Η κοιλιοκάκη είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή διατροφική αλλεργία

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την κοιλιοκάκη και το gluten test Facebook Twitter
Η μόνη θεραπεία για την κοιλιοκάκη είναι η διά βίου διατροφή άνευ γλουτένης.
0

Πρόκειται για μια αυτοάνοση διαταραχή, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία και παρουσιάζει μια ευρεία γκάμα συμπτωμάτων που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής. Από κοιλιοκάκη ταλαιπωρείται το 1% του πληθυσμού της Ευρώπης και στις 16 Μαΐου, που γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Κοιλιοκάκης, μαθαίνουμε γι’ αυτήν και για το πρώτο βήμα που μπορούμε να κάνουμε για τη διάγνωσή της με τη διενέργεια του gluten test. 

Η κοιλιοκάκη είναι η πιο διαδεδομένη τροφική δυσανεξία και οφείλεται στη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη. Στα άτομα που υποφέρουν από κοιλιοκάκη η κατανάλωση τροφών με γλουτένη προκαλεί χρόνια φλεγμονή του λεπτού εντέρου και βλάβη του επιθηλίου του. Η αυτοάνοσης αιτιολογίας νόσος καταστρέφει τις λάχνες του εντερικού βλεννογόνου και συχνά, αλλά όχι πάντα, οδηγεί σε γαστρεντερικά προβλήματα που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής. 

Κάποιοι ασθενείς με κοιλιοκάκη ταλαιπωρούνται επίσης από άλλα συμπτώματα όπως η τριχόπτωση, οι ημικρανίες, η κατάθλιψη, οι πόνοι στις αρθρώσεις, οι νευρολογικές διαταραχές και η υπογονιμότητα.

Συμπτώματα

Οι ασθενείς αναφέρουν συμπτώματα όπως η διαλείπουσα διάρροια, το κοιλιακό άλγος και ο τυμπανισμός. Η κοιλιοκάκη, ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει κι άλλα συμπτώματα, μη σχετιζόμενα με το έντερο, ενώ μακροπρόθεσμα η χρόνια φλεγμονή του λεπτού εντέρου και η ενδεχόμενη καταστροφή των λαχνών εμποδίζει την απορρόφηση των μικροθρεπτικών συστατικών των τροφών –κυρίως των βιταμινών–, οδηγώντας σε σοβαρές διατροφικές ελλείψεις. Έτσι, πιθανή ένδειξη για κοιλιοκάκη μπορεί να αποτελέσουν οι ανεξήγητες ελλείψεις βιταμινών ή μετάλλων, κυρίως της βιταμίνης B12, του φολικού οξέος, του σιδήρου ή του ασβεστίου. Επίσης παθήσεις όπως η αναιμία ή η οστεοπόρωση μπορεί να σχετίζονται με την κοιλιοκάκη, καθώς και τα αυξημένα επίπεδα ηπατικών ενζύμων (τρανσαμινάσες) σε αιματολογικές εξετάσεις.

Κάποιοι ασθενείς με κοιλιοκάκη ταλαιπωρούνται επίσης από άλλα συμπτώματα όπως η τριχόπτωση, οι ημικρανίες, η κατάθλιψη, οι πόνοι στις αρθρώσεις, οι νευρολογικές διαταραχές και η υπογονιμότητα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, από κοιλιοκάκη υποφέρει το 1% του πληθυσμού της Ευρώπης, αλλά επειδή τα συμπτώματα είναι ποικίλα και μπορεί να παραμένουν ήπια (λήθαργος, ευερεθιστότητα και ενοχλήσεις του εντέρου) συχνά αρκετοί πάσχοντες δεν γνωρίζουν ότι νοσούν, καθώς δεν έχει προηγηθεί διάγνωση. Συνεπώς, είναι πολύ πιθανό πολλοί Ευρωπαίοι, ανάμεσά τους πολλοί Έλληνες, να μην ξέρουν ότι έχουν κοιλιοκάκη. 

Θεραπεία με gluten free διατροφή

Η μόνη θεραπεία για την κοιλιοκάκη είναι η διά βίου διατροφή άνευ γλουτένης. Με μια δίαιτα χωρίς γλουτένη ο βλεννογόνος του εντέρου βαθμιαία επιδιορθώνεται και επανέρχεται η φυσιολογική του λειτουργία. Έτσι μπορεί να αλλάξει η ζωή των ασθενών, δεδομένου ότι ο οργανισμός θεραπεύεται και τα συμπτώματα εξαφανίζονται. Η γλουτένη βρίσκεται στο σιτάρι, στη σίκαλη και στο κριθάρι, συστατικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή πολλών τροφίμων που καταναλώνουμε καθημερινά, όπως το ψωμί, τα δημητριακά του πρωινού, τα ζυμαρικά, η πίτσα, οι διάφορες ζύμες, το κέικ και τα μπισκότα. Το ρύζι, οι πατάτες και το καλαμπόκι, όμως, δεν περιέχουν γλουτένη. Επίσης, πλέον διατίθενται στην αγορά πολλά ειδικά προϊόντα χωρίς γλουτένη (gluten free) για τους ανθρώπους με κοιλιοκάκη. 

Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης

Γι’ αυτόν τον λόγο η ιατρική διάγνωση της κοιλιοκάκης είναι πολύ σημαντική. Το πρώτο βήμα για τη διάγνωση αυτής της αυτοάνοσης νόσου περιλαμβάνει συγκεκριμένες αιματολογικές εξετάσεις για τον εντοπισμό ορισμένων αντισωμάτων – η διάγνωση επιβεβαιώνεται με βιοψία του λεπτού εντέρου. Η αποχή από τη γλουτένη μπορεί να επιτρέψει την πλήρη αποκατάσταση του λεπτού εντέρου και την πλήρη υποχώρηση των συχνά εξουθενωτικών συμπτωμάτων. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα άτομα που πρόκειται να υποβληθούν σε εξετάσεις δεν πρέπει να απέχουν από την κατανάλωση γλουτένης, καθώς αυτό μπορεί να παραποιήσει τα αποτελέσματα. Για να ξεκινήσετε το ταξίδι της διάγνωσης, κάντε το διαδικτυακό τεστ συμπτωμάτων εδώ.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον Καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον καρκίνο

Ο νέος πρόεδρος και διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καταγράφει τις δράσεις του ιδρύματος στον τομέα της υγείας, ειδικότερα στην Ογκολογία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Υγεία & Σώμα / Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Η νέα πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Βάσω-Ραφαέλα Βακουφτσή, μιλά για τα ζητήματα που αφορούν την πρόληψη των χρόνιων παθήσεων, την ψυχοσωματική υγεία των ασθενών και τα δικαιώματά τους.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μιλάμε ανοιχτά για τη σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Υγεία & Σώμα / Η σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Η Μόιρα Τζίτζικα, ειδική σύμβουλος ΑμεΑ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση, μας ενημερώνει για ένα θέμα που, παρότι αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα για όλους, παραμένει ταμπού.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Υγεία & Σώμα / Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), καθηγητής Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καταγράφει τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους χτίζεται ο ανανεωμένος ΕΟΦ, την ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού, την εξωστρέφεια, τη διαφάνεια, την ταχύτητα, την ποιότητα των υπηρεσιών, την επαγρύπνηση και την ταχεία ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της Κορίνα Πατέλη-Bell μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ