμπού.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Υγεία & Σώμα / Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), καθηγητής Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καταγράφει τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους χτίζεται ο ανανεωμένος ΕΟΦ, την ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού, την εξωστρέφεια, τη διαφάνεια, την ταχύτητα, την ποιότητα των υπηρεσιών, την επαγρύπνηση και την ταχεία ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της Κορίνα Πατέλη-Bell μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ