Απομόνωση, εθισμός στο διαδίκτυο και την πορνογραφία: Οι συνέπειες της πανδημίας στους νέους

Οι προκλήσεις του Covid-19 για τους νέους. Ο εθισμός στο διαδίκτυο, το σεξ και οι επιπτώσεις από τα κλειστά σχολεία Facebook Twitter
Η εκδήλωση συναισθημάτων απογοήτευσης, η δυσκολία στη διαχείριση των συναισθημάτων γενικά και η πτώση των ακαδημαϊκών επιδόσεων είναι κάποιες από τις συνέπειες.
0

— Ποιες ήταν οι επιπτώσεις της πανδημίας στους νέους;
Σύμφωνα με τις μελέτες της ομάδας έρευνας για την πανδημία Covid-19 του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ «Στρατηγικές αναπτυξιακής και εφηβικής υγείας», είναι φανερό ότι η απουσία από τη σχολική κοινότητα επηρέασε σημαντικά τους μαθητές και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των ποσοστών του εθισμού στο διαδίκτυο, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις περαιτέρω επιπτώσεις.

Αν δούμε αναλυτικά τα ποσοστά, διαπιστώνουμε ότι οι συμπεριφορές διαδικτυακής εξάρτησης ξεπέρασαν το 60% στον εφηβικό πληθυσμό έναντι 40% προ καραντίνας, με το 20% να εκδηλώνει σοβαρή παραίτηση από καθημερινές υποχρεώσεις και δραστηριότητες. Αυτό είχε ως συνέπεια να προκύψουν διατροφικές παρεκτροπές, ελλιπής φυσική άσκηση και επιβάρυνση της σωματικής τους υγείας, καθώς και διαταραχές ύπνου με έντονο το αίσθημα του στρες και της κατάθλιψης.

Επίσης, τα αγόρια στράφηκαν πάρα πολύ προς το gaming και διατήρησαν την επαφή τους με τους φίλους τους μέσω των διαδικτυακών παιχνιδιών. Γι’ αυτό παρατηρήσαμε ότι εκδήλωναν έντονο θυμό, είχαν βίαιες συμπεριφορές και επιθετικότητα.

Από την άλλη, τα κορίτσια είδαμε ότι επικεντρώθηκαν στην υπερβολική χρήση των κοινωνικών δικτύων με αποτέλεσμα να προκύψουν συμπεριφορές εσωτερίκευσης, απόσυρσης και χαμηλής αυτοεκτίμησης. Ο αυτοτραυματισμός (cutting) παρουσίασε επίσης αυξητική τάση στα κορίτσια.

Είναι ξεκάθαρο ότι πολλοί έφηβοι απομακρύνθηκαν και βίωσαν την απώλεια, αφού διέκοψαν με βίαιο τρόπο τις κοινωνικές τους σχέσεις. Η εκδήλωση συναισθημάτων απογοήτευσης, η δυσκολία στη διαχείριση των συναισθημάτων γενικά και η πτώση των ακαδημαϊκών επιδόσεων είναι κάποιες από τις συνέπειες.

— Πόσο έχει επηρεαστεί η σεξουαλικότητά τους;
Είναι ξεκάθαρο ότι πολλοί έφηβοι απομακρύνθηκαν και βίωσαν την απώλεια, αφού διέκοψαν με βίαιο τρόπο τις κοινωνικές τους σχέσεις. Η εκδήλωση συναισθημάτων απογοήτευσης, η δυσκολία στη διαχείριση των συναισθημάτων γενικά και η πτώση των ακαδημαϊκών επιδόσεων είναι κάποιες από τις συνέπειες.

Επιπλέον, φαίνεται ότι δυσκολεύονται να φλερτάρουν, να εκφραστούν και βρίσκουν και πάλι διέξοδο στο διαδίκτυο, γι’ αυτό ενισχύθηκαν τα διαδικτυακά ραντεβού, το sexting και το διαδικτυακό σεξ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα αγόρια παρατηρείται συμπεριφορά εξάρτησης από τη χρήση πορνογραφικού υλικού και χρήση του για αυτοϊκανοποίηση (έως 20%).

Άρτεμις Τσίτσικα
Η κ. Άρτεμις Τσίτσικα

— Τα κλειστά σχολεία ποιες επιπτώσεις είχαν στα παιδιά;
Μαθησιακά κενά, πτώση της βαθμολογίας και της γενικότερης επίδοσής τους, άρνηση επιστροφής στο σχολείο, αύξηση ενδοοικογενειακής βίας και κοινωνική απομόνωση.

— Αυξήθηκε η ενδοοικογενειακή βία;
Τις πρώτες εβδομάδες του πρώτου εγκλεισμού και της εφαρμογής μέτρων περιορισμού στις μετακινήσεις παρατηρήθηκε αύξηση της άσκησης σωματικής και σεξουαλικής βίας, με την ενδοοικογενειακή βία να εμφανίζει αύξηση της τάξης του 12%. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από την αύξηση που καταγράφηκε στις τηλεφωνικές κλήσεις σε γραμμές υποστήριξης.

— Στις μαρτυρίες που έχετε συλλέξει τι σας έλεγαν τα παιδιά για την περίοδο που ζούσαν σε περιορισμούς και δεν μπορούσαν να πάνε στο σχολείο;
Υπήρχαν ιστορίες, όπως αυτή της 17χρονης Ελπίδας: «Ζούμε ξανά και ξανά την ίδια ημέρα. Η καθημερινότητά μας είναι θολή – πότε θα τελειώσει αυτό;»· της 16χρονης Μελίνας: «Ήθελα να τον βλέπω, όμως “αραιώσαμε”… αναρωτιέμαι μήπως φταίω εγώ σε κάτι. Είμαστε μάλλον θύματα του κορωνοϊού. Ήταν η πρώτη μου σχέση, τα είχα δώσει όλα. Μου στοίχισε πολύ. Τον σκέφτομαι ακόμη».

Από πολλά παιδιά που επισκέφθηκαν ή τηλεφώνησαν στις υπηρεσίες μας έλειπε η καθημερινότητα του σχολείου, οι φίλοι τους, οι σχέσεις τους και η καθημερινότητα που είχαν, ενώ άλλα επισήμαιναν ότι τα διαδικτυακά μαθήματα τα δυσκολεύουν και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το μάθημα με φυσική παρουσία μέσα στην τάξη.

Μάλιστα, τα παιδιά της Γ’ Λυκείου χρειάστηκε να προσαρμοστούν σε πολλά επίπεδα και να διαχειριστούν τις προκλήσεις της καραντίνας όπως και το άγχος της εξεταστικής περιόδου.

Περισσότερες πληροφορίες στη Δομή Εφηβικής Υγείας/Ιατρικής (ΔΟΜΕΥΙ) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Μεσογείων 15, 216 0033788.

Γραμμή Υποστήριξης στην οποία μπορούν να απευθυνθούν παιδιά, έφηβοι και οι γονείς τους: 800 4000 009

* Στις προκλήσεις της μετα-Covid 19 περιόδου για τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες εστιάζει το 22ο Συνέδριο της Διεθνούς Οργάνωσης για την Υγεία των Εφήβων που πραγματοποιείται, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής, στο ΕΚΠΑ (Πανεπιστημίου 30), από τις 5 έως τις 7 Οκτωβρίου

iaah-athens2022.gr

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO. 

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ- SIMPLECAST-Πόσο καθοριστικός είναι ο ρόλος που παίζουν οι διαπροσωπικές σχέσεις στη ζωή µας;

Άκου την επιστήμη / Πόσο καθοριστικός είναι ο ρόλος που παίζουν οι διαπροσωπικές σχέσεις στη ζωή µας;

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συνομιλεί με τον καθηγητή Κοινωνικής Ψυχολογίας των Διαπροσωπικών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Παναγιώτη Κορδούτη. Μια συζήτηση για τις ψυχικές συνέπειες της πανδημίας, τις σχέσεις, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την ευτυχία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Καλημέρα, θλίψη

Άγγελος Χανιώτης / Καλημέρα, θλίψη

Τους τελευταίους μήνες, ενώ η κυβέρνηση καθυστερεί τα αναγκαία μέτρα για να μη δυσαρεστήσει μερίδες του εκλογικού σώματος και η αντιπολίτευση δεν χάνει ευκαιρία να ρίχνει λάδι στις φωτιές που ανάβει η κυβέρνηση, η πολιτική ρητορική είναι ρητορική άρνησης της πραγματικότητας και αβάσιμων ελπίδων από τους μεν, οργής και φόβου από τους δε.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΧΑΝΙΩΤΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον Καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον καρκίνο

Ο νέος πρόεδρος και διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καταγράφει τις δράσεις του ιδρύματος στον τομέα της υγείας, ειδικότερα στην Ογκολογία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Υγεία & Σώμα / Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Η νέα πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Βάσω-Ραφαέλα Βακουφτσή, μιλά για τα ζητήματα που αφορούν την πρόληψη των χρόνιων παθήσεων, την ψυχοσωματική υγεία των ασθενών και τα δικαιώματά τους.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μιλάμε ανοιχτά για τη σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Υγεία & Σώμα / Η σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Η Μόιρα Τζίτζικα, ειδική σύμβουλος ΑμεΑ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση, μας ενημερώνει για ένα θέμα που, παρότι αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα για όλους, παραμένει ταμπού.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Υγεία & Σώμα / Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), καθηγητής Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καταγράφει τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους χτίζεται ο ανανεωμένος ΕΟΦ, την ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού, την εξωστρέφεια, τη διαφάνεια, την ταχύτητα, την ποιότητα των υπηρεσιών, την επαγρύπνηση και την ταχεία ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της Κορίνα Πατέλη-Bell μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM