Κουνούπια, φίδια, μέδουσες και άλλοι απρόσκλητοι επισκέπτες του καλοκαιριού

mosquito Facebook Twitter
Πέρα από την ενόχληση, το οίδημα, τον πόνο και τη φαγούρα, που μπορεί να χαλάσουν την ξεγνοιασιά των διακοπών, τα τσιμπήματα των κουνουπιών κρύβουν κινδύνους γιατί μπορεί να είναι μολυσμένα ή να μεταφέρουν επικίνδυνες ιογενείς λοιμώξεις, όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου ή ο δάγκειος πυρετός.
0

ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΙΚΟΥΣ προορισμούς τα κουνούπια είναι δυστυχώς περισσότερα από τους ταξιδιώτες, σε σημείο που τα βράδια δεν μπορούμε να απολαύσουμε το ποτό ή το δείπνο μας δίπλα στη θάλασσα, χωρίς να γίνουμε κόσκινο από τα τσιμπήματά τους.

Πέρα από την ενόχληση, το οίδημα, τον πόνο και τη φαγούρα, που μπορεί να χαλάσουν την ξεγνοιασιά των διακοπών, τα τσιμπήματα των κουνουπιών κρύβουν κινδύνους γιατί μπορεί να είναι μολυσμένα ή να μεταφέρουν επικίνδυνες ιογενείς λοιμώξεις, όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου ή ο δάγκειος πυρετός. Μάλιστα, τα αλλεργικά άτομα κινδυνεύουν να υποστούν αναφυλακτικό σοκ, για παράδειγμα ένα τσίμπημα σφήκας μπορεί να εξελιχθεί σε μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση, που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Τέτοιου είδους επισκέπτες είναι έντομα, ερπετά ή πλάσματα της θάλασσας τα οποία μας τσιμπούν και βασανίζουν τις νύχτες μας, ενίοτε και τις ημέρες μας. Εκτός κι αν λάβουμε τα μέτρα μας!

Επιπλέον, υπάρχουν σαρανταποδαρούσες, φίδια και σκορπιοί, των οποίων το τσίμπημα/δάγκωμα πρέπει επίσης να αντιμετωπιστεί άμεσα στην πρώτη διαθέσιμη δομή υγείας, για τη χορήγηση αντιδότου. Τέτοια περιστατικά, εκτός από επικίνδυνα, είναι και ιδιαίτερα αγχωτικά, ειδικά αν συμβούν σε προορισμούς που δεν τους γνωρίζουμε καλά, και είναι αποκομμένοι από τις μεγάλες πόλεις.

Ο ΠΟΥ πρόσφατα συνέταξε μια έκθεση για την ασφαλή παραγωγή αντιδότων για το δάγκωμα φιδιού. Κατ’ εκτίμηση 5,4 εκατ. άνθρωποι υφίστανται δάγκωμα φιδιού ετησίως και 83.000-138.000 από αυτούς χάνουν τη ζωή τους, ενώ πολλοί είναι αυτοί που υποφέρουν από χρόνιες αναπηρίες και επιπλοκές. Τα υψηλής ποιότητας αντίδοτα θα μπορούσαν να αποτρέψουν αυτούς τους θανάτους. Όπως εξηγεί ο Dr Socé Fall, διευθυντής του προγράμματος του ΠΟΥ για τις μη μεταδοτικές ασθένειες, τα αντίδοτα για το δάγκωμα φιδιού παρασκευάζονται με εμπειρικές συνταγές εδώ και 130 χρόνια. Ωστόσο, παρότι η παρασκευή τους είναι διαδεδομένη, δεν υπήρχε μέχρι τώρα καμία καθοδήγηση από πλευράς των ειδικών που να διασφαλίζει την ποιότητα και την επαναληψιμότητα  του αποτέσματος. 

Επίσης, στη θάλασσα ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος να μας τσιμπήσει μέδουσα, ειδικά τα τελευταία χρόνια που η υπεραλίευση στη Μεσόγειο, μια κλειστή θάλασσα, έχει οδηγήσει στη δυσανάλογη αύξηση μεδουσών κάθε χρώματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μοβ μέδουσα, της οποίας το τσίμπημα προκαλεί έντονο πόνο λόγω της τοξίνης που έχει στα πλοκάμια της.    

Για να προλάβουμε/αποφύγουμε όλα τα τσιμπήματα, είναι καλό να χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικό το βράδυ στο δωμάτιο και να τραβάμε πάντοτε τις σήτες όταν ανοίγουμε τα παράθυρα. Επίσης, πρέπει να χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικό όλη ημέρα και κυρίως τις νυχτερινές ώρες, ειδικά όταν επικρατεί άπνοια και είμαστε κοντά στο νερό και σε περιοχές με πολύ έντονη βλάστηση. Εντομοαπωθητικά υπάρχουν σε μορφή στικ, λοσιόν, σπρέι, τζελ και patch. 

Εντομοαπωθητική προστασία με ειδικές αμπούλες χρειάζονται και τα κατοικίδιά μας, ειδικά αν κοιμούνται το βράδυ σε εξωτερικό χώρο, καθώς κινδυνεύουν να κολλήσουν καλααζάρ. Για τα τσιμπήματα και τα δαγκώματα άλλων πλασμάτων της νύχτας, όπως οι ψαλίδες, τα φίδια, οι σκορπιοί ή κάποιο άγριο ή πιθανότερα πεινασμένο και ταλαιπωρημένο σκυλί καλό είναι να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια, να λάβουμε την κατάλληλη φροντίδα και το ειδικό αντίδοτο, αν χρειαστεί. Ιδιαίτερη προστασία χρειάζονται τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με αναπηρία.  

Το φαρμακείο των διακοπών

Για την έγκαιρη αντιμετώπιση όλων αυτών των απρόσκλητων επισκεπτών αλλά και των απρόσμενων συμβάντων χρειαζόμαστε ένα φορητό φαρμακείο των διακοπών, που είναι εξίσου απαραίτητο με το νεσεσέρ των καλλυντικών μας. Από αυτό δεν πρέπει να λείπει το εντομοαπωθητικό, μια αντιισταμινική αλοιφή, ένα στικ για τα τσιμπήματα (π.χ. στικ αμμωνίας), οινόπνευμα, βάμμα ιωδίου, τραυμαπλάστ, ένα επίδεσμος, σταγόνες τεχνητών δακρύων για τα μάτια, προστατευτικό στικ (με αντηλιακό) για τα χείλη, μια συσκευασία αναλγητικά, σιρόπι για τον πονόλαιμο, μπατονέτες και τσιμπιδάκι φρυδιών που είναι πολύ χρήσιμο σε περίπτωση που πατήσουμε αχινό στη θάλασσα. 

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον Καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον καρκίνο

Ο νέος πρόεδρος και διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καταγράφει τις δράσεις του ιδρύματος στον τομέα της υγείας, ειδικότερα στην Ογκολογία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Υγεία & Σώμα / Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Η νέα πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Βάσω-Ραφαέλα Βακουφτσή, μιλά για τα ζητήματα που αφορούν την πρόληψη των χρόνιων παθήσεων, την ψυχοσωματική υγεία των ασθενών και τα δικαιώματά τους.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μιλάμε ανοιχτά για τη σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Υγεία & Σώμα / Η σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Η Μόιρα Τζίτζικα, ειδική σύμβουλος ΑμεΑ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση, μας ενημερώνει για ένα θέμα που, παρότι αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα για όλους, παραμένει ταμπού.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Υγεία & Σώμα / Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), καθηγητής Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καταγράφει τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους χτίζεται ο ανανεωμένος ΕΟΦ, την ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού, την εξωστρέφεια, τη διαφάνεια, την ταχύτητα, την ποιότητα των υπηρεσιών, την επαγρύπνηση και την ταχεία ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της Κορίνα Πατέλη-Bell μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM