ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι Facebook Twitter
Πέρα από τις αναδυόμενες μικροβιακές λοιμώξεις, υπάρχει και το μείζον ζήτημα της μικροβιακής αντοχής που καλά κρατεί, τόσο στην κοινότητα όσο και στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
0

Αρκετά χρόνια προτού ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού, ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, νυν πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, είχε προβλέψει ότι οι επόμενες λοιμώδεις επιδημίες που θα αντιμετώπιζε η Ελλάδα θα ήταν αυτές του κοκίτη και της παρωτίτιδας, δηλαδή της ασθένειας που οι μεγαλύτεροι γνωρίζουμε ως «μαγουλάδες». Η πραγματικότητα δείχνει να τον δικαιώνει, καθώς υπάρχει μια παγκόσμια έξαρση κοκίτη που στη χώρα μας προκάλεσε ήδη τον θάνατο δύο βρεφών.

Μπροστά σε αυτόν τον νέο κίνδυνο, οι επιστήμονες της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων υπογραμμίζουν πως όλες οι έγκυες γυναίκες πρέπει στο τρίτο τρίμηνο της κύησης να κάνουν μία επιπλέον δόση του εμβολίου για τον κοκίτη προκειμένου να προστατέψουν το μωρό τους, μέχρι να μπορέσει αυτό να εμβολιαστεί. Η σύσταση αφορά όλες τις εγκυμονούσες, ανεξάρτητα από το αν οι ίδιες είχαν εμβολιαστεί πλήρως ή ατελώς με το εμβόλιο για κοκίτη, διφθερίτιδα, τέτανο και πολιομυελίτιδα

Αυτό το εμβόλιο πρέπει να γίνεται ούτως ή άλλως στους ενηλίκους ανά δεκαετία, γιατί ούτε ο εμβολιασμός ούτε η νόσηση με κοκίτη εξασφαλίζουν ανοσία διαρκείας. Παράλληλα, έχει αναζωπυρωθεί και η πολιομυελίτιδα, προκαλώντας επιδημική έξαρση στη Νέα Υόρκη – έχουν προηγηθεί επιδημίες στη Συρία. Ο Αθανάσιος Μίχος, καθηγητής Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, εξηγεί ότι ο κοκίτης μπορεί να προκαλέσει στα μωρά, εκτός από έντονο βήχα, ακόμα και άπνοια, που είναι επικίνδυνη.

Αυτού του είδους οι επιδημικές εξάρσεις αντιμετωπίζονται με τη χορήγηση χημειοπροφύλαξης στις επαφές των νοσούντων και τον εμβολιασμό όλων των στενών επαφών.

Αναζωπύρωση καταγράφει πανευρωπαϊκά και η ιλαρά, δίνοντας περισσότερα από 19 κρούσματα εντός των συνόρων. Η ιλαρά δεν είναι καθόλου αθώα λοίμωξη, έχει την ιδιότητα να εξαντλεί τα Τ-λεμφοκύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως εξηγεί ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ από το νοσοκομείο «Αττικόν», Σωτήρης Τσιόδρας, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων. Ο καθηγητής προσθέτει ότι τα άτομα που κολλούν ιλαρά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα για πέντε χρόνια μετά τη νόσηση, με συνέπεια το 30% να παρουσιάζει σοβαρές επιπλοκές, όπως η πνευμονία και η βαριά ωτίτιδα. Όσοι έχουν κάνει μία δόση του εμβολίου ΜΜR (κατά της ερυθράς, της ιλαράς και της παρωτίτιδας) πρέπει να κάνουν άλλη μία αναμνηστική, ενώ όσοι νόσησαν έχουν αποκτήσει ανοσία. 

Στις βακτηριακές λοιμώξεις που επανεμφανίζονται δυναμικά μετά την πανδημία στην κοινότητα, προκαλώντας ανησυχία, περιλαμβάνεται και η μηνιγγίτιδα Β, της οποίας τα απανωτά κρούσματα στα πανεπιστήμια Πατρών και Πελοποννήσου έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο στους ειδικούς και φόβο στους γονείς. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας απέστειλε κλιμάκιο ειδικών στην Αχαΐα προκειμένου να διευκρινιστεί αν υπάρχει κάποιο φοιτητικό στέκι από το οποίο είχαν περάσει όσοι νόσησαν – αυτό είναι κάτι που θα δείξει η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων.

Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι Facebook Twitter
Αυτό το εμβόλιο πρέπει να γίνεται ούτως ή άλλως στους ενηλίκους ανά δεκαετία, γιατί ούτε ο εμβολιασμός ούτε η νόσηση με κοκίτη εξασφαλίζουν ανοσία διαρκείας.

Το γεγονός ότι έχει επανεμφανιστεί η μηνιγγίτιδα σε φοιτητικό πληθυσμό δεν είναι πρωτάκουστο. Στις εστίες φοιτητών σημειώνονται επιδημικές εξάρσεις μηνιγγίτιδας κατά καιρούς, με τον καθηγητή Τσιόδρα να θυμίζει παλαιότερες επιδημίες στις ΗΠΑ, στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον και στης Santa Barbara, όπου καταγράφηκαν αρκετοί θάνατοι. Αυτού του είδους οι επιδημικές εξάρσεις αντιμετωπίζονται με τη χορήγηση χημειοπροφύλαξης στις επαφές των νοσούντων και τον εμβολιασμό όλων των στενών επαφών.

Το πρόβλημα της μετάδοσης εντοπίζεται κυρίως σε άτομα χωρίς συμπτώματα: ο μηνιγγιτιδόκοκκος αποικίζει τον φάρυγγά τους, χωρίς να προκαλεί την εκδήλωση της νόσου. Αν όμως αυτοί οι άνθρωποι μοιραστούν το ίδιο ποτήρι, πιουν από το ίδιο μπουκάλι με κάποιο άτομο ή το φιλήσουν, μπορούν να του μεταδώσουν τη βακτηριακή λοίμωξη.

Τα απανωτά κρούσματα μηνιγγίτιδας στον φοιτητόκοσμο έχουν και μια θετική «παρενέργεια», καθώς συνέβαλαν στο να ανοίξει ξανά η συζήτηση στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για το αν και κατά πόσο πρέπει να αποζημιώνεται το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα Β σε κάποιες ομάδες πληθυσμού. Αν και περισσότερο κινδυνεύουν τα βρέφη και τα νήπια, είναι γεγονός ότι οι νέοι, ειδικά στη διάρκεια των σπουδών τους, είναι εκτεθειμένοι σε μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς έρχονται σε στενή επαφή με άλλα άτομα λόγω του τρόπου ζωής τους. Πάντως, ο καθηγητής Τσιόδρας προειδοποιεί ότι ο υψηλός πυρετός σε συνδυασμό με δυνατό πονοκέφαλο, φωτοφοβία και αυχενική δυσκαμψία (δεν μπορούμε να ακουμπήσουμε το πηγούνι στο στέρνο) αποτελούν προειδοποιητικά συμπτώματα μηνιγγίτιδας, ενώ μερικοί ασθενείς παρουσιάζουν και απώλεια συνείδησης, δηλαδή έχουν σύγχυση και παραισθήσεις.

Πέρα από τις αναδυόμενες μικροβιακές λοιμώξεις, υπάρχει και το μείζον ζήτημα της μικροβιακής αντοχής που καλά κρατεί, τόσο στην κοινότητα όσο και στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Δυστυχώς, η Ελλάδα παραμένει η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε μικροβιακή αντοχή στην κοινότητα. Κάπως καλύτερη είναι η εικόνα στο ΕΣΥ, αλλά, παρότι πέσαμε από την πρώτη θέση στη μικροβιακή αντοχή στα νοσοκομεία στην έκτη θέση της κατάταξης, βάσει της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης των Λοιμώξεων ECDC, είμαστε ακόμα ψηλά και ως χώρα κατέχουμε το ρεκόρ θανάτων από μικροβιακή αντοχή στα νοσοκομεία.

Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι Facebook Twitter
Πέρα από τις αναδυόμενες μικροβιακές λοιμώξεις, υπάρχει και το μείζον ζήτημα της μικροβιακής αντοχής που καλά κρατεί, τόσο στην κοινότητα όσο και στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής είναι πολύ σύνθετο, όπως εξηγεί ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας, επισημαίνοντας πως κάποια μικρόβια τον τελευταίο καιρό εμφανίζουν αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν «πανανθεκτικότητα». Σε απλή μετάφραση, αυτό σημαίνει ότι αντιστέκονται στην αγωγή με όλα τα γνωστά αντιβιοτικά. Στην εύλογη ερώτηση τι κάνουμε σε περίπτωση που ένας ασθενής τραυματίζεται σε τροχαίο, εισάγεται στο νοσοκομείο και κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του μολύνεται με πανανθεκτικό μικρόβιο, υπάρχουν δύο εναλλακτικές απαντήσεις.

Η πρώτη λύση, σύμφωνα με τον καθηγητή Σύψα, είναι να δώσουμε αγωγή με τα παλιά, φθηνά αντιβιοτικά που ακριβώς επειδή έχουν αποσυρθεί εδώ και χρόνια από τη φαρμακευτική αγορά, καταπολεμούν τα πανανθεκτικά μικρόβια, με την πενικιλίνη να αποτελεί αντιπροσωπευτικό παράδειγμα. Η δεύτερη λύση είναι να φέρουμε κάποια καινοτόμα και πανάκριβα αντιβιοτικά, που είναι δραστικά έναντι των παναθεκτικών μικροβίων. Στην Ελλάδα δεν έχουμε απόθεμα ούτε από τα μεν ούτε από τα δε! Μπορεί περιστασιακά να βρεθεί μια ποσότητα των παλαιών αντιβιοτικών, αλλά για να αντιμετωπιστούν οι ενδονοσοκομειακές πανανθεκτικές λοιμώξεις, η πολιτεία κατά κανόνα τα φέρνει μέσω του ΙΦΕΤ με προσωποποιημένη παραγγελία, όμως αυτή η διαδικασία είναι χρονοβόρα και ο χρόνος μετρά εναντίον των ασθενών.

Ο καθηγητής Σύψας προσθέτει ότι η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων και η Εθνική Επιτροπή Λοιμώξεων έχουν καταθέσει πρόταση στο υπουργείο Υγείας να δημιουργήσει η χώρα μας ένα απόθεμα από αντιβιοτικά, ειδικά από τα παλιά, κάτι που είναι εύκολο να γίνει αν η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δώσει κίνητρα στις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες ώστε να ξεκινήσουν την παραγωγή τους σε ειδικό προστατευμένο καθεστώς, δηλαδή εξαιρώντας αυτά τα φάρμακα από τις αυτόματες επιστροφές (clawback).

Υγεία & Σώμα
0

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον Καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον καρκίνο

Ο νέος πρόεδρος και διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καταγράφει τις δράσεις του ιδρύματος στον τομέα της υγείας, ειδικότερα στην Ογκολογία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Υγεία & Σώμα / Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Η νέα πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Βάσω-Ραφαέλα Βακουφτσή, μιλά για τα ζητήματα που αφορούν την πρόληψη των χρόνιων παθήσεων, την ψυχοσωματική υγεία των ασθενών και τα δικαιώματά τους.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μιλάμε ανοιχτά για τη σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Υγεία & Σώμα / Η σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Η Μόιρα Τζίτζικα, ειδική σύμβουλος ΑμεΑ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση, μας ενημερώνει για ένα θέμα που, παρότι αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα για όλους, παραμένει ταμπού.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Υγεία & Σώμα / Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), καθηγητής Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καταγράφει τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους χτίζεται ο ανανεωμένος ΕΟΦ, την ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού, την εξωστρέφεια, τη διαφάνεια, την ταχύτητα, την ποιότητα των υπηρεσιών, την επαγρύπνηση και την ταχεία ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της Κορίνα Πατέλη-Bell μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ