Γυμναστική: Έχουν νόημα και (κυρίως) αποτέλεσμα τα 5λεπτα προγράμματα;

Γυμναστική: Έχουν νόημα και (κυρίως) αποτέλεσμα τα 5λεπτα προγράμματα; Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Οι λίγοι, τυχεροί- ή ίσως πιο αποφασισμένοι- βρίσκουν ένα πρόγραμμα γυμναστικής που τους αρέσει και αφοσιώνονται σε αυτό. Οι περισσότεροι από εμάς, αν το πάρουμε απόφαση, θέλουμε να τελειώνουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται. 

Για τη δεύτερη κατηγορία, ακούγεται ιδιαίτερα δελεαστικό το αφήγημα ότι μπορούμε να βελτιώσουμε τη φυσική κατάστασή μας με μόλις πέντε λεπτά γυμναστικής- ή ακόμη και λιγότερο- κάθε ημέρα. 

Κάτι τέτοιο φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό. Ωστόσο, κάποιες έρευνες δείχνουν ότι αυτά τα «μίνι» προγράμματα άσκησης μπορούν να βελτιώσουν τη φυσική κατάσταση, να μειώσουν τον κίνδυνο για συγκεκριμένες ασθένειες ή να παρατείνουν τη ζωή. 

Τέτοιες δραστηριότητες είναι πιο εύκολο να «χωρέσουν» στο πρόγραμμα της καθημερινότητας από τα συνιστώμενα 150 λεπτά μέτριας άσκησης την εβδομάδα- ή 75 λεπτά όταν πρόκειται για προπόνηση υψηλής έντασης. 

Όμως, κάποιοι επιστήμονες επισημαίνουν πως είναι υπερβολικά τα όσα λέγονται για αυτές τις «μίνι» προπονήσεις. Ακόμη και εκείνοι που διαφημίζουν τα οφέλη τους, λένε πως είναι υπερβολικοί οι ισχυρισμοί πως τέτοια προγράμματα είναι το ίδιο καλά- ή και καλύτερα- από τα πιο παραδοσιακά. 

Γυμναστική: Τι δείχνουν οι έρευνες για τις «μίνι» προπονήσεις 

Πρόκειται για μία συνέχεια των ερευνών για το HIIT, δηλαδή τα προγράμματα διαλειμματικής προπόνησης υψηλής έντασης. 

Το HIIT περιλαμβάνει συνήθως 20-60 δευτερόλεπτα έντονης άσκησης με μικρό διάλειμμα και πολλές επαναλήψεις. Κάποιες μελέτες υποστηρίζουν πως αυτές οι προπονήσεις επιτυγχάνουν σε λιγότερο χρόνο πολλά από τα οφέλη της σταθερής, μέτριας έντασης άσκησης. 

Οπότε οι ερευνητές αναρωτήθηκαν αν τέτοιες έντονες προπονήσεις, μοιρασμένες μέσα στην ημέρα, θα μπορούσαν επίσης να είναι αποτελεσματικές, με το διάλειμμα σε αυτή την περίπτωση να μην κρατά μερικά δευτερόλεπτα, αλλά ώρες. 

Μέχρι στιγμής, μικρής κλίμακας εργαστηριακές έρευνες έχουν δείξει ότι αυτές οι «μίνι» προπονήσεις μπορεί να βελτιώσουν κάποιους δείκτες υγείας. Για παράδειγμα, 12 νεαροί ενήλικες ανέβαιναν 60 σκαλοπάτια, τρεις φορές την ημέρα, τρεις ημέρες την εβδομάδα. Έπειτα από έξι εβδομάδες, η αερόβια φυσική κατάστασή τους είχε βελτιωθεί κατά 5%. 

Ένα αποτέλεσμα που θα αναμενόταν από 30 λεπτά γρήγορου περπατήματος, τρεις φορές την εβδομάδα, σύμφωνα με τον Τζόναθαν Λιτλ, καθηγητή του University of British Columbia, που ήταν επικεφαλής της συγκεκριμένης έρευνας. 

Άλλη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 25.000 Βρετανοί ενήλικες, κατέληξε ότι 1-2 λεπτά έντονης κίνησης τρεις φορές την ημέρα συνδέονται με περίπου 40% μικρότερο κίνδυνο θανάτου και περίπου 50% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα, σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν έκαναν αντίστοιχη δραστηριότητα. 

Όμως, μικρές μελέτες παρατήρησης όπως αυτή δεν μπορούν να αποδείξουν τη σύνδεση ανάμεσα στο αποτέλεσμα και το πρόγραμμα. Παρόλα αυτά, αν γίνονται τακτικά και με ασφάλεια, αυτές οι σύντομες προπονήσεις μπορούν να αποτελέσουν μια καλή αρχή για ανθρώπους που κάνουν καθιστική ζωή, επισημαίνει ο Εμμανουήλ Σταματάκης, καθηγητής του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ που ήταν επικεφαλής της μελέτης. 

Γιατί είναι επιφυλακτικοί κάποιοι επιστήμονες; 

Η γυμναστική μας κάνει πιο υγιείς και βελτιώνει τη φυσική κατάσταση, ασκώντας πίεση στο μυικό και το καρδιαγγειακό σύστημα, που στη συνέχεια γίνονται πιο δυνατά και αποτελεσματικά, επισημαίνει ο φυσιολόγος δρ. Φίλιπ Σκίμπα. 

Η έντονη προσπάθεια διεγείρει τους μύες περισσότερο από μια μέτριας έντασης προπόνηση, αλλά οι σύντομες «εκρήξεις» διάρκειας έως 20 δευτερολέπτων είναι απίθανο να επιφέρουν σημαντικές βελτιώσεις στην υγεία, συμπληρώνει. 

Ακόμη και τα οφέλη της προπόνησης HIIT μπορεί να είναι «παραφουσκωμένα» λέει ο Παντελεήμων Εκκεκάκης, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Οι περισσότερες εργαστηριακές έρευνες είναι μικρής κλίμακας, σημειώνει. 

Επίσης, τονίζει ότι οι «μίνι» προπονήσεις ίσως στην πραγματικότητα να μην δίνουν κίνητρο στους ανθρώπους να γυμναστούν. Έρευνες δείχνουν πως ο χρόνος δεν είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για αυτό, το σημαντικότερο είναι πως οι άνθρωποι δεν απολαμβάνουν να γυμνάζονται, ιδιαίτερα όταν κάνουν την αρχή. Και οι έντονες προπονήσεις συχνά είναι πιο δυσάρεστες από αυτές που έχουν ήπια ένταση. 

Το συμπέρασμα 

Η έντονη γυμναστική με διάρκεια έως 5 λεπτά, μία ή περισσότερες φορές κάθε ημέρα πιθανότατα έχουν κάποιο όφελος, ιδιαίτερα αν πραγματικά δεν έχουμε άλλο χρόνο για να γυμναστούμε, ή είμαστε «κολλημένοι» στην καρέκλα πολλές ώρες. 

Περαιτέρω έρευνες, που είναι σε εξέλιξη, θα καθορίσουν την ιδανική «δόση», δηλαδή πόσες φορές, με πόση διάρκεια και σε ποια ένταση θα πρέπει να γίνεται αυτή η προπόνηση, προκειμένου να υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στην υγεία, λέει ο δρ. Λιτλ. 

Όμως, δεκαετίες ερευνών- πολλές από αυτές με χιλιάδες συμμετέχοντες- υποστηρίζουν με μεγαλύτερη σαφήνεια τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα 150 λεπτά μέτριας άσκησης ή 75 λεπτά έντονης προπόνησης κάθε εβδομάδα. Οπότε, λένε οι ειδικοί, όσοι ακολουθούν ένα τέτοιο πρόγραμμα γυμναστικής- και το απολαμβάνουν- καλύτερα να μην το αντικαταστήσουν με «μίνι» προπονήσεις.

Με πληροφορίες από NYT

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον Καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον καρκίνο

Ο νέος πρόεδρος και διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καταγράφει τις δράσεις του ιδρύματος στον τομέα της υγείας, ειδικότερα στην Ογκολογία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Υγεία & Σώμα / Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Η νέα πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Βάσω-Ραφαέλα Βακουφτσή, μιλά για τα ζητήματα που αφορούν την πρόληψη των χρόνιων παθήσεων, την ψυχοσωματική υγεία των ασθενών και τα δικαιώματά τους.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μιλάμε ανοιχτά για τη σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Υγεία & Σώμα / Η σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Η Μόιρα Τζίτζικα, ειδική σύμβουλος ΑμεΑ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση, μας ενημερώνει για ένα θέμα που, παρότι αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα για όλους, παραμένει ταμπού.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Υγεία & Σώμα / Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), καθηγητής Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καταγράφει τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους χτίζεται ο ανανεωμένος ΕΟΦ, την ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού, την εξωστρέφεια, τη διαφάνεια, την ταχύτητα, την ποιότητα των υπηρεσιών, την επαγρύπνηση και την ταχεία ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της Κορίνα Πατέλη-Bell μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ